Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Csizmás, a kandúr (Puss in Boots)

2011.12.11. 17:18 koimbra 13 komment

 

Ha már Csizmás Kandúr nem lehet elmenni szó nélkül a Shrek mellett sem. Jó pár évvel ezelőtt a DreamWorks gondolt egyet és egy puhos, fingó-böfögő csúnyaság mellé bepakolt egy rakás ismert karaktert a klasszikus mesék világából, de e mellett a humorral sem spóroltak, Shrek első kalandja kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetett. A folytatásban új karakterrel örvendeztették meg a nagyérdeműt, színre lépett Csizmás kandúr, aki szintén egy ismert mesehős, mellékszereplőként sok vidám percet szerzett. Sajnos a stúdió eljutott arra a szintre, hogy a szórakoztatni akarás helyett inkább az lebegett a szemük előtt, hogy minél jobban meg több zöldhasúval pakolják meg feneketlen pénztárcájukat. Szomorú, de a Shrek negyedik felvonása már a nézhető kategóriába sem csúszott bele, kedvenc ogrénk nem fejezte be szépen mozis pályafutását. Mindenesetre a cicus kapott egy esélyt, kár volt.

A kandúr első (és meglehet, hogy utolsó) főszereplésével készült alkotás még jóval azelőtt játszódik, hogy megismerte volna Shreket, Fionát és a folyamatosan locsogó Szamarat. Találkozik régi cimborájával, Tojás T. Tóbiással, majd Puha Praclival szövetkezve megpróbálják ellopni az aranytojást tojó ludat. A nép-és tündérmesei elemeket természetesen nem hagyták a padláson porosodni, most is akad néhány jól ismert figura és motívum, amivel mindenki találkozott, ha máskor nem hát gyerekkorban. Kiábrándító azonban, hogy túlságosan nyögvenyelősnek és erőltetettnek tűnik, mintha csak kényszerűségből (a stúdió nyomására) rántották volna össze a történetet.

 

Történet? Az előzményfilmek, a „Hogyan kezdődött?” tipikus betegségében szenved a produkció. Betekintést nyerünk a kandúr életébe, megtudjuk, hogy honnan jött, ki is ő valójában és mivé lett, ám ez annyi időt elvesz, hogy felmerül a kérdés: „Egyáltalán mikor indul már el végre a libáért?”. Be lehet mutatni úgy is egy karaktert, hogy az kevésbé legyen unalmas, úgy hogy ne kelljen felsóhajtani, mikor a rendező veszi a fáradtságot, hogy a főszereplőt végre elküldje első nagy kalandjára. Nagy? Ebben csak a paszuly az, ami igazán hatalmas.

 

Mivel a Kandúr megszólaltatója Antonio Banderas szinte magától értetődő volt, hogy a produkciónak legyen némi latinos beütése, nem csoda, hogy Praclinak (az angol nyelvű változatban) Salma Hayek kölcsönzi a hangját. E mellett mintha a spanyol vadnyugaton (van ilyen?) zajlanának az események, ahol nyugodtan meg/fel lehet idézni a Desperadot vagy a Zorrót, illetve a forró latin esti táncokat sem hagyták ki az alkotásból. Ezzel legalább szereztek pár jó pontot az alkotók, ha már a különféle mesék megidézése nem sikerült. A címszereplő két társa közül csak az egyiket sikerült szimpatikussá tenni, a tolvajlásban és a táncpárbajokban kiváló cicuscsaj méltó partnere a Kandúrnak, Tóbiás viszont nem elég érdekes és a bekövetkező fordulat után meg inkább röhejessé válik karaktere (mégis ezt hogy gondolták?).

 

A Csizmás, a kandúr jobb, mint a Shrek negyedik része, de így is csak a közepes szintet üti meg. A képi világgal, az animációval semmi gond nincs, legalább arra figyeltek, hogy minden remekül mutasson. A szép külső viszont nem társul a csodálatos belsővel, szűkmarkúan bántak a humorral, hahotázásra szinte nincs lehetőség, mosolyokra azonban futja, sajnos ezzel együtt nagyobb ásításokra is. Egyszóval jobb lett volna ha a Kandúr megmarad mellékszereplőként.

imdb: 7,0
rottentomatoes: 83 %

Büdzsé: 130 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 140 millió dollár
Eddigi összbevétel: 230 millió dollár

Címkék: animáció iromány csizmás kandúr spin off 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr773455800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

curby (törölt) 2011.12.11. 17:45:06

nekem mind a négy shrek tetszett.szerintem ez is jó lesz ma meg is nézem.

bucbuc 2011.12.11. 18:56:07

@curby: A harmadik konkrétan nézhetetlen volt.

borisz 2011.12.12. 00:59:36

@bucbuc: jah, a harmadik volt a mélypont.

A nép fia 2011.12.12. 07:22:59

A Shrek 4. része, bár nem volt tele hálivúdi utalásokkal, legalább eredeti történettel bírt. A leggyengébb mindenképp a harmadik.

Spanyol vadnyugat, igen, létezett! Gondolj csak a western-filmekre: dígók és gringók... Minden westernben kötelező a mexikói! Ráadásul 1853 előtt Texas, Arizona, New Mexiko, California (és talán még Nevada is) Mexikóhoz tartozott, és csak az amerikai-mexikói háborúban csatolták el tőlük. (pl. a Banderas-os Zorrók pont California Mexikótól való függetlenedéséről szólnak, és hogy a Konföderációhoz akarnak csatlakozni).

Ez az animációs mese, bár valóban lassan indul be, de legalább jó! Látványos, vicces is, noha ezt a Tojást legszívesebben meggyilkoltam volna az első feltűnésénél, annyira nem szimpi. De ez a cél, hiszen ő a "főgonosz". Szóval, a karakterek működnek, a sztori ugyan lassan indul, ez tény, de egy gyereknek mindegy. Ez a mese gyerekeknek készült, nem gyerekes felnőtteknek, mint a Shrek. Ez a mese inkább aranyos, mintsem vicces és poénos. Talán nem is baj, mert visszaad valamit a mesék bájából, és szerintem ez a lényeg. Néha már borzasztóan idegesítő, hogy minden animációs filmet a poénokra hegyeznek ki.

Nem egy maradandó ez az alkotás, de közepesnél mindenképp jobb.

Egy dolog hiányzott csak igazán: Selmeczi Roland szinkronja..... :-(

Anak 2011.12.12. 08:48:34

@A nép fia: Ki lett végül a macska hangja? A magyar előzetesekben, mintha Fekete Ernő szólaltatta volna meg.

A nép fia 2011.12.12. 09:56:17

@Anak: Már a Shrek 4-ben is Crespo Rodrigo szólaltatta meg, és ha jól emlékszem, akkor ebben is. De hiába a spanyolos név, Selmeczi hangja sokkal inkább illett a macskához.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.12.12. 10:16:13

Selmeczi kiváló választás volt anno a macskához, de egyébként is remek szinkronszínész volt.

@A nép fia: Tóbiással az volt a baj, hogy olyan semmilyen. Még csak utálni sem lehet, egyszerűen szürke és mikor jön a fordulat az egyszerűen nevetséges.

Szerintem a Shrek 1 kiváló volt, a második valamivel gyengébb, de az is teljesen élvezhető, a harmadikat is kedveltem. A negyedik viszont iszonyat rossz lett.

Nem állja meg a helyét, hogy gyerekeknek készült. Megint el kell mondanom, hogy egy mesére nem megy el egyedül egy 8 éves, ott van vele anyu és apu is, szóval nekik is élvezniük kell.
A bevételt látva a Shrek utolsó részeiből tanulva már ellent tudtak állni a szülők a gyerekeknek kéregetésének, legalábbis egy részük.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.12.12. 10:54:40

Nekem mindegyik Shrek tetszett, de a 4. már nem volt az igazi. Ez a Csizmás a Kandúr kb egy szinten van vele. Imaxben néztem, és hiába volt látványos meg háromdés, egy erős közepesnél nem lett jobb. Én igazán a mellékszereplőket hiányoltam belőle, akik az animációs filmekben általában feldobják az unalmasabb részeket (mint amilyen pl maga a Kandúr volt anno a Shrekben :)).

SoulMiner 2011.12.12. 13:22:21

Szerintem a Shrek 1 jó volt, valamelyest új volt. A Shrek 2 szerintem sokkal jobban sikerült. A 3. részen konkrétan elaludtam a moziban. A 4. részt már meg sem néztem.

Viszont, a Csizmás, a kandúr NAGYON TETSZETT! Leginkább a Toy Story 3-at juttatta eszembe, ugyanis ahhoz hasonló zsánerfilmes történetvezetése van. Baromi jó kaland, és az animáció egyszerűen zseniális. Olyan apró nüanszokra is odafigyeltek a karakterek animálásánál, amire néha még a Pixarnál sem szoktak.

Igen, a tojáson én is nehezen tettem túl magamat, kellett vagy 20 perc, hogy ne arra gondoljak, vajon mennyit füveztek az írók, hogy egy macska méretű, beszélő záptojást tegyenek meg negatív főszereplőnek, azután arra jutottam, hogy valószínűleg nem keveset, és azt a producerekkel együtt szívták el, akik erre rábólintottak.

Szerintem JOBB, mint bármelyik SHREK.

Anak 2011.12.13. 08:44:18

@SoulMiner: Ez a Tojás Tóbiás (eredeti nevén Humpty Dumpty)egyáltalán nem a mai kor szüleménye. Az 1800-s évek elején találták ki. Szóval inkább akkor szívott valaki sok ópiumot meg ivott abszintot.
en.wikipedia.org/wiki/Humpty_Dumpty

SoulMiner 2011.12.13. 08:55:35

@Anak: Na, akkor ez az én hiányosságom volt... Tényleg 200 éves agyszülemény! Kemény!

Mese92 2012.01.04. 07:10:05

Aranyos mese volt, annyira nem maradt meg, de engem lekötött :D Humpty Dumpty (eredeti nevére már nem is emlékszem, talán Tóbiás) tényleg irritáló volt, de hát ő sosem volt egy szimpatikus figura, Alice-al is csak gorombáskodott a könyvben, ha jól emlékszem. Crespo Rodrigo nagyon klasszul szinkronizálta a spanyol cicust, Selmeczi után nem is lehetett volna más, akinek ilyen jól állt volna ez a karakter. A lány cicusnak Németh Borbála volt a hangja,az a csaj meg egy tünemény (Csillagpor: Yvanne).

nikodémus 2012.02.05. 07:31:56

Magát stabilan tartó, konstans borzalom. Esti agykikapcsolásnak is rettentő kevés. Azt gondoltam, a két utolsó Shreknél nem lehet lejjebb, úgy látszik, tévedtem.
süti beállítások módosítása