Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sorozatokból film

2010.07.29. 23:09 koimbra 7 komment

Az utóbbi időkben nem csak a remake-ek és a képregényfilmek árasztanak el bennünket, de a producerek nagy fantáziát (illetve inkább profitot) látnak abban, hogy népszerű sorozatokból mozifilmet csináljanak. A krimi vagy akciószériákból általában felturbózott, sok lövöldözéssel teli alkotás születik, több esetben egyáltalán nem vagy csak nyomokban hasonlít az eredeti sorozatra a mozis verzió, de egy-két esetben előfordul, hogy az eredeti szereplőgárdával hozzák tető alá az egészestés produkciót. Hozzánk jövő héten érkezik a Szupercsapat , ennek apropóján született meg az alábbi iromány, ahol is pár szót ejtek a sorozatról/filmről, majd alatta a széria introja és a mozis alkotás előzetese tekinthető meg. (Mivel csak egy válogatás, így nem kerül minden megemlítésre, elég sok minden kimaradt.

 

A 70-es években nagy népszerűségnek örvendett a Charlie angyalai krimi sorozat, három bájos hölgyemény nyomozott különféle ügyekben. 5 évadot élt meg és 1981-ben húzták le a rolót. Az ezredfordulón egy videoklipekkel foglalkozó direktorra, McG-re bízták a közel 100 millió dollárt felemésztő mozifilmet, a főszereplő csajok szépen leverték az útjukba kerülő ellent. 3 évre rá érkezett a folytatás, amely már nem muzsikált olyan fényesen, mint az első, a harmadik rész így nem született meg. Állítólag Drew Barrymore azt szeretné, ha a tévében folytatódna, sorozat formájában.

 

 

 

1993-ban olvashattuk először a tévé képernyőjén, hogy az igazság odaát van. Mulder és Scully ügynök az X-Aktákban eleinte csak érdekes, paranormális dolgok után nyomozott, majd előtérbe került az összeesküvés-szál és a cigarettás ember is állandó vendég volt az egyes epizódokban. 9 évadon keresztül folyt az ügynökpáros kálváriája, de még a sorozat fénykorában, 1998-ban elkészült a film, amely közel 190 millió dollárt termelt a mozikban. A folytatás 10 év múlva futott be, ekkor már 6 éve véget ért a sorozat, a produkció elég gyengén hozott, ám ettől függetlenül 2012-re betervezték a folytatást, mondván, hogy ez fontos dátumnak számít az X-Akták történelmében.

 

 

 

Starsky és Hutch, a két nyomozó 4 évadon keresztül loholt a gazfickók nyomában és dugta rács mögé őket. A mozis változat 2004-ben érkezett Ben Stiller és Owen Wilson főszereplésével, ezúttal nem egy akcióorientált feldolgozás született, hanem inkább poénokra gyúrtak rá. 170 millió dollárt kasszírozott Todd Phillips rendezése, érdekes módon eddig még írták meg a második rész forgatókönyvét.

 

 

 

Joss Whedon Firefly sci-fi sorozata rövid életű volt, a gyenge nézettség a Fox csak 11 epizódot adott le a 14-ből. A Foxot nem érdekelte a mozifilm, így Whedon átvitte az Universalhoz, ahol viszont kijelentették, hogy nem adnak 100 milliót a Serenityre, így 40 millióból gazdálkodhattak a forgatáson. Mivel elég hamar kultsátuszba került a sorozat, így joggal remélték, hogy sikeres lesz a produkció, ám világszerte a mozikba csak alig 39 milliót kapart össze. Whedon erősen gondolkodik a folytatáson, már csak meg kell győznie a stúdiót, hogy megérné pénzt áldozni rá.

 

 

 

1967-ben indult útnak a Mission: Impossible, ahol egy csapat lehetetlennek tűnő megbízásokat kap a „cégtől”, ám ezeket rendre sikeresen elvégzik. 7 évadon keresztül ügyködött az összeszokott egység, majd 1988-ban elkészült az újabb évad, ahol csak az eredeti felállásban megismert Jim Phelps (Peter Graves) alakját tartották meg, ő állított össze egy újabb csapatot, akik még 34 epizódon keresztül mutatták meg, hogy bárkit át tudnak verni és elkapni. 1996-ban Tom Cruise főszereplésével bemutatták a mozifilmet, a nagy siker után hamarosan trilógiává duzzadt a franchise. A harmadik nem hozta a vártakat, a stúdió és Cruise is összezörrent, ám aztán csak nekikezdtek a következő rész forgatókönyvének, azonban a Kéjjel-nappal gyenge eredménye miatt most nagyon úgy tűnik, hogy Ethan Hunt csak mentor lesz a filmben és egy fiatal ügynököt kell majd pesztrálnia.

 

 

 

Ha jól emlékszem úgy kezdődött a Miami Vice sorozat, hogy két-két tag találkozik, aztán hamarosan kiderül, hogy ezekből három rendőr. A két főhős persze nem szívleli egymást az elején, de végül összebarátkoznak és együtt lépnek Miami bűnözőinek a sarkára. Don Johnson fénykorában játszhatta el Crockett nyomozót, egészen 5 évadon keresztül. A mozifilmet Michael Mann hozta tető alá és a bemutatás előtt azt suttogták, hogy a produkció divatot fog teremteni, mindenki úgy fog öltözködni a főhősök. A 135 millió dolláros alkotás azonban elhasalt a kasszáknál, Colin Farrell és Jamie Foxx akciója hidegen hagyta a nézőket.

 

 

 

A 60-as években vetített Lost in Space sci-fi sorozatban a Robinson család azért indul el, hogy feltérképezzen egy másik bolygót, ahova az emberek átköltözhetnének a Földről, ám küldetésüket szabotálják, eltévednek az sötét űrben és a kalandokkal teli útjukat kísérhette figyelemmel a néző. Stephen Hopkins 1998-ban tette le az asztalra a sci-fi filmet William Hurt és Gary Oldman főszereplésével és a folytatást is szerették volna megcsinálni, így is fejeződött be a produkció, ám mivel a stúdió nem volt elégedett a befolyt összeggel nem adott zöld utat a második felvonásra.

 

 

 

Hat évad után, 2004-ben fejeződött be a Szex és New York, de csak a tévében, mivel 4 évre rá a sorozatban látott szereplőkkel elkészült a mozifilm és szerény 415 millió dollárt gyűjtött össze az alkotás, ami után már szinte muszáj volt leforgatni még egy filmet. Az idén levetítésre került folytatás nem kevesebb, mint 100 millió dollárba került, ám a várakozásokkal ellentétben nem teljesített úgy, mint elődje. Eddig „csak” 280 millió dollár folyt be, ami épp elegendő indok arra, hogy zöld utat kapjon a betervezett előzményfilm.

 

 

 

Leslie Charteris könyvsorozatából, az Angyalból született rádiójáték és több film is, Simon Templart Jean Marais, Louis Hayward és Hugh Sinclair is életre keltették, majd Roger Moore a 60-as években hat évadon át testesítette meg a karaktert és nálunk is vetítették a 80-as (vagy 90-es?) években. . A 90-es években aztán Philip Noyce vette kezelésbe a filmet és Val Kilmert tették meg főhősnek, aki ekkor még nem vállalt „only video”-s művekben szerepet. 70 milliós büdzsé mellett közel 170 millió dollárt gyűjtött össze az alkotás, folytatás nem készült.

 

 

 

Mr. Bean szerencsétlenkedései rengeteg ember kacagott vidáman, hatalmas rajongótábora volt (meg van is) a figurának. 1997-ben került a filmszínházakba az egészestés változat, amely képes volt másfél óráig vicces maradni, összesen negyed milliárd dollárt termelt a produkció. A folytatásra 10 évet kellett várni, ami ugyan némileg gyengébben teljesített, de a 230 millió dolláros végösszeggel valószínűleg mindenki elégedett volt.

 

 

 

Shon Goku küzdelmeit és megpróbáltatásait itthon is vetítették, míg át nem került egy másik idősávba, ahol már gyakorlatilag senki nem nézte. Az anime sorozatra jellemző volt, ha elkezdtek egy bunyót, az akár 5-6 epizódon keresztül zajlott. Míg a sorozat néhol eléggé véres volt, addig a film már inkább gyerekek számára készült, nem is nyerte el a rajongók tetszését. Eleinte 100 milliós költségvetésről lehetett olvasni, de mikor kiderült, hogy így bukta lett, hirtelen már csak 50, majd 30 millió dolláros büdzsét láthattunk mindenhol. Érdekesség, hogy a 1990-ben is készült egy film.

 

 

 

A 70-es években két évadon át akciózott a S.W.A.T. Különleges alakulat, majd Neal H. Moritz produceri felügyelete alatt megcsinálták a modernizált változatot. Habár szépen hozott az akciófilm, a folytatást csak idén kezdték el forgatni, ebben az első rész egyetlen szereplője se tér vissza, DVD-n adják ki.

 

 

 

1957-ben startolt el a Maverick western széria, ahol a póker is központi szerepet játszott. 1994 Richard Donner dirigálta le a filmet Mel Gibsonnal és Jodie Fosterrel a főszerepben, James Garner is szerepet kapott, aki a sorozatban is benne volt. Gibson egy pókerversenyre igyekszik, ám többször belebotlik Fosterbe, aki szintén erre az eseményre utazik, ám minden pénztárcát és értékes holmit lenyúl. 183 millió dollár került a kasszákba, ami még egy pókernyereménynek is megteszi.

 

 

 

Scooby-Doo: Egy tini nyomozó csapat állt a középpontban az animációs sorozatban, akik mindig bebizonyítják, hogy t a misztikus és rejtélyes ügyek mögött nem természetfeletti hatalmak, hanem átlagos emberek állnak. A címszereplő egy dán dog, akik nem túl bátrak, viszont igen lelkesen állnak hozzá az ügyekhez és ügyetlenkedéseik láttán mosolyra húzódik a néző szája, a gyerekeknek biztosan. A mozis változatot még kettő követte, a harmadikat már csak DVD-n adták ki az eredeti színészgárda nem játszott benne.

 

 

 

1979 és 1985 között futott Hazárd megye lordjai, amelyben két fiatal srác tört borsot folyton a helyi seriff orra alá, kocsijukkal pedig mindig ott teremnek, ahol elkél a segítség. 2005-ben Johnny Knoxville és Seann William Scott formálták meg a két főhőst, az eredmény közepes volt, ám arra pont elég volt, hogy elkészüljön az előzményfilm.

 

 

 

A 60-as években sok nézőt vonzott a brit The Avengers sci-fi kémsorozat, 6 évadot élt meg, majd 1998-ban újra leporolták és Jeremiah S. Chechik vezényletével elkészült a film Ralph Fiennes, Uma Thurman és Sean Connery főszereplésével. Az eredmény sajnos borzalmas lett (imdb 3,4), Chechik ezután nem is rendezett több mozifilmet, azóta is a tévé világában tevékenykedik.

 

 

 

Will Ferrell a sok komédiázás után a könnyedebb fantasyre szerződött le, amelynek alapját az 1974-es Land of the Lost sorozat adta, ebben egy család egy alternatív univerzumba került, ahol dinoszauruszok, emberi méretű gyíkok és egyéb lények éltek. Ferrell a filmben Anna Friellel és Danny McBride-dal került át a másik világba, ám a kalandjaik nem érdekelt sokakat. A rendező Brad Silberling ezután szerette volna megvalósítani A balszerencse áradása folytatását, ám a bukta után nem történt előrelépés az ügyben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr752184884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vrango 2010.07.30. 08:40:53

Én sorozatokat csak régen (15, vagy inkább 20 éve) néztem - a belőlük készült mozifilmek pedig nálam már ötletként max. 3-ast kaphatnak, szóval...
Mindegy, reprezentatív minta vagyok-e, vagy sem, a felsoroltakhoz az alábbiakat tudom véleményezni:
Gyermekkoromban (élek a gyanúperrel, hogy csak a naívság, vagy a "ló nincs..."-elv alapján) tetszett a Charlie angyalai, az Angyal, a Starsky és Hutch, meg a Hazárd megye lordjai... később az X akták - amíg nem kezdtek kifogyni az ufós ötletekből, és jöttek elő egyre bénább rejtélyekkel.
Ezek moziváltozatát nem láttam.
A Mr Bean már más tészta - nagyon bírtam az epizódokat, meg a mozifilm is elég jó lett (bár itt is csak Rowan Atkinson jelenetei érnek valamit).
Amelyeket nem említettem, azok (többnyire szándékosan) kimaradtak az életemből.
Viszont kimaradt a listából a Twin Peaks, ami elég jó sorozat - a filmet nem láttam, de egy ismerősöm szerint "a sorozatban két évadot végig kell szenvedni, és mégsem tudsz meg semmit, míg a Tűz, jöjj velem-ben öt perc alatt mindenre választ lehet kapni":P
A cikk egyébként jó lett (ha nem is lehet teljes), még lehet ilyeneket!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.30. 08:58:39

Star Trek? Vagy csak átsiklottam felette?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.30. 09:01:19

Amúgy a Columbo is egy érdekes dolog volt. Ha jól emlékszem, abból minden rész eleve mozifilmméretű, másfél órás volt, de emellett készült belőle rendes mozifilm is (vagy csak egy részt vetítettek moziban is?)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.30. 09:04:29

Akkor ott van az Orion űrhajó (Der Raumschiff Orion:), amiben pedig az az érdekes, hogy a tévésorozatnak már régen vége volt, amikor a tévésorozat jeleneteiből vágtak össze egy komplett, új mozifilmet.

Hosszú, forró nyár - az meg azt hiszem, először volt mozifilm, Paul Newmannel, aztán lett belőle tv-sorozat.

Dejdő 2010.07.30. 09:30:10

Charlie angyalairól inkább nem nyilatkozom,sorozatot nem néztem de a film is szerintem valami borzalmas volt,a másodikra meg szó nincs mekkora .....!!!!
X-akták nagy kedvencem volt,kis koromban hétfő este Anyuék ágyából néztem a magyar 1-en :) mindne részt végig élveztem az első évadokból,Gumiember,árnyék,stb. aztán bejött a mozifilm és ha nem is teljesen azt kaptam amit vártam attól még élveztem,videotékából számtalanszor kölcsönöztem ki, és 20.éves koromban jött a "Hinni akarok" hogy oda voltam vagy fél évvel a bemutató elött számoltam a napokat,és a bemutató napján ott ültem a moziban,felcsendült a zene jött az az érzés amit gyerekkormban érzetm Anyuék ágyában:) aztán az érzés egyre rosszabb lett,amikor vége lett a filmnek nem hittem el hoyg tényleg ezt csinálták,vagy Én láttam rosszul! NAgyon rossz film volt! Mission Impossible inkább a film mint a sorozat a 3.rész a legjobb J.J rendezhetné a 4.-et is:) Miami Vice a sorozatot annyira nem kedveltem, de amikor tudtam lesz film,látni akartam mert Colin és Foxx nagyon nagyok,elég szomorú hoyg ez a rohadt jó film elhasalt a kasszáknál,nekem durván bejött,nem volt benne tré CGI akció! és kemény volt! Nem érdekel hoyg nem volt hű a sorozathoz,jobb volt így! Szex és New York srác létemre a sorozatot és a filmeket is néztem,kellemes szórakoztató! S.W.A.T elég baj hogy a 2.részben nem az eredeti főszereplők lesznek, ismét Colin akciózott rohadt jól,bár a mellékszereplők is nagyszerűek voltak! MAverick hatalmas film:) sorozatot nem láttam! De kizárt hoyg jobb legyne mint a film!

Tipca 2010.07.30. 16:49:36

Ó, a Lost in Space filmet (főleg a zenéjét) nagyon szerettem. Kár, hogy végül nem lett folytatás. :(

"Az anime sorozatra jellemző volt, ha elkezdtek egy bunyót, az akár 5-6 epizódon keresztül zajlott." :D Viccelsz? Ott csak a bunyó közbeni beszélgetések 2-3 részig tartottak. A kedvencem, mikor éppen atomjaira hull a Namek bolygó, Dermesztő azt mondja: "már csak fél perc, és a bolygó magja felrobban", erre még vagy 5-6 epizódig harcolnak XDD A film szerintem _annyira_ nem borzalmas, bár tény, hogy láttam már jobbat is.

Maverick film is nagy kedvenc, viszont ezek az akcióorgiák (SWAT, Miami Vice) valahogy kimaradtak az életemből.

Egyébként ha már Maverick, akkor szóba kerülhetett volna a Vadiúj vadnyugat is. Nem piszkálódásból, csak láttam, hogy mások is hiányoltak filmeket, és hátha lesz egy "Sorozatokból film 2." :D Szeretem az ilyen posztokat. :P
süti beállítások módosítása