Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Szuperhősök megrontják a gyermekeinket – már megint!

2010.08.17. 15:33 FayeFaye 19 komment

„Nagy különbség van a mai filmek szuperhősei és a képregények szuperhősei között.” – mondta múlt vasárnap Dr. Sharon Lamb elismert pszichológus az Amerikai Pszichológiai Társaság éves konferenciájén San Diegoban, pont a szuperhős rajongók legszentebb zarándokhelyén. „A mai szuperhősök túlságosan hasonlítanak az akció hősökre, akik folyamatosan erőszakos tetteket követnek el;  agresszívek, szarkasztikusak és ritkán beszélnek az emeriségért tett jótettek értékéről. Amikor nem viselnek kosztümöt ezek a férfiak, mint Iron Man, kihasználják a nőket, kérkednek a vagyonukkal és nagy kaliberű fegyverekkel érvényesítik a férfiasságukat.”

Míg a régi szép idők szuperhőseire felnézhettek a fejlődésben lévő lurkók, mert „amikor nem viselnek kosztümöt, ők is igazi emberek, igazi porblémákkal és gyengeségekkel,” addig a mai média a férfiasság egy nagon szűk értelmezését mutatja be, visszaélve azzal, hogy a fiatal fiúknak pont ebben a korban szükségük van a példaképekre a személyiségük kialakításához.

A média káros hatásairól szinte hetente lehet hallani vagy olvasni a bulvár médiában, mindig lehet rá számítani egy új és népszerű videó játék megjelenésekor, és el lehet vitatkozni azon, hogy kinek is kéne nevelni a gyereket, az iskolának a TV-nek vagy netalán a szülőknek. De ennek a tézisnek külön pikantériát ad, hogy a ’régi szép idők’ szuperhőseit nem sokkal a születésük után már pont ilyen károsnak találták a gyermekek zsenge elméjére. Az USA Szenátusának Kiskorú Bűnözés Bizottsága külön vizsgálta a képregények hatásait a gyermekekre a hírhedt 1954-es Képregény Meghallgatások során. A vádak alapját Fredric Wertham pszichiáter „Az ártatlanok megrontása” c. (Seduction of the innocent, 1954) könyve képezte, amiben hivatkozott a képregények burkolt és nyílt erőszakos és szexuális utalásaira és egy kalap alá vette a szuperhősöket az inkább felnőtt olvasóknak szánt horror és krimi történetekkel. Wertham könyve tele van olyan gyöngyszemekkel, mint hogy Batman és Robin között homoszexuális kapcsolat van, Wonder Woman leszbikus, Superman pedig anti-amerikai fasiszta. Wertham személyesen is részt vett a meghallgatáson, és közvetlen korrelációt vont a képregények és az kiskorú bűnözés között. Bár a meghallgatás nem vezetett hivatalos cenzúrához, a képregényipar, a hollywoodi MPAA-hoz hasonlóan bevezette a házon belüli cenzúrát a Comics Code Authority (CCA) formájában. A Comics Code előírta, hogy a jónak minidg győzedelmeskednie kell; a hatalom képviselőit (rendőrök, bírók, politikusok) nem lehet úgy ábrázolni, hogy az csorbítsa a tekintélyüket; a női alakot csak realisztikusan lehet ábrázolni megnagyobított testrészek nélkül; továbbá nem szerepelhetnek a történetekben vámpírok, zombik, vérfarkasok, stb. A kód sok képregény műfaj vesztét okozta, és évtizedekig uralták a médiumot azok a mesterségesen megtisztított szuperhősök, akikre Lamb valószínűleg gondolt. Egy 1971-es három részes Pókember történet volt az első, ami bemutatta a kábítószerek negatív hatásait, és hozzájárult a kód fokozatos lazításához, aminke hála olyan képregények is születhettek, mint a Watchmen, Transmetropolitan vagy Sin City.

Bár Lamb és szerzőtársai tanulmánya 674 8-14 év közötti fiú részvételével készült és szakmailag teljesen korrekt, nem úgy, mint Wertham anekdotákon és előítéleteken alapuló könyve, nem árt észben tartani, hogy nem feltétlenül jó, amikor külsősök próbálnak befolyásolni egy médiumot, amit egészen máshogy értelmeznek, mint annak rajongói. Mindenestre nem kell sokáig félteni a következő generációkat, Matthew Vaughn, a Kick Ass és X-Men First Class rendezője már a múlt héten megósolta, hogy hamarosan lecseng a szuperhősök ideje, mert a közönség egyszerűen rá fog unni a témára. De semmi vész, a horizonton tól már biztos ott leselkedik a következő audio-vizuális horror, hogy megállítsa az ártatlan gyermekeket a fejlődésben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr532228234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.17. 16:15:20

"közvetlen korrelációt vont a képregények és az kiskorú bűnözés között. "

Ugyanmár a képregénygeek-ek (mint én is) a legártalmatlanabb emberek a világon! Azon kívül, hogy teljesen hasznavehetetlen tagjai vagyunk a társadalomnak (mint én is), soha semmit nem csinálunk. Csak kedveljük a szépirodalmat. Most jött egy fickó megint, aki híres akar lenni, abból hogy baromságokat von le. És a sok hülye agymosott amerikai beveszi ezt. Mert valakit hibáztatni kell a gyerekbűnözésért, és mivel most a képregények a menők, hibáztassuk a képregényeket.

Mese92 2010.08.17. 16:25:28

Na és ha Tony Stark nőzik és költi a vagyonát akkor mi van? Mielőtt szuperhős lett is ilyen volt. Amióta meg Vasember, azóta kiderült, hogy van jó oldala is, védi az embereket és "privatizálta a békét" szerintem nagyon emberi, és ha van benne rossz, akkor csak annyi, mint egy átlagos emberben. Ott van pl. Bruce Wayne, akinek tökre nincs normális élete, teljesen a szuperhős életének él, a többi csak álca: sikeres céget vezet (amivel jelmez nélkül is jót tesz) drága autókkal jár, modellekkel flangál, de legbelül folyton emészti magát.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe. A képregényeket okolni szerintem marhaság, gyerekkorom óta falom őket, és semmi bajom nem lett tőle, még akkor se, ha a női képregény karakterek többsége negatív szereplő :-) az irodalom fontos része.
(Bocs mindenkinek, ha túlreagáltam)

Brekicc 2010.08.17. 16:39:04

@0gre: Csaj jött amúgy.

Teljesen hülyeség és csak azt mutatja, hogy a rádiós dj-knél is vannak haszontalanabb emberek, akik azért kapnak fizetést hogy hülyeséget beszéljenek.
A szülői felügyelet oldaná meg ezt a gondot. Csak hát amerikában ugye már az embereknek derogál a gyerekre odafigyelni, inkább dadust fogadnak, v. pénzt raknak a zsebükbe hogy letudják a gyerekneveléssel járó gondot.

Elanor_ 2010.08.17. 18:30:23

"Wertham könyve tele van olyan gyöngyszemekkel, mint hogy Batman és Robin között homoszexuális kapcsolat van, Wonder Woman leszbikus, Superman pedig anti-amerikai fasiszta."
miért? nincs igaza? :D

Mese92 2010.08.17. 18:55:33

Már megint, hogy Batman és Robin homik :S Oké, Robin vonzó combocskája tényleg ad rá egy kis okot, de azért eléggé erős, hogy homokosok lennének :D Ugye te is így gondolod?

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.17. 18:58:44

@Elanor_: Hát ez most nagyon belemagyarázás, mert ezek a karakterek több, mint 70 éven vannak túl, több, mint száz író nyúlt hozzájuk. Lehet egy-kettő így fogta fel őket, de mindenki biztos nem. Wonder Woman leszbikussága, az ókori görög mitológiára alapul, ahonnan nemi klikkek alakultak ki, főleg nők közt volt a saját világában és voltak feminista megnyilvánulásai, de ez nem feltétlen jelenti, hogy leszbikus.

Superman valóban egy szatíra, az amerikai társadalomra, de ez nem rögtön fasiszta megnyilvánulás. Csak egy negatív kritika, egy egész karakterbe beleölve.

Batman és Robin kapcsolata a leghihetőbb, de ők is 70 éves karakterek. Mindig máshogy viszonyultak egymáshoz. Mondjuk az All Star Batman sorozatban Batman úgy bánik Robinnal, mint egy állattal, nem törődik vele, csak szüksége van rá, hogy elintézze a kisebb ügyeit. És ma már főleg minden képregényben ilyen a kapcsolatuk.

Elanor_ 2010.08.17. 19:12:11

@0gre: túldimenzionálod, csak egy magas labdát csaptam le. :)

amúgy, igazad van mindenben, és én sem szoktam ezekre a rejtett dimenziókra ráizgulni.

@Mese92: tuti nem melegek, csak az a régi vicc jut eszembe mindig, h "ha superman tényleg olyan jó fej, akkor vajon miért hordja kívül az alsógatyáját???" :)

Blake007 2010.08.17. 19:14:18

Valami képregénygyűlölő barom lehet ez a Wertham. Ilyen alapon bármelyik szuperhős lehet kretén, meg fasiszta, meg homokos, meg lezbi, meg akármi. A filmvásznon meg ma már nem pizsamába öltözött tökéletes példaképek rohangálnak, akik az igazság bajnokai, azokra ki lenne kiváncsi? :)

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.17. 20:03:09

@Elanor_: Nem rád írtam, hogy belemagyarázás, hanem maga a felvetése ezeknek a baromságoknak. :)

@Blake007: Nem hiszem, hogy képregénygyűlölő, két lehetőség van:

1, Buta, mint a legtöbb amerikai és próbál arra egy okot találni, amire ezerféle lehet. Ez olyan, mint amikor a 70-es években megvádolták a Dungeons and Dragons játékosait, hogy sátánisták, miközben orrtúró, szemüveges kis nerdek voltak. :D És ezt csak azért, mert akkor nem találtak rá más indokot.

2, Ezzel akart 5 perc hírnevet szerezni. Kihasználta, hogy a képregények ma már az irodalom részei, és népszerűbbek, mint régen. Azzal, hogy lefaragna népszerűségükből olyan hatást idézne elő, mint a cikkben említett Wertham az 50-es évekbeli könyvével.

Mese92 2010.08.17. 20:12:36

Én úgy érzem Batman és Robin kapcsolata az elején is csak apa-fiú viszony akart lenni, aztán már tényleg egy rémálom kapcsolat lett, ahol Batman nem vette szuperhős számba Robint és hülyegyerekként kezelte. Mind a hármat. A másik: tényleg senkit sem érdekelnek a szuperhősök régi díszpéldányai.

Shyllard 2010.08.18. 00:05:03

Hát pedig igenis igaza van, nemrég elolvastam megint a Kick-Ass-t és úgy döntöttem, hogy a puszta öklömmel fogom osztani a népet az utcákon járva :)

A Batman-Robin kapcsolatban szerintem meg csak Robin a homo, Batman már többször is bizonyította, hogy nem buzi, elvégre Méregcsókra és Macskanőre is ráizgult többek között :P

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.18. 00:38:33

@Shyllard: Szerintem, pedig épp Batman lenne a meleg, ha úgy nézzük. Most, ha nem a külsőségeket figyeljük, akkor így van. Batman akármikor jött össze valami nővel, mindig ő szakított vele, néha elég mondvacsinált, megmagyarázhatatlan okokkal. Érdemes Authority-t olvasni, ahol van egy Batman szatíra, Midnighter pont olyan, mint Batman, csak meleg, és minden passzol.
Persze ez is csak belemagyarázás :D Ez mind magyarázható azzal, hogy 20 évig el volt zárva mindentől, vagy a szülei halálával.

Mese92 2010.08.18. 00:55:53

@Shyllard: Jó ég, az "igenis igaza van"-ig a fejemet fogtam :D Amúgy Méregcsók Robint is beindította, meg ha a filmeket vesszük akkor a Batman és Robinban igencsak bejött neki a diáklány rucis Barbara :D

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2010.08.18. 07:30:25

milyen találó a bejegyzés címe!

"A szuperhősök megrontják a gyermekeinket!"

Vagyis "megrontják" az amerikai kölyköket, hogy egséz pontos legyek.
Szerintem ez egy hatalmas, pofátlan és kicsit sem fair propagandagépezet része (hiszen a képregények nehezen tudnak visszavágni). Az amerikai fogyasztó-droidokat olyan kultúrális termékekkel látják el, amik kicst is segíthetik a gondolkodásuk fejlődését, a valóság reálisabb feldolgozását (hiszen ha látják milyen a nem valós világ, annál könnyebben meg tudják érteni a valódit) és ők ebből problémát csinálnak.
Nekik rossz, ha valahogyan művelődnek a gyerekek. És hogyha olyan képregényeket olvasnak, ami a felnőttek egyértelműen magasabb kultúrális igényeit is kielégíti (összetettebb történet, morálisan nem tündöklő apapéldakép karakterek), akkor sikítanak mint a sarokba szorított vaddisznó.

Szánalmasak ezek az amerikai szájhősök. NEKIK van szükségük terápiára, mert sajnos túl sok hülye hallgat rájuk odaát és ezzel sok kárt tudnak okozni a műfajnak. Lásd a Comics Code-ot.

Brekicc 2010.08.18. 11:58:49

Erről csak a klasszikus Southparkos mondás jut eszembe. Subidubi rókaprém, más is buzi nemcsak én. XD

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.18. 12:32:38

@Mese92: Én a Batman és Robint nem veszem képregényfilm számba. Még sima filmnek se fogadom el. A borzalom a legenyhébb szó, ami rá illik.

Mese92 2010.08.18. 19:03:59

@0gre: Miért nem? A régi fajta csili-vili Batman is a Batman univerzum része.

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.18. 20:40:30

@Mese92: Ja és azt imádtam is :D
Azt nem szeretem, ha egy karakter végigmegy egyfajta fejlődésen, majd hirtelen visszarántják a múltba. Mintha rengeteg minden meg sem történt volna vele.

A nép fia 2010.08.18. 21:43:22

A Chris Calermont-féle The Uncanny X-Men a legjobb példa arra, hogy a szuperhősök valójában milyen emberiek, mennyire sérülékenyek, milyen problémáik vannak, és milyen morális válságba keverednek.

Chris kiválóan vezette a történetet évtizedeken keresztül, és bár már mai szemmel talán kissé idealizáltnak tűnhet, máig a legélvezetesebb az összes író munkája közül, ide véve az egyenes ági folyatásokat, Stan Lee saját munkáit, és az összes reboot-ot (Újvilág, Children of Atom, vol.2).
süti beállítások módosítása