Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Régi ismerős "arcok"

2011.04.16. 19:25 koimbra 16 komment

Több, mint 10 év után újabb résszel jelentkezett a Sikoly, amiben természetesen a jól megszokott maszkot viselik a gyilkosok.

Ez a kinézet már összenőtt a franchise-zal, ha látjuk azonnal beugrik, hogy melyik filmről van szó. Akad még néhány fizimiska, "arc", amire rápillantva szintén tudjuk, hogy ki az és mely horrorszériában vált ismertté. Vegyünk sorra néhányat.

A  gyilkos humorú összeégett testű Freddy Krueger az Elm utcában ténykedett, illetve az itt élő tinik álmaiban bukkant fel, akik közül többen is elhaláloztak. Végül valahogy mindig sikerült legyűrni, de az alkotók találtak módot arra, hogy újra kísértsen. A reboot/remake tavaly érkezett meg, a folytatásról ugyan szó volt, de egyelőre úgy fest a dolog, hogy nem lesz második rész. Robert Englund 7 részben bújt Freddy bőrébe, illetve még egy produkcióban öltötte fel csíkos pulóverét, amelyben kollégájával csapott össze. Az új filmben Jackie Earle Haley formálta meg a rémálmokban tobzódó "jóembert".


Jason Vorhees maszkos alakja pedig  a Péntek 13 horrorokban vált ismertté. A benga nagy "haleffel" felszerelkezett fickó először csak a Kristály-tó környékén aprítja az arra járókat, mivel gyakorlatilag a feltámadás kimondottan a specialitásai közé tartozik  (a forgatókönyvírók hathatós közreműködésének hála) így a rajongói többször élvezhették visszatértét.  Később kimozdul megszokott környezetéből és a tizedik részben még az űrbe is eljut. 2003-ban Freddyvel mérte össze erejét, majd két éve ő is újrakezdte, a folytatást akkor beígérték, azonban nincs nagy mozgolódás a tervezet háza táján.


Nem gonosz figura, de meg kell említeni Ash-t, a B kategória túlélőjét vagy hősét (ahogy tetszik). Bruce Campbell ezzel a szereppel gyakorlatilag ikonná vált. Ash később kézfeje helyére pakolt láncfűrésszel osztotta a halált, méghozzá a középkorban. Szó volt arról, hogy esetleg a Freddy vs. Jason második részében ő is benne lesz és pedzegették az Evil Dead 4-et, legutóbb Campbell azt mondta, hogy egy remake-re van kilátás. Mondhatni kakukktojás ő ebben a felsorolásban, de a láncfűrészes kezű Campbell láttán azért mindenkinek beugrik miről van szó.

 


Michael Myers sorozatgyilkos kollégáihoz hasonlóan több tucat gyilkosságért felelős. Hiába szúrták vagy lőtték le, bevethettek ellene bármit, mindig felkelt és lassú léptekkel utolérte menekülő áldozatát. Már gyerekkorában megzakkant, elmegyógyintézete került, majd maszkot készít és hozzálát az öldöséshez.  John Carpenter 1978-ben tette le az első részt, majd még hét filmen keresztül önthette ki a beleket, vághatta el a torkokat. 2002-ben jött el a nyolcadik felvonás, majd Rob Zombie segítségével újraindították a franchise-t, a második rész után azonban kirakták a szűrét és Patrick Lussier gondjaira bízták Myerst.


Amikor a játékbaba terrorizál. Charles Lee Ray lelke egy Chucky nevezetű babába kerül, aki/ami annak rendje és módja szerint hozzá is látna gyilkolászni. 1988-ban került a mozikba az első rész, úgy tűnik, hogy 2004-ben futott be az ötödik rész, majd három évre rá az MGM-nel hozzáláttak a remake előkészületeihez, de volt némi jogi vita a stúdió és az Universal között. Ugyanis az első rész jogait az MGM, a folytatásokét az Universal birtokolja. Végül sikerült megegyezésre jutniuk és év végén el is indulhat a forgatás.  A horrorfigura kinézete az évek alatt átment némi változáson, később az alkotók csepegtettek némi humort is a filmekbe, ám az ígéret szerint Chucky rajongói az új változatban  komorabb hangvételre és kevesebb humorra számíthatnak.


Mondd ki ötször a nevét a tükör előtt és megjelenik. Na ki merte megtenni? A városi legenda szerint az 1800-as években egy rabszolgát úgy öltek meg, hogy levágták a kezét, testét bekenték mézzel és bezárták egy méhekkel teli helyre. Így született meg a méhtestű "úriember",  Kampókéz.  Tony Todd formálta meg a félelmetes fickót és három részen keresztül osztotta a halált. Clive Barker írta az első forgatókönyvét, az 1995-ben készült el második rész, majd az 1999-ben érkező harmadik felvonás szkriptét  már más vetette papírra.



Clive Barker 1987-ben tette le az asztalra a Hellraiser horror,t amiben egy puzzle dobozban lakozó szellemek okoztak problémát. A rémisztgetés remekül sikerült, a cenobiták ismét tiszteletüket tették, majd megint és megint. A nyolcadik eset 2005-ben történt. Ám nem hagyják nyugodni a franchise-t, hamarosan érkezik a remake Patrick Lussier tálalásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr982831156

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár Teréz Eszter - MASZKOK 2011.04.19. 19:03:46

Törpe-álarcban magasodsz Törpe-földön, tökéletes mimikrid biztos tudatában.Óriáséknál – másik maszkban – nagyságodat irigylik néhányan.Bárki vágyának modellt állsz;azzal, hogy alakod kölcsönzöd neki,átlényegíted, formát kap,s már-már megszü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

COLT 2011.04.16. 19:53:00

Az 1994-es Freddy Krugert tényleg 3D-ben játszották Magyarországon, papírszemüveggel? Nincs valakinek infója róla? Fontos lenne:) AKi meg tud adni torrent linket, vagy bármit, a 3d-s verzióról annak örök hálám:)

thinker_ 2011.04.16. 20:29:37

@COLT: az 1991-es (nálunk 1992 nyarán bemutatott)Freddy's Dead: The Final Nightmare c. filmnek egy része (pár perc) volt 3D-s, amit kék-piros (anagylphic) szemüveggel lehetett élvezni. nekem az USA kiadás van meg DVD-n, amihez adtak is ilyen szemüveget. ez még egy elég gyenge próbálkozása volt a 3D-nek.

Mese92 2011.04.16. 20:39:38

Hannibal Lecter??????

COLT 2011.04.16. 21:11:04

@thinker_: És nem tudnál linkelni egy 3D-s videót a youtubeon róla, rákerestem, de sehol nem találtam, vagy letudnád írni dióhéjban hogy mi volt benne?:) Előre is köszi:)

Sanosuke 2011.04.16. 21:14:25

minek erőltetik a sikolyt, nagy baromság volt az első 3 rész is.

COLT 2011.04.16. 21:18:37

@Sanosuke: Akkor írd a mondatod mögé, hogy szerinted, és ne általánosíts, mert se a bevételek, se pedig a rajongótábora nem ezt igazolja. Egyébként meg nekem az első tetszett, a többihez meg "nem volt szerencsém".

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.04.16. 23:24:09

@Sanosuke: Annyira szeretem az ilyen velős véleményeket.:)

Sanosuke 2011.04.17. 09:01:03

wes craven inkább csinálhatna új Freddy filmeket.

L'Angelus 2011.04.17. 09:53:31

Annyira elegem van a remake-ekből! Legközelebb talán A csontevő remake-je érkezik?

COLT 2011.04.17. 10:14:05

@Sanosuke: Mindent, csak azt ne, de nagyon örülnék hogy ha végre már valami érvel is alá tudnád támasztani a mondandódat, mert (ne vedd sértésnek, de) jelenleg csak ugatást látok, mást nem.:)

mr.roper 2011.04.19. 21:34:03

@COLT: szerintem nem 3-d-ben játszották nálunk a Freddy-t 94'-ben, mert 94'-ben nálunk nem játszottak Rémálom filmet, azt inkább 95' év vége felé vetítették és Wes Craven utolsó Freddy rendezése volt, amire TE gondolsz az 1991 körül lehetett és ugyan nem vagyok szakértője az Elm utcai filmeknek, de vagy a Freddy Halála vagy az Álomgyerek lehett 3-D-s hatású, de az sem minden pillanatban asszem...

Mese92 2011.04.19. 22:14:34

@desmondwallace: De mégis horrorikon. I think.
süti beállítások módosítása