Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fassbender játszhatná el a polóniummal megmérgezett Litvinyenkot a vásznakon

2011.11.05. 22:02 koimbra Szólj hozzá!

Alexander Litvinyenko volt KGB kém 2006-ban hunyt el, miután polóniummal megmérgezték. Halála nagy port kavart, különösen örülhettek az összeesküvés elméletek kedvelői, hiszen született egy-két elgondolás arról, hogy kinek állt érdekében Litvinyenko kinyírása. Tavaly év elején jelentették be, hogy Mike Newell rendezhet egy filmet az ügyről, ám a projekt környékén sűrű csend honol.

Mindenesetre felbukkant a láthatáron egy újabb tervezet is, a Londongrad című filmet Rupert Wyatt, a Majmok bolygója: Lázadás rendezője vezényelhetné le, a főszerepet pedig Michael Fassbenderre bíznák. A színész kissé elfoglalt, elképzelhető, hogy nem tud helyet szorítani a naptárában a produkciónak.

Litvinyenko 1988-ban lett a KGB tagja, később az FSZB alezredese lett. 98-ban azt állította, hogy főnökei parancsba adták számára, hogy meg kell ölnie Borisz Berezovszkijt, majd azt is szóba hozta, hogy az FSZB áll a csecsenekre kent 99-es robbantások mögött.  2000-ben Londonba szökött, ahol politikai menedékjogot kért és kapott. Miközben gyűjtötte a bizonyítékokat az FSZB ellen Anna Politkovkszaja oknyomozó újságíró halála ügyében is nyomozni kezdett, ám Litvinyenkot polónium 210-es izotóppal megmérgezték és 2006 novemberében elhunyt. Az ex orosz kém szerint Putyin elnök parancsára mérgezték meg őt. A  HVG-n olvastam, hogy többen úgy vélik Andrej Lugovoj volt KGB-s állhatott a dolog mögött. Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter azt mondta, ők biztosan nem adták utasítást  hogy iktassák ki Litvinyenkot, egyszerűen nem ért annyit, mivel így az egyébként kiváló orosz-angol kapcsolatokat is megmérgezték volna.

Címkék: miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr693357142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása