Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

TOP 10 Filmfeldolgozások

2012.01.14. 18:05 BeniMan 42 komment

 

Csütörtökön mutatják be a magyar mozik A tetovált lány amerikai feldolgozását. Hollywoodot régóta éri az a kritika, hogy nincsenek már eredeti ötletek, hogy csak remakeekből él az álomgyár. Pedig a filmfeldolgozások kezdetektől jellemzők az amerikai stúdiókra és megannyi remek alkotás született ilyen feldolgozásokból. Kérdés David Fincher képes lesz e maradandót alkotni Niels Arden Oplev eredetijéből. Ennek apropóján összeszedtem a 10 legjobb filmfeldolgozást. A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb remake? Melyik film/filmek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni!

10. A tégla / Szigorúan Piszkos ügyek

Martin Scorsese 2006-ban végre megkapta rég megérdemelt rendezői Oscar díját a Tégla című filmért, amelyben Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon mellett egy tucat világszár szerepelt. A sors fura fintora hogy az eredeti filmek tucatjait elkészítő rendező épp egy remake-ért vehette át az arany szobrocskát. A film eredetije ugyanis Andrew Lau és Alan Ma rendezők munkáját dicséri. A szigorúan piszkos ügyekben részlet gazdag, árnyalt és pontos képet festettek az adott társadalom bűnözői és bűnüldözői alvilágának életéről. Sokan a Hongkongi Keresztapa filmként tekintenek az alkotásra és bár Scorsese Oscart kapott a Tégláért kevesen vannak, akik nem ismerik be az eredeti bizony jobb volt.

9. Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi / Ocean's Eleven – A dicső 11

Steven Soderbergh 2001-ben dolgozta fel Lewis Milestone 1960-as akció vígjátékát. A történet szinte alig változott, ugyanazt a jól bevált receptet követte mindkét rendező, egy csomó Hollywoodi hírességet pakoltak a filmbe, akik aztán elvitték a hátukon a filmet. 1960-ban a Rat Pack bandára, vagyis a Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. hármasra építették a filmet és olyan remek színészek csatalakoztak hozzájuk, mint Peter Lawford, Joey Bishop, Angie Dickinson vagy Shirley MacLaine. A 2001-es filmben George Clooney és barátai szórakoztattak minket. Mindkét film, szórakoztató, pörgős, vicces, én nem tudnék dönteni melyik is a jobb…

8. A légy

A tipikus példája ez a film amikor a remake sokkal jobb mint az eredeti film. Kurt Neumann 1958-as filmje a maga idejében bizonyára rémisztő volt, ám mai szemmel a légyfejjel közlekedő tudós már inkább nevetésre sarkal. David Cronenberg 1986-ban azonban Jeff Goldblum főszereplésével egy időtálló igazi klasszikust rendezett, amely még ma is milliókat borzongat meg.

7. Két tűz között / La Totale!

James Cameron és Arnold Schwarzenegger harmadik együttműködése egy szórakoztató James Bond szerű akciófilm, mely a maga idejében minden idők legdrágább filmjének számított. A mozi a La Totale! című 1991-ben bemutatott francia komédia amerikai feldolgozása, amit Claude Zidi az Éretlenek rendezője tett le az asztalra. A kanadai ex kamionos Zidi filmjét pusztán kiindulási alapnak tekintette, amiből egy igazi akcióorgiát hozhatott össze az osztrák tölgy főszereplésével.

6. Váltságdíj

Mel Gibson élete egyik legdrámaibb alakítását nyújtotta Ron Howard 1996-os filmjében. Feszült thriller, nem kevés drámával átszőve, remek szereplőgárdával. A már említett Gibson mellett Gary Sinise Rene Russo is remek alakítást nyújtott. Howard az 1956-os Alex Segal által rendezett drámát dolgozta fel. Az eredetiben az akkor még drámai színészként próbálkozó Leslie Nielsen játszotta az egyik gyerekrablót.

5. A Dolog / A Lény - egy másik világból

John Carpenter nagy rajongója volt az 1951-es A Lény - egy másik világból című horrornak. 1978-ban még kultikus horrorfilmjébe a Halloween - A rémület éjszakájába is becsempészte a filmet. Michael Myers ámokfutása közben a tv-ben Christian Nyby és Howard Hawks közös szerzeménye megy. A maga idejében nagy siker volt a film a közönség tetszését gyorsan elnyerte. Carpenter filmje azonban képes volt felülmúlni. A Kurt Russell főszereplésével készült filmet a rendező legjobb munkájaként tartják számon és megingathatatlan a helye minden idők legjobb horrorfilmjeinek listáján.

4. Egy maréknyi dollárért / A testőr

Akira Kurosawa pályafutása során megannyi remek filmet rendezett, amelyek közül nem egy joggal ott van minden idők legjobb filmjei között. Egy kevésbé ismert filmje az 1961-es Testőr, amiből Sergio Leone 1964-ben megrendezte minden idők egyik legjobb western filmjét az Egy maréknyi dollárért című remek alkotást.  Akira Kurosawa beperelte Leone-t és a gyártókat, mert szerinte jogdíjak fizetése és az eredeti alkotók megemlítése nélkül "nyúlták le" A testőr történetét és motívumait. Végül Kurosawa megnyerte a pert, és így ingyen hozzájutott az Egy maréknyi dollárért japán forgalmazási jogához, melyből igen szép összeget tehetett zsebre.

3. Ben Hur

Bizony minden idők egyik legjobb, legnagyobb volumenű és legtöbb Oscar díját besöprő filmje is egy remake. Sőt, egyenesen egy remake remaekjének a remakeje.  Már 1907-ben megrendezte a filmet Sidney Olcott és Frank Rose. A rövid terjedelmű alkotást, kevesebb mint 20 év múlva 1925-ben Fred Niblo dolgozta fel. Az film olyan jól sikerült, hogy többen máig úgy tartják ez minden idők legjobb Ben Hur feldolgozása. Végül William Wyler 1959-ben látta elérkezettnek az időt hogy leforgassa grandiózus alkotását Charlton Hestonnal a főszerepben. Az eredmény ismert, igazi Oscar eső és örök időkre bebetonozott hely minden idők legjobb filmjeinek listáján.

2. 12 majom / A móló

Chris Marker 1962-ben elkészítette A móló című francia fénykép-regényét, ami fekete-fehér állóképek segítségével meséli el a harmadik világháború után a föld alá kényszerülő, kihalás szélén lévő emberiség történetét. A mű szinte már a feledés homályába veszett azonban Terry Gilliam 1995-ben úgy gondolta érdemes vászonra vinni újra a filmet. Az alig 29 millióba kerülő alkotás több mint 200 milliót hozott, igazi kultuszfilmé vált, nem mellékesen kiderült Bruce Willisről hogy remek drámai színész! Minden idők egyik legokosabb, legizgalmasabb scifije lett Gilliam feldolgozása.

1. A hét mesterlövész / A hét szamuráj

Akira Kurosawa talán legjobb műve, amely 1954-ben berobbant a köztudatba. Minden idők egyik legjobb filmje (imdb:8,8), egy elképesztően hatásos alkotás volt. Kurosawa tökéletest alkotott! John Sturges hat évvel később feldolgozta a filmet és bár kétség sem férhet hozzá a japán rendező eredetije volt a jobb alkotás, az is biztos, hogy az amerikai feldolgozás is a legjobb filmek listáján ott van. Az igazi sztárparádét felvonultató alkotást (Charles Bronson, James Coburn, Yul Brynner, Robert Vaughn, Steve McQueen) méltán tartjuk a legjobb westernnek. Érdekesség hogy az eredeti filmet és a feldolgozást is beválasztotta az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb filmje közé.

Ti jöttök!

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr843545453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mese92 2012.01.14. 18:10:37

Én a Sabrinát hiányoltam a listából, amúgy pofás összeállítás lett.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.14. 18:12:38

Jó összeállítás. Nálam a Texasi láncfűrészes vagy A dolog állna az élen (bár az eredetit nem látta).
A hét mesterlövész szintén egy jól sikerült feldolgozás, a True Lies meg inkább csak az alap dolgokat vette át, a többi megváltoztatta Cameron.

A tégla nekem nem igazán tetszett és Wahlberg Oscar jelölését sem értem:)

raftery 2012.01.14. 19:27:47

az olasz melo miert maradt ki???
:(((

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2012.01.14. 19:35:42

Nem remake, csak ötletlopás:
Sengoku Jieitai -> Végső visszaszámlálás

Nem remake, csak átdolgozás (vonat helyett busz, valamint lélektani dráma helyett akció):
Shinkansen daibakuha -> Féktelenül

visszafelé:
Mobil -> Connected

Pipas 2012.01.14. 19:48:41

A hét mesterlövésznek és az egy marékni dollárért -nak is van újabb feldolgozása.

ideasz 2012.01.14. 20:02:06

@Pipas:
És a the thing-nek is 2011-ből. Bár az elég ratyira sikeredett

Pipas 2012.01.14. 20:20:00

@Pipas: Akarom mondani *nekem* tetszett. Damn!

Mózsi bá (törölt) 2012.01.14. 20:31:04

Off:"James Cameron és Arnold Schwarzenegger második együttműködése..."
Nem második együttműködése volt, hanem a harmadik. Javítsd kérlek, amíg a filmguru fórumozók le nem tolnak!
On:A Dracula már csak azért is kötelezően idevaló, mert az eredetiben valami Lugosi Béla játszott atomnagyot.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.14. 20:39:37

@raftery: Ahány ház, annyi lista:)

@ideasz: Az nem feldolgozás -remake kategória, hanem előzmény.

@Mózsi bá: Schwarzi eljátszotta a Terminátort, igaz kétszer, de ettől még ugyanaz a franchise, ugyanaz a halálosztó robot. Szóval ha így vesszük az egy, szerintem BeniMan is így gondolta.

Maya-- 2012.01.14. 20:48:36

tetszik az összeállítás..még nem igazán gondolkodtam, hogy az én listám milyen lenne, de a tegnap láttam a Fincher tetováltját, s ma megnéztem a svédet..háát, majd írok róla bővebben a naplóban. addig is gondolkodom, hogy én mit tennék egy ilyen listára.

Globetrotter2014 2012.01.14. 20:52:00

Tudom megszólnak majd érte, de a Cruel intentions nekem egy ilyen kedvencem, pedig re-remake.

Amőgy nagyon jó a lista kiváncsi leszek a kommentekre, hátah beurik még egy-kettő...

Mózsi bá (törölt) 2012.01.14. 21:08:43

@koimbra: A két terminator film között eltelt vagy hat évecske, szóval számomra nem tűnik egyszeri együttműködésnek a dolog. Véleményed tiszteletben tartása mellett úgy gondolom, hogy ez kétszeri együttműködés, vagyis az említett remake már a harmadik.

Fallandraise 2012.01.14. 21:17:43

tudom személyes lista, de azért fura hogy 1 true lies (ami szerinted is csak az alapszitut vette át)benne van de a már említett Cape fear vagy egy Scarface lemaradt illetve az én remake listámon első Heat sincs sehol :) amúgy korrekt összeállítás.

Maya-- 2012.01.14. 21:25:34

én megemlíteném ami még nekem kivételesen tetszett:

- 3:10 to Yuma
- The Ring
- Insomnia (C.Nolan miatt:))

BeniMan 2012.01.14. 21:29:38

Ez a rovat egy vitaindító. Itt az a lényeg hogy feldobok egy témát azzal h összeszedek 10 filmet és utána a kommentek közt beszélgetünk, vitázunk kibeszéljük az adott témát. Egy ilyen listánál sem írtam hogy bizony ez a 10 a legjobb és ez így van!!! Épp hogy minden cikket úgy kezdek h: "A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám." Ez az Én ízlésemet mutatja azt h az adott témában Én melyik filmeket szeretem. Nem azt jelenti h ez a 10 film igenis a legjobb. Ezt értsétek meg. EZ EGY VITAINDÍTÓ!!!!! Amúgy pedig nem lehet olyan listát összehozni amely tükrözi mindenki véleményét, ez nem egy objektív szempontrendszerű lista. Ezért nem értem a sok "ez miért nincsen rajta???" kezdetű szemrehányást. Mondom ez egy szubjektív lista. Épp azért vannak a kommentek h itt el lehet mondani hogy: "az én listámon... ez van rajta". Ennyi. :)

@Mózsi bá: Nyugi kivan javítva.:) Szóltál, igazad van, kijavítottam.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.01.14. 21:32:38

Nem rossz lista, egy filmet hiányolok, amit senki nem említett még: A Sebhelyesarcú. Nálam az a legjobb remake.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.01.14. 21:33:45

Illetve látom, megemlítették, csak a listán nincs.

a_tom 2012.01.14. 21:37:56

Oscar. Sosem gondoltam volna hogy egy film amiben Stallone játszik, megközelít egy Louis de Funes-t :)

Egyébként tudtátok hogy a fimfeldolgozások területén is mi magyarok vagyunk a világelsők mint természetesen mindenben? Meseautó, Hyppolit, Egy szoknya egy nadrág, ... :)

Fallandraise 2012.01.14. 21:40:05

@BeniMan: én nem hánytam szemre :) pont azt akartam írni hogy (csak biztos rosszul fogalmaztam) hogy 10-ből 7 nálam is stimmel. :))
@Swarm: öööö Scarface néven megemlítettem :)

BeniMan 2012.01.14. 21:49:03

@Fallandraise: ok minden rendben. :)@a_tom: Nálam Sly verziója magasan veri az eredetit! Nekem újdonságot mondtál. De ha belegondolok valóban. Sajnos a magyar filmgyártásban nincs sok önálló ötlet....

Szoltik 2012.01.14. 22:12:53

A mólót nagyon ajánlott mindenkinek megnézni, ritka élmény.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.01.14. 22:23:01

Az Alien az minek a rimékje? A két öregasszony segget cserél kettőnek?

Pipas 2012.01.14. 22:25:38

És a Bruce Willis-es "For the last man standing" mint ez "Egy maréknyi dollárért" remake-je? Csípem azt a filmet.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.01.14. 22:28:17

Ami számomra említésre méltó: True Grit, Twelve Monkeys, True Lies, The Italian Job, Oscar Ocean's Eleven, 3:10 to Yuma, Ben-Hur, Ransom.
Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy több rossz remake készült mint jó. :)

BeniMan 2012.01.14. 22:29:38

@Pipas: az a remeke remakje. :) De annyira szar minősége volt (szerintem) hogy nem gondoltam érdemes arra h megemlítsem.

Pipas 2012.01.14. 22:35:35

@BeniMan: Ah, nekem az is tetszett. Valami baj lehet az ízlésemmel... :)

csillámpóni 2012.01.14. 22:40:08

Kubrickot már meg se akarják? Pedig a Gépnarancs és a Ragyogás is meglehetős. Konkrétan a Gépnarancs esetében már eleve nem értettem Burgess minek biggyeszti oda a csöpögős utójátékot, ezt Kubrick merészen levágta - és milyen jól tette, hogy a film egyéb érdemeit ne is említsem. A Ragyogásban sem az "All work and no play makes Jack a dull boy" a legjobb, de hogy a könyvben pont nincs benne, az nagy kár.
Aztán ott van Tarkovszkij Sztalkere, ami szintén alaposan túlmutat az amúgy szintén meglehetősen eltalált könyvön. És még vagy egy tucat (közte némi jóindulattal a Travolta-féle Battlefield Earth). De az "All work and no play makes Jack a dull boy" tulajdonképp mindent visz.

Dr.Zomboss 2012.01.14. 23:13:40

A rekorder szerintem a Testőr. 3 nagyon jó filmet csináltak belőle, a már említett Maréknyi... és a For the last... (Az utolsó emberig) kívül a Halál keresztútján c. Coen mozi is az alapján készült.

Atkakukac1989 2012.01.14. 23:34:56

A sebhelyesarcú van fent az én listámon, meg a King Kong. (A váltásdíj és az Oceans helyett). A többi egyezik :P

Nagyon szép lista, grat Beniman!

Fallandraise 2012.01.14. 23:47:14

@Dr.Zomboss: nem akarom a testőr és kurosawa érdemeit kicsinyíteni (mert rohadt jó filmről és 1 kíváló rendezőről van szó) de az említett filmek (maréknyi...,utolsó...,halál...)ugye a testőr sztoriját remakelték amit kuroszava is "nyúlt" Hammett 1929-es Véres aratásából. (el kell olvasni elég jó)illetve a 1931-es szintén Hammett regény Az üvegkulcsból gyúrta össze. és mivel 61-re amikor a testőr elkészült az üvegkulcsot már 2-szer is megfilmesítették tulajdonképpen a testőr is egy remake.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.01.14. 23:58:18

@Dr.Zomboss: Tegyük hozzá, hogy a Testőr és a többi remakeje mind Dashiel Hammet Véres aratásából táplálkozik. geekz.blog.hu/2010/12/15/veres_aratas

eltorzult valóságérzékelés 2012.01.15. 00:15:18

én meg azt mondanám, hogy a Ben Hur nem remake, hanem agy könyv töbszörös filmrevitele, ahogy mondjuk például a Tim Burton féle Majmok bojgója sem a 68-as filmből, hanem Boulle regényéből készült (vagy bármely Jézusról szóló fimről sem mondjuk hogy az első mittomén 1902-es némafilmes Jézusfilm remakejének a remakejének a remakéje hehe).
De ha már remake, akkor a Két féidő a pokolban/Menekülés a győzelembe is megért volna egy misét.

eltorzult valóságérzékelés 2012.01.15. 00:18:05

mielőtt felybebasszna egy nyeevtannáci: töbszörös=többszörös és bojgó=bolygó

eltorzult valóságérzékelés 2012.01.15. 00:25:00

Eszembe jutott még a Nikita is, a sok számtalan meghalivuduzott francia filmből

na meg a Psycho - majd elfelejtettem!

NZ79 2012.01.15. 10:12:04

Visszavágó...egy hatvanas években forgatott Lee Marvin -mozi újrája...remek :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.01.15. 10:30:04

Szerintem az idei Szalmakutyák jobb volt, mint az eredeti., bár szerintem senki sem ért ebben egyet velem.

Maya-- 2012.01.15. 11:07:09

azt mondják a Fright Night is jobb mint az eredeti, nekem is nagyon tetszett..

A nép fia 2012.01.15. 11:13:21

@a_tom: Sőt, már maga a film is egy színházi darab filmes adaptációja! Egyébként a Stallone-féle fergetegesen jó, mindig dőlök a nevetéstől, ha megnézem! :-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.15. 18:38:30

"A kanadai ex kamionos Zidi filmjét pusztán kiindulási alapnak tekintette"

Az eredetinek van magyar címe is, Titkolt titkosügynök, és szerintem jobb, mint a Schwarzi-féle. És azért volt egy két poén, amit szó szerint átvettek, sőt, a legemlékezetesebb jelenetet, vagyis a lépcsőn lebukdácsoló, mindent arabot magától lekaszaboló gépfegyvert kockáról kockára újraforgatták.

They don't care about US 2012.02.25. 16:15:50

A BenhuR rosszabb, mint egy többórás kínzás!
süti beállítások módosítása