Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Missing in Action: Andrew Davis

2011.09.18. 19:30 koimbra Szólj hozzá!

 

Folytatódik a Missing in Action szekció, amelyben azokról esik szó röviden, akik egy ideje nem hallattak magukról a mozikban, pedig azért közük volt jó néhány ismert filmhez. Ezúttal Andrew Davis akciórendezőről olvashattok néhány sort.

 

1946 november 21-én született Chicago déli részén, édesapja Nathan Davis színész volt, öccse Richard „Richie” Peter Davis pedig a Chicago Catz zenekar egyik alapító tagja. A gimi elvégzése után beiratkozott a University of Illinois at Urbana-Champaign-re, ahol újságírást tanult. Ekkor még leginkább az emberi jogok és a háborúellenes kérdések foglalkoztatták, majd egyre jobban érdekelni kezdte a filmkészítés. Haskell Wexler operatőr vette szárnyai alá, akivel együtt dolgozhatott a Medium Cool produkcióban.

Karrier: 1972-ben operatőrként vette ki a részét a The Hit Man blaxploitation alkotásból, majd jött a The Slams akciófilm és a Lepke dráma. Rendezőként 1978-ban próbálhatta ki magát, a zenés drámát a kritikusok eléggé kedvelték, kiemelték Davis újszerűen és egyedi meglátással közelítette meg a műfajt. 3 év után rendezhetett újra, de a The Final Terrort két évig nem mutatták be, mivel csak nehezen talált forgalmazót és ekkora már viszonylag ismertebbé váltak a színészek (Adrien Zmed, Daryl Hannah), mellesleg sokan a 80-as évek egyik legjobb slashernek tartják 1985-ben érkezett A csend kódja Chuck Norrisszal a főszerepben, ám karrierjének mégis a Nico jelentett nagyobb lökést. Ebben mutatkozott be először Steven Seagal, jó munkakapcsolat alakult ki köztük, ugyanis az Úszó erőd akciófilmet szintén közösen hozták tető alá, mellesleg Erika Eleniak mellbedobással érte el, hogy jó időre rávetüljön a rivaldafény. A forgatáson Davis Tommy Lee Jones-szal barátkozott össze, aki leszerződött A szökevényre. Harrison Ford állítólag akkor döntötte el, hogy bevállalja annak a filmnek a főszerepét, miután megnézte az Úszó erődöt. A 90-es évek második fele már közel sem volt olyan fényes, mint az eddigiek, a Láncreakció 55 millió dollárba került, Amerikában csupán 21 millió dollárt szedett össze. A Tökéletes gyilkosság (ami a Gyilkosság telefonhívásra remake-je volt) thriller 67 millió dollárt gyűjtött be hazai földön, ehhez még 60 millió társult nemzetközi vizekről. Már kész volt az Igazság nevében akciófilm és bemutatásra várt, ám 2011 szeptember 11-e miatt úgy döntöttek, hogy a bemutatót átpakolják 2002 és Sofía Vergara jelenetét is kivágták, aki egy gépeltérítőt formált meg. Arnold Schwarzenegger számára gyakorlatilag pont jól jött, hogy nem sokra rá megválasztották kormányzónak, hisz' ekkorra már csak buktákban volt része. Davis a Stanley, a szerencse fia családi kalandfilmmel enyhített egy csöppet az utóbbi évek rossz eredményein, majd 3 év múlva a Hullámtörőkkel jelentkezett, ami talán az utolsó viszonylag nagyobb költségvetésű film, ahol Kevin Costner főszerepet játszott, hiszen nem aratott nagyobb sikert.

 

Jövő, kilátások: Az ég világon semmi. 2006-ban azt mondta, hogy a Don Quijote és a Tom Jones regényeket szeretné összemosni egy forgatókönyvbe és abból filmet akar forgatni. Egy ideig rebesgették az Úszó erőd harmadik részét, amit elvileg ő rendezhetett volna, de ebből szinte biztos, hogy lesz semmi. 

Címkék: missing in action

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr743236086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása