Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Defendor

2010.04.28. 21:30 koimbra 8 komment

 

Nappal becsületesen dolgozik, éjjelente (vagy amikor kedve szottyan hozzá) szuperhőst játszik. Ismerős szituáció? Bizony akad jó néhány hasonló képregényfigura, Defendor azonban nem a rajzolt lapok hasábjairól került a vászonra. Arthur Poppington munkaidőben forgalomirányítóként dolgozik, ami kimerül abban, hogy egy táblát tart (egyik felén Stop, a másik oldalán meg Slow) az autóút mellett.. Mikor éppen nincs munkában, akkor otthon ügyködik szuperhős felszerelésén, illetve ezekkel beleveti magát a sötét éjszakába, hogy megmutassa a mocskos gazembereknek van mitől félniük, a rendőrség ugyanis nincs a helyzet magaslatán és akad közöttük korrupt is. Defendor keresi, bőszen kutatja azt a drogdílert, Captain Industryt, akit anyja haláláért okol, eddig még nem lelt rá, viszont más sötét lelkületű alakokkal már összehozta a sort.

 

Defendor nincs eleresztve pénzzel, nincs csodás denevérbarlangja, nem rendelkezik golyóálló járgánnyal és nincsen saját maga által összeheggesztett furmányos dolgai. A bűnözőkhöz üveggolyókat dobál vagy kis tégelyben tartott darazsakat vág a lábuk elé, amelyek aztán jól megcsípik a bűnözőket. Sisakjára videókamerát szerel, amivel fel tudja venni az előtte zajló eseményeket és még egy bunkóval is rendelkezik. Harcművészeti mozdulatokat nem ismer, bunyó terén is lenne mit tanulnia, előfordul olykor, hogy többet kap, mint ad, amit egy-két foga bán, illetve az ábrázata is különféle színeket ölt fel. Szeme környékére álarcszerű mintázatot fest, ruhája elejére pedig ragasztószalagból D betű formát tett fel. Érdekes kinézet, annyi szent.

 

 

Látványos verekedésekre, bunyókra, hatalmas robbanásokra senki ne számítson. 4 millió dollárból készült a produkció, ami kb. arra elég, hogy Pókember egyszer felmásszon a falra vagy Tony Stark szétnézzen a szeméttelepen, hogy azokból a kacatokból lehet-e új „ruhát” készíteni. A fenti leírás alapján joggal gondolhat arra bárki, hogy a Defendor bizony egy roppant poénos alkotás, de ez nem így van. Nem egy Kick-Ass-szerű darabbal van dolgunk és nem egy is műfajparódiával, sőt még a Mytery Menre sem hasonlót. Akadnak benne eléggé humoros momentumok, ám de leginkább a drámára erősítettek rá az alkotók.

 

Woody Harrelson bújt bele a fura kosztümbe, amit mintha ráöntöttek volna, a szerep is teljesen fekszik neki, a figurával együtt él, nélküle a film is sokkal kevesebb lenne. Nagyszerűen adja elő a fel nem nőtt felnőtt karakterét, akivel a zsaruk, a pszichológus, munkaadója és még a drogos ribi is szimpatizál. Az igazi bűnözők meg egyszerűen nem veszik túl komolyan, pechjükre. Kat Dennings annyiban hasonlít Harrelson karakterére, hogy arca szintén sok színben pompázik, köszönhető ez annak, hogy olykor kap egy-egy nagyobb maflást, a film folyamán lassan megkedveli a furcsán viselkedő hősünket.

 

 

Peter Stebbings megmutatta, hogy miképp kell kinéznie egy olyan filmnek, amelynek rendezője még soha töltött be hasonló titulust egy produkcióban. Könnyedén el tudta volna vinni az erőltetett humor irányába az egészet, illetve benne volt a pakliban, hogy a drámázást is érdektelenné, esetleg nevetségessé teszi, de ura volt a helyzetnek, ügyesen egyensúlyozott a poénok és a drámai elemek között, alkotása lassan folydogálva halad előre, egy percre sem válik vontatottá, a sablonok és klisék kimaradtak a műből, több helyen is előtérbe kerül a barátság, szeretet, szimpátia. A film végén pedig nem éppen vidáman kelünk fel a székből, nem azért, mert elbaltázott lenne az alkotás, hanem mert egy idő után elmaradnak az apró poénok és a maradék játékidőt a szomorúság szele lengi be, amely ráragadhat a nézőre is. 90 %-ot érdemel a Defendor.

 

imdb: 7,3
rottentomatoes: 63 %

 

Címkék: iromány vígjáték dráma 90 % defendor

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr471960363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.04.28. 22:13:56

Egyetértek, nagyon megrendítő egy film volt és Harrelson mint a legtöbbször, itt is remekel a szerepében. A Moon-t viszont nálam nem tudta überelni, kis költségvetésű filmeknél sztem az a legjobb :) Persze azért a Defendor érdekes egy "Szuperhőssztori", elgondolkodtatja az embert.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.04.29. 01:23:12

Harrelson mar szinte kivetel nelkul csak dilinyosokat jatszik

Alex Mahone 2010.04.29. 07:33:17

@Rorschach: naaaa, Tallahassee-t ne szóld le :D

Egyébként a film szerintem csak egy erős közepes. Nagyon hosszú, bevallom, idegesített a kis költségvetés, meg ugye előzetes alapján vígjátékot vártam, erre kaptam egy sekélyes (független, úgyhogy legalább merész) drámát. De ha Neked ennyire bejött, a Kick-Asst imádni fogod szerintem :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.04.29. 08:04:43

Napokban előkaparom s meglesem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.29. 09:50:38

Aki vígjátékot vár csalódni fog, ugyanis nem az. Én is azt hittem, hogy ez egy jó kis poénos film lesz, amely bemutat a szuperhősöknek. Szerencsére én nem csalódtam:)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.04.30. 12:09:40

Na ma reggel megnéztem. Nekem tetszett ez az ügyetlenkedős panacser karaktere is (olyan, mint a Tökös tekésben), de alapjában jó volt, a vége hatásvadász volt kissé, de elment. 6/10.

nikodémus 2010.05.07. 11:10:12

Jó kis filmecske. A vége kicsit elbillent, talán finomabbra is meg lehetett csinálni, de alapvetően rendben volt az egész.

nikodémus 2010.05.22. 09:13:27

Jobban tetszett, mint a Kick/Ass, talán a kisrealista látásmód, a remek főszereplő és a finom elgondolkoztatás miatt. A másik túlzásokkal nyomja a képedbe az abszurditást, ez csak annyival, hogy valóságot mutat.
süti beállítások módosítása