Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Pancser police (The Other Guys)

2010.10.03. 19:00 koimbra 7 komment

 

 

A haver zsaru filmes korszaknak már régen leáldozott, talán a Halálos fegyver negyedik részével zárult le a korszak (esetleg más alkotással), de a lényeg, hogy manapság egy jó buddy cop movie olyan ritka, mint a fehér Zorró. A Bad Boys még úgy ahogy tartotta a lelket a műfajban, ám ennek folytatására még sokat kell várni, illetve mindenképpen említésre méltó a Vaskabátok (Hot Fuzz) kacagtató paródia is. Legutóbb Kevin Smith próbálkozott, a 80-as 90-es évek hasonló alkotásai előtt akart tisztelegni, de sajnálatos módon nem sikerült a dolog. Ezúttal Will Ferrell és Mark Wahlberg duóján volt a sor, a rossz hír az, hogy ők sem tudták új életet lehelni a műfajba, a jó pedig, hogy nem fogható rá, hogy elbuktak.

 

Danson és Highstmith (Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson) a rend kemény, rendíthetetlen őrei. Védelmezik szeretett metropoliszuk, kollégáik és a város lakói hősként tekintenek rájuk. Kettősük félig-meddig Danny Glover és Mel Gibson duójára hasonlít. Ha színre lépnek, ott kő kövön nem marad, a bűnözőket szépen elkapják, ám okoznak némi kárt is. Egy újabb eset során azonban Danson és Highsmith (mintha a Rendőrakadémiabeli Hightower nevére hajazna) betonba harap, a Nagy Almának pedig új héroszokra van szüksége. Hoitz és Gamble (Mark Wahlberg és Will Ferrell) aktatologató munkát végeznek, utóbbinak csak az számít, hogy a számológépével bíbelődhessen, kollégái lenézik és fapisztollyal rohangál. Előbbi azonban erősen fészkelődik a székében, ég a tettvágytól, bizonyítani akar, kalandra vágyik. Azt szeretné, ha felnéznének rá, ezért belerángatja nem túlzottan kedvelt társát egy ügybe.

 

 

Ferrell és Wahlberg természetesen két különböző beállítottságú figurát játszik, az ilyen jellegű filmeknek ez adja a sava-borsát. A két zsaru/nyomozó folyamatos veszekedései, evődései, egymás ugratása gyakorlatilag kötelezően vannak jelen, nehezen fogadják el a másikat társukként. Ferrell az asztala mellett szeret ücsörögni, nem akar ő terepre menni, örül, ha naphosszat jelentésekkel bíbelődhet, Wahlberg a forrófejű, akinek könnyedén a kezébe terem a pisztolya, ugyanilyen lazán el is süti azt és nem érti, hogy társára miért buknak a dögös nők.

 

Adam McKay eddigi filmjeit Ferrell főszereplésével alkotta meg, így nem is csoda, hogy a pancser duóból inkább az ő szerepét domborítják ki, Wahlbergnek is akad pár jó pillanata, ám úgy tűnik, mintha inkább kollégájának osztogatná a magaslabdákat (pl. az oroszlán vs. tonhal) és esetében a folytonos keménykedés erőltetettnek hat. Michael Keaton nem a szokványos komor, de egyébként totál jószívű parancsnokot formálja meg, a karaktert lazán és viccesen alakítja.

 

(A bakivadászoknak érdemes figyelni Wahlberg monitorjára, változnak a kártya sorok)

 

Sejthető volt, de a film közben válik igazán biztossá, hogy az akció-vígjátékként beharangozott film inkább a humorra épít. Akad benne üldözés és néhány lövöldözős jelenet, ezek korrekt, tisztességes módon forgatták le, pozitívum, hogy McKay nem csak a film vicces oldalával foglalkozott. Ám a nagy bökkenő az, hogy a poénok nem mindig ülnek. A vicces szövegek és a jelenetek döntő többsége el vannak túlozva és sajnálatos módon az alkotók sokszor érezték úgy, hogy ezen bizonyára szakadni fog a közönség, ám még csak egy gyenge félmosolyt sem sikerül kierőltetniük a nézőből. Ráadásképp a szintet sem tudják tartani, olykor lesüllyednek az unalom padlójra, ahonnan képesek visszakapaszkodni a szórakoztató szintre.

 

A Pancser police azt próbálja nyújtani, amit a régi haver zsarus filmek, vannak jó poénok, láthatunk elfogadható akciót, ami elegendő is lett ahhoz, hogy nézhető kategóriába soroljuk. Johnson és Jackson kettősét kár volt olyan gyorsan kiírni, viszont a visszatérő humorforrások (pl. az idézetek, Ferrellre buknak a csajok vagy a „páva vagyok” szöveg) a helyükön vannak és nem fárasztóak.

 

imdb: 7,0
rottentomatoes: 77 %

 

Büdzsé: 100 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 117,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 133 millió dollár

 

Címkék: akció iromány vígjáték 60 % the other guys

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr882342204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pancser police (The Other Guys) 2010.12.10. 10:11:01

Alapsztori: A város legmenőbb szupernyomozó párosa kipurcan és két, huszadrangúnak számító rendőr igyekszik beleadni apait-anyait, hogy a helyükbe léphessen.Húzónév: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Dwayne Johnson, Eva Me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.10.04. 08:26:42

én tegnap néztem meg, a moziterem végig röhögte az egészet, nekem is nagyon tetszett :))

Spawn85 2010.10.04. 11:19:30

Én egy kicsit több akcióra számítottam, de amúgy nem volt rossz. Én is kb. 6/10-nek érzem.

Brekicc 2010.10.04. 19:02:25

Nekem is tetszett, bár a közepétől kicsit talán leül a film.
Ferell tényleg nagyon ász volt benne, de nekem Eva Mendes jött be a legjobbban.:P

A nép fia 2010.10.04. 21:44:30

Ma láttam, és bár elragadtatva nem voltam tőle, klasszikus sem lesz (Halálos fegyver, 48 óra, stb.), de mindenképpen üdítő színfolt. Tényleg jó dumák voltak helyenként, bár Eva Mendes-nek több teret is adhattak volna.

Én is csodálkoztam, hogy a két kemény csávót likvidálták hamar, ennél stílusosabban is el lehetett volna őket tenni láb alól, de mindenképp később -> a szívatásaik komoly poénforrások lehettek volna!

M. Keaton rendesen meg van öregedve, de örültem, hogy láttam. Olyan rég tűnt fel.

A sztori nekem kissé túlbonyolítottnak tűnt, ennél egyszerűbbre is vehették volna.

7/10, és max. 1x-i újranézés, ha lesz rendes minőségben. Haverokkal, sör, popcorn, és jó a hangulat.

Enníéké 2010.10.11. 07:13:22

Hetek óta hallgatom hogy milyen ász film, elmentem szombaton, megnéztem és ettől szarabb filmet még sohasem láttam. Először azt hittem velem van baj, de azt vettem észre hogy a WE. nagyteremben ahol azért elég sokan vannak senki sem nevet szinte mindenki unatkozott (álltalában nekem mindegy hogy szinkronos egy film vagy nem, de szerintem ez ott bukott el, hogy a szinkron vontatott, gyenge)

dzsugasvili 2010.10.17. 02:03:35

Hát én csatlakoznék az előttem szólóhoz. Ez egy katasztrófa! Borzalmasan szar. Köze nincs a vicceshez, bár lehet, hogy a baromi szar szinkron is ront rajta. Még a felét néztem csak meg, de kedvem lenne már hagyni a fenébe.

Shyllard 2010.10.17. 07:59:18

Nekem tetszett nagyon, iszonyat jó dumák voltak a filmben, kevésszer szoktam ennyit röhögni a mai vígjátékokon. Éshát a The Rock és Jackson halálakkor szakadtam ezerrel, többször is visszatekertem, h újra meg újra megleshessem :D Remélem tényleg fogják folytatni mert sztem Wahlberg és Ferrell nagyon ütős párost alkottak.
süti beállítások módosítása