Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nyári box office tippelde

2011.06.03. 15:12 koimbra 8 komment

 

Dübörög a nyár, a stúdiók ebben az időszakban sütögetik el nagy durranásnak szánt filmjeiket. Tavaly több olyan produkció is akadt, ami inkább csak pukkant vagy egyszerűen besült, sok-sok csalódás született bevétel szempontjából. Idén vajon más lesz a helyzet? Lassan vége a májusnak és hát eddig elég felemás az eredmény. A Karib-tenger kalózai 4 a 3D ellenére is elmaradt az előző részek nyitányától és feltehetőleg nem is fog annyit hozni Amerikában, mint várták, de a nemzetközi piac kihúzza a pácból a fantasyt. A Kung Fu Panda folytatása is gyengébben kezdett, mint az első rész, pedig itt is hozzácsapták a harmadik dimenziót, A pap pedig megbukott, Thor pedig nem fog vasemberi szintet elérni. Még szerencse, hogy számítani lehet a külföldi bevételekre. A Másnaposok 2 azonban hozta a vártakat és a Halálos iramban 5 sem okozott csalódást. Nem vagyok egy box office mágus, de azért megpróbálom megtippelni, hogy bevétel terén mire is számíthatunk még a nyáron (csak úgy, hasraütés-szerűen, röviden), nem mindegyik filmről esik szó. Ti is tegyétek meg tippjeiteket a hozzászólásokban.

A héten az X-Men: Az elsők mutatkozik be, ezúttal Xavier és Erik áll a középpontban. Az első mutánsfilm 54 millióval kezdett és 154 millióig jutott, a harmadik már 102 millió dollárt szakított első hétvégéjén és 234-ig húzta. Én valahová 70 millió környékére lőném be a hétvégét, ezúttal Wolverine nélkül kell megállnia a helyét a mutáns csapatnak. A 200 millió nem lesz meg, inkább 170 millió környékére tippelném a végét (a Wolverine film 179 milliónál zárt), külföldről ehhez még 200 milla fog érkezni.

 

J.J. Abrams Steven Spielberggel karöltve hozza el a Super 8-at. Családi sci-fi, amire a tinik és a felnőttek is beülhetnek, utóbbiak azért, hogy nosztalgiázhassanak, hisz elvileg a 70-es, 80-as évek űrlényes filmjei előtt tisztelegnek. Előbbiek pedig egy látványosabb, „itt az alien-hol az alien” műre vágyódba fáradnak a jegypénztárakhoz. 65 milliós hétvége után 220-ig is eljuthat, ugyanennyi érkezhet a nemzetközi vizekről is.

 

A DC hősök alaposan le vannak maradva a Marvellel szemben, Batman és Superman mellett az Igazság Ligája egyik oszlopos tagja, Zöld Lámpás is tiszteletét teszi a vásznakon. Christopher Nolan nem bábáskodott a film felett és az előzetesekből leszűrhető, hogy nem egy komolyabb, hanem egy szórakoztató sci-fi (űropera, ahogy Reynolds fogalmazott) várható. A Superman visszatér alig döcögött el 200 millióig, a Zöld Lámpás a 3D ellenére is olyan 160 millióig húzhatja. Az első hétvégén talán egy 50-55 milliós bevételt fog elérni. Nemzetközileg még 150 milliót hozhat.

 

Amerika Kapitány egy igazi hazafias történetet fog elmesélni, egy amerikai kemény legény köp bele a nácik levesébe. Erre odaát általában vevők a népek, ráadásul a Marvel egyik legnépszerűbb karakteréről van szó. Ugyan Thor kicsit gyengén lengette a pörölyét, de a Kapitány erősen dobálja pajzsát, szerintem benne van, hogy hozza a Vasember szintjét. 90-100 milliós nyitány után 300-ig is eljuthat, ehhez pedig még olyan 200 millió társulhat.

 

Jim Carrey ismét komédiázik, ezúttal pingvinekkel próbálja bizonyítani, hogy van még benne elég erő. A színész neve már nem jelent garanciát a hatalmas sikerre, a 100 millió elérésére nem látok esélyt, Mark S. Waters rendező egyébként is olyan a 20 millió körüli nyitó hétvégéiről ismert. Az első hétvégén olyan 25 millió folyhat be és valahol 70-80 millió körül lesz a vége.

 

A Pixar ismét támad, a Toy Story 3 után és a Szörny Rt 2 előtt a Verdák folytatását szállítja le. Egy szó: minőség. Az évek alatt mindenki rájöhetett arra, hogy a cég maximálisan odateszi magát minden egyes animációs filmjükhöz, a Toy Story utolsó részének esetében is bebizonyosodott, csak úgy tódult a tömeg a produkcióra. Ha 110 milliót nem is, de azért egy 90-es bizonyára bekerül a kasszákba és az első 244 milliójára jócskán ráverve olyan 330-nál fogy ki a nafta Villám McQueenből. Amerikán kívül 320 milla biztosan összejön.

 

Tom Hanks rosszul időzítette a Larry Crowne vígjátékát, a nyár inkább a fiataloké, pedig ez a produkció inkább felnőttebbek részére készült. Julia Roberts neve is elég régen számított biztosan 100 milliónak. Egy szolid 19 milliós nyitányt tippelek és 70-75 millióig juthat Hanks rendezése.

 

A nyár egyik legnagyobb durranása a Transformers lesz, az első felvonását a többség kedvelte, Amerikában 319 millióig jutott el, a folytatását már inkább csak szapulták, ám ennek ellenére 402 milliót kihozott. Michael Bay és csapata erősen próbál meggyőzni mindenkit, hogy ez teljesen más lesz, mint a második, de vajon sikerül-e elhitetni a néppel? Az előzetesek látványos, szórakoztató inváziós filmet ígérnek és régen volt már olyan mű, amiben alienek támadják le a bolygót és sokat termelt. A Transformers 3 szerdán kezd, a szkeptikusok talán várakozó álláspontra helyezkednek, így ha azt hallják, hogy jó lett, akkor mennek el a vetítésekre. 5 nap alatt 175 milliót azért összeszed és 370 milliónál távozik. Összbevétele 950 millió körül lesz.

 

Beszélő állatok, ráadásul Adam Sandler a producer. A gondozoo-ban Kevin James-t próbálja megtanítani csajozni néhány állat. Főleg gyerekeknek szól, akik általában addig nyösztetik a szülőket, míg elsuhannak a mozikba. 40 millió dolláros első víkendet lövök be és végül 130 millióig jut. Ehhez még 110 millió fog társulni.

 

Harry Potter utolsó kalandjához érkezett, a Halál ereklyéi I 295 millióig jutott, a franchise-ban összesen két rész verekedte át magát a 300 millión. Potter 3D-ben veszi fel a küzdelmet Voldemort ellen, ami segíthet abban, hogy ismét átjusson a 300 millión. A rajongók valószínűleg megrohamozzák a pénztárakat, a legutóbbi epizód 125 millióval kezdett, nem kizárt, hogy most összejön a 140 millió is, majd nagy csökkenésekkel ugyan, de eljut 320-ig. A nemzetközi porondon megszerzett összegekkel együtt a varázslatos 1 milliárdot is átlépheti.

 

Mila Kunis és Justin Timberlake bújik össze a Barátság extrákkal vígjátékban, sajnos pont ilyen téma már volt pár hónappal ezelőtt. 17 millió talán összejön az első három nap alatt, de 50-nél tovább nem hiszem, hogy eljut. Még 70 millió folyhat be a határokon kívülről.

 

Jon Favreau vérfürdőnek nevezte a nyarat, szerinte sok produkció fog elvérezni. Nem hiába félt, a Cowboyok és űrlények vadnyugati sci-fi-ben két olyan színész játszik, aki ritkán lát nagyobb bevételt. Daniel Craig csak Bondként, Harrison Ford pedig Indiana Jones-ként tud érvényesülni. A nép pedig nem igazán rohan el olyan westernfilmekre, ami fantasy-vel vagy sci-fivel van vegyítve. Szerintem 25 milliót kapar össze a film a nyitó hétvégéjén és 70 millióig jut. Más vidékeken jobban fogják kedvelni, 140 milliót fog pluszba összekalapolni.

 

Kis kék lények mászkálnak New Yorkban. Raja Gosnell megérdemelné, hogy bődületesen nagyot bukjon a Hupikék törpikékkel, de az apró, aranyos lényeket általában kedvelik. Kérdés, hogy a jenkiknél mennyire volt népszerű a sorozat és mennyire áll fel a szülők hátán a szőr, mikor látják az előzetesben Törpapáékat. Gosnell egyébként is gagyi gyárosként ismert, már ha egyáltalán megnézik a rendező nevét. Bízzunk benne, hogy július vége felé azért a szülők pénzárcájukra vetve egy pillantást csak végigböngészik, hogy miket készített Gosnell. 16 millió dollárt szed össze a produkció, majd 55-ig evickélhet el. Majd külföldről egy 100-ast tehet ehhez hozzá.

 

Ryan Reynolds és Jason Bateman testet cserél a Change-Upban. Anno Lindsay Lohannak és Jamie Lee Curtisnak alaposan bejött ez a téma a Nem férek a bőrödbe vígjátékkal. A férfi változat is ennyire kelendő lesz? Jó lenne tudni, hogy milyen besorolással fog futni, de érzésem szerint R kategória, 14 milliót szed össze és 43 millióig jutnak el.

 

Ismét egy remake A majmok bolygójának. Anno Tim Burton sikert ért el vele, de a folytatást inkább kihagyta, a stúdió sem erőltette. Viszont rengetegen utálják ezt az alkotást és az évek nem biztos, hogy elfeledtették az emberekkel azt, hogy keserű szájízzel távoztak a mozikból. A nyár másik nagy vesztese lesz ez a film, 16 millió dollárt tippelek és 50 milliós végeredményt. Itt is a nemzetközi mozizók húzzák ki a bajból a produkciót, akik egy jó 120 milliót költenek a filmre.

 

Ruben Fleisher a Zombieland után a 30 Minutes or Less akció-vígjátékot készítette el, amiben egy srácra bombát erősítenek és záros határidőn belül ki kell rabolni egy bankot, különben bumm. Nem látok túl nagy potenciált ebben a műben, úgy vélem, hogy 14 milliónál többet nem fog kitermelni így a nyár vége felé és 34 milliónál fog zárni.

 

A végső állomás franchise negyedik felvonását már 3D-vel támogatták meg, ami 66 millióig jutott el, jelezve, hogy még van élet ebben a szériában. Az ötödikhez is hozzácsaptak egy plusz dimenziót és mivel a horrorrajongók már úgyis beülnének valami vérontásra ezért pont kapóra fog jönni számukra a Halál újabb eljövetele. 29 milliós első hétvégét látok, majd 70 milliós végösszeget, ehhez még 130 millió érkezik a külföldi piacról.

 

Conan hatalmas R kategóriás zúzást ígér. Vérbő fantasy-kalandfilmre van kilátás, ilyesmire a nyáron nem nagyon akad példa és rengeteg rajongója van Schwarzeneggers változatnak. Bukta vagy siker? Bátran 35 millió dolláros hétvégére tippelek, aminek a vége 90 millió körül lesz, ugyanennyit hoz összesen más országokból is.

 

Robert Rodriguez nem hagyta nyugodni a Kémkölykök franchise-t és eleddig mindhárom felvonás szépen muzsikált. A harmadik talán a 3D-nek köszönhette, hogy átlépett a 100 millión, de augusztus vége felé már csömöre lehet a tömegeknek ebből, így nem fog hatalmasat szakítani és a második felvonáshoz hasonló összeget fog produkálni, azaz olyan 17 millióval kezd és 85-tel zár.

 

A Frászkarika remake-ben Colin Farrell szívja a vért. Az eredeti horror-vígjáték nem váltotta meg a világot, sőt nem is szokták túlzottan emlegetni. Egy jó vámpíros sikernek szerintem örülnének az Alkonyat anti-fanok, de ez nem lesz. 16 milliót érzek és 40 millió dolláros eredményt sejtek, külföldről még olyan 30 millió érkezhet.

 

Még Luc Besson is képviselteti magát egy akciófilmet, amiben Zoe Saldana fog lövöldözni, a Colombiana a szokványos besson-i nem túl hatalmas eredményt hozza. Az előzetes középkategóriás akciót ígér, 10 milliót sejtek és egy 28-30 milliós amcsi eredményt.

 

Augusztus utolsó napján mutatják be a Shark Night filmet, ekkora már tényleg megkapja az összes horrorkedvelő az adagját, de rég volt már olyan cápás produkció, ami mozikban ment. David R. Ellis valószínű, hogy hozza a Kígyók a fedélzeten szintjét, talán valamivel többet, 15 milliós víkend benne van a pakliban és egy 36 milliós amerikai bevétel azt hiszem nem túlzás.

 

Megérkezik Az adósság thriller is, amit jobb híján bedobtak nyár végére, a forgalmazó nem igazán töri magát a marketinggel, legalábbis nem igyekszik felhívni a figyelmet rá. Szerintem ezután sem fogja érdekelni, szerény 6 milliót kapar össze Sam Worthingon és esetleg úgy 17 millióig húzhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr222954360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tjunior 2011.06.03. 16:10:13

A nyár nyertese (nem feltétlen a legtöbbet hozó): Super 8
A nyár bukása: Cowboys and Aliens

navigations 2011.06.03. 18:20:44

TF 3 -980 M. HP 7/2 -1.100 M. GREEN LANTER - 350 M. COWBOY ES ALIENS 270 M. SUPER 8- 300 M. KARIB-TENGER 4 920 M . CONAN - 200 M. Kémkölykök 4 - 230 M . Colombiana - 200 M. Végső állomás 5 180 M .A majmok bolygójának - 300 M. Verdák 2 410 M . Amerika Kapitány -460 M . X-Men: Az elsők 450 M .

A nép fia 2011.06.03. 21:40:57

A Cowboys and Aliens szerintem is bukta lesz. Az X-MEN közepesen jól fog teljesíteni és berendelik a folytatást.

A HP végre véget ér, nem is érdekel, mennyit kaszálnak, csak essünk túl rajta...

A Transformers biztosan jó lesz. Szerintem navigations kolléga kissé fölé lőtte a dógokat néhány helyen.

kung - fúj (törölt) 2011.06.04. 06:17:49

Siker:TF3.Harry Potter,Amerika kapitány
Bukta:Majmok bolygója,Cowboys and Aliens,Hupikék törpikék.

NZ79 2011.06.04. 11:50:53

Bukta tippjeim:Majmok bolygója,Green Lantern...
A Transformers 3 szerintem avártnál kevesebbet hoz majd,a Cowboys and Aliens viszont igazi meglepetést is okozhat.

Atkakukac1989 2011.06.04. 13:09:13

A Harry Potter nyerni fog átlépi az egymilliárdot!!

Verdák kettő 900 milliós összbevétel, hiszen a Toy Story 3 is, túllépett az 1 milliárdon mégse hitte volna senki.

TF3 920 millió, Amerika kapitány 520 milla.

Viszont az év meglepetése, jó lenne tudni. Sokan a Super8-at tippelik, de lehet, hogy más a befutó.
süti beállítások módosítása