Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Terminátor - A halálosztó (The Terminator)

2011.11.05. 10:35 BeniMan 30 komment

Egy ijesztően közeli jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek fellázadnak és az emberiség elpusztítására törekednek. Az emberiség majdnem elbukik, ám egy John Connor nevű férfi az emberek élére áll, és megfordítja a háború menetét. A gépek vesztésre állnak, de egy utolsó húzással visszaküldenek a múltba, 1984-be egy Terminátort, azt remélve, ha az megöli Sarah Connort, John Connor anyját, az megváltoztatja a háború kimenetelét, mivel akkor a vezető nem születik meg. Ám az emberek megtalálják az időgépet és egy önként jelentkezőt szintén elküldenek 1984-be, Los Angelesbe; Kyle Reese őrmestert. Megkezdődik a harc egymással és az idővel.

James Cameron Rómában tartózkodott a Piranha II. című filmjét népszerűsítette, amikor megbetegedett és egy lázálmot látott. Álmában egy fém csontváz mászott ki a tűzből és lassan felé haladt. A rendezőben mély nyomot hagyott az élmény, ezért amikor visszatért Pomonába Kaliforniába, azonnal neki látott a film megírásának. A forgatókönyv megírásában több film is inspirálta, saját bevallása szerint a The Outer Limits ’50-es évekbeli sorozat, a Gengszterek sofőrje és a Mad Max 2 országúti harcos voltak rá nagy hatással.

Mindenképpen szerette volna saját maga rendezni a filmet, ezért az írás végeztével megpróbálta a forgatókönyvet eladni valamelyik nagyobb filmcégnek. A megkeresett vállalatok érdeklődést mutattak ugyan a szkript iránt, de elzárkóztak attól, hogy olyasvalakire bízzák a rendezést, aki addig csupán egy alacsony költségvetésű, megbukott filmet készített. A Hemdale Filmnél azonban beleegyeztek abba, hogy ő legyen a rendező. A gyártásba beszállt egy újonnan alakult cég, a Pacific Western Productions is, melynek tulajdonosa, Gale Ann Hurd. Hurd jelképes összegért, 1 dollárért vette meg a forgatókönyvet, és James hozzáláthatott a forgatáshoz.

James Cameron 1981-ben látta a Mad Max 2 című filmet és annyira tetszett neki Mel Gibson alakítása, főleg az a rész, amelyben sántítva robotszerűen jár, hogy neki akarta adni a Terminátor szerepét. Fel is ajánlotta a szerepet Gibsonnak, de Mel nem szeretett volna Hollywoodban elsőként, egy alig beszélő robot szerepében bemutatkozni. A film végén azonban a robot, hasonlóan sántítva jön ki az égő kamion romjai közül, mint Max az ausztrál klasszikusban.

Ezután O.J. Simpsont szerették volna megnyerni a szerepre, de az első meghallgatás után úgy gondolták, hogy túl szép lenne erre a szerepre és nem vennék komolyan a nézők a hidegvérű gyilkos szerepében. Végül Lance Henriksen kapta meg a Terminátor szerepét, a filmhez készült korai vázlatokban is úgy néz ki a robot, mint Henriksen. Schwarzenegger akkor került képbe, amikor elment Kyle Reese szerepének a meghallgatására.

James Cameront lenyűgözte Jürgen Prochnow az 1981-es Das Boot című filmben, így őt szerette volna megnyerni Kyle Reese szerepére ám a német színész többszöri megkeresésre is nemet mondott. Ekkor jött a képbe Michael Biehn, ám ő nem győzte meg Cameront mivel nem tetszett a rendezőnek a színész erős déli akcentusa. Ekkor hívták be Arnold Schwarzeneggert, aki egy fekete bőrdzsekiben, napszemüvegben érkezett a meghallgatásra. Cameront úgy gondolta sokkal félelmetesebb lenne a Terminátor szerepében Arnie és annyira lenyűgözte az izomember, hogy végül Henriksen helyett neki adta a Terminátor szerepét.  Így végül behívták Biehnt egy második meghallgatásra is, ahol már a rendezőt is meggyőzte, így ő kapta meg Kyle Reese szerepét. Sarah Connor szerepére Linda Hamiltont szerződtették, de szóba került Jennifer Jason Leigh és Rosanna Arquette is.

Az eredeti elképzelés szerint a Terminatornak rendszeresen étkeznie kellett volna, hogy az emberi teste „életben” maradjon. Fel is vettek egy jelenetet, amiben Schwarzenegger bőrszerkóban és napszemüvegben csokoládét majszol, ám a rendező annyira komolytalannak érezte a jelenetet, hogy elvetették az ötletet és maradt az az elképzelés hogy nincs szükségül a Terminátoroknak ételre.

A forgatást 9 hónappal el kellett halasztani, mert Schwarzeneggernek kötelezettsége volt a második Conan-film (Conan a pusztító, 1984) elkészítésére. Ezt a kényszerszünetet Cameron egy másik forgatókönyv, az Aliens megírására szánta. A forgatásról rengeteg történet maradt fent, az egyik szünetben az osztrák izomember bement egy elegáns étterembe LA belvárosába, ám nem tudta nyugodtan eltölteni az ebédjét mivel azonnal hívták a rendőrséget és pánik szerűen menekülni kezdtek az étteremből. Arnei ekkor jött rá, hogy még mindig rajta van a Terminátor smink, vagyis hiányzik a fél szeme, és a fején az égett hús mögül kikandikál a fém koponyája…

Bár a Piranha 2: Repülő gyilkosok volt a Cameron első filmje, az első igazi debütálása a Terminátor volt. A Terminátornál minden a helyén van, olyan mint egy gazdag és sokrétű szimfónia, amelyben minden kis hang hozzájárul a nagy egészhez. A film egyik legnagyobb erénye, hogy képes végig fent tartani a feszültséget, egyetlen perc üresjárat sincs a filmben!

Linda Hamilton nagyszerűen kelti életre a minden szempontból hétköznapi, Sarah Connort. Olyan változáson megy keresztül, mint amikor Alice először kerül Csodaországba. Sarah is egy új világba kerül, a jól megszokott környezetéből belecsöppen egy rémálomba, egy frusztrált világba. Linda Hamilton ebben a filmben még nem az az akcióhős, akit viszontláthatunk a folytatásban, itt csak túl akarja élni a kalandot. Biehn egy szívós, okos, állatias ember, akit az ösztönei vezérelnek, és teljesen idegenül mozog a ’80-as évek világában.

A legjobb teljesítményt mégis Arnold Schwarzeneggertől kapjuk, az érzelemmentes brutális robot megformálásában, akit nem lehet megállítani akit csak egy cél hajt, hogy megölje a célszemélyt. A Slasher filmek gonoszához tudnám hasonlítani a Terminátort, akinek mindössze 16 sornyi párbeszéde van a filmben. Tényleg elhiszem, hogy ő egy gép! A mozgása, a gesztusai, a mimikája, mind tökéletes! Ezért is mondom, hogy Arnietól tényleg nagy alakítást láthatunk ebben a filmben.

A Terminátor az egyetlen karakter, amely szerepel az Amerikai Filmintézet 100 Hősök, 100 gazemberek listáján is. Schwarzenegger hónapokig tanulta a fegyverek kezelését mielőtt elkezdődött volna a forgatás. Ezt értékelte is a közönség, hiszen a Solider of Fortune magazin egy egész cikket szentelt az osztrák izomkolosszusnak, amiben leírják, hogy végre itt egy színész, aki reálisan kezeli a fegyvereket és nem a szokásos Hollywoodi pontatlanságokat kapjuk vissza a filmben.

A karakterek remek kidolgozása mellett az operatőr Adam Greenberg munkáját is dicséret illeti, aki a ’80-a évek környezetét ülteti át a képernyőre. Ezt a piszkos, sötét világot remekül mutatja be. Stan Winstonnak köszönhetjük a Terminátor kinézetének megalkotását. Schwarzenegger fejét és felsőtestét nem egy felvételen egy mechanikus bábbal helyettesítik, mint például abban a jelenetben, amikor a szemét „műti” a robot. Persze látszik ezeken a felvételeken, hogy nem Schwarzit mutatja a kamera de ’84-ben ez a technikai megvalósítás tényleg úttörőnek számított és még így is bitang jól néz ki az egész! Zseniálisan jók a speciális effektusok, még így közel 30 év távlatából is. A kamion felrobbanását például olyan jól megoldották, hogy szinte senki nem jött rá hogy nem egy igazi járművet robbantanak fel, hanem csak egy modellt. Brad Fiedel baljós zenéjét is dicséret illeti, ezeket a traktusokat nagyon jól használta fel Cameron a filmben.

A film legnagyobb erénye mégis azt gondolom, hogy a forgatókönyv. Ez nem egy olyan akció-scifi amelyben a forgatókönyv csak ürügy, hogy a rendező minél több autós üldözést és robbanást mutasson be. A film egy nagyon okos thriller, talán a legjobb időutazós film, amelyben tökéletes karakterábrázolásnak és remek történetmesélésnek lehetünk szemtanúi. Cameron rémálmával megfertőzött mindnyájunkat, a filmtörténet megkerülhetetlen klasszikusa. 100%

imdb: 8,1

rottentomatoes: 100%

Címkék: klasszikus akció iromány sci fi terminator schwarzenegger 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr543354043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeniMan 2011.11.05. 10:45:47

Még a múlt héten kértetek tőlem többen is egy Terminátor kritikát. "Tollat ragadtam" és itt is az eredménye. :) Ha van még ötletetek, kérésetek h miről szeretnétek olvasni akkor szóljatok csak nyugodtan. Szívesen veszek minden ötletet. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.05. 10:51:28

nagyon jó film, olyan amit gond nélkül újra lehet nézni akármikor.

És azon kevés filmek egyike ahol a 2ik rész jobb,m int az első, de csak azért, mert az első zseniális volt, és azt folytatták, nem újraforgatták második rész címén, mint nem egy második részt. A csavar, hogy a rossz a jó lesz, hogy Linda Hamilton nem menekíteni való lányka, hanem harcos amazon mind mind hozzátettek a sikerhez. És hogy zeek működjenek, ahhoz kellett egy ilyen első rész.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.05. 10:52:05

jah, és a 16 sor, igen csak 16, de azt a 16ot majdnem mindenki idézni tudja, és majdnem mind kultikus.

karbalán 2011.11.05. 11:17:43

Nekem az első tetszett jobban.

jikininki 2011.11.05. 11:45:57

egyre jobb kritikákat írsz, érezni hogy tényleg utánajársz a háttérinfóknak és nem csak azokat a dolgokat írod le amiket szinte minden "laikus" ismer a filmekkel kapcsolatban. az is pozitív, hogy most már tényleg odafigyelsz a történette kapcsolatos spoilerekre ezzel megőrizve a felfedezés élményét azoknak akik esetleg még nem látták az adott filmet és az írásod miatt szeretnék megnézni azt.

más: kerestem de nem találtam az oldalon "aliens: a bolygó neve halál" kritikát. ez hogy lehet? :)

BeniMan 2011.11.05. 11:49:20

@jikininki: filmdroid.blog.hu/2009/12/16/a_bolygo_neve_halal_aliens
Pedig itt van :) Még itt fent az ajánlott blogbejegyzéseknél is megtalálod. Az egyik kedvenc írásom Koimbrától! :)

jikininki 2011.11.05. 12:18:49

@BeniMan: ezek szerinte valamit nagyon benéztem. köszi :)

Sanosuke 2011.11.05. 12:33:13

hááát, nekem ez még kevés :)

még többet akarok :)

Rolee83 2011.11.05. 12:40:47

Nagyon jó a kritika és a film is! Blu-Ray megjelenés várható?

Maya-- 2011.11.05. 12:48:42

én már egész pici koromban kötödtem hozzá, hisz ott volt poszter/plakát formájában apuéknál a garázs falán, együtt még sok mással pl. a Cserkésszel, az Universal Soldier-el, a Lethal Weaponnal, ja persze, voltak ott még olyanok mint Bram Stoker's Draculája, na meg az Alien..stb.
anyunak meg a rajztáblája mögött volt pl. a Seagal, és nála volt a The Bodyguard plakát is kiragasztva, stb.
ezekkel a falon nöttem fel, jó, hogy az én szobám princessekkel volt kifestve, de én mindig anyu vagy apu nyakán csüngtem, ezért ezeket az arcokat hamarabb ismertem, mint láttam volna valaha a filmjeiket, sőt annyira vonzóttak, hogy a nevüket hamarabb letudtam írni mint a sajátomét :))
majd jóval később néztem meg a poszterek filmjeit, de ez a T2-t, már startból 2x néztem meg egymásután, sőt a suliban mindenkinek reklámoztam/áradoztam róla, hogy de jó is ez a régi film..tényleg szuper, és bármikor Schwarzival kézenfogva, nyugodtan átkelnék bármilyen félelmetes arizonai őserdőn, mig Adrien Brodyval lehet még az erdő széléig sem merészkednék :))

Rolee83 2011.11.05. 12:49:07

Közben utána néztem és látom, hogy már kiadták! Jobbat kérdezek! Az első három rész díszdobozban Blu-Ray-en mikorra várható? Erről nem találtam semmit! A DVD-s díszdoboz viszont nagyon szép!

robbie90 2011.11.05. 12:50:48

Úgy tudom, hogy Cameron eleinte nem egy ilyen magas, kigyúrt terminátort képzelt el, hanem olyat amelyik könnyen elvegyül az emberek között. Ezért is jöhetett szóba Henriksen. De aztán találkozott Schwarzeneggerrel és hát tudjuk mi lett a vége. :)
Egyébként remek írás, köszi.
Még ilyet! :)

Maya-- 2011.11.05. 13:05:00

@BeniMan: tetszett az írás, köszi :)..a Cserkészről van kritika ?, az utolsóról persze, azt is feleleveníthetnénk :)

BeniMan 2011.11.05. 13:10:56

@Maya--: Oké jövő szombatra összehozom. :) @Sanosuke: A T2-t egy kicsit később de ígérem az is elkészül.

Maya-- 2011.11.05. 14:02:30

@BeniMan: köszönöm, és én újra fogom nézni, mert megvan.. és természetesen várom én is azt a híres T2-est is :)

Blake007 2011.11.05. 14:47:30

Épp a minap néztem meg újra, örök kedvenc ez a film.

KatonaAndré 2011.11.05. 16:22:01

Valóban remek mozi volt, és egyet értek az előttem szólóval, aki szerint a második rész jobb, mint az első. Kiskoromban rettegtem a T1000-től. Kíváncsi leszek, Scwarzi mit alkot majd a The Expandables 2-ben.

Andor voltam
andoroscar.blogspot.com/

tunderninja 2011.11.05. 19:11:03

@BeniMan: Nagyon jó volt olvasni az írásodat,gratulálok hozzá.

Engedelmeddel jeleznék is egy másik ikont legalább is szerintem ikonok.
Számkivetett!vagy Rambo1!
Üdv

NZ79 2011.11.06. 09:07:15

@BeniMan: Le a kalappal, ismét egy remek filről született háttér információkban is gazdad írás.
Ha már 80-as évek, szívsesen olvasnék egy írást a Hegylakóról..persze csak az első részről:)

L'Angelus 2011.11.06. 12:09:51

Nagyszerű akcióthriller.

COLT 2011.11.06. 12:34:14

Meg ne haragudj, de ez a kritika szerintem most nagyon gyengére sikerült.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.11.06. 12:59:02

Cameron olyan filmet tett le az asztalra, amit sokáig másoltak:) Ekkor még tudott kis pénzből gazdálkodni. Linda Hamilton hogy kigyúrta magát a folytatásra:D

jikininki 2011.11.06. 15:05:02

@koimbra: szerintem linda hamilton tényleg elment a jövőbe, hogy terminatárokkal edzzhessen, csak a második rész kedvéért :)

Sanosuke 2011.11.06. 18:01:13

@jikininki: sajnos a 3 felvonásból kihagyták.

a mocsadék anyjukat.

dutch 2011.11.07. 10:47:15

Ahhoz képest, hogy Cameronnak először nem tetszett Biehn, később az egyik kedvenc színésze lett, több filmjében játszott, és majdnem mindegyikben fontolóra vette valamelyik szerepre.

Amúgy van youtube-on egy video, ahol Biehn erről a déli akcentusos meghallgatásról beszél, illetve arról hogy csak utána derült ki számára, hogy ezzel rontotta el, szerencsére kapott egy második esélyt, ott meg teljesen elhagyta a tájszólását.

dutch 2011.11.07. 10:49:44

Ja, és az egyik E! Hollywood True Story részben foglalkoztak a filmmel, egy kb 45 perces werk formájában. Ott azt mondta az egyik stábtag, hogy direkt szórakoztak azzal, hogy Arnold bement az étterembe full sminkben-maszkban, de nem menekültek, vagy jöttek a rendőrök, hanem csak le volt fagyva mindenki.

Bret 2011.12.29. 15:44:27

És ne felejtsük el Guns n Roses You Could Be Mine számát sem, mint klasszikust!

:)
süti beállítások módosítása