Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A karakte kölyök (The Karate Kid)

2010.09.05. 21:21 koimbra 19 komment

 

Jaden Smithből sztár lesz, ha akarja, ha nem, minket pedig meg sem kérdeznek, hogy ehhez mit szólunk. Illetve az egész tőlünk függ, ha nem tetszik, nem váltunk rá jegyet. De mi van akkor, ha ügyesen lavíroznak vele, úgy hozzák össze, hogy érdekelje az embert a film. Kell egy szupersztár apuka, aki már eleve sikeres rapper volt, mikor belevágott mozis karrierjébe, Will Smith most éppen (vagy mondhatnánk, hogy most még) az aktuális csillag, aki kasszasikerekben játszik, tudja, mire vágyik a nép. Fiával A boldogság nyomában játszotta a főszerepet, ott a kis Jaden még valamennyire háttérbe szorult, akárcsak az Amikor megállt a Föld feldolgozásban, ahol már eléggé idegesítő volt. Ám a nagy Will úgy döntött, hogy leporolja a 80-as évek egyik népszerű alkotását, A karate-kölyköt és fiára bízza a főszerepet, az elképzelés eléggé bevált, a nép csak úgy tódult a mozikba, második rész biztosan lesz.

 

A történet Kínában játszódik, a meló ugyanis odaszólítja Sherry Parkert (Taraji P. Henson), aki fiát (Jaden Smith), Dret is magával cipeli. Az új környezet egyáltalán nem tetszik a srácnak, ráadásul a helyi kemény tinik is kinézik maguknak és bokszzsáknak használják és figyelmeztetik, hogy még a szemét is vegye le az általa nagy hévvel mustrálgatott csajról. Drenek tehát gondjai adódnak, szerencséjére a segítségére siet a környék ezermestere (Jackie Chan), aki kung fu-ban is otthon van. A vagány kölykök harcművész oktatója magasról tesz arra, hogy a tanítványai kit náspágolnak el, ráadásul a tanrendben az is benne van, hogy könyörtelennek kell lenni és fájdalmat kell okozni, de azért sikerül egyezségre jutni vele, ha Dre részt vesz a közelgő bajnokságon, akkor végleg leszállnak róla.

 

 

Harold Zwart rendező nevéhez az ÖcsiKém, illetve a Rózsaszín párduc második része kötődik, ezek alapján a produkció eleve hendikeppel indult, ráadásul az ember Jadenből sem tudja kinézni, hogy egyáltalán egy valamirevaló kung-fu -vagy karatefogást be tudjon mutatni. Zwart mintha érezte volna a filmben rejlő lehetőséget, bár túlságosan is sokat akart beletenni (ahelyett, hogy a kung fura vagy karatére koncentrált volna) és nem nagyon akart a művének játékidejéből lefaragni, ám ebbe valahogy nem bukott bele. 140 percig meséli a messzi Kínába szakadt Dre nagy viszontagságait, érdekes kiképzését és megerőltető versenyét. Másfél vagy egy és háromnegyed órában jobb lehetett volna a produkció, nem kellett volna ennyire elhúzni. A romantikából kevesebb, az oktatásból több kellett volna és a versenyre is áldozhattak volna még plusz perceket.

 

A harcművész alkotások nagy részében már az elején látszik, hogy a szegény és gyenge főszereplő a végére legyőzhetetlen ellenféllé avanzsál, A karate-kölyökben azonban Jadenről abszolút nem lehet elképzelni, hogy kikupálódik a játékidő végére, sőt még a film közepén is inkább úgy tűnik, hogy eléggé el fogják verni rajta a port. Ám Han tanításai meghozzák gyümölcsét és kiderül, hogy a dzsekivel való feleslegesnek vélt és furának ható edzés és a kínai nagy falon való futkározás igenis sokat számít. (Tehát aki harcművészetet akar tanulni, máris dobja a földre a dzsekijét, vegye fel, tegye vissza és ismételgesse napokig). Chan ezúttal inkább a háttérbe szorul, hiába no, itt nem ő főszereplő, ezúttal nem küldi emberek tucatjait a földre, sőt inkább drámai irányba tolták el szerepét.

 

 

Emlegetni fogja-e valaki 10-15 év múlva a filmet? Maximum akkor, ha Chan sikeres filmjeiről vagy 2010 legsikeresebb alkotásairól lesz szó. Ha a Karate-kölyökről lesz szó, akkor elsőnek a 80-as években készült művet fogják emlegetni. Az új változatból nem lesz klasszikus, csak egy korrekt, nézhető darab született. A sztori halad előre szépen, unalmasabbá hosszabb szinten soha nem válik, a film végén látott verseny pedig csak dob A karate kölyök megítélésén. A meccsek ugyanis a produkció fénypontjának számítanak, még azt is sikerült elérniük a készítőknek, hogy Dre-nek szurkoljunk, csöppnyi feszültséget is adagoltak. 60 %-ot megérdemel, de hogy miért nem inkább Kung Fu kölyök lett belőle nem értem. 

 

imdb: 6,1
rottentomatoes: 67 %

 

Büdzsé: 40 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 175,9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 318,3 millió dollár
 

 

Címkék: remake iromány vígjáték 60 % karate kid

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr762273738

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A karate kölyök (The Karate Kid) 2010.10.01. 08:25:02

Alapsztori: Egy amerikai kisfiú és az anyukája Kínába költözik, ahol aztán a fiú közelebbről is összeismerkedik a kung-fuval. Remake.Húzónév: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. HensonMűfaj: harcművészetiTrailer ittAmire számítottam: Annak idején ovis ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

countrypecos 2010.09.05. 22:45:00

A címen még ki vagyok akadva, és ki is leszek. XD Barmok. Megnéztem ezt a filmet is, nekem tetszett. Leszámítva a címét, korrekt darab. A srác örülhet magának, apuci mindent a segge alá tesz.

A nép fia 2010.09.05. 22:46:18

Én is fel-le vettem a kabátomat 2 napig, és láss csodát: tudok karatézni! Vagy kung fu-zni? :-P

countrypecos 2010.09.05. 22:58:27

@A nép fia: Sikerült?! :D :D :D Szívből gratulálok! Büszkék vagyunk rád. :) Akkor tehát igaz történeten alapul a film. :D

Rolee83 2010.09.06. 06:02:23

Tetszett a film! Nekem szimpatikus a kiscsávó!

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.09.06. 09:27:59

Sajnos még a 80-as évekbeli film nívóját sem éri el, semmilyen téren. Pocsék re-make. 1/10

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.06. 09:53:35

@countrypecos: Pedig még a Kung Fu jobban is hangzik.

countrypecos 2010.09.06. 10:50:36

@koimbra: Ez már szubjektív. :) Nekem a karate is tetszik, hangzásilag. Itt inkább arról van szó, amit már sokan leírtunk: A karate az japán, a kung fu meg kínai. Azon kívül, hogy verekednek mindkettőben, semmi közük egymáshoz. :P De majd ha valaki találkozik a rapper-színész papával, mondja már el neki is, okés?! :D

Spawn85 2010.09.06. 12:12:05

@countrypecos: Jackie Chan egy nyilatkozatában elmondta, hogy eredetileg "Kung Fu Kid" címen akarták forgalmazni a filmet, viszont volt valami jogvita, ezért kénytelenek voltak változtatni.

Spawn85 2010.09.06. 12:13:51

Amúgy a film első fele nekem nem tetszett túlzottan, a második fele viszont jó volt. Arra viszont nem emlékszem, hogy elmondták-e, hogy tulajdonképpen miért is kellett Kínába költözniük. (Hiszen azért az USA is elég nagy ország ahhoz, hogy valaki teljesen új életet kezdjen számára ismeretlen vidéken...) Mert szerintem azért nem mindegy, hogy valaki miért is költözik szó szerint a világ másik felére.

AntiChrist™ 2010.09.06. 13:19:55

Hétvégén néztük a gyerekkel.
Gyenge közepes - lenne. Viszont a srác borzalmasan tehetségtelen színészpalánta. Jól kungfuzik - de akkor talán inkább versenyeznie kellene.

Elképesztően gyenge volt a színészi teljesítménye, és ugye egy filmbe abból se ártana.
Pedig vannak zseniálisan tehetséges gyerekszínészek: Ivana Baquero (A Faun labirintusa), Lina Leandersson (engedj be), Haley Joel Osment (Hatodik érzék) - hogy csak néhányat említsek.

De a protekció ismét győzött...

Bíró Szabolcs · http://biroszabolcs.eu 2010.09.06. 14:12:40

Haley Joel Osment már 22 is elmúlt. :)

Mese92 2010.09.06. 15:09:55

De kölyökként tehetséges volt :)

chevyfan 2010.09.06. 15:41:46

@Mese92: valóban jó alakításai voltak, de nekem mindig csak az ugrott be róla, hogy hogy nézhet valaki ilyen buta pici szemekkel ekkora fejből:-)

Mese92 2010.09.06. 16:32:21

Az a nézése volt a kissrác bája, én legalábbis imádtam őt a Mesterséges értelemben, a Hatodik érzékben is meghatott. Jaden Smith-el sincs nagy baj, csak filmen kívül interjúkban kicsit nagyképűnek tűnt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.06. 17:02:57

Még ,árciusban a Showest rendezvényen arra kérték a forgalmazókat és a mozitulajokat, hogy szavazzanak, hogy 2010 kinek hozhat áttörést, ki az akiből sztár lehet. Jaden Smithre érkezett a legtöbb szavazat. És igazuk lett.
Talán majd a Bad Boys 6-ban már átveszi apjától a stafétabotot:)

infy 2010.09.06. 21:51:28

Hát a cím vicces :) Nem tudom miért kellett a kung-fu -t keverni a karatéval. A kettő nem ugyan az. Néphülyítés rulz. Aki eddig se sokat értett az harcművészetekhez most aztán még jobban összes lett zavarodva, hogy ez miért karate kölyök mikor kung-fu -zik? Főleg, hogy a Karate japán a Kung-Fu meg a kínai harcművészeti stílusok gyűjtő neve.
Amúgy szerintem jó film lett a címét leszámítva, nekem tetszett. Nagyjából követi az első filmet, csak itt a főszereplő srác jóval fiatalabb.

infy 2010.09.06. 21:52:53

@Spawn85: hogyne mondták volna el. A srác anyja Kínában kapott melót.

Spawn85 2010.09.07. 01:41:50

@infy: Én nem emlékszem, hogy mondtak volna ilyet. (És más sem nagyon, mert megkérdezgettem pár embert. :) ) Persze ettől még lehet, hogy valóban mondtak ilyet a filmben. Mindenesetre ez kissé kevés magyarázat, mert azt ne akarják bemesélni, hogy Detroit-ból kiindulva csak Kínában talált munkát.
Na, de mindegy.
süti beállítások módosítása