Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Superman visszatér (Superman Returns)

2011.05.29. 19:00 koimbra 29 komment

Edem küldte az alábbi kritikát, köszönöm.

A 70-es években készült Richard Donner féle Superman – The Movie után, 3 évtized kihagyással került újra a mozivászonra minden idők legrégibb és legsikeresebb szuperhőse. Ez idő alatt sokan megpróbálták feléleszteni az ikont – Tim Burton, Nic Cage, Kevin Smith ­­­­–, de ez csak a 2000-es évek elejei sikeres képregény adaptációk hatására sikerült Bryan Singer-nek (X-Men), aki 2006-ban mutatta be a Superman Visszatér-t c. filmet.

A film története, Richard Donner első két Superman filmjének cselekményeit folytatja, a 3. és 4. részt (igen, ilyen is volt) figyelmen kívül hagyva. Superman (Brandon Routh) öt év múlva visszatér a Földre, miután megbizonyosodott róla, hogy szülőbolygója, a Krypton valóban megsemmisült. Ez idő alatt, azonban sok minden megváltozott. Lois Lane-nek (Kate Bosworth) – hősünk szíve választottjának – gyereke született és éppen nősülni készül, Lex Luthor (Kevin Spacey), legádázabb ellensége pedig kiszabadult a börtönből és újabb világhódító hadjáratot tervez. A mozifilm tele van bőségesen akciójelenetekkel, látványosabbnál látványosabb speciális effektekkel megspékelve, amit most nem részleteznék. Csak annyit tennék hozzá, hogy jó volt végre CGI-os repkedést látni és nem a kötéllógós illegést-billegést. A Superman rajongóknak pedig számos utalással kedveskednek az alkotók.


 

Ami hiányozott a filmből, az Clark Kent karakterének kihangsúlyozása. Egyszerűen háttérbe szorították és csak Superman-re fókuszáltak. Ami elég nagy baj, mert a mai hősökkel foglalkozó történetekben az emberi tulajdonságok is ugyanolyan fontosak, ha nem fontosabbak, mint a maga a hős és az izmai. Az pedig kifejezetten zavaró, hogy a főszereplőnek alig jutott dialógus. Csak csendben figyelte az eseményeket, kiosztotta a megszokott pofonokat, amíg a mellékszereplők fűzték tovább a cselekményt. Ami elég bizarr, hiszen mégiscsak róla szól a film.

Mindezen negatívumok ellenére azt meg kell jegyezni, hogy Singer hűen visszaadta a Donner féle elemeket. John Williams zenéjétől kezdve, Marlon Brando megjelenítésén át, egészen a történet felépítéséig. Az utóbbi ráadásul olyan szinten hasonlít az 1978-as adaptációhoz, mintha ugyanazt látná az ember, csak más sztorival és modernebb technikákkal. Sajnos a készítők ahhoz is ragaszkodtak, hogy Superman ellenségei, Lex Luthor és csatlósai, ugyanolyan humoros és kelekótya alakok legyenek, mint Donner filmjében. Akkoriban ez sikeres lehetett (lásd Tim Burton Batman-e), de mára már kinőtte magát ez a fajta éretlenség. Ennek a filmnek ez volt ez egyik legnagyobb problémája. Nem lehetett komolyan venni a főhőst és a földet érintő fenyegetést, így a történet sem volt hiteles. Igaz néha elmarad ez a hóbortos modor, de ez az egy-két alkalom elhanyagolható, ha a film egészét nézzük.



Mivel szinte mindent a Donner féle filmekhez igazítottak, így Clarkot is ugyanúgy hagyták: szerény, bátortalan és ügyetlen. Érdekes, hogy az ő karakterét csak a Christopher Reeve féle Superman filmekben ábrázolták kétbalkezesnek, azok előtt soha. Ez is ugyanolyan baklövés, mint az ellenségek karakterábrázolásának átvétele. Sajnos ezek a hibák, a Donner féle filmekhez való ragaszkodásból erednek. Mert hiába volt akkoriban sikerfilm a Superman, akkor mások voltak a nézői igények és ezt nem vették figyelembe a készítők. Az alkotók túl sok dologhoz ragaszkodtak, ami nem fér bele a jelenlegi világképbe.

Azért azt el kell ismerni, hogy a Superman visszatér méltó folytatása volt a Richard Donner dirigálta filmeknek. Akinek azok tetszettek, ez is fog, azt garantálom. De sajnálatos módon a mai fiatal Superman rajongók számára kevésbé. Talán Zack Snyder elhozza nekünk a tökéletes, 21. századi Superman filmet. De addig is a Superman Visszatér-el kell beérnünk, amire én csak 65%-t tudok adni.

imdb: 6,5
rottentomatoes: 76 %

Büdzsé: 270 millió dollár
Amerikai bevétel: 200 millió dollár
Összbevétel: 391 millió dollár

Címkék: scifi superman iromány 65 % képregényből film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr592941085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.29. 19:10:51

Az első négy rész nekem nagyon nem tetszett. Bryan Singer rendezése azonban jó volt. Akadt néhány unalmasabb pillanat, de nem vont unalmas, szépen eltelt. 70 %

COLT 2011.05.29. 19:10:51

Igazából nem én vagyok a célközönség, így eléggé nagy bunkóság lenne értékelni a filmet...

BeniMan 2011.05.29. 19:27:55

Imádom a Superman filmeket. Amit nagyon várok már hogy végre Lex Luthort ne egy "zsenibűnözőként" ábrázolják aki igazából a modern képregényekben látható Luthor közelébe sem érhet. Jöjjön egy olyan film amiben Lex egy zseni aki a saját cégbirodalmának irányításával palástolja sötét terveit. Ja és ha feltűnne végre egy igaui cool ellenfél is mint: Metallo, Darkseid vagy Braniec annak nagyon tudnék örülni. A kritika amúgy jó nekem tetszett. Gratula! :)

suo tempore 2011.05.29. 20:09:35

"öt év múlva visszatér a Földre, miután megbizonyosodott róla, hogy szülőbolygója, a Krypton valóban megsemmisült. Ez idő alatt, azonban sok minden megváltozott. Lois Lane-nek (Kate Bosworth) – hősünk szíve választottjának – gyereke született és éppen nősülni készül"

most akkor újabb évjáratú csaja is lesz, vagy folytatja tovább a nagymutterral?

suo tempore 2011.05.29. 20:11:14

mégsem értem...5 évre elmegy, közben a csaj már házasítja a gyerekét, aki ezidő alatt született?

nikodémus 2011.05.29. 20:27:38

Hát én kegyetlenebb lettem volna az írásban... az eredeti két részt egyszer megnéztem, elismertem erényeit, de nem fogott meg egyik sem. Ez pedig egy rosszul sikerült újrázás-kísérlet volt.

Dean6 2011.05.29. 21:03:34

Szerintem egyetlen baja volt,és az a szerelmi szál.Túl sok volt benne.Meg Lane komolyan családja van,gyereke és akkor Supermanbe vagyok szerelmes...Ez tök gyerekes.
A CGI valami eszméletlen jól néz ki benne asszem majd 300 milliós költségvetése volt. Félek egy kicsit az új feldolgozástól,mert Snyder szerintem a legrosszabb rendezők egyike,talán majd Nolan lerendezi. Ámen

SuperEdem 2011.05.29. 21:07:38

Köszi még egyszer hogy kiraktad. Várom a kritikám kritikáit. Csak bátran. ;)

SuperEdem 2011.05.29. 21:10:19

@suo tempore:
Lois megy férjhez egy másik palihoz. Úgyhogy Supi marad a nagymuternál, igen. :)

Sanosuke 2011.05.29. 21:19:35

én akkor néztem nagyot amikor megláttam hogy Luis Küklopszba lett szerelmes :D

A nép fia 2011.05.29. 21:22:50

Nekem tetszett ez a film. Igazából nem is várok többet Superman-től. Nem tudom komolyan venni, nem olyan, mint a Batman: Kezdődik egy évvel korábbról.

Ez a film tökéletes folytatása a régi Reeves-es filmnek. Nem vártam tőle sokat, kellemes meglepetés volt, és már 3x is láttam.

Valóban nem egy csehovi mélységűek a karakterek, de egyszerűen nem is kell! Maga a képregény is, ha emlékszik még valaki közületek arra a Superman-sorozatra, amit a 90-es évek elején adtak ki hazánkban, sem ütött meg komolyabb hangvételt. Ne is várja senki, hogy Superman komolyan vehető legyen, amíg kívül hordja az alsógatyáját és piros gumicsizmában futkosik. Így, ebben a formában, már eljárt felette az idő. A film egy kellemes nosztalgia a régi Superman felé, és szinte csak ezért szeretjük. Ha nem ismertem volna a korábbi filmet, ezt szinte nem is szeretném.

Nálam 75% a film. Közel sem tökéletes alkotás, de szórakoztató, igazi popcorn-movie, hozza az elvártakat. Őszitén megvallom, Superman sosem volt a kedvenc hősöm, ennek ellenére ez a film teljesen jó. Bár soha ne készültek volna rosszabbak!

Spawn85 2011.05.29. 22:35:09

Nekem a Christopher Reeve féle Superman filmek közül az első kettő nagyon tetszett, a harmadik és negyedik már kevésbé.

A "Superman visszatér" végül is nem volt rossz, de szerintem jóval többet ki lehetett volna belőle hozni.

madnesstears 2011.05.30. 00:22:09

Nagyon elrontották a filmet. Én 6 évesen kezdtem el nezni a Superman filmeket, jó formán azokon nőttem fel. Akkoriban érdekes volt, és hiba volt ugyan ugy foltytni a filmet mint 20-30 éve korában, a történet se nem mutattot semmi eredetit, a zseniális elmejű Lex Luthor helyet amilyenek lennie kellet volna, kaptunk egy gyenge elmejű örültet, Superman csak repkedet jó formán nem volt semmi igazi nagy harci jelenet, nem volt ellenfél. A szinész aki játszotta Superman-t nevetséges volt, nem csodálom ha nem latuk más ismert filmekben. Olvastam nehany képregenyt Supermanről, és sokal töbet ki lehetne húzni belüle. Znack Snyder szerintem az aki meg tud birkózni a filmel, ha olyan filmet fog csinálni mint a Watchmen vagy 300, akkor az legenda film lesz. Személy szerint a jelmezt egybűl lecserelném valami modern változatra, mert pizsamában rohangálni nem valami komoly dolog. Batman is nagy siker!ujrafelelesztenni, akkor Supermanüek is lehet.

nikodémus 2011.05.30. 09:24:34

Nem akarok vitát generálni, de...

"Znack Snyder szerintem az aki meg tud birkózni a filmel, ha olyan filmet fog csinálni mint a Watchmen vagy 300, akkor az legenda film lesz."

Messze nem tartom se a 300-at, se a Watchmen-t "legenda filmnek". A látvány oké, de minden más nagyon gyenge bennük. Egyedül Nolan felügyelete adhat némi reményt.

"Batman is nagy iker!ujrafelelesztenni, akkor Supermanüek is lehet. "

Nem feltétlenül. Képregényekben egyáltalán nem járatosként is egyből lejön, hogy teljesen más a két karakter.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.30. 09:28:41

@nikodémus: én sem értem, h Snyder ugyan mitől lett "látnoki erejű" rendező ahogy reklámozni szokták?!

a 300ban képről képre lefilmezte a képregényt.

A watchment hasonlóképpen.
(és ez utóbbit a rajongók egyébként utálják is általában)

COLT 2011.05.30. 10:19:50

@doggfather: A watchment én se szerettem, hogy őszinte legyek. A játékot is kipórbáltam még anno, jó volt szarrá vágni mindenkit, fél óráig. a film meg nagyon átlag(alatti) volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.30. 10:23:10

@COLT: milyen játék??

A watchmen-t én mondjuk szeretem, két okból:

1. annál jobban nem lehetne megcsinálni a filmet, hogy kövesse, hozza a képregényt, de tudom, hogy nem hozza a képregényt messzíről sem.
(illetve egy sorozatban meg lehetne, de abban is csak nehezen...)

2. Rorsach annyira jól eltalált volt, meg a Komédiás is, hogy értük megérte megnézni.

COLT 2011.05.30. 10:40:33

Volt PC-re Watchmen játék. Igazából két rész volt, epizódokra volt bontva, az egyik a part egy, a másik a part kettő volt. A Pc Guru mellé adták, 2009-es játék, a film után nem sokkal jelent meg. Ha van Steam fiókod bankkártyás rendszerrel kb. 2 ezer forintért a tied lehet, vagy le is torrentezheted, egy próbát mindenképpen megér. Rorsach meg szerintem is nagyon jól el volt találva, én a képregényt nem ismerem egyáltalán(csak a Sin City képregényt olvastam angolul), a filmet meg csak félig láttam. De újranézem a közeljövőben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.30. 10:53:38

@COLT: a Képregényt olvasd el, minden idők legjobb képregénye!!!!

mindenkinek el kéne olvasni egyszer legalább az életében.

Számítógépes játékot nem játszom egyáltalán.
(nincs hozzá türelmem)

COLT 2011.05.30. 10:55:19

@doggfather: Ezzel egyet kell hogy értsek, régebben próbálkoztam, de mindig kiborítottak. Mondjuk a Doom 3, meg a Far Cry első része még néha most is előkerül, elég jó kaland/horror filmes jellege van. Ellenben ha nincs hozzá türelmed ki ne próbáld őket:D billentyűzet szétverősek.

Mondjuk szerintem a watchmenhez nem kell sok türelem, ott tényleg csak két gombot kell nyomni:D

COLT 2011.05.30. 10:56:48

@doggfather: Sin Cityit olvastad, vagy csak a filmet láttad? Merre felé lehet kapni watchmen képregényt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.30. 10:58:49

@COLT: olvastam a Sin city-t is, meg meg is van. :D
Bitang jó az is, de abból a film is jó, nagyon várós a 2ik rész.

Nem tudom, h lehet e reklámozni de kiadták magyarul is a Watchmen-t 3 kötetben, a nagyobb könyvesboltokban szerintem még kapható. ;)

L'Angelus 2011.05.30. 14:32:34

Csak két film méltó a Superman névre: a '78-as és a Superman II. Richard Donner-féle változata 2006-ból.

Snyder, kösd fel a gatyád a mellkasodig, mert mamutfenyőbe vágtad a fejszédet!

cineplex 2011.05.30. 14:49:15

Annyira nem lett szörnyű és B. Routh tökéletesen illett a szerepbe.

madnesstears 2011.05.30. 17:23:15

B. Routh tökéletes let volna ha a filemt 20-30 éve kórában forgaták volna, csak azt mondom hogy Supermanre ráférne egy kis upgrade :) Mint pl ezen a kis videon www.youtube.com/watch?v=H7Nf-m6WGl4, harmadik percnel.

bbbarniii 2011.06.08. 17:50:47

Várom a Reboot-ot. Remélem, azért Zack Snyder nem csinál pornófilmet egy néhai képregényhősből, úgy, mint "anno" a Watchmennél tette...
süti beállítások módosítása