Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Solomon Kane

2010.05.13. 21:34 koimbra 7 komment

 

Robert E. Howard sajnálatosan csak rövid ideig élvezhette az életet, ám ez az idő is elég volt számára, hogy beverekedje a fantasy nagyjai közé. Senkinek nem kell bemutatni Conant, a kimmeriai barbárt, szintén ő álmodta meg Kullt, a hódítót és Solomon Kane történeteit is papírra vetette. Kane nem volt az a kalandozó, aki országa határian belül aprította ellenfeleit, megfordult Európában a kalózok legnagyobb bánatára és Afrikában is sikerült belemerítenie a kardját néhány alakba. Howard művei remek alapanyagként szolgálhat bármely kalandfilm-fantasyben gondolkodó producer és rendező számára, tavaly pedig el is készült a Solomon Kane produkció, amelyen látszik a spórolás, de azért így is megállja a helyét.

 

A történet kezdetén Kane éppen Észak-Afrikában osztja a halálos döféseket és lövéseket, ki van éhezve a hatalmas kincsre. Ám amit a trónteremben talál azt nem teszi zsebre, ugyanis a nagy halom arany mellé ezúttal egy démon is jár, aki emberünk lelkét akarja megkaparintani, a zord hadvezér talán életében először felköti a nyúlcipót és egy kolostor falai között keres menedéket, azonban itt nem maradhat sokáig, ugyanis az apát szerint nem lenne túl szerencsés, ha tovább rejtegenék Kane-t, akinek nincs más választása, mint fogni a batyuját és vándorbotját és visszatér a veszélyes világba. Csatlakozik egy úton lévő családhoz, hamarosan unszimpatikus fickók tűnnek fel, akik secperc alatt kardélre hányják szinte az egész famíliát. Nem is tartana tovább a film, ha Kane fogadalmát - miszerint nem vesz többet kezébe fegyvert – nem dobná sutba és újra megmutatja ki az igazi kardforgató a vidéken, a bosszún túl a család egy szem leányát is szeretné megmenteni.

 

 

Boszorkányok, varázslatok világában járunk, persze nem hemzsegnek a rút, idős besték tucatszámra a filmben és varázslatok sem repkednek minden 5 percben. Meg kellett szorítani a nadrágszíjat, ha az alkotás sikeres lesz, akkor a folytatásban majd több patront lőnek el. Addig is be kell érnünk egy cefet ronda „buszurkával” meg két benga nagy démonnal. A készítők persze nem zavartatták e miatt magukat, hiszen Howard könyveit átnyálazva bizonyára leszűrték, hogy a címszereplőnek nem kell folyton-folyvást mágikus lényekkel csatároznia, viszont több tucat statisztával számolhat le a játékidő alatt. Látványos kardcsörtékre ismételten csak ne számítson senki, a címszereplő általában 2 mozdulat alatt a másvilágra küldi azt a bátor egyént, ki ellene indul. Előfordul, hogy már az első csapás is halálos, bár olykor Kane kivédi a szúrást és csak azután nyírja ki a másikat, a pisztolyát csak ritkán használja, de abból is útra küldi párszor a forró ólmot.

 

 

Michael J. Bassett komor, sötét hangulatú történetet vizionált és ezt be is mutatta szépen, itt a főhős nem mormol el az orra alatt néha egy-két idézhető humoros szöveget és a lenyugvó nap felé még véletlenül se tud elcaplatni, már csak azért sem, mert az sosem látszik az égen, köszönhető a ködnek, illetve az eget uraló fellegeknek. Itt aztán esik eső, nem szemerkél, hanem zuhog, úgy, ahogy kell, néha pedig havazik is, csak hogy legyen valami változatosság. Ilyen időjárási viszonyok között zajlanak a mindennapos tevékenységek, mint pl. a keresztrefeszítés vagy a csatározás, a gonoszokat sem zavarja, ha az útközben elfogott emberek (köztük az a nő is, aki után lohol a főhős) megáznak. Cudar itt az élet.

 

James Purefoy karimás kalap alatt, leszőrösödve, kemény képpel játssza Kane-t. Nagy színészi teljesítmény nem kellett a karakter megformálásához, de azt meg kell hagyni a szerep nagyon feküdt a színésznek, kiállása, kinézete alapján pedig könnyen elhihető, hogy egymaga leszámol több száz mocskos-sáros zsoldossal. Külsőre Van Helsingre hasonlít, ám a szörnyvadász nem volt ilyen kemény, mint Kane. A film65 %-ot érdemel, néhány döcögősebb és unalmas rész akad benne és ráfért volna egy-két jelenetnél, hogy jobban megnyissák a pénzcsapot, de összességében korrekt mű lett.

 

imdb: 6,5
rottentomatoes: 82 %

 

 

Címkék: fantasy iromány kaland 65 % solomon kane

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr782000802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktor.dikhed 2010.05.13. 21:49:49

Gyenge befejezés, túl sok cgi a végén, egyszerű történet, de... a film közben többször is felkiáltottam magamban, igen! Így kell kinéznie egy dark fantasy filmnek.

Ráadásul, nincs felesleges szerelmi szál (nem is illene a történetbe), nincs komikus karakter, sem one linerek. A film végét leszámítva csak annyi CGI van, amennyi kell, az is szép. A maszkok, és a kosztümök jók, Purefoy érzi a szerepet. Talán a kardpárbajok lehettek volna jobbak. Egyszerűbb koreográfia és kevesebb vágás jót tett volna nekik.

A 65% korrekt, de én azért adnék többet neki, mert egyedi élmény. Bátor film, ami sok helyen elszakad a hollywoodi hagyományoktól. Ráadásul egy kemény fantasy, amiből mindig is hiány volt (1-2 kivételt leszámítva).

Persze, mivel független produkció, lehetetlenné teszik a terjesztését. Elbukik, aztán felkarolja egy nagy stúdió, és kapunk egy light folytatást...

Spawn85 2010.05.14. 00:49:25

Én 7/10-et adtam rá.

Kicsit OFF:

Azt nem is tudtam, hogy a "Kull, a hódító" is Robert E. Howard regény alapján készült, pedig a Kevin Sorbo-s filmet láttam.

genghis 2010.05.14. 07:55:45

Kb egyet ertek a kritikaval. Purefoyra a Roma ota odafigyelek sztem nagyon jo karakter szinesz-ha pl lehetne beleszolasom a Highlander remake-be, tuti o lenne nalam McLeod.
A film tok jol hozza a Rob E Howard fantasy hangulatot, kivancsi leszek az uj Conannak sikerul-e ugyanez?

kompi · http://filmtrailer.hu 2010.05.14. 09:53:02

A Van Helsinges feeling nekem is átjött, remélem, folytatni fogják a sorozatot egy kicsit komolyabb költségvetéssel.
nálam is kb 7/10

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.05.14. 12:36:08

A filmet (még) nem láttam, de ez a trailer nagyon ott van.
Postlewaithe-et meg külön szeretem, pluszpont, ha benne van egy filmben.

FayeFaye 2010.05.14. 17:48:22

Pont tegnap neztuk meg, remelem lesz folytatasa es kicsit tobb penzbol, mert tele van jo brit karakter szineszekkel. Es akkor talan nehany szinre is futja, mert az OK, hogy dark fantasy, de ez mar bantoan monokrom volt.

Azert latszik, hogy a tortenet iroja amerikai, amikor az egyik szereplo azt mondja, hogy "You are in the broderlands of Somerset and Devonshire" majdnem leestem a szekrol a nevetestol. Ha Somersetnek van fantasy megfeleloje az a Shire a LOTR-bol.

Shyllard 2010.05.15. 00:24:41

Nekem nem tetszett annyira, iszonyat untam az egészet. Meg volt a hangulat meg minden, de valahogy szerintem még az amatőr The Hunt For The Gollum is jobb volt ennél (ami keletkezésének körülményeit tekintve nagyon is profi munka volt) A főszereplő kiállásra tényleg Solomon Kane, de azon kívül semmi több.... Igaziból nem sok színészt láttam játszani a filmben.... Azért a végén az a démon elég jól nézett ki, kár hogy olyan hamar eltűnik.
süti beállítások módosítása