Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Elhunyt Bánffy György

2010.09.03. 18:09 koimbra 2 komment

Életének 84. évében váratlanul, tragikus hirtelenséggel hunyt el Bánffy György. A József Attila Színház saját halottjának tekinti a színművészt, aki 1971 óta tagja a színháznak.

 

Bánffyt 1950-ben vették fel a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, még ugyanebben az évben a Nemzeti Színház tagjává vált, 3 évre rá az Állami Bábszínház tagja lett. Később a Fővárosi Operettszínháznál is dolgozott. 1985-től 9 éven keresztül országgyűlési képviselő volt.

 

A deszkákon többek között Faustot, Othellot, III. Richárdot és Lear királyt formálta meg, A lázadóban Papit, a Liliomfiban Brack bírót, A tanítónőben a Szolgabírót játszotta. Látható volt a Sirokkó, a Tiltott terület, Magasiskola és Az utolsó kör filmekben. Benne volt a Linda, az És mégis mozog  a föld és az Őrjárat az égen sorozatokban, de játszott Az elefánt, a Gilgames és a Rokonok és a Redl ezredes tévéfilmekben. 1965-ben kapta meg a Jászai Mari-díjat, 1989-ben a Kazincz-díjjal jutalmazták, 2001-ben a Kossuth-díjat kapta meg.

Címkék: rip

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr112269513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása