Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Top 10 mozis varázslók

2011.07.09. 20:00 BeniMan 48 komment

Egy hét múlva kis hazánkban is a mozikban dübörög Harry Potter legújabb kalandja. J. K. Rowling varázslóeposzának utolsó darabja kapcsán összeszedtem a mozis világ legismertebb varázslóit. A lista szubjektív. Várom a Ti véleményeteket is. Ki maradt ki a listáról? Nektek ki a kedvenc mozis varázslótok?

 

10. AKIRO  (Conan a Barbár 2.)

Conannak meg kell szereznie Dagon bűvös kürtjét. A nem kevés veszéllyel járó kalandban azonban több segítője is akad. Többek között Akiro, a varázsló akit Mako játszott az 1984-es Schwarzenegger filmben. Akiro a boszorkányság és a misztikus művészetek mestere. Természetesen elnyeri méltó jutalmát és kalandjaik végén Shadizar legfőbb varázslója lesz.

9. LO-PAN (Nagy zűr Kis Kínában)

A Kurt Russell főszereplésével készült 1986-os John Carpenter filmben Lo-Pan (James Hong) a kínai varázsló kezéből kell megmenteniük egy ártatlan lányt. Lo Pant kegyetlen átok sújtja: örök életre van ítélve. Akkor és csak akkor lehet belőle újra földi halandó, ha talál magának egy zöld szemű feleséget. Hatalmas erejű varázsló, akinek hatalmában áll a pokolba küldeni az ellenfeleit.

 

8. DAVE STUTLER (A varázslótanonc)

Balthazar (Nicolas Cage) évszázadok óta keresi halott mesterének Merlinnek a méltó örökösét. Sikerül is ráakadnia New Yorkban a fiatal egyetemista Dave Stutler (Jay Baruchel) személyében. Dave Merlin óta az első varázsló, aki gyűrű nélkül is képes varázsolni. Otthon van a tudományok világában is és mégiscsak megmentette New Yorkot és a világot a gonosz Horvathtól (Alfred Molina)…

 

7. EUSEBIUS a varázsló (Jöttünk, láttunk, visszamennénk)

Godefroy de Montmirail és hű szolgája Jacqfos a bolondos kalandjai 1993-ban kerültek a mozikba. Talán minden idők egyik legjobb Francia vígjátékában Eusebius (Pierre Vial) varázsló „segítségével” kerülnek a jövőbe hőseink. Eusebius kotyvalékainak segítségével tér és idő korlátlan ura. Kell ennél több?

 

6. MERLIN (Excalibur)

John Boorman 1983-ban bemutatott parádés szereposztású filmjében Nicol Williamson játszhatta el Artúr király legendás varázslóját. Kevés ismertebb és nagyobb hatalommal rendelkező varázslót ismerünk. Merlin karakterét számtalan film feldolgozta és bemutatta de talán ez a film volt mind közül a legjobb.

5. ÓZ a varázsló (Óz, a csodák csodája)

Dorothyt (Judy Garland) egy forgószél Óz (Frank Morgan) birodalmába repíti. A Sárgaköves Úton Dorothy elindul Smaragdvárosba, hogy Óz, a nagy varázsló hazarepítse a fekete-fehér Kansasba. Bár kiderül, hogy Óz csak egy csaló és nincs is varázsereje, de mégis csak egy egész világot épített fel. És a listáról nem hiányozhat minden idők legismertebb varázslója.

4. TIM a varázsló (Gyalog galopp)

A Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gillian, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin) 1975-ben bemutatott filmjét még mindig végig tudom röhögni. Egy igazi kortalan vígjáték fergeteges poénokkal. Artúr király és a Kerekasztal lovagjai abszurd kalandjait meséli el. Kalandjaik során találkoznak Timmel a varázslóval, aki Artúr szerint egy „Vén hülye buzeráns” de mégiscsak lángcsóvákat lövell a kezéből és egyedül Ő ismeri a filmtörténelem legvérengzőbb leggonoszabb szörnyének a rejtekét. Ezért itt a helye a listán!

3. SHANG TSUNG (Mortal Kombat)

Kilenc generáció óta egy ördögi mágus gyakorolja a hatalmat a halandók felett. Amennyiben a tizedszer megrendezésre kerülő Mortal Kombat versenysorozatot is ő nyeri, a világot kipusztulás fenyegeti, s a Gonosz örökké uralkodni fog. Shao Kahn császár ördögi varázslója Shang Tsung nemcsak nagyhatalmú varázsló, aki az általa legyőzöttek lelkét is birtokolja, de még bitang jól kung-fúzik is! Az 1995-ös Paul W.S. Anderson filmben Cary-Hiroyuki Tagawa remek alakítást nyújtott. Szinte beleborzongtam, amikor megláttam a képernyőn!

2. ALBUS Dumbledore (Harry Potter sorozat)

Természetesen egy ilyen felsorolásból nem hiányozhat egy Harry Potter szereplő sem. Sokat tanakodtam h Voldemortot vagy Dumbledoret válasszam, de végül a nagy szakállú varázsló mellett döntöttem. Mindent tud a varázs világról és hosszú évekig egészen haláláig a Roxfort igazgatója volt. Harry mentora, aki nélkül a kis varázslópalánta most nem lenne az akivé vált. Richard Harris haláláig 2 filmben játszotta el a nagy varázslót. 2002-es halála után Michael Gambon alakította a filmekben.

1.   GANDALF (A Gyűrűk ura trilógia)

Ki másé lehetne az első hely, mint a Gyűrűk ura trilógia Gandalfjáé. Sir Ian McKellen zseniális alakításában ismerhettük meg középfölde tántoríthatatlan varázslóját. Aki visszatér a halálból legyőzi a gonosz Szarumánt és orkok hadával veszi fel a küzdelmet az megérdemli az első helyet! Gandalf nemsokára visszatér Peter Jackson előzményfilmjében a Hobbitban.  

 

Most Ti jöttök!

 

 

 

 

 

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr443044565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

countrypecos 2011.07.09. 20:10:15

Mindenféleképpen én. :) Bár engem nem vettek filmre, de oviban eltüntettem egy zsírkrétát. :D

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2011.07.09. 21:01:45

Az abszolút kedvenc Howl a Vándorló palotából. :)

gisss 2011.07.09. 21:46:46

Hát Tim és Gandalf között nem tudok választani:)

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2011.07.09. 22:14:30

Nem éppen mozis, de említésre méltó a DG csapata által kreált JournyQuestből a wizzard.

BeniMan 2011.07.09. 22:22:14

@gisss: Tim nálam is abszolút kedvenc. A videó hatalmas nagy. Egyszerűen sírva röhögöm végig akárhányszor megnézem!
@Armida: Hallottam már róla de még nem volt hozzá szerencsém. Ha jól tudom Oscárt is kapott vagy csak jelölték. Valamikor pótolom!

FayeFaye 2011.07.10. 06:43:26

Ooo Howl, jo valasztas!
John Constantine, bar inkabb a kepregenyekben, mint filmen.
Filmben viszont Severus Snape a legjobb varazslo a Potterversumban szerintem. A konyvekben egy zsiros, legjobb esetben szanalmas alak. Alan Rickman alakitasaban viszont karizmatikus es fanyar humoru.

A nép fia 2011.07.10. 10:05:49

Úgy az ötödiknél már kezdtem félni, hogy Shang Tsung nem lesz benne, de örülök, hogy előkelő helyre került! :-)

Merlinnel kapcsolatban inkább Sam Neil filmjét említeném meg, ami bár kissé meseszerűbb, mint az Excalibur (amit azé' szeretünk!), de jobban a varázslóra koncentrál.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2011.07.10. 16:42:46

@BeniMan: Csak jelölték. :)
Ha lesz lehetőséged mindenféleképp nézd meg, bele fogsz szeretni Howl-ba, a történetbe és a zenébe. Itt meg is hallgathatod.
disney.go.com/disneypictures/castle/

Shyllard 2011.07.10. 17:37:54

5. Mickey-egér az 1940-es Fantáziából
4. Edward Norton Eisenheim-je az Illúzionistából
3. Jenny (aka. Helena Bonham Carter) a Nagy Halból
2. Gandalf a GYU-ból
1. És végül nálam Christian Bale Bordan-je mindent visz, sztem ő igazán megmutatta a Tökéletes Trükkben, h milyen egy igazi varázsló :D

tumpara 2011.07.10. 23:19:48

Érdekes összeállítás, de könyörgöm, hol maradnak a vesszők? Nélkülük végleg elveszik az ember a többszörös tagmondatokban...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.11. 00:23:38

Abracadaver of pavapaff görsz
(Powerpuff Girls)

Abracadaver the Magical Zombie:

itt megtekinthetitek ü:
www.youtube.com/watch?v=rhdPYc9BEUU

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.11. 00:33:52

girls,
i love that woodoo, that you do

:))

Andie 2011.07.11. 08:48:11

Nahát, micsoda véletlen, épp a minap néztem újra a Gyűrűk Urát, és a végén egy hatalmas nagy kérdés merült fel bennem: Miért nevezik varázslónak Gandalfot?
Próbáltam a neten utánakeresni, és találtam is 1-2 véleményt, infót a dologgal kapcsolatban, de mind arra az álláspontra helyezkedett, hogy Gandalf nem is varázsló, ezt talán nem is mondják róla soha. Ő inkább egy "bölcs", egy "elder". Tanácsaival, élettapasztalatával, magas szintű ismereteivel támogatja barátait.
Csak 1 esetet mondjatok, mikor varázsolt! Azt a lángoló Diabló-szerű szörnyet (Balrog?) miért nem pusztította el valami varázslattal? Miért nem nyomott valami ice-orb varázslatot, vagy tűz-falat a csatákban az orkok elé?
Persze voltak akik mentegették is: mondván ha használta volna a mágiát, akkor Szarumán azonnal felfedezte volna, hol van, és lecsap rá. Nade a döntő csatában? Ott már gondolom úgyis tudta, hogy hol van, tehát nyugodtan tolhatott volna valami mindent elsöprő armageddon skill-t, vagy akármit.

Tehát én ennek a listának az élére nem tenném őt, sőt, a listában sem szerepeltetném. Cáfoljatok :)

nemecsek ernő áruló 2011.07.11. 09:15:33

@Andie: Őőőő... és amikor Szarumánnal küzdött? Amikor hívta a sast, vagy Keselyüstököt? Vagy kiűzte a királyból a démont? Középföldén a mágia kicsit másképp működik, mint a hétköznapi fantasyban, nem dobálnak lépten-nyomon tűzgolyókat. Egyébként Grima explicit varázslónak nevezte, és ott van a bot, ami elmaradhatatlan kellék. :)

Andie 2011.07.11. 09:31:04

@Gerzsonka: Hát sast éppen bármelyik állatidomár tud hivni :) A démont meg ma is kiűzi a pszichiátrián egy jó doki a királyból :) De jó, értem a lényeget, amit mondasz, hogy ebben a világban ezeket hivják mágiának. Végülis mikor negyednapra virradóra jött vissza, és már majdnem elveszett a lovas csapat, akkor is felemelte a botját, valami fehér fény csapott ki belőle, és csak úgy széledtek szét az orkok.
Mindenesetre a lista többi szereplőjéhez képest igen visszafogott a varázsló-repertoárja Gandalfnak :)

lord_soth 2011.07.11. 09:31:15

Andie, én ugyanezt érzem, nem tekintem "klasszikus" varázslónak. Én még betettem volna a listába Profiont a Dungeons&Dragons-ból, ő simán dobálja az rpg-s spelleket.

jones5555(exdr.) 2011.07.11. 09:42:21

@Andie: Mivel keletről jönnek, az nem varázslat,hanem a felkelő nap fénye vakítja el az ellent!

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.11. 10:01:35

Shang Tsung 3. helyen azért nekem egy kicsit durva. lehet, hogy kamasz fejjel nagy élmény volt a Mortal Kombat, de azéret mégiscsak egy idétlen videojáték idétlen B-film-feldolgozása :-)

Ha a rajzfilmeket, TV-filmeket nem vesszük figyelembe, valóban elég sztűk a lista, én hirtelen még A Fantasztikus labirintus Jareth-jét (David Bowie foreva) és a Sárkányölő öreg mágusát tudnám felhozni, mint klasszikus értelemben vett varázslókat.

Tim-ért viszont öt pont :-)

lord_soth 2011.07.11. 10:02:09

Gerzsonka

Nekem tetszett, pont azért, mert felismerem a játékainkból a varázslatokat, karaktereket. Mint film tényleg fostartály.

nemecsek ernő áruló 2011.07.11. 10:02:10

@lord_soth: Kár, hogy a film szar, de igen, ő a klasszikus fantasy varázsló, ahogy azt az ember elképzeli. :)

kokoro 2011.07.11. 10:04:37

Masters of the Universe: Skeletor

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.11. 10:11:05

@Andie: Öhm, persze, a mai rpg-s fejünkkel ezt nehéz befogadni. Gandalf hivatalos titulusa valóban a 'wizard', de ez középföldén inkább valami olyasmit jelent, hogy hatalma és befolyása van a világ dolgaira. Nem egyszerű halandó, aki kitanulta a mágia mesterségét, hanem egy túlvilági lény, akit azért küldtek középföldére, hogy a megfelelő irányba befolyásolják a történelem haladását, pontosabban ellensúlyozzák az újra felbukkant Szauron hatását.

Néha varázsol is, de nem túl látványos dolgokat a szó mai értelmében.
Szóval a lényeg: Gandalf igenis varázsló, de nem úgy :-)

Andie 2011.07.11. 10:26:40

@WoodrowWilson: Ezt majd megnézem otthon, mer itt fogja a tüzfal.

@Yarner: Jaja, ilyesmi magyarázatot olvastam egy külföldi blogon is. Mindenesetre jól hozza a szerepét a filmben, úgyhogy megbocsátom neki, hogy nem dobált tűzgolyókat :)

Coyote82 2011.07.11. 10:47:12

@mutant: a Hegylakó 3 varázslója valóban top 3-ba való! Mario van Pebbles zseniális alakítása!!!

Coyote82 2011.07.11. 10:48:12

@Shyllard: Norton és Bale bűvészeket alakítanak, nem varázslókat... ettől függetlenül kurvajól :)

Fikk a Nick 2011.07.11. 11:53:37

Gandalf varázsló.
A varázsló a szerepjátékok bejövetele előtt ezt jelentette.
Utána lett belőle egy tüzet, vizet, miegyebet dobáló izé.
Ami nem rossz, csak egy közel 100 éves karaktert talán nem ehhez kellene hasonlítani.
Ja, és elolvasni a könyvet. Sokan meglepődnétek a háttér-információktól...

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.11. 12:04:56

Szimpatikus varázslókarakter még Willow Ufgood a Willowból. Igaz, a varázslással kissé hadilábon áll :)

FayeFaye 2011.07.11. 12:22:21

@Shyllard: HBC pedig boszorkany, nem varazslo.:)

BeniMan 2011.07.11. 13:14:19

Nagyon jókat írtatok. :D A nagy többségére nem is gondoltam.
@Yarner: Nem mondanám B kategóriás filmnek. Az Én generációmnak az a film nagyon nagy élmény volt. 10 évesen láttam először a moziban. És azért annyira nem volt az szörnyű. Ha mostanában ilyen "B" filmek készülnének én bizony boldog lennék. Koimbra régebben írt a filmről egy kritikát:
filmdroid.blog.hu/2008/06/18/mortal_kombat_1_2
Maximálisan egyet értek azzal amit ott leírt. Ha van időd olvasd el. Megérted h nekünk miért tetszett ez a film. :)
@Armida: Még tegnap letöltöttem meg meg is néztem. Tényleg nagyon tetszett. Ami komolyan megfogott az a zenéje. Most a zenéjét próbálom letölteni valahonnan. Ha most írnám a listát Howl rajta lenne! :)

nemecsek ernő áruló 2011.07.11. 13:42:18

@Andie: Azért Gandalf elég sokat varázsol ám - még ha a filmben ez nem is volt annyira hangsúlyos: en.wikipedia.org/wiki/Magic_(Middle-earth)#Spells.2C_rituals_and_anthropomorphism

Shyllard 2011.07.11. 15:47:00

@Coyote82: @FayeFaye: Varázsló/Bűvész/Boszi nekem egyre megy :)
Amúgy meg, amit Norton és Bale csinált a bűvészesfilmjükben, a közönség varázslatnak hitte, így bizonyos szinten ők is azok :P

McLucas 2011.07.11. 15:57:47

@jones5555: Apró megjegyzés. Nyugatról jöttek a mágusok (Gandalf, Szarumán, meg asszem Radagast) nem keletről.

BeniMan 2011.07.11. 16:06:56

Örömmel látom hogy életképesnek bizonyult ez a Top 10 rovat.
Ezen felbuzdulva jövő héten, egy héttel a Verdák és a Förtelmes Főnökök premierje előtt egy Top 10 autós mozik vagy Top 10 mozis munkahelyekkel jövök. Remélem arra is vevők lesztek. :)

mutant · http://universal.blog.hu 2011.07.11. 16:20:01

@Shyllard: Ó, a Nagy hal nagyon jó film:) Az Illúzionista annyira nem gyütt be, egyszer meg lehet nézni:) És az a helyzet, hogy ő trükköket csinál,nem varázsol. Szerintem van különbség a kettő között. Ilyen filmek közül kiemelném a Prestige-et :)@Az igazi Trebics: Igen, összekeverte, A Prestigeben van Bale és Jackman, az Illúzionistában meg Norton.@Coyote82: Összekeverted a szezont a fa*ommal:D:D

heroldoftheda 2011.07.11. 16:51:46

@Andie: Szerintem a visszatérés a halálból nem egy szar trükk például.

Coyote82 2011.07.11. 19:57:16

@mutant: Lófaszt kevertem össze! Tudom, hogy a Prestige-ben Hugh Jackman és Bale van, de az Illúzionistában Edward Norton! Jackmant nem emeltem ki, valóban, mert a Tesla-féle trükk elég gyengus volt :-)

Shyllard 2011.07.11. 21:02:59

@mutant: Hát sztem az Illúzionistának elég erős mágikus beütése is van, ugyanis egy csomó trükk meg sincs magyarázva, például a halottidézéses rész, és amikor ő maga is szellemé válik... Meg a Tökéletes Trükk-ben is ott van Angier masinája, ami ottis megint durva mágikus/misztikus beütést ad. De lehet, h ezzel én vagyok egyedül így, de pl az Illúzionista megnézése után szeretek úgy gondolni a filmben történt megmagyarázatlanul hagyott eseményekre, hogy végülis Norton karakterének sikerült elérnie azt a szintet, h ténylegesen tudjon varázsolni :D (vágom ám, h nem ez a film lényege)

szekőcei 2011.11.18. 11:15:18

"(Conan a Barbár 2.) " - izé. ^^
süti beállítások módosítása