Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Röviden: GasLand (2010)

2011.03.26. 17:56 FayeFaye 4 komment


„Meg tudod gyújtani a vized?” Ez áll a GasLand Oscar díjra jelölt dokumentumfilm poszterén, és tényleg ez a meghökkentő kép maradt meg bennem Josh Fox író/rendező tévés megjelenéseiből, ahogy az interjúalanyai egy öngyújtóval lángralobbantják a csapból kifolyó vizet.

Josh Fox Pennsylvániaban él abban a házban, amit a hippy szülei saját kezükkel építettek, és a patak partján nőtt fel, ami a kert végében folyik. Így amikor 2006-ban levelet kapott egy földgáz kitermelő vállalattól, akik $100.000-ért kibérelnék a földjét hogy kutakat fúrjanak, elkezdett utánanézni a folyamat környezeti és közösségi hatásainak. Ellátogatott egy városba, ahol már folyik földgáz kitermelés, és megdöbbenve tapasztalta, hogy az ivóvíz annyira szennyezett, hogy meg lehet gyújtani, ahogy kijön a csapból. Ez arra ösztönözte, hogy körbeutazza Amerikát, és megkeressen embereket, akik évek óta szenvedik a földgáz kitermelés hatásait. Amit talált, elborzasztó: krónikus betegségek, mérgezett termőföld, elpusztult házi- és haszonállatok, ipari kémiai anyagok az emberek vérében.

A probléma a Halliburton által kifejlesztett fúrómódszer, a ’hydraulic fracturing’ vagy ’fracking’ – igen, Battlestar Galactica rajongóknak sajnos ez vicces lesz, valahányszor elhangzik – ami körülbelül azt jelenti, hogy lefúrnak a földbe, előidéznek egy mini földrengést, hogy repedések keletkezzenek a sziklában és felszabaduljon a gáz. Mindehhez egy ’fracking’ folyadékot használnak, ami több tonna vízből és egy kémiai koktélból áll. A kémiai komponensek egy része ismert rákkeltő és mérgező anyag, nagy részük azonban nem is ismert, mert szellemi tulajdonjogi szabadalmak védik. A folyadék nagy része elszivárog, és bekerül az ivóvíz rétegbe, amit kivonnak, az nyitott tároló medencékbe kerül, ahonnan aktívan párologtatják a levegőbe, és ami végül megmarad elszállítják a tengerbe. Hogy folyhat ez büntetlenül nem egy harmadik világbeli országban, hanem az Egyesült Államokban? Kösöznhető a már komikusan gonosz Dick Cheneynek, aki mellett Palaptine egy kispályás zsebtolvaj, aki kivonta a földgáz és olajfúrást a tiszta víz és tiszta levegő törvények alól, tehát semmilyen állami ellenőrzés alá nem tartoznak.

A film egy személyes felfedezőút, és bár megszólalnak benne tudósok is, leginkább az áldozatok személyes történeteire koncentrál, és mindenképpen hatni próbál az érzelmekre is az ész mellett. Fox nem rendelkezik nagy filmes múlttal, és ez meg is látszik a végeredményen, kicsit túlzásba vitte az „én is csak egy átlagember vagyok, mint te” hangvételt: túl sok az imbolygó kézikamera, rossz keretezés vagy rossz fókusz, és a saját bendzsó aláfestés kifejezetten bizarr. Ennek ellenére van a filmnek egy magával ragadó ritmusa, és ahogy a tájak és történetek egyre szürreálisabbá válnak, a kameramunka is több értelmet nyer.

Mindezek ellenére a földgáz a fosszilis üzemanyagokhoz képest tiszta erőforrásnak számít, és ami fontosabb, „itthon van”, tehát csökkenti a függőséget a zűrös Közel-keleti országoktól – aki ellenzi a földgáz kitermelést, az a terrorizmust támogatja – vagy éppen Oroszországtól. Bár a mi kontinensünkön még gyerekcipőben jár ez az ipar, már több európai országban folyik a földgáz mezők feltérképezése és a próbafúrások. Texas egyelőre messze van, de lehet, hogy egy évtizeden belül mi is meg tudjuk gyűjtani a csapvizet.

IMDb: 7,8

Rotten Tomatoes: 100%

 

Címkék: iromány dokumentumfilm röviden gasland

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr122773553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2011.03.26. 18:54:35

Ismét csak köszönöm az ajánlást, érdekes filmnek tűnik, remélem hasonló minőségű lesz, mint az Inside Job. :)

FayeFaye 2011.03.26. 19:21:45

Mint film nem olyan jo, de a tema eleg sokkolo. Jo latni, hogy van meg kozonsege a dokumentumfilmeknek.:)

Jerry Garcia 2011.03.26. 20:42:28

Inside Job nem rossz, bár nekem ebben a témában a Moore féle jobban tetszett.Meg őszintén, minden értelmes ember nagyon jól tudja,h a bankszektor kezében van minden.

Gasland témája viszont meghökkentő és elszomorító.Én nem vagyok egy greenpeace aktivista, de nagyon durva amit a földünkkel és saját magunkkal művelünk.

Jerry Garcia 2011.03.26. 20:46:04

Ja és ha már így belejöttél a dokufilmekbe, akkor egy rövidet írhatnál a
Restreporól is, nálam ő nyerte az Oscart.. :)
süti beállítások módosítása