Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Két kopper (Cop Out)

2010.04.27. 22:14 koimbra 1 komment

 

Úgy tűnik 2010 az az év, amikor néhány rendező eltér a tőle megszokott hangnemtől. Az Alice Csodaországban láttán meg nem mondta volna senki, hogy az valóban Tim Burton munkája és Az utolsó léghajlító előzetese alapján úgy látszik M. Night Shyamalan sem egy rejtélyes, misztikus, lassan folydogáló produkciót fog készíteni. Kevin Smith is váltott, ezúttal nem a saját forgatókönyvéből dolgozott és habár ismét egy vígjátékot szállított, a végeredmény mégis teljesen más, azokhoz képest, amit eddig készített.

 

Jimmy (Bruce Willis) és Paul (Tracy Morgan) nyomozók immár 9 éve, hogy együtt nyomják az ipart, egy balul sikerült akció miatt azonban szőrősszívű főnökük felfüggeszti őket egy hónapra. Jimmynek sürgősen pénzre van szüksége, szeretett lánya hamarosan férjhez megy és mégsem lehet a nagy napra amolyan fapados ünnepséget összehozni, inkább eladja féltve őrzött baseballkártyáját. Azaz csak szeretné, ugyanis mikor sor kerülne az adás-vételre kirabolják, a gaz elkövetőt (Seann William Scott) később kézre kerítik, ő viszont már túladott a kártyán. Az új tulaja pedig egy bűnbanda vezére, aki szívesen vissza adná a sokat érő dolgot, de csak akkor, ha előkerítik azt az autót, amit embereitől loptak el nemrég.

 

 

Az első nagy hiba a szereplőválogatásnál történt. Willist nem lehet okolni, ő most is hozza az ezerszer látott és megszokott (megkedvelt?) arcot, bár akad egy-két jelenet, ahol úgy tűnt, mintha a rutint felváltotta az unalom. Tracy Morgan lenne a nagyszájú vicces rendőr, erősen próbálkozik, néha sikerül is poénosnak lennie. Willis és Morgan nem illik össze, persze csipkelődnek, beszólogatnak egymásnak, úgy ahogy a többi hasonló filmben is, ám párosukon nem érződik, hogy már majd' egy évtizede együtt dolgoznak és a legjobb haverok lennének. Anno Nick Nolte és Eddie Murphy kiválóan kiegészítette egymást a 48 órában, Mel Gibson és Danny Glover is tökéletesen passzolt egymáshoz a Halálos fegyverben (hiába morgolódott az elején sokat Glover) és Az utolsó cserkészben Willis és Damon Wayans között is megvolt az kémia. A két kopper másik zsarupárosa, Kevin Pollak és Adam Brody sokkal összeszokottabbnak tűnnek hőseink duójához képest, sőt még viccesebbek is náluk (Pollak 2 másodperces Robert De Niro-s arca zseniális), kár, hogy nem láthatóak túl gyakran, pedig megjelenésük mindig dobott a hangulaton. Ugyanez elmondható Scott karakterére, aki a csöppet őrült/zakkant rablót játssza.

 

 

Smith rendezésében akad jó néhány utalás más klasszikusokra. A két kopper elején ki is hangsúlyozzák rendesen, hogy mi itt is most egy amolyan tiszteletadást (hommage) fogunk látni. Idézeteket hallhatunk olyan alkotásokból, mint A sebhelyesarcú, Szemtől szemben, Die Hard (nagy poén mikor Willis megjegyzi, hogy ezt a filmet még nem látta), sőt még a Beverly Hills-i zsaru zenéje is felcsendül csengőhang formájában.. Ezen kívül a fekete-fehér zsaru felállással is a régi nagyok előtt akarna tisztelegni, sajnálatos, hogy nem sikerült túl szórakoztatóan, túl poénosan. Remélhetőleg Smith nem kezd még kiégni és újra hamarosan visszatér a kitaposott ösvényre vagy kigondol néhány megfelelő ötletet. Már a Zack és Miri is csalódás volt, bár akadt benne néhány igazán humoros, Smith-hez illő jelenet. A két kopper sem sikerült éppen a legjobban, a régi nagyok előtt való bókolás elég lagymatagra sikeredett. Bevallottan lopni más alkotásokból, illetve megidézni klasszikusokat nem bűn, ha jól csinálja az ember (Tarantino is ezt csinálja), Smith egyvelege azonban messze áll attól, hogy kiválónak lehessen nevezni, jó indulattal is csak közepes.

 

imdb: 6,0
rottentomatoes:17 %

 

Büdzsé: 30 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 44,6 millió dollár
Eddigi összbevétel: 47,2 millió dollár

 

Címkék: akció iromány vígjáték 50 % cop out

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr101957559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2010.07.30. 08:56:06

most néztük meg, de nagyon tetszett, teljesen jó kis limonádé, 80-at simán adnék rá :)
süti beállítások módosítása