Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A pia mindent megér, avagy a gengszterek örökké élnek

2010.12.28. 22:23 koimbra 3 komment

Az alábbi e-mailt kaptam az itthon is bemutatásra kerülő Boardwalk Empire - Gengszterkorzó kapcsán.
Azt már Ganxsta Zolee nevű jeles bárdunk is megénekelte, hogy a szesztilalom fogalma „gyökér”. De hogy legalábbis vitatható a létjogosultsága, az a húszas évek szemfüles amerikai gengsztereinek tűnt fel legkorábban. Ahogyan az is, hogy a vastörvények sújtotta városok alkoholéhségére komplett, whiskyvel-rummal folyó alvilági kánaánt lehet alapozni. Egy kánaánba viszont isten kell, ezért nem sokáig várattak magukra a helyi mindenhatók sem – név szerint: Nucky Thompson, Al Capone és Lucky Luciano. A többi pedig? Történelem. 

Tény, hogy a fent nevezett legendás gengszterek kultusza olyan, mint a vetésforgóval művelt föld: nonstop virágzik és mindig valami újat terem. Mégis, miért pont a mindenkinek beintő bűnözők akciói vésődnek örökre az agyunkba, és miért nincs szobra mondjuk a hotdogárusok fenegyerekének…? 

Talán, mert előbbiek teljhatalmuk tudatában mindig megkövetelték, ami nekik járt. Mint például Chicago császára, Al Capone, aki az Alcatrazba zárva is kizárólag antik miliőben volt hajlandó elmélkedni a világ folyásáról.

Vagy azért, mert nemcsak kenyéradójuk volt a szerencsejáték, de az életük is hasonlított egy hátborzongató orosz rulettre. Mint a beszédes nevű Lucky Lucianóé, aki több, ellene irányuló merényletet is ép bőrrel megúszott, mire kiérdemelte „a szervezett bűnözés atyja” címet.

Talán, mert tengerentúli mércével mérve is gigantikus méretű szemétdombon kapirgáltak. Mint hármuk közül a legbizarrabb arc, Nucky Thompson, aki egyszerre hasított rablóként és pandúrként: seriffből avanzsált a Fehér Házban is befolyásos politikussá, miközben vasmarokkal kézben tartotta Atlantic City szeszcsempész-, kaszinó- és szexbizniszét.

Talán, mert nem tisztelték ugyan mások törvényeit, de a magukéhoz tűzön-vízen át hűek maradtak. Mint Lucky, aki dörzsölt kölyökként védelmi pénzt szedett a többi iskolástól, ám amikor tiltakozásul egyikük megverekedett vele, örökre barátjává fogadta.

Az sem kizárt, hogy azt szeretjük bennük, hogy olyan könnyedséggel uralkodnak birodalmukban, mintha az csak egy legóváros lenne tele legóemberkékkel. Mint Nucky, aki Atlantic City kincstárnokaként nagylelkűen osztogatta a pénzt az embereknek.

Akármi is a titok, tény: egy vérbeli gengszter lazán belövöldözi magát a halhatatlanok közé. Ezért repetáznak a témából a rendezők és a forgatókönyvírók, meg persze a mindenkori közönség – most éppen az HBO nézői. 2011. január 10-én debütál ugyanis a csatorna vadonatúj, saját gyártású sorozata, a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó. Akik pedig ezúttal a gengszterkirályok előtt hódolnak:

Martin Scorsese, aki a Taxisofőr, a Dühöngő bika és a Casino után most az első rész rendezőjeként és a sorozat vezető producereként remekel;
Terence Winter, a Maffiózók Emmy-díjas forgatókönyvírója;
Steve Buscemi, a Fargo, A nagy Lebowski és a Kutyaszorítóban sztárja, aki ezúttal Nucky Thompsont alakítja – parádésan és Golden Globe-jelölést érdemlően.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr942545043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droid 2010.12.28. 23:01:11

Ez tulajdonképpen reklám.
Bár én már letorrenteztem és végigpörgettem az első évad 12 részét és tetszett. Tudom ajánlani.

nyuszisz 2010.12.28. 23:04:46

Ennél a sorozatnál aztán nem fukarkodtak a készítők, jó forgatókönyv, kitűnő színészek, pazar díszletek és a pilotnál a rendező, akinek a gengszterfilmek állnak a legjobban: Scorsese. De nem csak az első részt érdemes megnézni, mert minőség nem romlik.
Nucky Thompson (Buscemi) a kedvenc figurám benne, kiismerni lehetetlen, egyszer gyilkos máskor meg szinte túlteng benne az empátia, s nem mellesleg mindenki a zsebében van :)

Regggie 2010.12.29. 10:28:08

Én is végignéztem az első évadot. Szerintem baromi jó, bár picit talán lassú, eléggé karakterközpontú..szóval senki ne várjon 5 percenként vérfürdőt!
A Maffiózók 1 fokkal jobban bejött, de ez is zseniális!
süti beállítások módosítása