Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Akira

2011.08.06. 17:03 Muse 27 komment

Ahányszor megnézésre alkalmas animék után kutatok, szinte mindig találkozok az 1988-as Akirát alapműként emlegető bejegyzésekkel, hozzászólásokkal. Ezt látni kell - mondogatják a bloggerek és a kommentelők, én meg (ahogy az várható volt), végül engedtem a kíváncsiságomnak.

A történet szerint 2019-ben járunk, Neo Tokyo-ban, a 3. világháborút követően úgy-ahogy újjáépített japán fővárosban, amelyet jó pár évtizeddel korábban atomtámadás ért. Az utcákon polgárháborús viszonyok uralkodnak, mindennapos a katonai erőszak és a motoros bandák, gengszterek háborúi, virágzik a vallási fanatizmus és a korrupció. Az emberek mindeközben egy Akira nevű, titokzatos és hatalmas erő eljövetelét várják, amely (vagy aki) megszünteti majd a romlást, és új korszakot hoz.

Az egyik motoros banda legifjabb tagját, Tetsuo-t egy másik csapattal folytatott véres csata után érthetetlen okok miatt elrabolja a hatalmi szerv, és furcsa kísérleteket végez a fiún. Tetsuo, miután megszökik, már nem önmaga; agresszív lesz, látomások gyötrik, és látszólag megfékezhetetlen erő birtokosa lesz. Míg a fiú ámokfutásba kezd, és próbálja kideríteni, kit, vagy mit takar az "Akira" név, addig legjobb barátja, Kaneda egy Kei nevű lány segítségével próbálja megállítani és megmenteni őt.

No, hát én olvastam millió és egy elemzést erről az alkotásról, de ha megengeditek nekem, én nem bocsátkoznék a szimbolikus tartalmak fejtegetésébe, csupán leírnám a véleményemet.

A történet, bár igyekeztem összefoglalni fentebb, kissé kusza és elsőre nehezen értelmezhető. Néhány részlet talán sokadik nézésre ugrik csak a helyére, mindenesetre bennem sok kérdés maradt megválaszolatlanul. Ez azonban nem gond, hiszen így van min agyalni, elgondolkodni, lehetséges megoldásokat keresni. Sok téma van azonban, amit a film egyértelműen érint, ezek közül a legfontosabbak talán a hatalom és az emberi kapcsolatok kérdése. Az anime láthatóan azt a problémát igyekszik feldolgozni, hogy mi történhet akkor, ha a hatalom, az erő (legyen az bármilyen jellegű) egyetlen ember kezében összpontosul. Emellett arra is rávilágít, hogyan viselkedik az ember a káosz és a bizonytalanság közepette, hogy efféle időkben is mennyire fontos, hogy legyen, aki a kezét fogja, akiben megbízhat.

Az Akirának nagyon-nagyon jól sikerült megteremtenie azt a légkört, ami egy szétesőben lévő, a háború után talpra állni képtelen társadalmat jellemez. A pusztuló város, a lázadások, a hidegvérrel való gyilkolás, a korrupció, a felelőtlen viselkedés láttán az emberbe belefagy a szusz. A káoszt pedig csak tovább növeli a bizonytalanság és a tudatlanság, hiszen ebben a világban senki sem biztos abban, hogy megéri a holnapot, és végig ott lebeg fölöttük a rejtély, amit Akira jelent.

Az anime grafikája egyszerűen lenyűgöző. Nyoma sincs benne a darabosságnak, a mozgások olyan simák, akár egy Disney-rajzfilmben (bár ott tudtommal senki nem változik óriás mutáns lénnyé). A képi világ kellően sötét tónusú, amelyből úgy ragyog ki Kaneda vörös ruhája és motorja, mint egy vércsepp. Egyedül a szereplők arca lehet mai szemmel kissé különös, de ezt a fajta ábrázolást betudhatjuk a 80'-as éveknek. A hátterek szinte hiperrealisták, és ilyen csodaszép, tiszta 2D-s effekteket is ritkán látni manapság.

Az Akira azért is kiemelkedő alkotás a maga műfajában, mert egyrészt megteremtette a cyberpunk műfaját, másrészt a mai napig erős hatással van az anime-iparra (nem egy jelenet volt ismerős későbbi alkotásokból). Emellett ez volt az a film, amellyel a japán anime betört Nyugatra. S persze az sem elhanyagolható, hogy 23 év távlatából az Akira mit sem vesztett minőségéből, mondanivalójából, élvezhetőségéből és aktualitásából - ami, valljuk be, nem egyszer előfordul a maga idejében korszakalkotónak számító filmek esetében.

Címkék: ajánló kritika animáció anime iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr793130242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.08.06. 17:56:25

Láttam, és egészen bejött, egészen az utolsó elcseszett 10-15 percig.

Ja, és szerintem William Gibson teremtette meg a cyberpunkot a Neuromancerrel.

zsommand 2011.08.06. 18:04:21

@Solarian: Jaja a vége egy agyatlan songoku epizódra emlékeztetett.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.06. 20:29:51

@Solarian: A Neuromancer is '88-as, ha jól tudom, de inkább nem vitatkozom. :)

Nekem egyébként az Akira vége is tetszett, bár az a fényben repülős jelenet egy kicsit sok volt. :)

Cucuminator 2011.08.06. 20:52:16

Én az életben nem leszek képes animét nézni. Egyébként jó írás.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.06. 21:11:44

@Cucuminator: Pedig vannak közöttük kiemelkedő alkotások. Egyébként köszönöm! :)

Cucuminator 2011.08.06. 21:43:07

@Muse: Tudom, hogy vannak kiemelkedő alkotások, de engem valahogy irritálnak a rajzok. Tisztelem az animékat, nagy munka megcsinálni őket és jó történetet írni hozzájuk, de a szemem nem bírja :D

Cucuminator 2011.08.06. 21:48:28

@Muse: Egyébként az utolsó mondat zseniális. Pl. szerintem ilyen film az Avatar (én szerintem egy kalap híg fos) is.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.06. 22:27:47

@Cucuminator: Hát, ízlések és rokonok, van olyan műfaj, aminek a megnézésére engem sem lehet rávenni... :)
Az Avatar meg elsőre a látvány miatt ütött, de másodszorra nem bírtam végignézni... :D

Atkakukac1989 2011.08.07. 10:12:48

Muse hatalmas gratula. Nagyon jó volt olvasni a cikked, meg tetszett az is, hogy nem bonyolítottad túl és mégis komplex volt. Nekem nagyon tetszett.

Bár a filmet még nem láttam, de a cikkedet olvasva most már tényleg meg kéne nézni. Mondjuk nekem az örök kedvenc anime film a Perfect Blue, de szerintem az Akira sem fog elmaradni mögötte.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.07. 10:53:15

@Atkakukac1989: Satoshi Kon rendezésében sajna még csak a Paprikát sikerült látnom, de a Tokiói keresztapákat, és az emlegetett Perfect Blue-t is tervezem. :) Remélem, az Akira is tetszeni fog!
Annak pedig nagyon örülök, hogy ennyire tetszett az ajánlóm, ritkán kapok efféle dicséretet, köszönöm! :)

winterrain 2011.08.07. 16:21:45

"akár egy Disney-rajzfilmben (bár ott tudtommal senki nem változik óriás mutáns lénnyé)"
Ez igaz, de kis mutáns már a Disney-nél is van: Stitch!

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2011.08.07. 16:42:47

Nekem asszem 3x kellett megnéznem, hogy megértsem, annyira bonyolult darab.
A poszthoz grat. :)
Alap cyberpunk animékről én is ezt emeltem volna ki, illetve a Ghost in the shell-t, de itt egy link, ahol időrendben írnak párat:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_cyberpunk_works#List_of_animation

(Amúgy tök érdekes, hogy filmek terén meg sem említik az 1927-es Metropolist, ami szerintem a legeslegelső ha cyberpunk alkotásokról beszélünk.)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.07. 18:06:03

@winterbrain: A Disney-féle Kincses bolygót láttad? Abban is van néhány nem evilági szerzet... :D

@Armida: A Ghost in the Shell szintén kötelező darab, remek alkotás, talán az volt az első "komolyabb" anime, amit láttam. A Metropolis-ról még nem hallottam, de talán az Akira, és az azt követő cyberpunk anime-roham nagyobb hatással volt a hollywood-i produkciókra. :)
Mellesleg köszönöm, hogy olvastál! :D

BeniMan 2011.08.07. 18:08:10

@Armida: A Metropolis pont a héten volt az M2-n valamikor hajnal 3-4 tájékában. Csak véletlenül odatévedtem. Nem kedvelem a némafilmeket de ez valami hihetetlen élmény volt.

BeniMan 2011.08.07. 18:11:14

@Muse: OO a Metropolis óriási hatású film. Én nem találkoztam még olyan filmes listával amiben ne szerepelt volna legalább a legjobb 10-ben. Sokszor elcsépelten mondjuk egy filmre de ez tényleg korszakos darab.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.07. 18:37:48

@BeniMan: Igyekszem majd beszerezni valahonnan. :) Ezzel ismét csak bővült a "megnézendők" listája... :D

Thoras 2011.08.08. 00:18:21

Gratula a cikkhez, nagyon jó lett. Az Akira tényleg alapfilm, nem csak anime kategóriában.

Amit a cyberpunkkal kapcsolatban írtál viszont nettó hülyeség. A műfajt a Neurománc teremtette meg 1984-ben, és az Akira különben sem cyberpunk, "csak" sci-fi. A cyberpunk ugyanis megköveteli egy virtuális világ jelenlétét (lásd Mátrix), de legalább egy elgépiesedett világot (lásd GITS). Ezek közül egyik sincs jelen (a nyomasztó metroplisz nem cyberpunk!). Ajánlom a kapcsolódó Wikipedia oldalt (főleg az angolt).

Thoras 2011.08.08. 00:21:22

Egyébként ha már a Metropolis felmerült, ajánlom az azonos című 2001-es animét. A grafikája miatt megosztó darab, de mindenképp érdemes megnézni.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2011.08.08. 07:47:05

@Muse: Ha lesz lehetőséged, nézd meg. Imádni fogod. :)

@BeniMan: Ugye hogy ugye. :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.08. 09:39:41

@Thoras: Akkor a film mellé felvettem az animét is a listámra. :)
Ezt a cyberpunk-os dolgot jó, hogy tisztáztad (a műfaj megteremtésére gondolok), de szerintem az Akira is egy eléggé elgépiesedett világot mutat be, ha ez nem is jellemző a hétköznapi életre, csak a tudományos és a katonai eszközökre. :)

oOMoHiOo (törölt) 2011.08.09. 13:57:47

@Muse: Jól mondja Thomas, az Akira nem cyberpunk. Ha már cyberpunk és anime, akkor a már sokkalta inkább az emlegetett Ghost in the Shell.
A Metropolist szerintem is mindenképp nézd meg, nagyon jó film. Magam részéről - az újabbak közül - ajánlom az Appleseed-et is. S vannak még további anime ajánlataim, ha érdekel :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.09. 17:04:16

@oOMoHiOo: Hogyne érdekelne! :) Van így is jó pár anime, amit szeretnék megnézni (egész estés és sorozat egyaránt), de mindig vevő vagyok az új tippekre. :)

lojzi1 2011.08.10. 09:40:08

Valóban megkerülhetetlen mű, de nekem is a többek által említett kusza vége amikorra már elfáradok. Ez sok japán rajzfilmmel problémám (néha még Miyazakival is), hogy a vége egy nagy vizuális káosz, amiből kb. annyi jön le, hogy a kék trutyi a jó, a piros trutyi meg a rossz.
Az Akira animációja azért különleges, mert itt elborult a japánok agya, és 25(?)fps-ben rajzolták meg az animációs fázisokat, ezért nem darabos egyáltalán.
A Ghost in the shell nekem sokkal jobban bejött, sőt azt látva kezdtem animékat nézni meg mangákat olvasni.

Az 1927-es Metropolist egyszer régen még az Örökmozgó moziban láttam. Tényleg döbbenetes volt a mai napog tartó frissessége, bár valóban inkább az expresszionizmus a jellemzője, különösen azok a munkások, nagy gépek, fogaskerekek jelenetekben. Nemrég volt egy hír, hogy találtak belőle egy leghosszabb változatot, amit fel is újítottak és bemutattak Berlinben, remélem egyszer nálunk is elérhető lesz.
Egyébként néhány jelenetet mindannyian láttatok belőle, a Queen Radio Ga Ga videoklipjében a fekete-fehér filmbetétek a filmből valók, talán a legismertebb jelenetek.

A Metropolis c. anime nagyon lazán kapcsolódik csak a filmhez, egy-két alapötletet vett csak át, ha ismered az eredetik, akkor felismered ezeket, ha nem akkor viszont nem okoz hiányérzetet.

oOMoHiOo (törölt) 2011.08.10. 19:57:39

@Muse: annyiból vagyok gondban, hogy nem ismerem a "listádat", hogy mit láttál már :)
Az egész estések közül nálam ott figyel a polcon a Paprika, Perfect Blue, Appleseed, Ghost in the Shell, Black Jack, Metropolis, D a vámpírvadász, Földtenger varázslója, Wonderfull days, Vándorló palota, Chihiro, Kai Doh Maru, Blood.

Sorozatok közül: Gantz, Death Note, Covboy Bepop, Full Metal Panic, Trigun, Ghosthunters, Bleach, Witchblade. Hirtelen ennyi jutott az eszembe :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.10. 21:27:47

@oOMoHiOo: Na, akkor mondom, ezek közül mit láttam: Paprika, Ghost in the Shell, D, a vámpírvadász, Földtenger varázslója, Wonderful Days, Vándorló palota, Chihiro. :) Ezek közül egyedül a Wonderful Days nem jött be, pedig nagyon ütős, ahogy indul, és a vége is nagyon faja (az utolsó 15 perc), de közte baromi vontatott. Tudom, hogy nem japán alkotás, hanem dél-koreai, de a rajzolásnál és a mozgásoknál nekem nagyon az (alacsonyabb költségvetésű) amerikai rajzfilmekre hajazott. De hangulatos volt, azt meg kell hagyni. :)
A Black Jack-et, a Perfect Blue-t tervezem, a többinek utánanézek. :D

Sorozatok: eddig összesen 3-at sikerült végignéznem (Death Note, Fullmetal Alchemist, Fullmetal Alchemist Brotherhood); a Cowboy Bebop és a Trigun a listán van, a Bleach-nél kb. az 50 részig jutottam. :D A másik felsorolt háromról még csak olvastam, de eddig nem volt tervbe véve, viszont ezek után beléjük nézek. :)
Köszi az ajánlásokat! :)

oOMoHiOo (törölt) 2011.08.10. 21:34:17

@Muse: a Gantzhoz kösd fel a gatyádat, nagyon elvont és meglehetősen beteg :)
Nincs mit, alkalmasint adok még tippeket, ha érdekel!

Egész estéshez még az Interstella 5555-öt ajánlom. Rendhagyó anime, mondhatni nem szimpla "film", hanem musical ;)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.08.11. 18:05:33

@oOMoHiOo: Az Interstella 5555-öt is volt szerencsém látni, és annak ellenére is nagyon tetszett, hogy a Duft Punk zenéjét nem csípem különösebben. :)
További ajánlásokat idővel még adhatsz, majd szólok, ha fogyóban vannak a tételek a listámon! :)
süti beállítások módosítása