Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az adósság (The Debt)

2011.12.01. 21:35 koimbra 5 komment

Az alábbi kritikát nikodémus küldte, akinek már több hasonló írást köszönhetünk.

 

Hollywood végigment már oda s vissza a kémfilmeken. Láttunk teljesen elhihetetlen eszképista popkornt (James Bond), valamint „valós”, saját hőseit és kliséit szétbontó drámát egyaránt (ilyennek ígérkezik például a Tinker Sailor Soldier Spy), igazi újdonságot nehéz mutatni. Az adósság próbálta, de nem sikerült.

Az alaphelyzet azért bíztató. Könyvbemutatón járunk, s egy régi küldetés felelevenítése közben gyanút fogunk, talán nem az történt pontosan, amit az ismerősök most közösen ünnepelnek. A film első fele szépen vezeti a cselekményt, néhol okos flashback-váltásokkal és jó színészi játékkal elhiteti velünk a hivatalos verziót, miszerint egy félresikerült Moszad-akció után a még büntetlen náci orvost végül törvényszék elé állítani nem, csak megölni sikerül. Ott, helyben, bosszúból, miután összekötözve is lélektani macska-egér fogócskát játszott a hamvas és megzavarodott ügynökpalántákkal. A csavar mindazonáltal csak a kevésbé rutinosakat lepi meg, ám kivitelezése elegáns. Ezután viszont megbomlik a szálak addigi egyensúlya, s egy szimpla bosszútörténet kezdődik némi fáradt moralizálással. A néző nem bánná mindezt, ha értéket látna a vásznon, ám a melodráma sajnos csikorog, a leszámolás meg idegtépő lassúsággal vánszorog. Ahhoz is hozzászoktunk már, hogy a savanyú képpel őrlődő ügynök lelki bántalmai nemzetközi bonyodalmakká tágulnak, mihelyst egy háborús bűnös kézre kerítéséről vagy a hidegháború vékony jegén való óvatos táncról van szó. Az adósság ebben sem nyújt semmi olyat, amit ne láttunk volna már.

 

A megkettőzött színészgárda névsora imponáló, egyenként mindenki megoldja feladatát, ám a hős fiatal- és öregkori karakterét játékában csak Jessica Chastainnek és Helen Mirrennek sikerült összehangolnia. Hiába Tom Wilkinson, Ciarán Hinds vagy Marton Csokas és Sam Worthington, alakításuk fegyelmezett, ám széttartó. A lassan pergő események közben viszont van időnk elámulni a minimális igazítással először Kelet-Berlinnek, majd Kijevnek öltöztetett Budapesten – nem tudom, dicsérete-e ez vagy kritikája fővárosunk jelenlegi állapotának.

A hős – miután megrendült önnön hibájának beismerésétől, és cselekvésre szánta el magát – végül megteszi, amit megkövetel a haza (vagy az ügynökbecsület, ez itt egyre megy), a gonosz elbukik (kárhozatról nincs szó, csak halálról, ilyen ez a rögtönítélő világ), a néző pedig megkönnyebbül, mert már nagyon várta a film végét. A patikamérlegen adagolt szerelem, ármány, akció és lelkizés ugyanis fakóvá tette John Madden alkotását, s joggal fogunk gyanút: valami nem stimmel. Elfuserált „igaz történet alapján”-film lenne? Vagy szürke iparosmunkával elkészített remake? Mindkettő talált.

imdb: 7,0
rottentomatoes: 70 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Amerikai bevétel: 31,1 millió dollár
Eddigi összbevétel: 44,6 millió dollár
 

 

Címkék: thriller iromány nikodémus the debt remae

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr43430017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.12.01. 21:53:48

Én arra számítottam, egy előbb letudják a múltban történt dolgokat, majd ugrunk egyet az öregkorra. De végső soron nem volt rossz, hogy váltogattunk az idősíkok között. Kár, hogy csak egyes helyeken válik izgalmasabbá (pl a vonatos jelenet), a fiatalabb színészek pedig lejátsszák az öregebbeket.
Jessica Chastainnek olyan kis Michael Douglas-es állgödre van:D Ebből a nőből még akár sztár is válhat, bár nem az a tipikus hollywoodi szépség, de jól néz ki.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2011.12.05. 23:17:24

SPOILER

Megmondja nekem valami, hogy mi a geci volt a film vége? Nem vágom. Mi volt ez az kamunáci csávó, de mégis ugyanott van az igazi, amit véletlenül meglát a csaj? Miageci ez? Nem volt jobb ötlet? Nem értem. És most? Le is hozza a sajtó, de meg is ölte?! Nem értem, elbaszták a filmet. Odáig OK volt szerintem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.12.06. 11:04:17

@Interstellar Overdrive: spoiler: Szerintem a náci fickó elterelő művelete volt, legalábbis így érzem. Talán úgy gondolta ha már egyszer rátaláltak,a kkor később is előfordulhat. Mondjuk az nem derül ki, hogy ő mosta ki az ál-öreg agyát vagy csak így alakult. A végén meg szerintem meghalt a célpont, de az fakenazi meg tovább élt.
Egyébként egy izrali film remake-je volt.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2011.12.09. 17:34:21

@koimbra: erre gondoltam én is, de lehetett volna 30 mp-jük egy olyan snittre, hogy lássuk, ez elterelő művelet, mert így szerintem gagyi volt ez a "megláttam a lépcsőn" dolog

vrango 2012.01.04. 08:55:32

Én még csak belenéztem az elejébe, de SPOILER "Cézár" kamionos jelenete láttán lefordultam a székről, olyan váratlanul ért :)
Sajnálom, hogy ilyen rosszak a vélemények a filmről, remélem, nekem azért tetszeni fog...
süti beállítások módosítása