Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Zöld zóna (Green Zone)

2010.06.13. 20:00 koimbra 4 komment

 

Paul Greengrass alaposan körüljárja a 9/11-es témát, ezzel éppen csak az a gond, hogy az amerikaiak már inkább elfelejtenék az egészet és nem igazán vágynak olyan filmre, amely erre a bizonyos napra emlékezteti őket. Korábban Greengrass már készítettt egy izgalmas produkciót a lezuhant 93-as járatról, a repülő bátor utasai nem engedtek, hogy a galád terroristák elérjék a céljukat. A Zöld zóna már egy nagyobb volumenű akciófilm lenne, amiben a rendező olyan üzenetet akar közvetítetni a nagyvilág felé, amit már úgyis mindenki tud.

2003-ban járunk, az amerikai tengerészgyalogosok bevonultak Bagdadba és ha már ott vannak izzadva próbálják előkeríteni a tömegpusztító fegyvereket, ugyanis pont ezekért támadták meg Irakot. Miller (Matt Damon) és csapata ezen fegyvereket kutatja, nem tántorítja el semmi, a film elején egy mesterlövész tevékenykedik annak a raktárnak a közelében, ahol a feltételezett harci eszközök vannak, akkor elintézik a problémát. Csakhogy hiába az igyekezet, ezúttal sem találnak semmi használhatót, Miller pedig a hírszerzést hibáztatja, felettébb gyanús neki a dolog. Kételyeit meg is osztja egy CIA ügynökkel és egy iraki informátorral keresi az igazságot, amit a felsőbb körökből néhányan nem szeretnék, ha kiderülne.


 

A Zöld zónában két dolog van igazán helyén: az akciók és a színészek. Greengrass és Damon jó munkakapcsolatot ápol egymással. A Bourne-ben a főhős a múltja után nyomozott rendületlenül, itt pedig emberünk fegyverekkel kapcsolatos igazságot akarja kideríteni, fáradhatatlanul próbál rájönni, hogy a hírszerzés miért ilyen pancser. Persze a valóságban egy tiszt sem szegülne szembe a paranccsal és nem kezdene nyomozásba mintegy saját szakállára a karrierjét kockára téve. Sajnos a mellékszereplők túl keveset vannak jelen, pedig Gleeson CIA-s alakjából és Amy Ryan újságíró karakteréből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, főleg ha már ilyen színészeket szerződtettek le a megformálásukra.

A rendező egyik védjegye, hogy szereti kézikamerával rögzíteni a jeleneteket, az operatőrt beküldi az akció sűrűjébe vagy a rohanó emberek után küldi őt. Tele lehet már több embernek a hócipője a remegő képpel, ám Greengrass pont abban jó, hogy képes úgy alkotni, hogy a néző lássa a vásznon folyó történéseket és az adott jelenet nincsen agyonvágva. Más produkcióknál nem elég, hogy úgy tűnik, mintha egy részeg operatőr vette volna fel az orra előtt zajló eseményeket, de még nem is látszik semmi a bunyóból vagy harcból. A Bourne-ban azonban megtapasztalhattuk, hogy úgy is lehet remek akciójeleneteket forgatni, hogy nem egy állványra rögzítik a kamerát, így a néző maga is ott érezhette magát a két verekedő fél között. A Zöld zónában is ilyesmire kell felkészülni, ám sajnos ezekből nincs túl sok, elfért volna még néhány lövöldözés, sőt nem lett volna probléma, ha egy Sólyom végveszélyben-típusú alkotást hoznak össze, a politikai maszlagot pedig hagyják a fenébe.



A készítők nagyon meg akarták mondani a hatalmas igazságot, de mint írtam, ezeket már mindenki tudja. Amerikának kiváló ürügy volt a 9/11, így egy mondvacsinált indokkal bemasíroztak Irakba, elhajtották Szaddamot a jó büdös búsba és rátették a mancsukat az olajra, ám azzal már nem számoltak, hogy hiába mászkál több ezer tengerészgyalogos a körzetben és hiába tűzik ki nagy boldogan a csillagos zászlót, ettől még a helyiek nem kiáltják ki a Függetlenség napját. Egyedül a diktátor hadserege tartotta össze az országot, az amerikaiak pedig nem igazán tudták megteremteni a rendet, a békét, no de legalább ott van az olaj, suhajja. Szóval ezt elég röhejesen adagolják be a nézőnek, se nem érdekes, se nem izgalmas, nem érthető igazán, hogy ezzel mi lett volna a cél. Ráadásul a sajtónak is próbál odamondani, Greengrassék tolmácsolásában a média csak azt írja, amit a kormány tollba mondott nekik és gyakorlatilag nem volt egy önálló gondolatuk.

Nem lett volna rossz a Zöld zóna, ha egy szórakoztató háborús akciófilmet kaptunk volna, a mondanivalót ki lehetett volna gyomlálni ezeket. Nem csoda, hogy nagyot bukott hazájában, hisz' kinek van kedve arrafelé egy efféle Amerika-ellenes művet nézni? Összességében 60 %-ot ér a film.

imdb: 7,2
rottentomatoes: 55 %

Büdzsé: 100 millió dollár
Amerikai bevétel: 35 millió dollár
Eddigi összbevétel: 92,5 millió dollár
 

Címkék: akció iromány 60 % green zone

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr872079249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narg 2010.06.13. 21:30:33

kiszámíthatóan unalmas volt szerintem

nikodémus 2010.06.16. 15:55:58

Jól indul, aztán a kb. a közepére szétesik, és borzasztóan közhelyes dialógusokba és forulatokba futunk bele. Ha Greengrass a Bourne 3. része mellett/helyett ezt rendezi meg 3 évvel ezelőtt (mondjuk a United 93-mal párban), akkor talán működne. Így teljesen fölösleges - s ez mutatja, hogy nem időtálló a film.

a8zoli 2010.10.02. 13:14:46

nem volt egy nagy a sztori mert már közepe fele rá lehet jönni mi lesz a vége.
a helyszínek viszont nagyon el lettek találva sztem az dícséretes. és az eleje egész jól indul . összességében nekem teccet.
süti beállítások módosítása