Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Rosemary gyermeke (Rosemary's Baby)

2011.08.07. 12:09 BeniMan 13 komment

A kép egyszerű mégis szürreális: A fekete babakocsi sodródik a sötét szikla tetején… Alatta a szlogen: Imádkozz Rosemary gyermekéért.  Manapság amikor a horrorfilm kifejezés egyet jelent az értelmetlen gyilkolás bemutatásával, amikor egy horror arról szól, hogy minél több vér és belsőség legyen a filmen, akkor különösen értékelünk, egy ilyen okos és kreatív filmet. Bizony volt idő, amikor nem kellett élve kicsontozni valakit a kamera előtt, mint mondjuk az épp aktuális Fűrész filmben, hanem okos történettel és jól felépített, megtervezett jelenetekkel érték el hogy a néző végig borzongjon egy filmet. Roman Polanski első amerikai filmje igazi klasszikus. A rendező bizarr, egyedi stílusát, alkotói jegyeit  nagyon kevesen tudták követni.

Ira Levin könyvének William Castle rendező szerezte meg a megfilmesítési jogait. Robert Evans a Paramount Pictures-től teljes "zöld lámpát" adott a projekthez, annyi feltétellel, hogy másnak kell rendeznie a filmet, Castle hírneve, az alacsony költségvetésű horrorfilmjei miatt. Azonban a stúdió nem maradt hálátlan a direktor felé és kapott egy cameo-t a filmben. Evans csodálta Polanski munkáit (Iszonyat, Vámpírok bálja) így szerette volna elérni, hogy a Rosemary gyermeke legyen a rendező, első Amerikai munkája, ezért elküldte neki a könyvet. Polanski egy éjszaka alatt elolvasta és reggel már hívta is Castlet, hogy ez a legérdekesebb projekt, amivel valaha is találkozott és mindenképpen szeretné megírni és megrendezni a filmet. Polanski a címszerepet saját feleségének Sharon Tatenek akarta adni, ám mivel a könyv ekkor még nem volt bestseller, a stúdió ragaszkodott ahhoz, hogy egy Hollywoodban ismert sztár játssza Rosmaryt. Így kapta meg a szerepet Mia Farrow. Robert Redford és Jack Nicholson is visszautasította Guy Woodhouse szerepét, végül Polanski kérésére John Cassavetest kérték fel, aki azonnal igent mondott. 
Polanski nagyszerű munkát végzett a könyv adaptációjánál. Maga Ira Levin is azt mondta, hogy szinte egy az egyben megelevenedett előtte az írása. A film aprólékosan és következetesen van felépítve, a főhősnőt az őrületbe minket nézőket pedig egyfajta elviselhetetlen nyugtalanság állapotába visz. Emellett megjelennek a Polanski filmjeire jellemző megoldások, vagyis egy teljesen hétköznapi szituációból kerekít váratlan, rémisztő végkifejletet. A kiinduló történet nagyon egyszerű. A Woodhouse házaspár beköltözik új otthonába, ám barátjuk, Hutch figyelmezteti őket, hogy házuk a Gonosz hatalma alatt áll. Hamarosan valóban furcsa események kezdenek történni körülöttük, és kedvesnek tűnő szomszédjaik is furcsán viselkednek. Mikor a feleség, Rosemary teherbe esik, nem tud szabadulni a gondolattól, hogy az ismerősei egy boszorkányszekta tagjai, és maguknak akarják a gyereket. 
A film kritikájaként hozhatjuk fel, hogy túl lassú a film felépítése, néhol talán eseménytelennek is mondhatnánk. Nem is igazán mondanám horrornak, inkább egyfajta pszicho thrillerként tudnám jellemezni a filmet.  Polanski végig fent tartja a feszültséget és szépen haladunk az elkerülhetetlen végkifejlet felé. Igazi pszichológiai terrort, lelki nyomást teremt a mozivászonra mindezt az atmoszféra zseniális megteremtésével. Már a film kezdetén ránk tör ez a hangulat, ez a baljósló atmoszféra. A zene, amit itt hallunk egészen zseniális. Polanski egy gyermekdalt, egy altató dúdolását használta a nyitó jelenetben. Fantsztikus megoldás volt! Legendássá vált az a jelenet, amelyben egy Manhattani utcán, a kábult Rosmary a forgalommal szembe sétál. A jelenetet valódi forgalommal vették fel és Farrow nem akarta megcsinálni. Polanski hosszas győzködés után tudta csak rávenni a színésznőt, hogy vállalja a jelenet leforgatását. Polanski filmezte le a jelenetet, egy kézi kamerával mivel senki más nem vállalkozott rá. 
A szereplők is remek munkát végeztek nem lehet panasz rájuk. Mia Farrow ijesztő kinézete, melyek fokozódó őrületét hivatottak kifejezni hihetetlenül jól mutat. Karaktere és tekintete szinte eggyé vált Rosemary-vel. Nagyszerű választás volt. John Cassavetes egy kissé talán túljátssza a szerepét, de azért őrá sem lehet panaszunk. Kevésbé ismert tény hogy a filmben Tony Curtis is szerepel. Rosmary telefonon beszél Curtissel. Ruth Gordon Minnie Castevet szerepében nyújt kimagaslót, az Akadémia a Legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar díjjal jutalmazta az alakítását. Az első perctől olyan tenyérbe mászó a karaktere, hogy a film végéig megmarad ez az utálat vele szemben. Kevesen tudnak ennyire jól életre kelteni egy negatív figurát. Akit még meg kell említenem az Krzysztof Komeda, aki a film zenéjét szerezte. Remek munkát végzett. Az hogy Polanski megtudta teremteni ezt a hangulatot és ezt a miliőt, az nagyban az Ő munkájának köszönhető. Végig jelen van ez a vészjósló zene.
Roman Polanski-nak a feleségét (Sharon Tate) a film bemutatását követő éveben 1969-ben gyilkolta meg Charles Manson és követői által verbuválódott Helter Skelter nevű csapat, akiknek nevét egy '68-as Beatles dal ihlette. Évekkel később John Lennon, a Beatles együttes egyik zeneszerzője, pont abban a New Yorkban található Dakota-ház nevű épületben élte (utolsó) éveit, ahol a filmet is felvették. Majd ez előtt a ház előtt lőtte le John Lennont Mark David Chapman. 
 
A Premiere magazin minden idők 25 legjobb moziplakátja listáján a 21. helyet szerezte meg. Az Entertainment Weekly pedig minden idők 10. legijesztőbb filmjének választotta Polanski művét. Nagyszerű alkotás és vannak remek pillanatai, de azt kell hogy mondjam, messze nem akkora klasszikus, mint ahogy a köztudatban benne van. Ettől függetlenül egyszer mindenképpen meg kell nézni és 85%-ot megérdemel.
 

imdb: 8

rottentomatoes: 93%

Címkék: horror klasszikus iromány 85 % rosemary gyermeke

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr993131342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jikininki 2011.08.07. 12:40:36

most már tényleg itt lenne az ideje, hogy megnézzem ezt a filmet. :)

köszönöm a kritikát, és továbbra is csak azt tudom mondani, hogy jöhetnek ezek "klasszikus" kritikák, mert mindig van pótolnivaló. vagy csak egyszerűen jól esik olvasni egy kedvenc filmünkről

BeniMan 2011.08.07. 14:57:29

@jikininki: Számomra egy kicsit csalódás volt. Igaz h jó film de azok alapján amit olvastam és amiket hallottam róla én többet vártam. Ettől függetlenül jó film de messze nem az a klasszikus mint ahogy a köztudatban van.
Hétvégenként mindig jön tőlem egy ilyen régi írás. :)

Blake007 2011.08.07. 16:42:51

Filmet nem láttam, de kegyetlen jó ez a poszter.

Bali Dávid 2011.08.07. 17:09:07

Zseniális film, Krzysztof Komeda filmzenéje hasonlóképp kultikussá nőtte ki magát, a film hivatkozási alapként való megjelenítéséhez pedig nem csak az tett hozzá, hogy lényegében ezzel nyílt meg az a sor, amit az Ördögűző és az Ómen teljesített ki (más habitussal, más fókusszal, más zenei-vágási sajátosságokkal, a kapocs nyilván a gonosznak való alárendelés volt), hanem az is, hogy a városi legenda szerint Mansonék a szomszédokat sem kímélték, az ottani feleséget pedig Rosemary-nek hívták. Annyi viszont bizonyos, hogy Sharon Tate a halálakor terhes volt, ami sokkolóan brutális kegyetlenségnek hatott már akkor is, főképp a film tükrében. Örülök, hogy írtatok róla, csak annyit jegyeznék meg, hogy kérlek, legközelebb ügyeljetek jobban a helyesírásra. :-)

BeniMan 2011.08.07. 17:36:57

@wayfarer_: Bocs teljesen jogos! Nem te vagy az első aki felhívja rá a figyelmemet...

Bali Dávid 2011.08.07. 17:41:08

Csak azért írtam, mert szvsz itthon ez a legigényesebb és leg-up-to-date-ebb filmoldal (én legalábbis mindig innen tájékozódom), és kár lenne, ha ezen csúszna el az oldal megítélése egy szőrszálhasogató laikus számára. :-)

BeniMan 2011.08.07. 17:51:21

@wayfarer_: Sajna régi gond nálam de azért már van egy kis javulás. Kösz a dicséretet Koimbra nevében is és ígérem Én is jobban odafigyelek. :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.08.07. 18:08:27

A Fűrészt marhára ne tessék szidni!!!

BeniMan 2011.08.07. 18:16:05

@Sparrow: Az első része maga volt az ötletesség és egy zseniális darab volt amit bármikor újra tudnék nézni. A második még azt mondom jó volt de utána már egy értékelhető darab sem készült. Semmi ötletesség csak legyenek minél durvábbak és véresebbek a gyilkosságok. A hetedik részt a felénél leállítottam és töröltem a gépről. De az első valóban a horror filmek aranylapjára kívánkozik!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.08.07. 19:01:47

@BeniMan: Jó, hát vitatkozni, nem fogok, de szerintem nincs igazad.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2011.08.07. 20:26:46

az átlagtól kicsit jobb film csak... általánosan túlértékeltnek tartom.

mr.roper 2011.08.08. 22:58:44

tetszetős írás, és bátor magánvéleményezés is egyben:-) csak így tovább BeniMan ! :-)

COLT 2011.08.10. 21:46:37

Nem láttam még, de nekem lehet hogy már túl régi lenne :/
süti beállítások módosítása