Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Western némi plussz adalékkal

2011.07.31. 20:59 koimbra 5 komment

 

Western: sheriff, hatlövetű, indiánok, winchester, végtelen préri, magányos cowboy, stb stb...Kialakult egy kép erről a műfajról, amelybe olykor-olykor más elemeket is próbálnak belepasszírozni. Van amikor sikerül, és van amikor rendesen elhasalnak a próbálkozással. A Cowboyok és űrlények film a megszokott nézeteltérésekbe földönkívülieket hoz, a rézbőrűek és marcona pisztolyforgatók kénytelen összefogni ellenük. Nézzünk néhány produkciót, amelyek eltérnek a megszokottaktól. Ez csak szemezgetés, kommentekben még lehet említeni párat.

A Wild Wild West sorozat filmes verziójára Richard Donnert nézték ki rendezőnek, Mel Gibson lehetett volna a főszereplő és Shane Black-et győzködték a forgatókönyvvel kapcsolatban. Donner és Gibson nem adta be a derekát, inkább megcsinálták a Mavericket és milyen jól tették. A Sötét zsaruk rendezője és főszereplője viszont boldogan aláírta szerződést, Barry Sonnenfeld és Will Smith iszonyat sokat, 180 millió dollárt tapsolt el a filmre és hazájában csak 113 milliót fialt, a nemzetközi eredmények segítségével némiképp „szépítettek” a buktán. Smith sikerszériája megtört egy időre, de újra magára talált. A rapper-színész Kevin Kline-nal és Salma Hayekkel közösen próbálja megakadályozni, hogy meggyilkolják az elnököt. Fura szerkezetek és hatalmas géppók a vadnyugaton.

 

 

Michael Crichton saját forgatókönyvét filmesíthette meg, a Feltámad a vadnyugathoz sikerült megnyerni a műfajban jártas sztárt, Yul Brannert. A történet a jövőben játszódik, Delosban a látogatók kedvükre válogathatnak, hogy a vadnyugaton, a rómaiak között vagy esetleg a lovagkorban akarnak eltölteni némi időt. Aztán az „ügyfelek” androidokkal párbajozhatnak kényükre kedvükre, a gépezetek nem tesznek kár bennük. Azonban egyik-másik android önálló életre kel. A remake be van tervezve.

 

 

1969-ben került bemutatásra A tiltott völgy, amelyben cowboyok dinoszauruszokat akarnak összeterelni. méghozzá azért, hogy eladják egy cirkusznak. Ray Harryhausen készítette a trükköket és a produceri teendőket is ellátta. Érdekesség, hogy eleinte a King Kong folytatásának szánták.

 

 

Űrwestern – így jellemzik Joss Whedon kultikus sorozatát, a Firefly-t, amely csupán egy évadot élt meg. Kevesen nézték, ám mégis hatalmas rajongás övezi a Nathan Fillion főszereplésével készült szériát. Mivel a DVD-n szépen termelt, így Whedon engedélyt kapott, hogy leforgassa a Serenity mozifilmet, az Universal csak úgy ment bele, hogy költ 100 milliót a produkcióra, ahogy a hasonló alkotásoknál szokás és rövidebb idő alatt elkészülnek vele. A 39 millióból forgatott film végül elvérzett a kasszáknál, Whedon nem mondott le a folytatásról, továbbra is szeretné megvalósítani. Ha a Bosszú Angyalaival mindenki elégedett lesz, talán a nagy öröm fényében valaki hozzádob pár millát.

 

 

A Warner a DC szuperhősei helyett inkább a képregénykiadó más füzeteit viszi vászonra, hozzá kell tenni nem sok sikerrel. Hasonlóképpen mellélőtt a Jonah Hex-szel, amit eredetileg McG-re akartak bízni, csak később érkezett a fedélzetre Jimmy Hayward, a Horton rendezője. Thomas Jane azért lobbizott, hogy ő lehessen a főhős, később azt mondta, hogy felettébb örül, hogy mégsem szerződtették le, mert a film merőben eltérő volt attól, mint amit olvasott. Mark Neveldine és Brian Taylor írták a szkriptet, majd kreatív nézetkülönbségek miatt leléptek, jól tették. Haywardra pedig a pótforgatáson ráküldték Francis Lawrence-t, de még ő sem tudott segíteni. Josh Brolin eltorzult arcú karaktere képes volt beszélni a holtakkal és az izzadó Megan Fox-szal indult John Malkovich ellen, aki már megint nem volt eszénél, mikor aláírt a filmre.

 

 

Az Outland sci-fi thriller mögé a westernt is oda szokták tenni. Sean Connery főszereplésével készült a produkció, aki a Juipter egyik holdjára érkezik, hogy kivizsgálja hova tűnnek az emberek és ránézzen az ásványszállítmányokra, mellesleg ki kell deríteni, hogy miért robbannak fel a biztonságosnak hitt szkafanderek.

 

 

Lényegében a vámpíros westernnel indult be Kathryn Bigelow karrierje, a forgatás eleje nem volt zökkenőmentes. Edward S Feldman producer ugyanis nem hitt abban, hogy képes elbírni a filmmel, ezért ultimátumot inézett felé: ha az első 5 napban nem lesz vele megelégedve, azt látja, hogy fogalma sincs, hogy mit csináljon, akkor leváltja. A sztori egy fickó körül forog, megismerkedik egy vámpír csajjal, aki átváltoztatja vérszívóvá. Egymásba szeretnek, azonban a férfi keserűen tapasztalja, hogy egyre nehezebben áll ellen az emberi vérnek és az a banda, amihez a lány tartozik eléggé kegyetlen.

 

Drakula ezúttal a vadnyugaton ténykedik az alacsony költségvetésű Billy the Kid vs Dracula western horrorban. Hipnotizál egy nőt és arra kényszeríti, hogy házasságot kössön vele. Ám a hölgy vőlegénye nem más, mint Billy, a kölyök és lesz egy-két szava a sötétség urához. William Beaudine rendező előző filmjében Jesse Jamest Frankenstein lányával hozta össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr423114415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2011.07.31. 23:45:54

Amik eszembe jutnak: Sukyaki Western Django, Kelly hősei. Most hirtelen több nem ugrik be.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.08.01. 07:49:08

@Cucuminator: A Kelly hősei maximum westernelemeket vonultat fel - meg sok mást is :) - de az bizony nem western, hanem háborús film. (és zseniálisan nagyszerű XD)

Cucuminator 2011.08.01. 11:27:06

@Vészmadár: Ezt én is tudom, csak valahogy én mégis a westernekhez sorolom. :) De ha nézzük azért a listában van pár film ami western elemeket használ csak.

mr.roper 2011.08.02. 00:57:08

jó ötlet, jó összeállítás, talán tv-sorozatok tekintetében a western- steampunk műfaj-hoz tartozik még sz.tem a Vadnyugati Fejvadász Bruce Campbellel, illetve a Disney-féle Wild Side-i Kereskedelmi Kamara.

mr.roper 2011.08.02. 00:59:00

jó, talán még bruce Willises Az Utolsó Emberig...az valami neo-noir western...nem tudom mit jelent csak jól hangzik :-)
süti beállítások módosítása