Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Hó története

2010.06.03. 11:11 koimbra Szólj hozzá!

Ma mutatják be nálunk a Hó című boszniai–német–francia–iráni filmet. A megrázó dráma elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának fődíját, valamint Aida Begic-et jelölték az Év Felfedezettje Európa Filmdíjára. Ezen felül olyan városok nagynevű fesztiváljain vetítették, mint Szarajevó, Toronto, Chicago, Varsó, Hongkong és Róma.
A háború által letarolt Slavno városában él hat nő, egy nagypapa, négy lány és egy kisfiú. Rokonaik és barátaik mind meghaltak, de a holttestük soha nem került elő. Mikor leesik az első hó, teljesen elzárja a falut a külvilágtól, életveszélybe sodorva ezzel a túlélőket. Alma, a fiatalasszony vezetésével a falubeliek úgy próbálnak meg kitörni a nyomorból, hogy szilvalekvárt, gyümölcsöt és zöldséget árulnak az elhagyott országút mellett. A faluba hamarosan két üzletember érkezik, akik pénz kínálnak azért, ha kiköltöznek a házaikból. A lakosok komoly döntés előtt állnak: ha elfogadják az ajánlatot, talán megmentik az életüket, de a lelküket eladják. A feszültséget tovább fokozza, hogy az üzletemberek Slavnóban rekednek.

A film írója és rendezője a következőket mondta a produkcióról: Ez a történet olyan emberekről szól, akik elhatározták, a saját álmaikat fogják álmodni, tudva, hogy álmuk akár a következő pillanatban rémálommá válhat. Mi is az a „bosnyák álom”… mi olyan gyönyörű egy helyben, amelynek se a múltja, se a jelene nem kellemes, és feltételezhetően a jövője sem lesz az.  Mi az a varázs, ami itt tart bennünket.  És nem csak minket, másokat is, azokat, akik idejönnek. Miért szeretnek bele a környékbe?  A film az emberek belső szépségéről gondolkodik, ami megmaradt a szörnyű időkben is. Ez a Hó világa. A film mindig lehetőséget adott nemzetközi összefogásra, és ez az, amit igazán izgalmasnak találok. Nagyszerű olyan helyzetben lenni, hogy megismerhetek más vidékeket és embereket, ez egyszerűen gazdagabbá tesz, a tény, hogy legalább három különböző ország összefog egy filmért. Fontos számomra az érzés, hogy valami különlegeset csinálunk, és hogy a csapat jól működik együtt. Mi egy nagyon intim kreatív térben dolgoztunk, és hiszek benne, hogy valami érdekeset és nagyon különlegeset hoztunk létre. További anyagot a mozinet oldalán találsz.

Címkék: miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr532052998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása