Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Zöld Darázs (Green Hornet)

2011.01.15. 20:16 koimbra 19 komment

Az elmúlt időszakban egyre másra tűnnek fel a szuperképességek nélküli maszkos igazságosztók. Woody Harrelson a Defendor - A Véderőben okozott kellemetlen perceket a város gonosztevőinek, a Ha/Verben pedig Aaron Johnson és Chloe Moretz lépett a bűnözők tyúkszemére. Ezután joggal várhattuk volna el, hogy a Zöld Darázs is minimum élvezhető alkotás lesz.

A figura és segítője, Kato kalandjainak kezdete a régmúltra nyúlnak vissza, a 30-as években követhették a hallgatók figyelemmel bűnüldözői tevékenységüket, később képregényben is feltűntek és sorozatban is láthatóak voltak, egyikben Bruce Lee játszotta Kato karakterét (a legendás harcművész-színészről két pillanat erejéig tisztelegnek is). A film nehezen valósult meg, talán a sok huzavona miatt vált középszerű produkcióvá. A Zöld Darázs már 1992 óta be van tervezve, az évek alatt George Clooney, Greg Kinnear, Mark Wahlberg neve is szóba jött főszereplőnek, jobb keze, Kato eljátszására pedig Jason Scott Lee és Stephen Chow is esélyes volt. A rendezők is egymásnak adták a stafétabotot, Michel Gondry, Kevin Smith és Chow is ülhetett a rendezői székben, végül nagy nehezen újra visszaédesgették Gondryt a film élére, Seth Rogen akkor már jó ideje a fedélzeten tartózkodott.

 

 

Brett Ried (Rogen) jó helyre született: édesapja vagyonos, köztiszteletben álló ember. Szerény személyének dolgoznia sem kell, számára az élet abból áll, hogy bepattan kényelmes limójába és naphosszat bulizik, vedel és csajozik, amikor csak kedve van, reggel pedig megissza a finom kávéját. Apja azonban váratlanul elhalálozik, ami csak részben lombozza le őt, hiszen nem igazán kedvelte. Hamarosan rájön, hogy a sofőr Kato (Chou) főzte a kávéját, így gyorsan össze is barátkozik vele. Kiderül továbbá, hogy az illető egy kiváló harcművész, sőt mi több, kiválóan ért a műszaki dolgokhoz. Katoval együtt először csak a hecc kedvéért indulnak útnak, később azonban úgy döntenek, hogy a város alvilágának a fejét, Chudnofskyt (Christoph Waltz) veszik célba.

Biztos vagyok benne, hogy ez a film csakis Rogen miatt jöhetett létre, aki az egyetlen biztos pont volt a projektben és az eltelt évek alatt egyre ismertebbé vált a neve. A vígjátékok terén mozgó színésztől senki nem várt mást, minthogy vicces momentumokkal és poénos párbeszédekkel zsúfolja tele a szkriptet. A Zöld Darázsat (ami majdnem méh lett) ezért csak pillanat erejéig lehet komolyan venni, még az akciójelenetek és lövöldözések is inkább egy rajzfilmre emlékeztetik az embert. De amíg egy mesét általában lehet úgy is élvezni, hogy a szereplők egy szót se szólnak, addig egy film esetében elég nagy a valószínűsége, hogy lesz néhány párbeszéd. Rogen meg nem az a személy, aki kibírja szövegelés nélkül, de kevésbé vicces, mint ahogy azt gondolná. A szövegek döntő többsége ugyanis üres és felesleges duma, nem úgy Waltz esetében. Lehetséges, ha más játszotta volna (eredetileg Nicolas Cage-et akarták a szerepre, akivel még a forgatás kezdetekor se tudtak megegyezni, így gyorsan leszerződtették Waltz-ot), akkor nem hangzott volna így vagy nem lett volna ennyire vicces, mindenesetre a jeleneteivel nincs semmi gond, a James Francoval való diskurálás egyenesen haláli.

Rogen bizonyára örömmel bújt a nagyképű, de saját jelentőségét rettentően felnagyító milliomos csemete bőrébe, ám totál jellegtelenül adja elő a szerepét, egyáltalán nem kedvelhető, így még szurkolni sem lehet neki. Vele ellentétben Jay Chou hozza a szintet, kettősükkel az a probléma, hogy olykor teljesen egymás mellé illenek, máskor pedig totálisan nem működnek együtt a vásznon. Cameron Diaz csak azért kellett, hogy legyen egy ismert, sminkkel jól kinéző színésznő a csapatban, a szerelmi szál (már ha lehet erről beszélni, mert inkább másról van szó) pedig harmatgyenge. Waltz menti a menthetőt, de mivel nem ő áll a középpontban, így nem lehet a számlájára írni, hogy miatta lett gyenge a film.

A lassított verekedős jelenetek láttán a néző inkább hümmöghet, nem mintha rosszul lettek volna megcsinálva ezen pillanatok, de valahogy mégsem lehet jónak nevezni. Miért vállalta el Gondry a rendezést? Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor úgy vélheti, hogy végre részese lehet egy hatalmas bevételt elért film elkészítésében, talán ezért. A Zöld Darázs olykor vicces, olykor nem film, ami tele van hullámvölgyekkel. Amikor már nagyon unalomba fulladna hirtelen feltámad, majd újra untatóvá válik. 50 %-nál többet nem érdemel, az év első jó akció-vígjátékára még várni kell.

imdb: 6,8
rottentomatoes: 44 %

 

Címkék: akció iromány vígjáték green hornet 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr512586421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a8zoli 2011.01.15. 20:51:03

holnap tervezem mögnézni sztem az autós jelenetek ha jó akkor mondhat nekem akárki akármit tecceni fog.

Shyllard 2011.01.15. 21:07:32

A kritika kissé lelombozott, bár nem számítottam sokra a filmtől, de Gondry, Waltz és Rogan neve elég biztatóan hangzott :S

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.15. 22:05:28

Ha esetleg valaki kíváncsi, hogy miképp alakult a film sorsa a 90-es évektől, akkor holnap összehozom a posztot róla.

balinyul 2011.01.15. 22:07:23

egyáltalán nem értek egyet a kritikával.
igaz h egy nehéz vizsga után ültem be rá,de pont olyan volt amilyen filmre vágytam:laza,vicces,kellemes,nagyon jól elszórakoztam rajta.utálom a szinkronos filmeket,rogen hangját meg különösen hiányoltam de még így is élvezhető volt.
a james franco-s jelenet meg hatalmas!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.15. 22:09:08

Na igen, az eleje, a Franco - Waltz jelenet hatalmas volt, ha ilyen lett volna a film ki lettem volna vele békülve.

FreeFantasyFilms · http://f3online.tk/ 2011.01.15. 22:28:30

Én élveztem, olyan volt mint egy 80-as évekbeli sorozat része, csak hosszabban és drágábban. Persze volt jó pár jelenet mikor felvontam a szemöldököm, mint például mikor *SPOILER* elmagyarázták, hogy akkor lesznek jók a bűnüldözésben, ha bűnözőknek hiszik őket, ami elég gyenge magyarázat volt, ráadásul ott volt az egész újság a kezében beállíthatta volna magát úgy, mint egy bűnüldöző szervezetet, ami veszélyes és megállíthatatlan.*SPOILER*
Vagy hát igen a verekedés is furcsa volt. De volt jópár jelenet amin felnevettem és úgy ahogy az egész érzése a filmnek átjött és tetszett. Kövezzetek meg 7/10-et adok rá, vagy 70%-ot.

countrypecos 2011.01.15. 22:47:08

@koimbra: Szia! Szeretném összehozni valamikor azt a közös mozizást, de nem találom az email címet, amit adtál. Annak az email címét adtad oda, aki már gondolt erre. Meg adnád megint?

Rolee83 2011.01.15. 23:49:47

Most értünk haza a filmről! Nekem tetszett, barátnőmnek és haveromnak nem annyira!

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.01.16. 01:20:33

nem tudtam még rászánni magam, és egy ilyen közepes ráta sem túl kecsegtető verdikt..

FreeFantasyFilms · http://f3online.tk/ 2011.01.16. 11:46:51

@sorozatmania: Én direkt 2D-be néztem meg mivel konvertált. 2 kis jelenetet vettem észre amit a 3D-nek szántak, az egyik a végefőcím volt szóval szerintem meg se érte volna.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.16. 13:20:36

@sorozatmania: Sima 2d-ben láttam, pedig számítottam rá, hogy 3d-s lesz, de aztán mégsem. Nem adtak szemüveget és nem volt 3d-s:) Egyébként állítólag piszok rossz lett a konvertálás, több helyen homályos.

a8zoli 2011.01.16. 14:16:30

nekem nagyon teccett az autós jelenetek is és a brigantikból ismert christoph waltz is hozta amit kellett.

DEW3yl · http://dew3yl.wordpress.com 2011.01.16. 14:56:07

Komolyan ilyen plakáttal promózzák?!?!

Mese92 2011.01.24. 09:42:30

Közepes képregény filmnek érzem, de érdekel, szóval megnézem valamikor! A képregényt nem olvastam és azelőtt nem is hallottam róla. Az előzetes beharangozásakor azt hittem a Green Lanternről van szó xD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.24. 09:59:42

@Mese92: Szuperhősfilm, nem képregény film, mert először ez egy sorozat, illetve rádiójáték volt, csak utána lett képregény.

Mese92 2011.01.24. 10:12:41

Jé! :$ Hát,köszi az infót :) Nem tudtam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.31. 08:30:58

Megnéztem és azt kell mondjam hogy mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott erről a filmről...
Nem ér ez egy lukas garast sem...
majdnem kikapcsoltam a felénél, pedig nem szoktam filmet otthagyni félig...
Se a történet, se a szereplők, se a karakterek, nem volt ebben semmi jó.
süti beállítások módosítása