Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Véget ért a Disturbia-per

2010.09.25. 15:02 koimbra 3 komment

A Disturbiára sokan mondták, hogy Alfred Hitchcock egyik filmjére, a Hátsó ablakra (Rear Window) hasonlít. Így gondolta Cornell Woolrich novellájának a jogtulajdonosa, a Sheldon Abend Revocable Trust is, ezért beperelte Steven Spielberget, no meg Disturbiát gyártó stúdiókat, a DreamWorkst és a Paramountot. Két évvel ezelőtt nyújtották be a keresetet, miszerint a filmesek a tudtuk és engedélyük nélkül használták fel Woolrich művét a thrillerhez. A történetben egy srácot házi őrizetre ítélnek, aki az unalmas napokat úgy próbálja jobbá tenni, hogy a környéket, leginkább a szomszédait figyeli meg távcsővel. Az egyikük egy szemrevaló fiatal lány, akivel sikerül is összeismerkednie, a másik pedig egy fickó, akiről úgy sejti, hogy sorozatgyilkos.

Az ügy nemrég lezárult, a manhattani szövetségi bíró szerint  a vádak alaptalanok, úgy véli, hogy a film és a novella között elhanyagolható a hasonlóság. „A Disturbia bővelkedik a mellékcselekményekben, míg Woolrich írásában nincsenek mellékágak. A Hátsó ablak leírása és hangulata statikus és feszültséggel teli, addig ez a thriller esetében inkább dinamikus, amit megspékeltek humorral és tinirománccal.” - indokolta döntését a bíró.

A 2007-es film Shia LaBeouf, Sarah Roemer és David Morse főszereplésével készült 20 millió dollárból, Észak-Amerikában 80,2 millió dollárt termelt a mozikban, amihez a nemzetközi területekről még 37,5 millió társult (a kölcsönzésekből pedig közel 43 millió folyt be).

Címkék: per miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr712322147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.09.25. 15:05:54

Hál' Isten, ilyen perekből kismilliót lehetne összehozni.

Alex Mahone 2010.09.25. 17:30:21

Szerintem ez egy marhajó film volt. Ennyi erővel az első akciófilm alkotói is perelhetnének :D

VulcanDeathGrip · http://cornmanfrommars.blog.hu/ 2010.09.28. 00:05:08

És a Fright Night-ra is eléggé hasonlít, de végülis kit érdekel.
süti beállítások módosítása