Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Lökonómia (Freakonomics) dokumentumfilm előzetes

2010.08.13. 15:52 FayeFaye Szólj hozzá!

Steven D. Levitt közgazdász és Stephen J. Dubner újságíró 2005-ös könyve, mely viccesen és átlagemberek számára is érthető módon ötvözi a pop kultúrát és a gazdaságtant, több mint 4 millió példányban kelt el világszerte. Magyarul "Lökonómia" címen jelent meg az Európa kiadónál. Most egy dokumentumfilm is készült a könyv alapján, pontosabban rövidfilmek gyűjteménye, olyan rendezők közreműködésével, mint Alex Gibney (Enron), Morgan Spurlock (Super Size Me) és Seth Gordon (The King of Kong), ami alapján mindenképpen egy pörgős, szatirikus, vicces filmre számíthatunk.

 

 

A könyve leírása a Libri oldalán: Melyik a veszélyesebb, a lőfegyver vagy az úszómedence? Mi a közös a tanárokban és a szumóbirkózókban? Miért élnek még mindig az anyjukkal a drogkereskedők? Mennyit számítanak valójában a szülők? Hogyan hatott az abortusz engedélyezése az erőszakos bűncselekmények gyakoriságára? Nem olyan fajta kérdések ezek, amilyeneket a közgazdászok fel szoktak tenni. Steven D. Levitt azonban nem átlagos közgazdász. Olyan kutató ő, aki a mindennapi élet rejtélyeit tanulmányozza - csalás, bűnözés, sportok, gyermeknevelés stb. -, és következtetései sokszor feje tetejére állítják a közvélekedést. A Lökonómia - Levitt és Stephen J. Dubner újságíró közös műve - új távlatokat nyitó könyv. A szerzők általában egy rakás adattal és egy egyszerű kérdéssel kezdik. A kérdések némelyike szó szerint létfontosságú, némelyike bevallottan "lökött". Ezért is kapta a könyvben lefektetett új tudományág azt a nevet, hogy: lökonómia. Levitt és Dubner lebilincselően, szenvtelen éleslátással bebizonyítja, hogy a közgazdaságtan lényegét tekintve az ösztönzések tanulmányozása - hogyan szerzik meg az emberek azt, amire vágynak, vagy amire szükségük van, főleg ha mások ugyanarra vágynak, ha ugyanaz kell nekik. Vagyis... a dolgok mögé néznek. Egy drogkereskedő banda belső működése. Az ingatlanügynökök a maguk meztelen valóságában. A választási kampányok finanszírozásának mítoszai. A csaló tanár árulkodó jegyei. A Ku-Klux-Klan titkai. Mindezeket a történeteket az a mélységes hit fűzi össze, hogy a modern világ, bonyolultsága és sok esetben csaló volta ellenére, nem áttekinthetetlen, nem megismerhetetlen, sőt - ha a megfelelő kérdéseket tesszük fel - még sokkal érdekesebb is, mint hittük. Csupán újfajta módon kell szemügyre vennünk. A Lökonómia alapgondolata bizony nem konvencionális: ha az erkölcs arról szól, milyennek szeretnék látni az emberek a világot, akkor a közgazdaságtan azt írja le, milyen is valójában. Tény, hogy a könyv rengeteg társalgáshoz elegendő rejtéllyel és sztorival ajándékozza meg olvasóját - de ennél sokkal többet is nyújt: képessé tesz, hogy egészen másképpen lássuk modern világunkat.

Címkék: előzetes dokumentumfilm lökonómia freakonomics

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr912219396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása