Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Terhes társaság (Due Date)

2010.11.08. 21:35 koimbra 9 komment

 

 

Todd Phillips (ismét?) visszakanyarodott első filmjéhez, a Cool túrához. Egy bizonyos helyről kell x időn belül eljutni a célállomásig, az út alatt a főszereplők sok problémával szembesülnek, nem telik eseménytelenül a játékidő eleje és vége közti szakasz és a karakterek többször összezörrenek a kilométerek alatt.

Peter Highman (Robert Downey Jr.) kissé feszült, merev, tőmondatokban kommunikáló férfi, aki mindenképpen szeretne ott lenne fia születésénél. Ethan Tremblay/Chase (Zach Galifianakis) ezzel szemben folyamatosan dumáló, lazább figura, akinek leghőbb vágya, hogy színész legyen, ezért tart Hollywoodba. A két férfi útja keresztezi egymást, ami miatt mindkettejüket kitiltják a repülőgépekről. Highman kétségbeesésében elfogadja Trembley ajánlatát, hogy az általa kölcsönzött kocsival tegyék meg a több száz mérföldet, ami nem telik el olyan simán, ahogy várták volna. Egyrészt pár dollárból kell gazdálkodniuk, másrészt többször is kénytelen gépjárművet cserélni.

 

 

Két alapvetően ellentétes beállítottságú ember közös útja során biztosra vehetjük nem csak, hogy egymás idegeire fognak menni, de képzeletben legszívesebben felkockáznák útitársukat és sokszor adnának egy nagy maflást a másiknak. Itt sincs ez másképp, ugyan Tremblay az a fajta, aki lazábban veszi az életet és nem sértődik meg oly könnyedén, ám mogorva társa csak nagy nehézségek árán tudja magában tartani a róla kialakult véleményét. Downey Jr. és Galifianakis között pattognak a szikrák, mondhatni működik köztük a kémia, passzolnak egymás mellé...illetve úgy kellene inkább mondanom, hogy tökéletesen egymás ellentétei és az ebből adódó kellemetlenségek miatt válik a film humorossá. Egyenrangú szerepeket írtak számukra? Sajnos azt kell mondanom, hogy nem. Galifianakis ellopja a show-t kollégája elől, remekül hozza a magát 23 évesnek mondó, de belül még gyereklelkületű férfit, ám Downey Jr.-nak is akadnak kimagasló percei.

Phillips nem bánt szűkösen a poénokkal, két marokkal szórja a humorbombákat, de sokszor nem tudja, hogy hol a határ. Rengeteg jelenet akad, amelyen jól lehet szórakozni, ám helyet kapott a kissé erőltetett, illetve az alpári humor is, ami már közel sem vicces. A sok vidámság közé sikerült beékelni néhány érzelmesebb, komolyabb pillanatokat is, ami elfér a produkcióban, nem tűnik izzadságszagúnak, de mégis olyan érzés, mintha a tervezés korai szakaszaiban még inkább egy drámaibb filmet vízionáltak maguk elé a fejesek. Összességében a Terhes társaság egy kacagtató road-movie, ahol mindig történik valami a főhősökkel, sokáig egy helyen egyszer sem ragadnak le, megfordulnak a mexikói határon és a Grand Canyonnál is. Ám akad egy-két rosszabb pont is, ami miatt nem tudok rá többet adni 70 %-nál.

 

imdb: 7,2
rottentomatoes: 40 %

 

Büdzsé: 65 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 33,5 millió dollár
 

Címkék: iromány vígjáték 70 % due date

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr752434333

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Terhes társaság (Due Date) 2011.02.04. 10:05:44

Alapsztori: Egy apajelölt összefut a reptéren egy nem teljesen komplett színészjelölttel és lemarad miatta a gépéről, így aztán együtt vágnak neki átszelni az országot kocsival, mindenféle kalandba keveredve.Húzónév: Robert Downey Jr., Zach Galifianaki...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2010.11.09. 07:49:20

Egynek jó volt. Klasszikus semmiképp nem lesz, de ilyen őszi időben felvidítja az embert.

A jó poénok miatt nézhető újra.

SPOILER
egy pillanatra tényleg azt hittem, hogy a Jamie Foxx-é a gyerek. De gondolom, mindenki. :-)

Jah, a végén a Két pasi meg egy kicsi nagyon szuperül átjött!

Mese92 2010.11.09. 09:07:57

Nagyon megszeretném nézni. Downey miatt amúgy is nézős lenne, de a trailer is tetszett, a kritikák is pozitívak :D

Kis apróság: Galifianakis hangja Kálloy volt? Lehet csak miatta nézem meg magyarul, csak azért kérdezem.

A nép fia 2010.11.09. 09:12:19

@Mese92: iszdb.hu/?szinkron=8891

Gyorsan megkerestem Neked, hogy a kedvedben járjak. :-)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.11.09. 09:48:31

@Mese92: Nem Kálloy volt, Sherer Péter (remélem jól írtam:))

@A nép fia: Benne volt a pakliban, hogy végül néger gyerek lesz. El is lőtték a poént, nem hagyhatták ki.

Mese92 2010.11.09. 10:37:36

Kár. Nem gond, Sherer is jó, üde színfolt volt az Eredetben is. Köszönöm szépen mindkettőtöknek :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.09. 11:40:49

nekem tetszett a film, egynek jó volt.

Mese92 2010.11.14. 11:15:05

Furcsálom az egyik újságnak a kritikáját, miszerint minden jó poénhoz tartozott egy rossz is. Az egész mozi szakadt minden poénon :D Ha lesz dvd, tutira beszerzem, mert nagyon jó film volt.

Off: Kukacoskodtam a szinkronhangokról, hogy az előzetesben Kálloy volt Ethan hangja, de a filmben Scherer lett. Érdekes, hogy a veterán fickónak viszont a Kálloy volt a hangja. Talán csak egy mellék szerepet tudott elválalni elfoglaltságában, vagy a szinkron rendező gondolta úgy, hogy nem elég jó Ethannek? Végülis jó döntés volt, nagyon elégedett voltam Schererrel, jobb volt, mint Kálloy lehetett volna.

Bocs a hosszúságért :D

nikodémus 2011.11.14. 22:17:47

Újra megbizonyosodtam arról, hogy nem zsánerem ez a műfaj...
süti beállítások módosítása