Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Megaagy (Megamind, 2010)

2010.12.08. 21:00 FayeFaye 17 komment

 

Megaagy és Metroman két földönkívüli, akiket csecsemőként a Földre menekítenek a szüleik egy pusztuló bolygóról, akárcsak Szupermant. Ám míg Metroman tényleg szuper képességekkel rendelkezik, addig Megaagynak csak a túlméretezett kék fej és átlagon felüli mérnöki képességek jutottak – sajnos nem kapunk magyarázatot arra, hogy miért származnak két különböző fajból, vagy hogy otthon vajon melyikük lett volna normális. Metroman szuperhőssé cseperedik fel, a média kedvencévé, míg Megaagy minden kísérlete a népszerűségre kudarcba fullad, ezért elhatározza, hogy ő lesz a rossz fiú, Metroman fő ellensége.  De miután az egyik szokásos csatájuk során látszólag sikerül legyőznie Metromant, Megaagy rájön, hogy hős nélkül gonosznak lenni sem mókás, ezért nekiáll maga teremteni egyet.

A Dreamworks stúdió nem az  eredeti ötleteiről híres, a poszt-poszt-poszt modernista szuperhősök már évek óta téma Hollywoodban, és sajnos ’rajzfilm a főgonosz szemszögéből’ kategóriában sem az első ebben az évben. Persze az ereditség nem minden, amiben a Dreamworks ki szokott tűnni az az, hogy a nosztalgikus, szentimántilás családi történetek helyett inkább a gyors, aktuális, felnőtteknek szóló humorra koncentrálnak: a gyerekek kapnak néhány altesti meg hasraesős viccet, a felnőttek pedig rengeteg pop kulturális poént, felismerhető szinkron színészeket és a saját fiatal korukban népszerű számokat. Ez tíz évvel ezelőtt az első Shrekben nagyon bejött, de azóta egy filmjüknek sem sikerült megütnie azt a szintet, bár a tavalyi Így neveld a sárkányod meglepően izgalmas és bájos volt. Tom McGrath személyében bejáratott Dreamworks rendező áll a film mögött, aki a Madagaszkár franchisért és a Monsters vs. Aliensért felelős, sőt, még a Shrek szága harmadik darabját is neki köszönhetjük. Bár a Madagaszkár népszerű volt a nézők között és a pénztáraknál is jól teljesített, személy szerint az összes fenti filmet lélektelen, humortalan, egy kaptafára készített fröccsöntött műanyagnak tartom. A Megaagy alatt egyszer mosolyodtam el, egy Donkey Kong utaláson, de az olyan mondatoktól, hogy „Ezt valami webshopban vetted lúzer feltlálóknak?” kiráz a hideg. Ez lehet a szinkron vagy a fordítás hibája, hiszen az eredeti verzió komikus nagyágyúkat vonultat fel a főbb szerepkben, Will Ferrell, Tina Fay, Ben Stiller, a mindenhol jelenlévő Jonah Hill, és Brad Pitt mint Metroman – bár az eredeti trailertől sem estem le a székről –, valószínűleg kevés poén élte túl a fordítást. Pl. Will Ferrell vonzódása a kitalált akcentusokhoz és az ebből fakadó visszatérő vicc Megaagy fura kiejtéséről egyáltalán nem működik, mert legtöbbször nem hallani semmi különbséget. Megaagy alapvetően szimpatikus karakter, és a gyerekeknek biztos tetszeni fog egy főszereplő, akinek a lételeme a rosszalkodás, ezért, ugyan előrelátható, mégis csalódást okoz, amikor végül mégiscsak megjavul, bebizonyítva, hogy tényleg csak a hős kapja meg a lányt. Azzal viszont nem tudom mit kezdenek a fiatalabb nézők, hogy két akciójelenet között rengeteg a lelkizés, a középkorú pánik, a „nem vagyok boldog a karrieremmel, mit kéne inkább csinálnom, hogy kiteljesedjek?” és a szerelmi bánat.

Az animáció stílusa és minősége teljesen megfelel annak, amit manapság elvárunk egy hollywoodi rajzfilmtől, gumi bőrű, végtagokban elkeskenyedő, üvegszemű figurák, kötelező 3D és a 3D-s jelenetek: repülés, zuhanás, hegyes tárgyak, magas épületek, felröppenő, sok apró darabka.  Aki élvezi a 3D-t, annak érdemes kicsengetnie a felárat, mert az elég látványos, de ezen kívül nem sok maradandó élményt nyújt a film. Korrekt iparosmunka, de nem elég vicces.

IMDb 7,3

Rotten Tomatoes 71%

És miután egészen eddig sikerült nem megemlíteni a Pixart, egy [SPOILERES] gondolat: bár mindenki az The Incredibles-höz hasonlítja a Megaagyat, és neméppen hízelgően, nekem egy szempontból mindenképpen szimpatikusabb az utóbbi. Az Ibcredibles, és Brad Bird filmjei általában, olyan kendőzetlenül hirdetik Ayn Rand a racionális önérdek filozófiáját, hogy az már a konzervatív propaganda határát súrolja. Raynd legbefolyásosab regényében az Atlas Shrugged-ban a társadalom legproduktívabb szereplői úgy érzik, hogy a többség túlságosan függ az adottságaiktól és kizsákmányolja őket, ezért elvonulnak egy szigetre egy individualista utópiába, míg a társadalom összeomlik nélkülük a saját középszerűsége súlya alatt. Az Incredibles és a L’Ecsó is tele van olyan mondatokkal, hogy „Ha mindenki különleges, akkor senki sem az.” Vagy „Bárki tud főzni, de nem mindenkinek lenne szabad.” Ha Brad Bird rendezi a Megaagyat, akkor valószínűleg  Megaagy rájön, hogy nem alkalmas a város vezetésére, elismeri az alárendelt helyzetét és átengedi a lányt Metromannek, aki végre belátja, hogy nem rejtheti el a tehetségétl és újra elfoglalja a helyét a város élén.

 

Címkék: iromány dreamworks megamind megaagy

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr252502073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.08. 21:09:14

A Disney általában nézhető animációkat csinál, a DreamWorks termékek esetében soha nem lehet tudni, hogy egy nagy nulla vagy pedig szórakoztató cucc érkezik. Idén a sárkányos művük remek volt, a Shrek 4-et elcseszték. A Megaagyban nagy lehetőség volt, kár, hogy ezek szerint elcseszték.

Shyllard 2010.12.08. 22:01:42

Kár pedig ígéretesnek tűnt :S Akkor majd leszedem eredeti nyelven, lehet hogy úgy vicces lesz.

nikodémus 2010.12.08. 22:30:43

"Az Ibcredibles, és Brad Bird filmjei általában, olyan kendőzetlenül hirdetik Ayn Rand a racionális önérdek filozófiáját, hogy az már a konzervatív propaganda határát súrolja."

Hm, hát ez a szál nem tűnt fel igazán. De van benne valami, viszont pontosítanék: ez az amerikai konzervativizmus "majd én alakítom a saját sorsomat" hozzáállása, semmint az európai vonulaté. Meg hát, mint tudjuk, konzervativizmus annyiféle van, ahány konzervatív ember. ;-)

Amúgy az Incredibles az egyik legjobban összerakott Pixar-film, egyben az amerikai szuperhős-mítosz ügyes kifigurázása, na és persze popkult utalások egész szótára.

nikodémus 2010.12.08. 22:32:29

@koimbra: a DreamWorks csinált valaha eredeti(nek ható) animációs filmet? (Jó, a Shrek 1 nem ér) Na ugye...

Shyllard 2010.12.09. 06:48:16

@nikodémus: AZ Így neveld a sárkányodat, Kung Fu Panda, Madagaszkár 1, Cápamese, Z a hangya, Szilaj, El Dorado és a Wallace és Gromit sztem jó volt tőlük. :P

nikodémus 2010.12.09. 07:22:53

@Shyllard: A Wallace és Gromit Nic Parkék gyurmafilmje, az tényleg jó. A többi ezerszer felhasznált klisék újbóli ötlettelen elkoptatása.

A nép fia 2010.12.09. 08:12:09

Nagyon várom ezt a filmet!

suo tempore 2010.12.09. 09:52:54

én már nem merem várni, az idei év felhozatala nagyon gyenge volt

talán Gru nem volt akkora csalódás, de az is nagyon sablonos volt

A nép fia 2010.12.09. 11:18:00

@suo tempore: A Gru gyerekeknek készült, bár könnyed szórakozás volt. Nagyon élveztem, de mégis limonádé. Szigorúan 12 év alatt ajánlom! A moziban a gyerkőcök jól szórakoztak, és a 3D is látványos volt.

HostageChicken 2010.12.11. 11:55:14

Jesszus emberek, azért ne várjunk már el túl sokat egy mesefilmtől! Ki a célközönség? Gyerekek. Szerinted egy gyereket hol érdekel az a szellemi háttéranyag,amit az utolsó bekezdésben írtál? Majd ez alapján fogja eldönteni hogy tetszik-e neki a film? Ugyan már...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.11. 12:24:02

@HostageChicken: Szerintem nincs igazad. Egy animációs filmnél nem csak a gyerekek a célközönség. A gyerkőcök szüleik kíséretével érkeznek a moziba és a felnőtteknek is szórakozniuk kell, különben lehet, hogy legközelebb kétszer is meggondolják, hogy mondjuk a DreamWorks következő alkotására beüljenek-e. Ezen kívül szerintem a gyerekek nem olvasnak kritikát, ők a trailer vagy képek alapján döntik el, hogy erre el kéne menni.

Spawn85 2010.12.11. 12:46:12

@koimbra: Megelőztél. Pont ezt akartam írni. Vagy valami hasonlót. :)

Szóval igen, a kisgyerekek nem egyedül járnak moziba. Szóval nem baj, ha olyanra csinálják meg a filmet, hogy a szülő is tudjon rajta szórakozni. (És a legtöbb manapság készülő animációs filmbe már vannak, direkt a felnőtteknek szóló poénok általában.)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.16. 19:19:45

Kicsit félve, de megnéztem. A DreamWorks esetében nem mindig van szó sajnos minőségi munkáról. A stúdió három animációs filmje közül a sárkányos viszi a prímet, de a Megaagy is elég jól sikerült, 8ast adnék neki. Élveztem. Így hirtelen nem jut eszembe olyan mű, amiben végül a gonosz lett volna a hős. Bár azért a mondanivaló is ott van benne, de vaskosan.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.16. 19:41:48

én is megnéztem a zenék zseniálisak benne, nagyon jól lettek összeválogatva.
A sztori meg nem egy nagy durranás, olyan, mint a hihetetlen család.

Mese92 2011.01.16. 19:46:47

Szerintem legalább olyan szórakoztató volt, mint a Gru. A komolyabb részek sem voltak rosszak, a humoros részeken meg nevettem. Különösen a látvány tetszett, Megaagy arcát igazi élvezet volt nézni.

Spawn85 2011.01.16. 23:13:42

@koimbra: Én is 8-ast adtam neki. :)

Cervantes444 2011.07.21. 00:19:38

Ez a mesefilm igazán jó! Klisés? Lehet, de szórakoztató, és bizony jól kitudták használni a sztori lehetőségeit. Nekem tetszett. Volt benne humor és mondanivaló. És egy gyerekeknek szóló animációs filmben szerintem ez a legfontosabb. Nem olyan jó, mint a Shrek, de azt és a Kung-Fu pandát leszámítva, ez a Dreamworks legjobb animációs filmje, szerintem.
süti beállítások módosítása