Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fiatalok, előttük a jövő. Sztárok lesznek vagy elbuknak?

2011.06.19. 17:00 koimbra 3 komment

A Super 8 kapcsán gondoltam arra, hogy összetákolok egy olyan irományt, amiben a gyerekszínészekről lehet olvasni. Persze nem részletesen, csak úgy említés szintjén, hogy egyik-másik miben játszott. A lista nem teljes, lehetne napestig sorolni a fiatal sztárokat és a süllyesztőben eltűnt próbálkozókat.

Chloe Moretz karrierjét sorozatokban kezdte, felbukkant a Gagyi mamiban és A szemben, de látható volt az (500) nap nyárban is. A Ha/Verben ismerhettük meg igazán a nevét, ahol a bűnözőket szecskázta fel. Sajnos a Let Me Int alig látta valakit, de mindenképpen fényes jövő áll előtte, legalábbis ha nem siklik félre valami nagyon csúnyán, akkor elképzelhető, hogy 5-6 év múlva még hallani fogunk róla. Játszik a Hugo Cabretben, amit Martin Scorsese dirigál és leszerződött a Dark Shadows horror-fantasyre is, ebben Johnny Depp oldalán játszhat és Tim Burton a rendezői teendőket látja el. A Hick dráma eléggé díjgyanús, hisz egy árván maradt lányt formál meg, akit megerőszakolnak és egy kokós nő segítségével állna bosszút a férfin.

Jaden Smith-nek szerencséje van: jó helyre született. Az apuka filmsztár és a zene világában sem kis név, ráadásul Will egyengeti fia útját. A boldogság nyomában drámába még együtt játszhattak, majd A karate-kölyök remake-kel arathatott nagy sikert, mondanom sem kell, hogy a producer édesapja volt. Sztár lesz belőle, persze csak ha Will időközben nem készít néhány oltári nagy buktát. A család hozza össze a One Thousand A.E sci-fit, a történet 1000 évvel később játszódik a kihalt és veszélyekkel teli Földön, egy űrhajó csapódik be, egy srác és apja tartózkodik a fedélzeten, akik ezek után sok nehézségbe ütköznek. M. Night Shyamalan lesz a rendező, Smithék részéről elég nagy bátorságra vall, hogy rábízták a nagy feladatot.

 

Elle Fanning testvére, Dakota nyomdokain halad előre. 5 évesen Eddie Murphyvel játszhatott az Oviapuban, amit a minőség ellenére nagy siker lett. Játszott a díjakkal elhalmozott Bábelben és feltűnt a Deja Vu sci-fiben. A The Nutcracker in 3D-t ugyan alig látta valaki, a Somewhere sem hozott sokat a konyhára, de több fesztiválon is megfordult Sofia Coppola drámája. A Super 8 jól halad a blockbuster válás útján. Egy veterán rendezővel dolgozhat együtt a Twixt Now and Sunrise-ban, bár Francis Ford Coppola már rég túl van a csúcson, ám a We Bought A Zoo filmre tömegek ülhetnek be, lévén karácsonykor kerül a mozikba Cameron Crowe alkotása és egy állatkert körül zajlik a története.

 

Kodi Smit-McPhee tehetségét eddig sajnos csak kevesen láthatták. A srác Viggo Mortensen oldalán játszott Az út posztapokaliptikus filmben, a Let Me In sem volt túl nagy közönségmágnes. Az utómunkálatokat végzik a The Congress sci-fin, ere azonban csak 2013-ban válthatunk jegyet, jövőre a Rómeó és Júlia újabb változatában fog játszhat, amiben Benvoliot formálja meg.


Abigail Breslin pályája jól indult, az akkor még kedvelt M. Night Shyamalan művében, a Jelekben játszotta élete első szerepét. Majd a kisképernyő következett, a tévés kitérő után a Télapu 3-ra szerződött le, jött az Ízlések és pofonok és a Nim szigete. A Zombieland horror-vígjáték csak dobott az ismertségén és az is biztos, hogy a New Year's Eve (a Valentin nap kvázi folytatása) filmre sokan fognak jegyet váltani.

 

Hailee Steinfeld tobzódhat az ajánlatokban, első mozis megmérettetése, A félszemű rögtön Oscar-jelölést hozott számára. Innen könnyű nagyot esni. A fiatal színésznő úgy döntött, hogy a Rómeó és Júliát választja (amiben Smith-McPhee is benne lesz), ahol természetesen a címszereplő hölgyet alakíthatja.

 

Most essen szó olyanokról, akik már alaposan benne vannak a tini korban, pár évvel ezelőtt szereztek nevet maguknak.
 

Anna SophiaRobb 1993-ban látta meg a napvilágot, 2005-ben a Charlie és a csokigyárban játszott, bár itt inkább Johnny Depp és Tim Burton nevétől volt hangos a sajtó. Nem sokra rá érkezett a Híd Terabithia földjére fantasy-dráma, ami szép sikert ért el, A tíz csapás viszont megérdemelten bukott pénzügyileg és kritikailag is. 2009-ben Dwayne Johnson pesztrálhatta (vagy fordítva?) a A Boszorkány-hegyben, idén a Soul Surfer drámában alakította Bethany Hamiltont.

 

Kristen Stewart 10 évesen a Flinstone család folytatásában játszott, nem volt éppen jó indítás, de a Pánikszobát bizonyára nem bánta meg. Kipróbálta magát tiniakcióban (Kapd el a kölyköt), drámában (Áramlat), horrorban (A hírnök) és romantikus alkotásban (Nők hálójában), sci-fiben (Zathura). Az Alkonyattal elérte, hogy rávetüljön a reflektorfény és addig erősen bevilágítsa, amíg a franchise-nak vége nem szakad.

 

Dakota Fanning sorozatepizódokkal kezdte, majd a Nevem Sam drámában Sean Pennel és Michelle Pfeifferrel játszott. A nagydumás kiscsajok vígjáték után következett a veszett rosszul sikerült Macska: Le a kalappal, majd Denzel Washington forgatta fel az alvilágot, csak hogy előkerítse őt (Tűzben edzett férfi). A Bújócska nem csak neki, hanem Robert De Nironak sem hiányzott, mindenesetre A világok harca nagy siker volt. Már ő is kezd felnőtté válni, remélhetőleg Hollywood nem veti ki magából. Sajnálatos, hogy A rocker csajokat nem reklámozták túlzottan, de legalább az Alkonyat egy ideig még a középpontban tartja a nevét. A Mississippi Wild thrillerben Mickey Rourke-kal játszhat és leszerződött a Very Good Girls-re, amiben Elizabeth Olsennel domboríthat.

 

Josh Hutcherson is a tévében indított, majd bekerült a Papák a partvonalon vígjátékban, amiben Will Ferrell volt a sztár. Beválogatták a Zathura -Az űrfogócska sci-fibe, amely megbukott, ám a Híd Terabithia földjére fantasy szépen muzsikált a kasszáknál és az Utazás a Föld középpontja felé kaland-fantasy is jól termelt, ennek folytatása idén érkezik. A Rémségek cirkusza csúnyán leszerepelt, így a további részekre hiába várunk. Az éhezők viadalában inkább Jennifer Lawrence áll majd a középpontban, ám bizonyára nem feledkeznek meg róla sem.

 

Cameron Bright 11 évesen a Pillangó-hatásban volt látható, még ebben az évben a Születésben játszott és becsúszott a Godsend - A teremtés klinikája is. Ezt követően nem unatkozott, 2006-ban a Halálos hajsza akciófilmben bukkant fel és az Ultraviolába is bekerült. A harmadik X-Menben is volt pár perc szereplése. Az Alkonyat franchise-ba ő is bekerült, ideig-óráig köztudatban tartja a nevét, de mi lesz ezután?
 

Haley Joel Osment amilyen gyorsan híressé vált, olyan gyorsan tűnt el. A hatodik érzék meghozta számára a hírnevet, szerepet kapott A jövő hírnökében és Steven Spielberg is felfigyelt rá, aki leszerződtette az AI – Mesterséges értelemre. A Leharcolt oroszlánokban Michael Caine és Robert Duvall zsörtölődése mellet azért őt is meg kell említeni, de ezt követően eltűnt. A Sassy Pants vígjáték és a Montana Amazon filmekkel érkezik idén, de valószínű, hogy ismét vele lesz tele minden.
 

És végül még pár színész, akik fiatalon kóstoltak bele a filmek világába, de már felnőttek. Akad aki eltűnt a süllyesztőben, de van olyan is, aki még mindig ismert és elismert.

 

Edward Furlongnak nagyon nagy szerencséje volt és nem tudott élni vele. 14 évesen tűnt fel a Terminátor második részében, élete első szerepe rögtön kasszasiker volt. Ezt követően elég rosszul válogatott, a Kedvencek temetője és A holló negyedik része vagy mondjuk A három vak egér nem dobott a karrierjén. A Terminátor 3-ból drogügyei miatt maradt ki. Folyamatosan forgat, de csupa B kategóriás alkotásban vállal szerepet. Utolsó jó döntése, hogy leszerződött az Amerikai história X-re, hát ez sem most volt.

 

Macaulay Culkinra talán a Belevaló papapótlóban figyelhettünk fel, de a Reszkessetek betörők után egy csapásra megismertük a nevét. Időtálló alkotás, amely még ma is ugyanolyan szórakoztató, mint anno, folyamatosan idézgetnek belőle. A folytatás szintén hatalmas siker volt, játszott a My Girlben és A jófiú thrillerben. A Richie Rich tette be a kaput számára, majd' 10 évig nem vállalt semmit. Jövőre elvileg a Service Man akciófilmben teszi tiszteletét.

 

Drew Barrymore azok közé tartozik, akik nem tűntek el a süllyesztőben, kisebb-nagyobb botlásokkal, de még mindig A kategóriás alkotásokban látható. Az E.T.-vel vált ismertté, majd két Stephen King adaptációba is betették, A tűzgyújtó és A macskaszem után a tévében tűnt fel. A 90-es években a Rosszlányok westernben süthette el a hatlövetűt, bekerült a Batman harmadik részébe és a Sikoly elején ő lehetett az első áldozat. Egy ideig romantikus alkotásokat részesített előnyben, jött az Örökkön örökké, A bambanő és a Nászok ásza Adam Sandlerrel. A Charlie angyalai sorozat mozis verziójával ismét megízlelhette, hogy milyen az, ha egy produkció áthalad a 100 milliós bevételi vonalon. Szerepet vállalt a Donnie Darko kulfulmben, a Jószomszédi iszony buktában, nagyobb bevétellel az 50 első randival találkozott ismét, romantikázhatott Hugh Granttel a Zene és szövegben és a Nem kellesz eléggében is látható volt. A Hajrá Bliss rendezése alig érdekelt valakit.

 

Jodie Foster 7 évesen tűnt fel a Julie sorozat egyik epizódjában, jó ideig tévés művekben volt látható. 14 évesen A taxisofőr klasszikusban ismerhette meg a nagyközönség, még ez évben a Bugsy Malone mozifilmben is játszott. Oscart nyert A vádlottakért és A bárányok hallgatnak után is átvehette a szobrot. Szinte minden műfajban kipróbálta magát, a Kapcsolatban idegen életformákat keresett, a Pánikszobában izgulhattunk érte, a Légcsavarban egy repülőn kereste eltűnt gyerekét. A Nellben remetelányt alakított, az Anna és a királyban pedig Chow Yun Fattel romantikázhatott. Harmadik rendezése, a Beaver sajnos nálunk csak DVD-n jelenik meg.

 

Luc Besson legnagyobb érdeme, hogy megismertette a világgal Natalie Portmant. A lány a Leon, a profiban vált ismertté, ezt követően a Szemtől szemben thriller-akcióban játszott, bár itt inkább Al Pacino és Robert De Niro párharcára volt kíváncsi mindenki. George Lucas őt szerződtette le Amidala hercegnő szerepére, 2003-ban a Hideghegyben volt látható. Az utóbbi időszak elég jól megy számára, Oscart kapott a Fekete hattyúért, a Thor képregényfilmben játszott és a Csak szexre kellesz vígjátékban Ashton Kutcherrel romantikázott. A Király! fantasy-vígjáték ugyan megbukott, de ez nem rondít bele karrierjébe. Egyelőre nincs előjegyzésbe vett filmje.


Carrie Henn csupán egyetlen produkcióban játszott. A Bolygó neve: Halál után se mozifilmben, se sorozatban nem volt látható. Henn New-ot formálta meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr962997428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.06.19. 19:06:34

Jó írás, de Breslinnél illett volna megemlíteni a legjobb filmjét, amiért Oscarra is jelölték. A Család kicsi kincséről van szó. :)

COLT 2011.06.19. 19:53:54

Hát, ezek a nagyon fiatal palánták, mint pl. Furlong általában elbuknak, élő példa erre aki a reszkessetek betörőkben játszott, az is egy drogos lecsúszott köcsög lett. Csak a neve nem jut az eszembe... Nem tudnak élni a lehetőséggel, ilyen fiatalon még sokat változik az ember jelleme, és a könnyen jött siker/pénz/hírnév könnyen is megy. Ráadásul Furlongot már a T2 forgatásán is kiakarta baszni a stáb, olyan irritáló volt, állítólag egyszer majdnem neki rontott Cameronnak...Akkor sem volt már százas a gyerek.

Spawn85 2011.06.19. 22:46:13

Nagyon jó írás. Én is kíváncsi leszek, hogy a mai gyerekszínészek mire fogják még vinni.

Kristen Stewart-nál meg pl. arra leszek kíváncsi, hogy ki tud-e törni a "Twilight" skatulyából. Mert amiatt nagyon sokan elkönyvelték rossz színésznőnek, pedig egyáltalán nem az. (Nekem mondjuk talán szerencse, hogy nem a Twilight-ban láttam először.)

"Sajnálatos, hogy A rocker csajokat nem reklámozták túlzottan"

Pedig nem volt egy rossz film. Szerintem Dakota Fanning és Kristen Stewart is jó volt benne.
süti beállítások módosítása