Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Elhunyt Elizabeth Taylor

2011.03.23. 19:24 koimbra 4 komment

 

79 éves korában elhunyt Elizabeth Taylor, a színésznő 2004 óta szenvedett szívelégtelenségbe. 6 héttel ezelőtt is e miatt került kórházba.

Taylor 1932 február 27-én született Londonban. Angliából később Amerikába, Los Angelesbe költöztek. Édesanyja már ekkor eldöntötte, hogy lányából színész lesz. Először 9 évesen lépett a kamerák elé, majd az MGM-hez került, ahol a Lassie hazatér egyik szerepét bízták rá. 1944-ben A nagy derbiben láthatta őt a közönség. Mivel a produkció hatalmas siker lett az MGM úgy döntött, hogy nem engedi át más stúdiónak, hosszabb időre szerződtették le a lányt.

1952-ben az Ivanhoe kalandfilmben alakíthatta az egyik főszerepet. Jól jött számára, hogy Vivien Leigh kilépett az Elefántjáratból, ő léphetett a helyére. Majd játszhatott Az óriásban, ami után nem sokkal James Dean elhunyt. Az alkotást 10 Oscarra jelölték. Majd az Esőerdő megyében domboríthatott, amiért az Akadémia jelölte a legjobb főszereplőnő kategóriában. Egy évre rá a Macska a forró bádogtetőn filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki a nominációt, de ekkor se nyert. Majd 1960-ban megint azért szoríthatott, hogy az ő neve kerüljön elő a borítékból, ekkor Az utolsó nyárért érdemelte ki, hogy a díjvárományosok között legyen. Végül a Modern kaméliás hölgyben nyújtott alakítása miatt fáradhatott a színpadra és átvehette a megérdemelt szobrocskát.

Következett a Kleopátra, ami az akkori idők legdrágább produkciójának számított a maga 44 millió dollárjával (ezt az inflációt figyelembe véve ma olyan 330 millió dollár körüli összeg lenne). A stúdió 1 millió dolláros gázsit adott Taylornak, ami ekkoriban nem volt jellemző. Elég zűrös körülmények között zajlott a forgatás, ráadásul már 7 milliót költöttek el, mielőtt egyáltalán elkezdődtek volna a munkálatok.

1966-ban a Nem félünk a farkastól, majd egy évre rá A makrancos hölgyben láthatta Taylort a közönség. Előbbiért megint átvehette az Oscart. Majd Boleyn Annát formálhatta meg az Anna ezer napjában. A Kék madár amerikai-szovjet koprodukcióban készült és Szovjetunióban forgatták az alkotást, ezúttal a siker elmaradt. Játszott Agatha Christie adaptációban is, A kristálytükör meghasadt krimiben. Franco Zeffirelli megnyerte Az ifú Toscanini drámájába, ám ez az alkotás is bukta lett. Ezt követően Az ifjúság édes madarában meztelenkedett, ám a közönséget hidegen hagyta az alkotás. Feltűnt A Flinstone család filmváltozatában, ahol Frédi anyósát játszhatta. Utoljára 2001-ben állt a kamerák elé, a God, the Devil and Bob sorozat egyik epizódjában tűnt fel és az Öreg díva, nem vén díva tévés vígjátékban volt látható.

A színésznő 7 férjet is „elfogyasztott”, Richard Burtonnel kétszer is kimondták a boldogító igent, ám mindkét alkalommal válás lett a vége.

Címkék: rip

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr442765889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2011.03.23. 20:39:40

Nyugodjék békében! :(

Mese92 2011.03.23. 20:43:14

Szent ég, pedig úgy szeretem őt. Már jobb helyen van. R.I.P.
süti beállítások módosítása