Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Vajnáék létrehozzák a Magyar Nemzeti Filmalapot

2011.05.02. 18:38 koimbra 25 komment

Andy Vajna szép sikereket ért el Hollywoodban, ám az idő múlásával már csak bukásokat volt képes felmutatni. Itthon viszont benne látják azt a személyt, aki képes kihúzni a filmipart abból a gödörből, ahova került. Vajna kormánybíztos ma délután a Kempinski Hotelben tartott sajtótájékoztatót, amelyen az origo is részt vett és néhány érdekességgel, információval tudtak szolgálni.

Vajna elmondta, hogy létre fogják hozni a Magyar Nemzeti Filmalapot, ami nem csak a támogatásra és a forgalmazásra fog koncentrálni, hanem foglalkozni fognak a nemzetközi filmértékesítéssel és fesztiválokkal. "A Filmalap öttagú, filmes szakemberekből álló grémiumot állít fel, ők döntenek majd a játékfilmek, egész estés animációs filmek és moziba szánt dokumentumfilmek támogatásáról." - mondta a kormánybiztos.  A Filmalap 2011-ben két milliárd Ft-ból fog gazdálkodni, ebből idén  3-4 produkciót fognak támogatni, jövőre azonban már nyolc-tíz filmet is tudnak segíteni. Vajnáék  olyan rendszert akarnak felállítani, amely jobban, átláthatóbban és egyszerűbben működik, ezentúl pedig a kiutalt, megítélt pénzösszegeken is jobban rajta tartják a szemüket, figyelik, hogy a filmesek mire mennyit költenek. Hangsúlyozták, hogy a cél az, hogy a nézőket becsalogassák a mozikba, illetve a cél az, hogy a olyan alkotások lássanak napvilágot, amelyekre a közönség is szívesen beül és a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. A Moképet minél jobban meg fogják erősíteni, állami gyártócég azonban nem lesz, a producereknek erről saját maguknak kell gondoskodniuk.  Szóba kerültek a letöltések is, erre Vajna annyit mondott, hogy kontrollálni szeretnék, már amennyire tudják.

Címkék: miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr142872278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.02. 18:47:12

Én örülök ennek, szerintem is ebben az emberben van valami remény a magyar filmiparnak.

Alex Mahone 2011.05.02. 19:14:05

Sok sikert kívánok nekik. Ránk férne most már évente akár nullánál több jó magyar film is.

A nép fia 2011.05.02. 19:19:17

Félek, ettől még a magyarok ugyan úgy sz*r filmeket fognak gyártani, a támogatások ugyan úgy elfolynak láthatatlan csatornákon nézhetetlen "alkotásokra" bratyi-módon.

Se rendes képzés nincs filmes szakemberekre, sem elegendő pénz minőségi alkotásokra - ha pedig a szponzoroktól mégis összejön, akkor pedig esély nincs nyereséges filmet csinálni, mert egyszerűen a magyar ember nem szeret fizetni a filmekért.

Amire érdemes volna rágyúrni, az pedig a külföldi produkciók. Megfelelő adókörnyezet, jó technikai háttér, és Andy hollywoodi kapcsolatai talán segítenek abban, hogy akár megaprodukciókat is csináljanak hazánkban. Inkább a filmes infrastruktúrára gyúrjanak rá (pl. Korda-stúdió, ami egy remek próbálkozás!). A munkaerő olcsó, de legalább olyan jó technikusok vannak nálunk is, mint bárhol a világon, többek között a Digital Reality világszínvonalú CGI-ket készít - ami ugyan nem egy ILM-szint, de már közelít.

Remélehetőleg Andy-nek vannak olyan lobbijai Amerikában, amivel sikerülhet jó megbízásokat kapni.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.05.02. 19:25:08

Nagyon helyes, hogy végre nem a belterjes filmesek osztogatják egymásnak olyan filmekre a pénzt, amiket alig néz meg valaki.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.02. 19:30:05

Azt mondja meg valaki, hogy egy olyasvalaki, aki az utóbbi időben buktákat gyártott Hollywoodban, hogy került a magyar filmipar élére? Nincs semmi bajom Vajnával, szerintem szórakoztató filmeket csinált, sőt benne volt a keze két igen jó magyar filmben is, de akkor is elég merész lépés.
Egyébként igazuk van, minek több tíz milliót költeni egy olyan alkotásra, amelyet a kutya se néz meg, azt meg hogy díjakat nyernek vele különféle fesztiválokon marhára nem érdekel.

Kellene egy kicsit erőltetni a magyar thrillert meg magyar akciót. A vígjátékokból meg végre valami olyasmit csinálni, amin lehet nevetni.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.02. 19:38:50

@koimbra: Igazad van. Szerintem mi nagyon jók lehetnénk thrillerben, csak a filmesek erre még nem jöttek rá. A Halálkeringőtől el voltam ájulva, annyira jó lett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.02. 21:51:05

@spontan: dehogynem, csak most mások lesznek belül...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.02. 21:55:47

@Sparrow: hol voltál, amikor annak idején rámszakadt az összes filmblogger, mert védeni merészeltem a halálkeringőt?! :)))

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.02. 21:57:10

@spontan: Belterjesek helyett ezentúl még belterjesebbek osztogatnak. Vagyis dehogy, fosztogatnak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.02. 21:59:26

@koimbra: A thrillerben egyetértünk, én még hozzátenném a krimit és a horrort is. Ezek a zsánerek viszonylag kevés pénzből is igen jól megoldhatók, továbbá a kliséik is szépen le vannak fektetve. A vígjátékot talán erőltetni nem kéne, hiszen annak az az egyetlen buktatója, ha izzadságszagú. Vagy jön, vagy nem - de nem pénzkérdés.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.02. 22:02:20

Hát én Andy személyéhez, mint minőségjavító filmes guru, egy halvány pukit se fűzök, viszont a kapcsolataiban lehet talán bízni. Legalább a magyar filmszakemberek, világosítók, díszletezők, kameramanok, esetleg színészek keressenek...

Hunor Levente 2011.05.02. 22:17:11

@koimbra: "Azt mondja meg valaki, hogy egy olyasvalaki, aki az utóbbi időben buktákat gyártott Hollywoodban, hogy került a magyar filmipar élére?"

Nem mindegy? Hagyjuk inkább a politikát. Az egész magyar filmipar egy nagy bukta, készült ugyan néhány jobb film, de a közönségfilmeknek és a fesztiválfilmeknek is a többsége szar. Sok szar filmet gyártanak állami pénzből, mintha muszáj volna. Minek ennyi fesztiválfilm egy ilyen kis országnak? (Persze költői a kérdés, nyilván etetni kell a sok filmest.)

Forgassanak kevesebbet, de jobbakat.

"Kellene egy kicsit erőltetni a magyar thrillert meg magyar akciót. A vígjátékokból meg végre valami olyasmit csinálni, amin lehet nevetni."

Pontosan. Normális műfaji filmeket is kellene forgatni. Bár az kérdés, hogy az államnak ebből mennyire kell kivennie a részét, és nem-e inkább csak a művészfilmeket (de ne ilyen sokat! csak évente egyet-kettőt! különösen bankadó stb idején) támogatnia. Mert nem lehet minden filmre ráfogni, hogy művészet és támogatni kell. A thrillerek és vígjátékok stb. filmek - ha magyarok, ha nem - általában nem képviselnek jelentős művészi értéket, csak pusztán szórakoztatnak. Úgy vélem, az államnak nemigazán feladata a tömegfilmgyártást támogatni, helyette az önálló, állami támogatások nélkül működő, életképes magyar filmipart kellene valahogy megteremteni, a kibontakozását segíteni. Ennek érdekében pl. az adókedvezményt (akár az EU-val kissé szembemenve) növelni.
A jelen magyar filmipar nagyjából Kálomistával egyenlő, és ő is állami pénzekért teper.

2011.05.02. 23:13:24

"A Filmalap 2011-ben két milliárd Ft-ból fog gazdálkodni, ebből idén 3-4 produkciót fognak támogatni..."

Ez még mindig kb. 500 millió Ft/film. Ez rengeteg.

Kellene ebből a két milliárdból egy elkülönített alap, amiből kizárólag kis költségvetésű alkotásokat támogatnának, amelyeknek a készítői (rendező, író) inkább kezdő/nemrég a pályán lévő filmesek lennének.

Mondjuk 100-200 millió Ft elkülönítve, és egy-egy ilyen film gyártási költsége (mondjuk) max. 50.000 euró lehetne.
Követendő példák: Ideglelés - 30.000 $; Paranormal Activity - 15.000 $.
Hasonló filmeket idehaza is lehetne készíteni, és ilyen kis költségű alkotás még akkor is lehetne nyereséges, ha csak Magyarországon vetítenék.

Plusz ezzel teret és lehetőséget adhatnának az új tehetségeknek is - ami nem lenne hülyeség: ha már egyszer meg akarják újítani a filmszakmát...

Le kellene szállni a földre, és nem (csak) olyan filmre adni 400-500 milliót, vagy még többet (és ez még csak a gyártás!), amiről előre lehet tudni, hogy még 500.000 fizető nézővel se fog megtérülni a befektetett összeg.

I3eni 2011.05.02. 23:52:24

A *zar magyar filmekről mindig az Álom.net jut eszembe. Ennek a hírnek is örülök valamilyen szinten, mert tény h thriller kategóriába tudnánk mit kezdeni és talán nem is lenne olyan költséges. A magyaroknak kétlem h lesz valaha is látványfilmjük és erről szerintem tegyenek is le. A vígjátékokba se lennénk rosszak, gondoljunk olyan filmekre amelyek tele vannak brit humorral... ezen a magyar ember csak elmosolyodik, nem is nagyon véli viccesnek. De részemről néznék sorozatot is... nem... nem a Barátok köztre gondoltam ahol a mosogatás 1 hétig tart, ahol mindenki lefekszik mindenkivel és a "Légyszíves ne mond el senkinek" mondat fikarcnyit se ér... hanem valami "Így jártam anyátokkal - Jóbarátok - 2 pasi és egy kicsi) féleségekre gondoltam. Tudom az a baj ebbe bele se merne vágni senki és világhírűvé se nőné ki magát, de a magyar embereket jobban lekötné. (SZERINTEM - kövezzetek meg ha úgy látjátok) Akció filmet se nagyon bíznék a magyarokra.. itt valaki már írta h szívesen látna jó magyar akciót erre a válaszom ÉN IS! De nem nagyon hiszek benne. Ez a magyar film ipar olyan nekem mint a foci. Leülök a TV elé meccset nézni és drukkolok a válogatottnak, ugyan úgy, ahogy leülök magyar filmet nézni és drukkolok, h a magyarok valami áttörőt alkottak... eddig csak remény, de én bízom bennük!

Mese92 2011.05.03. 00:10:08

@I3eni: Magyar akciófilmből tudok egy tutit: Európa Expressz. Haláli. Korrekt :D

I3eni 2011.05.03. 00:17:03

@Mese92: Igen igen, el is felejtettem. Csak az a baj, a mozikba már csak vígjáték és romantika megy.

Kedvenc magyar filmeim: Indul a bakterház, Üvegtigris, Valami amerika (főleg a 2. rész) Miniszter félrelép és van egy aminek nem jut eszembe a címe, csak egy jelenetre emléxem... egy házaspáron van a hangsúly a nőci bekeni a padlót mézzel, vagy kiborul a méz vagy mit tom én de már olyan rég láttam h csak ennyi maradt meg... még kis *öcs voltam D: ja ott van még a FÁRASZTÓ Legény anya... ;D az ilyen meseautó és Hyppolit, a lakáj se jött be nekem (bár az utóbbit szeretik az emberek) Kontroll se jött át nagyon. Igazából azt se tom miért írok példákat xd Őszintén nekem a magyar vándor is bejött csak az ilyet nem lehet külföldre szivárogtatni. Háborús filmek között viszont nekem eléggé tetszett a Szabadság szerelem és a Sorstalanság is jó volt. Na jó befejeztem nem írok többet xd

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.03. 08:55:59

Még semmit nem láttunk tőlük, ne vészmadárkodjatok. :D

Shyllard 2011.05.03. 09:21:20

Továbbra sem fognak a magyarok jó filmeket csinálni, mivel ígyis kizárólag vagy vígjátékot (5-ből 1, ami élvezhetőnek titulálható), vagy pedig művészfilmet fognak csinálni, merthogy azafasza, nyerjünk díjakat, legyünk igazi művészek, a közönséget pedig szarjuk le magasról.... Nem lesz itt nagy változás, az a sok pénz sztem ugyanúgy a rossz kezekbe fog belekerülni...

vrango 2011.05.03. 09:44:46

Én Vajnát megfelelőnek tartanám a feladatra - szerintem otthon van a filmek világában, s főként a financiális részében, ami ugye e poszton a fő követelmény (a hollywoodi bukta más lapra tartozik; sztem általában a magyar filmek az eltérő arányokat figyelembe vételével sokkal-sokkal nagyobb bukásnak számítanak; nem beszélve arról, hogy a közelmúlt egyik legnagyobb hazai sikere (ami nem mellesleg tényleg jó is volt) Vajna producersége alatt zajlott (Szabadság, szerelem).

Spawn85 2011.05.03. 12:52:28

@Mese92: Most lehet kiröhögsz, de nekem pl. tetszett az "Európa Expressz" az összes hibájával együtt. Egyszerűen azért, mert örültem, hogy végre mást is próbálnak nem csak az egy kaptafára készülő romantikus vígjátékokat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.03. 12:54:01

@Spawn85: Azon kevés filmek egyike, amelyik nézése közben elaludtam...

Spawn85 2011.05.03. 13:01:40

@doggfather: Én bármilyen filmen el tudok aludni mostanában, ha este 11 óra után állok neki nézni. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.03. 13:24:00

@Spawn85: nah jó, akkor, de én valamikor este 7kor néztem.
Akkor azért ciki, nem?
mármint a filmnek, hogy olyan unalmas.

Spawn85 2011.05.03. 13:26:09

@doggfather: Nem azt mondom, hogy egy baromi jó film. Csak mégis úgy voltam bele, amikor bemutatták, hogy végre egy magyar film, ami nem romantikus vígjáték. :)
süti beállítások módosítása