Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ridley Scott lánya bemutatkozik

2010.10.10. 12:48 nyuszisz 4 komment

 

Régimódi stílusú film rendezésével mutatkozott be Ridley Scott lánya, Jordan Scott. A film Sheila Kohler azonos című regénye alapján készült, s valamikor a két világháború között játszódik. Témája az írónőre jellemző intim kapcsolatokban, kis közösségekben megjelenő erőszak, valamint a hatalom és a hatalaommal való visszaélés, az érzelmek és a vágyak.

A történet egy angliai bentlakásos iskola életébe kalauzol bennünket, mely  a világtól elszigetelve, festői, nyugodt környezetben helyezkedik el. A szülők hosszú időre küldik ide lányaikat, s talán csak az ünnepekre láthatják őket viszont. A gyerekek így az iskola falai között válnak felnőtté, itt kénytelenek példaképet találni maguk számára.

 

A tanári karból a fiatal Miss G. (Eva Green) testesíti meg a legtöbb lány számára azt az ideált, melyre fel tudnak nézni. A tanárnő, mind külsőleg, mind belsőleg csodálatra méltó a gyerekek előtt. A csinos és ízlésesen, kissé férfiasan öltözködő hölgy jellemét tekintve is színes egyéniség, s bár maga is az iskola falai között nevelkedett, elbeszélései szerint már számos kalandot megélt egzotikus utazásai során. Miss G. saját nézetei alapján oktatja a gyerekeket, melyek közül egyik legfontosabb a vágy meglétének hangsúlyozása. Személyiségét kissé titokzatossá teszi különc szenvedélye, az ekkor még talán nőknél nem annyira elterjedt cigarettázás, valamint furcsa mindent tudó mosolya, a többi tanártól eltérő lázadó és újszerű gondolkodásmódja. A tanárnő tehát a lányok szemében egy rendkívül erős és érdekes személyiség, mi nézők pedig kezdjük úgy gondolni, hogy ő maga Robin Williams női párja a Holt költők társaságából.

Nem csoda, ha az egyik növendék, Di (Juno Temple) valósággal szerelmes a testnevelést oktató Miss G-be. Valószínűleg nem ő az egyetlen, de a történet egy része rá fókuszál, ugyanis míg a nagyobb halmazban a tanárnő az uralkodó, addig Di-nek is megvan a maga kis csapata, mely fölött "kapitánykodhat".

A megszokott felállást, Miss G részéről a népszerűséget, a lányok részéről a rajongást a tanárnő iránt egy új, különleges diák érkezése zavarja meg. A kis spanyol hercegnő, Fiamma (María Valverde) mindenkinél előkelőbb, kifinomultabb, s még az általános ellenszenv ellenére is nagyobb önbizalomról tesz tanúságot. A helyzet nemcsak a lányoknak új, hanem a tanárnőnek is. Lassan rájövünk, hogy a személyiség, melyet e helyen kiépített, koránt sem áll erős alapokon. Miss G. valójában ugyanolyan tapasztalatlan a világot illetően, mint a lányok maguk. A bátorságról, vágyról, kalandos utazáskról mesélő tanárnő az épület falain kívül annyira sem tud boldogulni, hogy egy süteményt vegyen a boltból.

A kis hercegnő megjelenése után fokozatosan bukkannak fel szemünk előtt Miss G. hiányosságai, erős személyisége pedig hirtelen összeomlásnak indul. A vágyak, melyeket annyira fontosnak tart, kezdik lassan felemészteni. Míg korábban teljesen átélhette, hogy a könyvekből összeolvasott kalandok vele történtek meg, a hercegnő kizökkenti az álmodozásból. Talán olyan rég kezdte már a hazudozást, hogy nem is emlékszik, ki is ő valójában. Ugyanakkor maga Miss G. kezd rajongani spanyol lány iránt, akiben végre megelevenedik mindaz, aki szeretett volna lenni, s magát a függetlenséget jelenti. Nem csupán rajongás ez, hanem erős vonzalom is, melynek megismerésével együtt kimért léptekkel haladunk az elkerülhetetlen drámai végkifejlet felé.

Az elszigetelt kis társadalom megbolydulásának lehetünk tanúi a filmben, miközben megismerjük annak természetét is. Igaz, egy eleve mesterségesen kialakított csoportól van szó, talán mégis mondhatjuk, hogy nagy igazságokat mond ki az ember jelleméről, s nemcsak önmagában a gyermeki gonoszságról.

Imdb: 6,7/10

Szerintem: 10/10

 

Címkék: iromány dráma 100% cracks jordan scott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr202359809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madárijesztő 2010.10.10. 16:37:39

Engem az eleje teljesen megfogott, de a varázs valamiért egy idő után elmúlt. Nem tudom miért, csak huss, eltűnt. A Holt költők társaságára hajazott, de Williams filmje jobb volt. A Cracks nálam 7 pont

nyuszisz 2010.10.10. 17:04:35

@madárijesztő: engem csak az elején emlékeztetett a Holt költőkre, szerencsére ez nem ugyanaz, nekem tetszett a vége.

tomphika 2010.10.15. 12:03:19

Unaloműzőnek kezdtem el nézni, nem számítottam semmi jóra, de beszippantott. Mindenképpen megveszem, ha megjelenik nálunk.

tomphika 2010.10.15. 12:05:23

És még csak nem is kedvelem Eva Greent, de itt teljesen jó volt, még a végén megszeretem:) Remélem Scott lánya helyreteszi azt, amit apja az elmúlt években véghezvitt, Ridley már eléggé mellé szokott nyúlni. Itt az idő, hogy átadja lányának a stafétabotot.
süti beállítások módosítása