Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Elhunyt Blake Edwards

2010.12.16. 20:23 koimbra 1 komment

 

Elhunyt Blake Edwards rendező, forgatókönyvíró, producer. A Los Angeles Times információi szerint Edwards tüdőgyulladást kapott, majd súlyos komplikációk adódtak.

Edwards 1922 július 26-án született Tulsában. Apja színpadi rendező volt, így korán megismerkedett a színház világával. Színészként kezdte karrierjét és hét forgatókönyvet is írt Richard Quine-nek. Később íróként dolgozott a rádióban dolgozott. Ő volt az atyja az 1959-es Peter Gunn sorozatnak és szintén ebben az évben indult útjára a Mr. Lucky kalandszéria, aminek a producere volt.

1961-ben készíthette el az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) filmet Audrey Hepburn főszereplésével, majd ezt követte a Míg tart a bor és friss a rózsa (Days of Wine and Roses melodráma). Legnagyobb sikerét a Rózsaszín párduc franchise-nak köszönhette, 5 részen is dolgozott. Nevéhez fűződik a Bombanő (10), Nem látni és megszeretni (Blind Date), Naplemente (Sunset) és a Farkangyal (Switch) is. 1983-ban Oscarra jelölték a Viktor/Viktória (Victor/Victora) forgatókönyvéért, 2004-ben életmű-díjat kapott az Akadémiától.

Béke poraira

Címkék: rip

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr382520491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dejdő 2010.12.16. 20:59:18

Nyugodjék békében Blake Edwards! Sok gyöngyszemmel ajándékozott meg minket, Köszönjük szépen!
süti beállítások módosítása