Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Rossz tanár (Bad Teacher)

2011.08.21. 21:30 koimbra 10 komment

 

Nehéz dolog a tanárok élete. Folyamatosan küzdeniük kell, hol a maradi, az új ötleteket elutasító kollégáikkal, esetleg a szigorú igazgatóval kell hosszú percekig vitázniuk, hol pedig a gettóból szalajtott, de alapjában véve remek aggyal megáldott diákok fejébe kell beleverniük, hogy ők bizony többre hivatottak annál, hogy élőhelyük sötét sarkain kemény drogokat áruljanak vagy kezükbe simuló fegyvert durrogtassanak. Szegény Robin Williamsre is összekoccantott szemöldökkel néztek páran a Holt költők társaságában, Michelle Pfeiffer pedig eltökélten és dacosan küzdött nap, mint nap azért, hogy diákjai kimásszanak a kudarc mély gödréből. Jon Lovitz helyzete sem volt irigylése méltó az Osztály, vigyázzban, de azután sem fordított hátat, hogy megérkezése után fél másodperccel észrevétlenül tulajdonították el kezéből táskáját.

Cameron Diaz azonban másféle irányzatot követ, mondhatni szerény személye magasról tesz a tanításra. A tanári munka teljesen megfelel számára, máshol nem lehet ilyen jól henyélni, mint az órák alatt. Egy jó film a diákoknak, asztal a lábon és közben a fiók mélyén található megfelelő töménységű italok felbontása után nyugodtan lehet szúnyókálni, legalább 45 percig. A tanárnéni nem így képzelte az életet, a legfontosabb és egyben egyetlen célja az életben, hogy kifogjon egy pénzes fickót és jöhet a dőzs. Ha már ujjai közé csavar egy vagyonos jóembert, akkor egész életében nem kell mással törődnie, csak a pénz szórásával. Ám van egy probléma, melle csöppnyi, a fickók pedig sokkal jobban felfigyelnek arra, ha méretes didkókkal közlekedik. Tehát nagy mell = fickómágnes. Csak pár ezer dollár szükséges erre a bizonyos műtétre, aztán az esélyek azonnal meredeken emelkednének, hogy egy gazdag férfi észreveszi, sőt mi több, feleségül kéri.

 

Megszokhattuk, hogy a filmek nagy többségében pozitív karakterek szaladgálnak vagy legalábbis egy bizonyosan akad a főszereplők között. De a Rossz tanárban egyértelműen Diaz viszi a prímet és az általa megformált személy abszolút nem pozitív főhős. Nem veti meg a piát, napi rutinnak számít a füvezés, szeret káromkodni, olykor-olykor elcsenni ezt-azt és a hazugságok talaján is egész jól megállja a helyét, elkapta a fonalat és teljesen jól hozza az unott arcú barátságtalan figurát. Szóval a „főhős” nem éppen szeretnivaló, fogjuk rá: gyökér. Probléma? Néha ilyen is kell. Persze az is kell, hogy a központi alak köré kellene írni olyan személyeket, akik nem nyomják el jelenlétükkel a hölgy „fényét”. Lucy Punch a túlbuzgó Mókuska tanerőt formálja meg, aki foggal körömmel próbál a többség kedvére tenni és az új helyettesítő tanárt meghódítani. Szimpatikus? Abszolút nem, ellenszenves annál inkább. Justin Timberlake inkább jön és megy, egyetlen nagyjelenete van, ami után kiderül, hogy ő sem túl „átlagos”.

 

Nehézkes feladat állt a készítők előtt, hiszen gyakorlatilag el kellett érniük, hogy a közönség jól szórakozzon azon, hogy Diaz mellnagyobbító műtétre gyűjt. Ehhez bevetnek jó néhány ordenáré, no meg altesti poént, az sem marad ki, hogy a nagy lóvé reményében amolyan közösségi program keretében „hősnőnk” kocsit mosson a környékbeli urak és tinisrácok legnagyobb örömére. Sajnálatos módon a szufla nem tartott ki a végéig, inkább úgy fest a dolog, mintha a készítők vettek volna egy levegőt, egy idő után kifújták, itt leeresztett a film, majd újra vettek egy nagyobbnak szánt lélegzetet, amit újra kifújtak. Kissé hullámvasútra hasonlít a produkció, még szerencsére, hogy Diaz ellenszenves karaktere életben tartja az alkotást. Ó, hát a rendező úr, Jake Kasdan inkább a tévé világában érző jól magát? Így érthető. A kérdés végig ott lóg a levegőben, hogy miképp lehet ezt normálisan lezárni? Mert a The End megállíthatatlanul közeledik és az írópáros gyorsan kiizzadta magából a lezárást. Ha már a végéről van szó adok rá egy 55 %-ot, röhejes vígjáték (abszolút nem a romantikusabb fajtából), ami itt-ott megbicsaklik.

imdb: 5,9
rottentomatoes: 49 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 98 millió dollár
Eddigi összbevétel: 192 millió dollár


 

 

Címkék: iromány vígjáték 55 % bad teacher

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr543169299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.roper 2011.08.21. 22:37:17

Ez az Koimbra, végre valaki nem dicsérte túl ezt a filmet, mindenhol csak arról szövegeltek hogy mennyire vicces meg cool ez az új Diaz-vígjáték, csak én már kissé túlkorosnak érzem Diaz jelenlétét minden második hollywood-i rom/com-ban, már a Zöld Lódarázsban való tök fölösleges fellépését sem értettem...

countrypecos 2011.08.22. 01:13:35

Bevételeit tekintve megérte az amerikaiaknak. Hát, majd megnézem, de mozijegyet nem pazarlok rá. :/

capo|sfu · http://www.sixfeetunder.hu 2011.08.22. 07:01:38

@mr.roper: na hát én nem fogalmaznék ilyen finoman, szerintem ez a film konkrétan egy sz*r. az eleje még tényleg elmegy, de utána kifogynak még azok a bárgyú poénok is, szinte egy sem maradt meg ennem. A befejezés meg egyszerűen siralmas, egyik percről a másikra hipp-hopp pozitív karakter lesz belőle. Szinte felháborító.

Igaz, Cameron- a csárliangyalai óta a hátam közepére sem kívánom (na jó a New York bandáiban szépített valamicskét).

Amcsiknak megérte, meg amúgy szerintem máshol is meg fog élni, a sok promón túl azért, mert a tinibuborékok zabálni fogják az iskolás sztorit, és arról álmodoznak bárcsak ilyen tanárnénijük lenne nekik is.

l.gabi 2011.08.22. 07:57:59

A filmre úgy ültem be, hogy valaki előre szólt: ne várjak semmit. Nagyjából ezt is kaptam a filmtől. Úgy igazán egy jó pillanata sem volt a filmnek, egy helyzetből sem hozták ki a lehető legtöbbet. Unalmas pillanatokban a tévé előtt ülve, reklámmentesen talán megnézném, de ha bevágnának egy reklámot, már kapcsolnám el és vissza sem kapcsolnék.

curby (törölt) 2011.08.22. 09:39:22

én még nem láttam de nem is érdekel.már a bemutatója is szar volt nem volt benne egy poén sem.Timberlake barátunkat meg amúgy is utálom inkább hagyja a színészkedést olyanokra akiknek van tehetsége is!

marvlev 2011.08.22. 10:05:47

nem vagyok hajlandó cameron diaz filmet nézni, annyira szörnyű és egyben idegesítő színésznő. ha más játszaná a főszerepet, akkor sem tudna mondjuk izgatni ez a film egy perig sem...

2011.08.22. 10:58:12

Szerintem nagyon szar volt.

Túlságosan is Bad Santa akar lenni, de elbukik.

De lehet, hogy azért, mert nem bírom ezt a Diazt:)

Buchek8 2011.08.22. 11:44:44

Nem volt annyira rossz, Diaznak jól állt a szerep, bár ha a "mondanivalójára' gondolok a filmnek, akkor rosszul leszek. :)

COLT 2011.08.22. 20:27:47

megnézem, orosz kamerás verzióval persze.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.26. 09:43:13

kellemesen csalódtam, sokkal rosszabbra számítottam, illetve nem vártam semmit, csak unatkoztam azért ültem neki, de annál jobb lett.
süti beállítások módosítása