Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A varázslótanonc (The Sorcerer's Apprentice)

2010.08.11. 22:31 koimbra 8 komment

 

 

Jerry Bruckheimer az akció-és kalandfilmek atyaúristene sok mindent megtehet és meg is tett, bár csöppet vérszemet kapott és ha ez eddig nem is okozta a vesztét, de mindenképpen meglegyintette a bukás szele. Egy ideig a biztonsági sávban lavírozott, Indiana Jones koppintás (A nemzet aranya), Michael Bay (A szikla) és Will Smith (A közellenség), majd jött a kalóztrilógia (akik a Karib-tengeren tevékenykedtek), ami azért már jóval veszélyesebb vállalkozás volt, hiszen eddig nem sok siker született a témában. Ám a film aratott, így a derék Bruckheimer úgy döntött megmutatja, hogy nagy költségvetéssel is lehet sikeres játékdapatációt összehozni. Az idén bemutatott Perzsia hercege nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az év egyik bukása Amerikában, bár a legtöbbet termelő számítógépes játék alapján készült filmmé avanzsált, de az összegyűjtött összeg kevés ahhoz, hogy profitot lássanak a készítők. A varázslótanonccal talán azt akarta bizonyítani, hogy a Harry Potteren kívül igenis létezik olyan mágusokat/varázslókat a középpontba állító alkotás, amellyel meg lehet tömni a bankszámlát.
 

Ha valaki azt mondja mágus pár embernek talán David Copperfield neve ugrik be, de a filmeken edződött többségnek azonnal kicsúszhat a száján Merlin neve. Réges régen Merlinnek három tanítványa volt, kettő fickó – Balthazar és Horváth - és egy nő, akit Veronicanak hívnak. Mint tudjuk, ez a felállás nem éppen a legjobb, jó indok arra, hogy az egyik beleszeressen a hölgybe, a másik pedig féltékenységből elárulja az egész Merlin Co.-t, aminek az lesz a vége, hogy az idős, bölcs és jó mester elhalálozik, a Veronikába kerül gonosz boszi egy matrjoska bábúba kerül, a másik, gonosz tanítvánnyal együtt. Gyorsan telnek az évszázadok, Balthazar eltökélten keresi-kutatja azt a személyt, aki Merlin örökébe léphetne és végre megmentené ezt a világot.

 

 

Nicolas Cage fáradhatatlanul vállalja el egymás után a filmszerepeket, olykor ha már unja a sikertelenséget, felhívja Bruckheimert, hogy bevállalná a következő tervezete főszerepét, azonban ez most nem jött össze (még szerencse, hogy A nemzet aranya folytatása be van tervezve). Ahhoz képest, hogy Oscar-díjat nyert nagyon szeret bambán nézni maga elé, talán ezért is érzi jól magát Bruckheimer filmjeiben, mivel nem kell túlzottan megerőltetnie magát, A varázslótanonc némileg más, mint az eddig megszokott akciók, mivel itt nem fegyverrel, hanem mágiával kell megbirkóznia a feladattal. Bölcsességeket és egyéb hasonló mondatokat adnak a szájába, leginkább egy jedi mester jut eszünkbe róla, ez a figura se izzasztotta meg annyira, de legalább nem játszik rosszul. Eddig is érezni lehetett, de most már akár hivatalos is lehet, hogy Jay Baruchelből sztárt akarnak faragni, a srácban megvan minden, ami Shia LaBeoufban, ugyanolyan esetlenül tud kinézni és szintén profi módon vág bele többször egy mondatba. A fantasy viccesebb pillanatai hozzá köthetőek, külön öröm, hogy általában mindig lehet mosolyogni szövegén vagy egyéb megmozdulásain (pl. mikor rendőri ruházatban feszít), a poénos mondatok aránya meglepően jó.

 

 

Ha már említettem a jediket, a produkció nem is áll túlzottan távol a Star Warstól, merítettek szépen George Lucas művéből, de volt annyi a készítőkben, hogy nem rejtették véka alá, az Új Reményből vett droidos idézet a film egyik legviccesebb pillanata, de nem csak ebből, hanem átemeltek ezt-azt a Harry Potterből, néha meg a Dragonballra hasonlít. Ha Goethe tudta volna, hogy a 21. században film készül egyik művéből...

 

Jon Turteltaub lazán kezelte a világvége hangulatot, ámbátor meg kell jegyezni, hogy a nézőnek egy percre sem lesz olyan érzése, hogy hamarosan vége az emberiségnek. A jó mágusok azért küzdenek, hogy a sötét oldal ne törölje el az emberiséget, a civilizációt, ne legyen vége a világnak. Az indokok nem ismertek, fogalmunk sincs, hogy Horvathnak (Alfred Molina) és segítőjének (Toby Kebbel), no meg a főgonosz boszinak mi abban a jó, ha elhozzák az armageddont, hiszen akkor nem lesz kin uralkodni. De ugye Disney termékkel van dolgunk, így aztán ezt a témát nem is tolják túlzottan előtérbe, inkább a varázslatok repkedésére, a Tesla szerkezetre és a könnyedebb hangvételre koncentráltak.

 

A varázslótanonc nem egy kiváló film, de teljesen korrekt, szórakoztató alkotás, ami már egy Cage főszereplésével készült mű esetében nagy szó. Komolytalan az egész, az ellenfelektől nem lehet tartani, egy másodpercre sem válik kétségessé, hogy a jók elbukhatnak, Alfred Molina se egy túl veszélyes alak, ám kihozza a szerepéből, de pont ezek az a dolgok, ami miatt élvezhetővé válik a film.

 

imdb: 6,3
rottentomatoes: 42 %

 

Büdzsé: 150 millió dollár
Eddigi amerikai bevétle: 57,7 millió dollár
Eddigi összbevétel:112 millió dollár

 

Címkék: fantasy iromány 60 % sorcerers apprentce

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr572215538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A varázslótanonc (The Sorcerer's Apprentice) 2010.11.17. 10:01:08

Alapsztori: Egy varázsló elkezd tanítgatni egy hétköznapi fiút, hogy felkészüljenek a gonosz varázslók ellen, akik századokig elzárva pihentek.Húzónév: Nicolas Cage, Alfred Molina, Monica BellucciMűfaj: fantasy, kalandTrailer ittAmire számítottam: Vala...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2010.08.11. 23:40:18

Szerintem sem volt ez rossz, én még a 7/10-et is megadtam neki.

Egyébként nemcsak filmes utalások, hanem magyar vonatkozások is voltak a filmben. :)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.12. 08:48:56

Engem kifejezetten idegesített a srác. A sztori unalmas és kiszámítható, vontatott és nem pörög. Már fél óra után azt vártam mikor lesz vége. Egyetlen egyszer sem tudtam rajta nevetni, tele van erőltetett poénokkal és a varázslások magyarázatai, (a fizikai vonal) gyenge és szánalmas. Már bánom hogy megnéztem. :(

A nép fia 2010.08.12. 08:58:10

Azt az egyet nem értem, hogy miért játszódik minden New York-ban. Nincs más város a földön? Ott sz*rják a spanyol viaszt is? Persze, amióta a görög Olümposz is New York-ba költözött (Percy Jackson), azóta már semmin nem kell meglepődni.

Jah, a másik: ez a nyámnyila srác biztosan valakinek a valakije, de ha nem változtat sürgősen a profilján, egy idő után marha unalmas lesz a karakter, amit minden filmjében hoz. A Trópusi viharban még jó volt, a Túl jó nő a csajomban már kicsit idegesítő, ebben meg már egyenesen a falra lehet mászni tőle. Ennyire gyenge sem a cikkben említett Harry, sem Luke Skywalker nem volt. Persze, azok legalább nem önmaguk paródiái.

A látvány legalább jó. De mikor jön rá Jerry, hogy nem lehet mindent a CGI-vel eladni? A Prince of Persia is emiatt bukdácsolt: olyan bárgyú lett a sztori, hogy az fájdalmas.

Alfred Molina is látott már szebb napokat, de bagóért bármiben képes égetni magát.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.12. 09:52:18

@A nép fia: Mert hollywoodi film, az amerikaiaknak készült. Ha itthon készült volna hasonló, akkor Budapesten varázsolgatnak, ha a franciáknál, akkor Párizsban.
LaBouf is hasonló karaktereket formált meg, bár a Tőzsdecápák 2-ben biztos, hogy máshogy kell eljátszania a figurát:)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.08.12. 11:23:18

CSatlakozom Koimbrához:
Kellemesen szórakoztató nyári film volt - nem a sztorija, a konfliktushelyzetek miatt - hanem inkább volt egyfajta "feelgood" érzésem a film alatt. A mágusok előtörténeténél hallottam/láttam már nagyobb hülyeséget (PL a VanHelsing vámpír/vérfarkas eredetmítosza).
Voltak vigyorgásra késztető jelenetek, a mágusok trükkjei nem voltak vacakok (ok, a mágia technológiai magyarázata szar volt:( ), és egy pillanatra nem volt kétséges, hogy mi lesz a film vége. És? Mi a nyavalyát várunk egy Disney filmtől? Jól éreztem magam? Igen. NEm sajnáltam a rá kiadott pénzt? Igen. (megvan - olyan volt, mintha a film, a szereplők valahogy nem vették volna komolyan magukat, és szórakoztak volna. Ha rutinból hozták a szerepüket, valahogy akkor is ezt jött le a vászonról összhatásként. NEm világot megváltani akartak, meg mélyértelmű mondatokat/gondolatokat feldobni, hanem kikapcsolni, szórakoztatni. Valahogy, a vacak részek ellenére is, mert voltak, működött...)
Molina meg megint jó volt gonosznak, de vajon Monica Belucci minek kellett a filmbe? Már a kinézetén kívül, de ennyi erővel a MonaLisa is ott lehetett volna, vagy a milói Vénusz...

Részemről marad a 10/6, nézhető, egyesti kikapcsolódás. Inkább ez, mint az Utolsó légcsavargató....:(

Shyllard 2010.12.05. 23:08:50

Eddig ez az év iszonyat gyenge volt filmekben szerintem, nem sok alkotás volt ami tetszett, de ez a film kellemesen meglepett. A hangulatból csak úgy árad a Disney, tényleg végig egyértelmű, hogy ki fog kikerülni győztesen, nomeg az effektek is szépek. Prince Of Persiában csalódtam, de A varázslótanonc több mint kellemes meglepetés volt a számomra. Még a poénokon is nevettem szinte mindig, plusz a takarítós részt végigmosolyogtam (eszembe jutottak a szép Disney mesés beszélő tárgyak :D) Nekem kb 10/8, megérte megnézni nagyon :)

Hisami 2011.11.02. 23:46:29

Szerintem egészen jó film !! Már nem egyszer láttam és nem igazán mondanám rá azt hogy unalmas! Jól lehet van aki azért vélekedik így mert talán sokaknak a Harry Potter az isten és ha azon kívül más ilyesfajta film kerül ki akkor az rögtön fujj.. nem ezekből a filmekből kell kiindulni!! Nekem konkrétan a Harry Potterrel sincs bajom ,de nekem éppen annak a története tűnt néhány részben már túl erőltetettnek ..igaz nekem is van kedvenc részem belőle mégis így gondolom..!! Viszont a Varázslótanonc nekem nagyon izgalmas volt , én élvezem az ilyen filmeket és nem tudom megérteni ,hogy olyanok miért nézik meg akik szerint ez időpocsékolás..mert nekem ebből az jön le hogy "óó én már az elején tudtam h ez lesz" akkor miért nézte :) [elnézést ha ez nem így van de így látom!!] szerintem ez azoknak az embereknek való akik szeretik a varázslókat,a varázslást és hisznek a véletlenekben ;) akik viszont ezt hülyeségnek tartják azoknak egyátalán nem is ajánlom hogy megnézzék :)
süti beállítások módosítása