Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A vörös bolygó

2010.08.03. 10:48 Armida 12 komment

2056-ra a Föld már igencsak túlnépesedett. Az emberiség következő célbolygója a Mars lehet, ahová oxigéntermelő algákat telepítettek. Szaporodtak is rendesen, még egy nap nem megfelelő adatok érkeznek a Földre.(Houston baj van.) Hogy kiderítsék mi történt, expedíciót indítanak a vörös bolygóra.

Bevallom nálam az első számú ok amiért megnéztem a filmet Val Kilmer volt. Tudom hogy mostanra cseppet megemberesedett, de ne felejtsük el hogy milyen hatalmasat alakított mondjuk a Doors-ban vagy a Tombstone-ban, és nekem Batmanként is teljesen rendben volt, sőt ebben a filmben is oké. Egy műszaki embert játszik, aki szinte mindent össze tud fabrikálni, és nem bízik a technikában. Ami elromolhat az el is romlik alapon, a csillagok állása alapján is tud tájékozódni, mondván lehet, hogy egyszer még szüksége lesz rá.

Az expedíciós csapat vezetője Bowman kapitány (Carrie-Anne Moss), de itt van például a genetikus Dr. Burchenal (Tom Sizemore), a pilóta Santen (Benjamin Bratt), a tudós Pettengill (Simon Baker) és egy mostanra már filozófiával foglalkozó másik tudós, Chantillas( Terence Stamp), a szerelő Gallagher (Val Kilmer) és AMEE, a hadsereg által kifejlesztett robot, akinek az lesz a feladata, hogy a Marsra érkezett csapatott navigálja. (Sokaktól olvastam, hogy AMEE robot kutya, nem tudom de a mozgása miatt nekem inkább egy termetes macskára emlékeztet, ráadásul Gallagher folyton lecicázza. Itt jegyzem meg, hogy még nem volt szerencsém angolul megnézni, akkor talán kiderül mi is ez a gép, de addig is tekintsétek meg EZT a videót. A cucc nem vicc, a Dél Kalifornia Egyetemen már melóznak rajta egy ideje. EZT a cikket nagyon ajánlott elolvasni.)

Egy hatalmas napkitörés által okozott károk miatt nem minden úgy alakul ahogy tervezték. Bowman kapitány az űrhajón marad, még a fiúkat elindítja a Mars felé. Mikor megérkeznek, csak egy óriási vörös sivatagot látnak, sehol nincsenek a zöld algamezők. És ha nincsenek algamezők levegő sincs. A szkafanderük nyolc órányi oxigént tartalmaz, ez idő alatt kéne kideríteniük mi történt, visszatérniük az űrhajóra és még valahogy túl kell élniük a landolásban megkárosodott és harci üzemmódra váltott AMEE támadásait is. Megkezdődik a túlélésért folytatott harc, és bár a kritikusok nagyon lehúzták a filmet- ami hangyányit sem zavar, általában ellentétes a véleményem az övéikkel szemben- szerintem igenis jól kijönnek a karakterek jellemvonásai, a történet is izgalmas és nem gagyi a technikai része sem.

Jellemvonásokról, személyiségekről csak annyit említek meg, hogy el tudom képzelni, hogy egyesek úgy reagáljanak ahogy Pettengill is tette. És bár az űrhajósok töménytelen pszichikai teszten is keresztül esnek, mégis élesben erősebbnek mutatkozik a túlélési ösztön. Pettengill karaktere megosztó lehet, én mégsem gondolom hogy negatív szereplő lenne. Az arrogáns pilótára, Santenre már inkább mondható hogy ő az igazi negatív figura. Aki soha nem vallja be ha hibázik, nem ismeri el a másik igazát, ráadásul ehhez párosul nagyképűség és töménytelen provokálás, az igazi negatív fickó. Vitákba bonyolódni egy ilyen fontos expedíción felelőtlen és ostoba dolog. Megjegyzem Benjamin Bratt jól játszotta a szerepet, és ha már itt tartok, ez elmondható a többiekre is, szerintem.

(Bizony, ő itt a Mentalista.)

A filmet Anthony Hoffman rendezte, akiről bevallom nem sokat tudok, ezért rákerestem és ezt találtam:

Díjnyertes reklámfilm-rendező, akinek a karrierjét mindvégig a kockázatvállalás jellemezte, mióta csak kisfilmeket és reklámokat kezdett forgatni, még szülőhazájában, Dél-Afrikában.
Tizenhét évesen már dokumentumfilmeket készített a különböző apartheid-ellenes lázadásokról az AP és a UPI hírügynökségek számára. Határozott stílusa, dokumentarista felfogása biztosította helyét az Amerikai Filmintézetben, ahol 1985-ben diplomázott. Nem olyan régen, még maga is a kamera mögött állva fényképezte és rendezte reklámfilmjeit szerte Európában és az Egyesült Államokban. Gyorsan tanult, és hamarosan a Propaganda nevű, trendformáló reklámirodához csatlakozott, amelyet olyan hírességek neve fémjelez, mint Michael Bay, Simon West, David Fincher vagy Antoine Fuqua. Ettől kezdve Hoffman a világ egyik legkeresettebb reklámrendezője lett. Dolgozott - többek között - a Nike, a Nissan, az American Airlines és az AT&T kampányaiban.
Első mozifilmje A vörös bolygó.
(Forrás: PORT)

Ha jól tudom, akkor több mozifilmet nem is rendezett, de javítsatok ki ha tévedek.

A film 2000 végén került a filmszínházakba és hatalmas bukta volt, de nekem valamiért mégis tetszik. Akárhányszor meg tudom nézni és jól szórakozom rajta. Akik már látták, gondolom emlékeznek a "Faszom a Marsba." mondatra (no ezen kész voltam). A videóért előre is bocsánat, csak ilyen minőségűt találtam.


imdb

Címkék: iromány sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr422195159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.03. 11:05:41

Szerintem egy teljesen jó film volt, a másik ekkoriban készült "Marsos" sci-fi már nem annyira jött be, A Mars mentőexpedíció valamivel gyengébb lett.
Ezek után aztán hanyagolták is a Mars filmeket, csak úgy, mint pl. a túzhányósakat a Dante pokla és a Tűzhányó után.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.03. 11:07:15

@koimbra: De jó hogy nem vagyok egyedül. :)

a8zoli 2010.08.03. 11:27:29

nekem ez az eggyik kedvenc a marsos filmekből de a mars a mars-ra nem űbereli. :D

gabbor 2010.08.03. 12:36:47

Jó film, mindig szívesen nézem! Val Kilmer itt még nem volt annyira lepukkanva, kár érte.

A nép fia 2010.08.03. 15:44:05

Sok-sok éve láttam A Mars szelleme című borzalmasan gagyi filmet, ami el is vette a kedvem minden hasonlótól. Egyszer ez ment a Film+ csatornán, de kb. 3 percig néztem. Most viszont megnézném, ha adná az egyik csatorna.

Shyllard 2010.08.03. 16:38:28

Nem tudom pontosan, h ezt a filmet láttam-e még anno, de ha ennek a végén van az, hogy SPOILER leveszi a fsz a fejéröl a sisakot azt hopp nem hal meg, mert az oxigén a Mars légterébe került SPOILER VÉGE akkor én is komálom nagyon ezt a filmet :)

gabbor 2010.08.03. 17:34:05

@Shyllard: majdnem, a film felénél veszik le a sisakot. Más filmet láttál. :)

Shyllard 2010.08.03. 17:42:02

@gabbor: Ez más kérdés, bennem csak ennyi maradt meg, sajnálom hogy nem emlékszem pontosan mindenre. Csak 10 éve volt már ez a film...

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.03. 19:38:41

@Shyllard: Semmi gond, bárkivel előfordulhat hogy nem emlékszik pontosan. A lényeg hogy te is szereted a filmet. :)

kung - fúj (törölt) 2010.08.04. 06:37:55

Akkora marhaságot,mint a film végén,nem láttam életemben.SPOILER:Méghogy egy lestrapált,több tizenéves orosz űrszondával hagyja el a főhős a bolygót....meg a bekattant kung-fu-zó harci robot...:-O Nem csodálom hogy a NASA se adta a nevét ehhez a gagyi filmhez.
Én továbbra is a Mars mentőakciót favorizálom.

dfactor 2010.08.24. 12:13:59

Két dologra emléxem erről a filmből. Az egyik, hogy szar volt. A másik Carrie-Ann formás dudái a fehér trikóban.

nikodémus 2011.02.11. 18:49:10

Időpocsékolás ez a film.
süti beállítások módosítása