Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tucker & Dale vs. The Evil

2011.05.22. 21:05 koimbra 9 komment

 

Baráti társaság egy vidéki, eldugott helyre érkezik, a fiatalok önfeledt szórakozásába, italozásába kezdenek, amibe némi meztelenkedés is vegyül. Mulatozásukba néhány nem túl szimpatikus egyén szól bele hegyes csákánnyal, éles machetével, csúnya nézéssel, elhanyagolt fogakkal. Ahogy telnek a percek úgy szaporodnak a hullák, még végül csak egy srác és/vagy egy lány marad életben, véres ruhával másznak vissza a civilizációba. Mindannyiunk számára ismerős ez a sablonsztori, megannyi slasherben dolgozták ás használták fel és még biztosan találkozni fogunk pár tucat hasonló filmben. Eli Craig is rengeteg hasonló művet láthatott, felmerülhetett benne, mi történne, ha egyszer a velejéig romlottnak tűnő alakok valójában totálisan ártatlanok lennének és nagyon értetlenül állnak a gyanúsítgások előtt.

Tucker és Dale igazi koszos parasztoknak tűnnek, bármely városból szalajtott egyén kikerülné őket. A két férfi pusztán szórakozásból érkezik egy erdőbéli elhagyatott viskóba, céljuk a gondtalan pecázás és hogy nyugodtan arcukba pattintsanak pár tucat sört, e mellett pedig kipofoznák a poros, itt-ott düledező házikót is. A közelben egy fiatalokból álló baráti társaság sátorozik, megtalálható köztük a szokásos szőke szépséget és az iránta gyengéd érzelmeket ápoló srácot is. Bevett szokás az ilyen művekben az éjszakai fürdőzés, a szőkeség (Katrina Bowden) azonban balesetet szenved és Tuckerék mentik meg a csúnya vízbe fulladástól. Allison barátai úgy gondolják, hogy a két általuk kegyetlennek gondolt vadparaszt valójában fogva tartja társukat és megpróbálják kiszabadítani.

 

Mintha csak Stan és Pan állna előttünk, csak éppen koszosabb verzióban és mit is gondolna az egyszerű ember, mikor valaki hülyén heherészve kaszával a kezében lépdelne oda hozzá. A játékidő alatt fel is teszik a nagy kérdést: Hát sorozatgyilkosnak néznek ki? Nos igen. Nem éppen bizalomgerjesztőek, az egyszer biztos. A szokásos klisék itt is megvannak, nem kell sokat keresgélni őket, ám Craig ezeket kiparodizálja, másképpen mutatja be Elsőként általában a legjobban domborító csajt nyírják ki, pont azután, hogy az alfahímnek széttette a lábát vagy összejött vele valaki, majd jön szép sorba a többi halál. Itt is először rá fókuszálnak, ám a romantika elmarad és még el se halálozik, ráadásul a sötét lelkületű mocskos külsejű vadembereknek gondolt férfiak valójában csak gondozzák őt és még palacsintát is sütnek számára. Nem is értik, hogy a fiatalok miért zaklatják őket, illetve, úgy gondolják, hogy Allison társai egy öngyilkos szekta. Gyilkosság igazság szerint alig akad benne, mivel az elhalálozó figurák balszerencsésen, mintegy véletlenül magukat csinálják ki. Az egyszerű sátorozni, bulizni vágyó társaság persze ezeket máshogy látja. Csöppet furcsa, hogy miért nem Simon Pegg és Nick Frost agyából pattant ki az elgondolás, de hát a duó már letudta a saját horrorparódiáját a Haláli hullák hajnalával.

A Tucker & Dale vs Evilben igazság szerint nem is kell szorítani senkinek, csupán azt kell tennünk, mint a már említett Pegg film esetében, hátradőlni és élvezni, nagyokat nevetni a kifigurázott műfaji kliséken. A fiatalok szerencsétlenkedése, illetve a címszereplők csodálkozása mosolyra fakaszt. A gore-ra éhezők sem szomorkodhatnak, hiszen akad pár véres halál, illetve a „parasztok” idővel alig tudják lemosni magukról, hogy ők lennének a tettesek, hiszen egyre „koszosabbá” válnak. A seriff vajon elhiszi, hogy az egyik hulla magától ugrott bele az aprítóba, miközben ruházatuk úszik a vérben? Megkapjuk a szokásos sztereotípiákat is, a fiatalok elég vegyes társaság, az alfahím (Jesse Moss) pedig egy kissé zakkant, (talán) magát Rambonak képzelő srác, szolgál néhány mulatságos pillanattal. Alan Tudyk és Tyler Labine párosa között kiválóan megteremtették az összhangot, Bowden legfőbb dolga pedig az, hogy folyamatosan aranyosan, szexin nézzen, ennek maradéktalanul eleget tesz. 80 %, ennyit minimum megérdemel a horror-vígjáték.

imdb: 7,7
rottentomatoes: 100 %

Címkék: horror iromány vígjáték 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr292924031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodyfiú 2011.05.22. 22:46:52

láttam,nagyon nagy :D

Eddard · www.panagia.hu 2011.05.23. 00:00:47

Nagyon egyetértek a kritikával. Nagyon cool film...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.23. 10:15:41

megnézem, nem hallottam róla, de a leírás felkeltette az érdeklődésemet. :D

Droid 2011.05.23. 11:02:31

Megmutatja, hogy a faji ítéleteknél is sokkal nagyobb ökörség a szimpla előítélet.

COLT 2011.05.23. 20:55:08

Enyhe Péntek 13 beütés?

icevox 2011.05.23. 23:08:37

Ez hatalmas! Mindenkinek ajánlani tudom de tényleg!! és bár komolytalan a film mégis van benne levonható igazság, tényleg nem sabad az előítéletekre hallgatni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.01. 16:21:07

bitang jó film, most néztem meg, tényleg mindenkinek látnia kell. :D:D

Cucuminator 2011.06.01. 17:10:08

@doggfather: Honnan szerezted? Én a szaros beloadon csak vmi félkész verziót találtam a múltkor.
süti beállítások módosítása