Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

5 Days of War

2011.07.15. 17:03 koimbra 7 komment

 


2008-ban pár napig feszült egymásnak a grúz, orosz és oszét haderő, ami végül Grúzia vereségével zárult. Az 5 Days of War ebbe a konfliktusba nyújt betekintést egy-két haditudósító szemszögén keresztül, azonban a produkció bátran beállítható propaganda filmnek is. Sőt, az is, hiszen Mirza Davitaia és Koba Nakopia voltak a producerek. Hogy ők kicsodák? A grúz vezetési körébe tartozó úriemberek. Ezek után nincs mit rajta csodálkozni, hogy a forgatókönyvírók egyértelműen a grúzok oldalán foglaltak állást, olykor megmutatják az elnököt, aki hiába várja,hogy az amerikaiak vagy az EU az ország megsegítésére rohanjon és szépen kiebrudalják a gaz ruszkikat. Nem csak a katona dolga nehéz, hanem a hadszíntéri tudósítóknak is, ezt már rögtön az elején bemutatják, érzékeltetik egy feszültségteljes jelenettel, amiben egy kocsi ementáliállagúvá válik. Később a már említett rövid háborúba csöppen egy stáb, ahol szörnyű képsorokat sikerül rögzíteniük, ám nem tudják azt csak úgy egyszerűen eljuttatni a világ figyelő szeme elé, ráadásul az oroszok is űzőbe veszik őket, miközben a bátor grúz katonák közül néhányan nem hajlandóak feladni állásaikat.


Renny Harlin bérmunkás rendező, teszi, amire megkérik és talán már régen lemondott arról, hogy helyreállítsa nívóját. Hatásos képsorokkal indítja filmjét (Heather Graham kb 2 percet van a színen), majd a főszereplőket egy percre sem hagyja pihenni. Érezhette, tudhatta, hogy ebből csak úgy lehet nézhető film, ha a forgatócsoport végigloholja a filmet. Csak a film első negyedében van némi nyugodalom, ahol láthatjuk, hogy szinte az összes tudósító szereti a whiskey-t, mert az legalább megöli a károkozókat és még felejteni is segít, úgyis sok szörnyűséget láttak. A háború számukra egy kivénhedt, fogatlan ribanc, de néha nagyon különlegeset tud nyújtani. „Hőseink” aztán beleszaladnak a sűrűjébe, ez valahogy így fest: rögzítenek, bujkálnak és rögzítenek, elkapják őket, kiszabadulnak, ismét loholnak, mindeközben lőnek rájuk piszkosul. Ehhez igyekezett látványos pillanatokat rittyenteni, a sok harckocsi vagy a lődöző helikopterek valóban jól mutatnak, aminek fel kell robbannia az meg is semmisül, de többször olyan érzés, mintha csak úgy véletlenszerűen rángatná elő ezeket a momentumokat kabátujjából, ha esetleg valaki bóbiskolna, akkor kapja már fel a fejét.

 

A legnagyobb baj az, hogy egyes jeleneteket belassítja és ez alá szomorúnak szánt muzsikát pakolt, hogy a néző is átérezhesse, hogy valami nagyon komoly dolog történt és illene együtt érezni. Annak ellenére, hogy egyértelműen a grúzok oldalán száll síkra a produkció az orosz fejeseket mégsem állították be gonosznak, az egyik ezredes (tábornok?) és a tetovált keménylegénye nem élvezi a háború poklát, nem acsarognak habzó szájjal vagy forgatják véreres szemeiket, ők csupán a kegyetlen parancsot teljesítik, a munkájukat végzik, értékelhető eredményeket kell felmutatniuk.

A szereplőgárda korrekt teljesítményt nyújt, bár hozzá kell tenni, hogy csupán egy arcot kellett elfogadható módon felölteniük. Rupert Friend szomorkás képpel tolná nyomná végig a filmet, egy ponton azonban (talán azért, hogy ismét átérezhessük a kilátástalanságot) már csak véres arccal lépdel előre az események forgatagában. Emmanuelle Chriqui egy bánatos szemű grúz lánykát kelt életre, Antje Traue pedig alig van színen, akárcsak Val Kilmer, akit először a fürdőkádban láthatunk Az 5 Days of Warra 60 %-ot osztanék ki, az elején még úgy látszott, hogy több erő van benne. A propaganda jelleget még le lehet nyelni, Harlin korrekt iparosmunkát végzett, amiben többször megmozdul a feszültség-és a drámamutató, de nem igyekszik, nem próbálkozik, hogy ezekből többet kihozzon.

 

Címkék: háború iromány dráma 60 % 5 days of war

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr333070485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.15. 17:11:22

hát nem is tudom, hogy ezzel most segítettél, hogy akarjam megnézni, vagy lebeszéltél róla.

shiver23 2011.07.15. 18:12:03

A helikopteres akciók miatt megnézem, egye fene ;-).

game ower 2011.07.15. 20:47:27

Én csak annyit szólnék hozzá!Túl vagyok ezen is.

Sidewinder 2011.09.28. 22:19:36

Most néztem meg. Ez a film egy rakás szar. A legrosszabb film amit eddig Harlin rendezett.Egy amerikai propaganda alkotás. Az egész ott hibázik,hogy a grúzok támadtak elsőnek,ezt azóta nemzetközi vizsgálat is kiderítette,még a híres hírhedt wikileaks iratokban is ez van.Oszétoknak orosz útlevele van,meg papírjai? Igen,mert 91-ben népszavazáson eldöntötték,hogy függetlenek akarnak lenni Grúziától. Erre válaszul a grúz hadsereg megtámadta őket. Aztán háború,azt lezárták,és utána több nemzetiségű többek közt orosz békefenntartók állomásoztak a határon. A grúz vezetés egyébként még emberszámba sem vette a két tartomány lakóit,nemhogy okmányokat adjon nekik. Az oroszok ezt kihasználták,adtak orosz papírokat annak aki igényelt és azzal már dolgozni is mehetett.A másik ami baromira nem tetszett,hogy azt nyomták,hogy a világsajtó csak az orosz álláspontot erőltette. Marhára nem így volt,mindenki a támadó grúzokat védte. Említhetők még a Reuters kamu képei is.Szaakasvili a hatalomra kerülése óta el akarta foglalni a két területet. Az oroszoknak is voltak vitaható akcióik,de a nagy balhét a grúzok kezdték,ők támadtak. Szaakasvili azt hitte,hogy Medvegyev mivel egyedül van otthon,majd fél reagálni és mire az oroszok ébrednek övé Abbházia és Dl-oszétia meg a NATO tagság. Medvegyev valóban hagyott neki időt,hisz a grúzok már 7-én is támadták Chinvalit,de az oroszok csak 8-án indultak el. A film maga azért is gagyi mert sztoriban kis eltéréssel másolja az Olimpius Inferno című 2009-es orosz filmet, ami az első film volt ami erről a háborúról készült. Annak röviden annyi a története,hogy egy amerikai rovarkutató srác,elmegy Grúziába,hogy az Olimpius Inferno nevű ritka lepkéről filmet csináljon. Ott találkozik egy orosz csaj ismerősével akinek arra vannak rokonai. Elkezdenek filmezni,ám nem csak a lepkék,hanem az éjszakai támadásra induló grúz harckocsi konvoly is a felvételre kerül. A felvételt a csaj ötletére mint bizonyítékot el akarják adni nyugati újságíróknak,ám azok átbasszák őket és feljelentik a grúz katonai titkosszolgálatnál. Amelynek egy vérszomjas tisztje keresztbe hosszába kergeti őket az országon,hogy megszerezhesse a felvételt,nehogy a nemzetközi közösség számára kiderüljön,hogy valójában a grúzok kezdték a háborút. Szóval Harlin nyomott egy Ctrl-C Ctrl-V-t és ezt eladja filmnek 3 évvel később.Tudom,hogy nem a legjobb rendező,de azért többet vártam tőle,főleg hogy sokkal látványosabb se lett mint az OI pedig több zséből készült.Meg valaki elmondhatná nekem,hogy miért kell minden amerikai filmben még a Mi-24-esnak is Bell JetRanger hangja legyen?Katasztrófa:S
Olimpius Inferno(2009) előzetes:
www.youtube.com/watch?v=7aOodLPmVJM

Sidewinder 2011.09.28. 22:24:20

Hehe,a posztert csak most néztem meg jobban:D Amerikai Apache harcihelikopterek lövik rajta a futó újságírókat:) "Minőségi " alkotás. Gondolom rohadt megerőltető lett volna odavarázsolni Mi-24-eseket.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.09.29. 09:41:02

@Sidewinder: Grúzia pénzelte, csak azért szerződtették le Harlint, Kilmert, Garciát, stb, hogy hátha fogyaszthatóbb lesz a nemzetközi területeken. Szerintem Grúzián kívül sehol nem zavart sok vizet.
süti beállítások módosítása