Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A maszk mögött: Kevin Peter Hall 1.

2012.01.29. 20:01 koimbra 27 komment

 

Az újonnan elinduló (?)  "sorozatban" olyan emberekről lesz szó, akik emlékezetes alakítást nyújtottak egy vagy több filmben úgy, hogy az arcukat nem igazán láthattuk. (Szóval nem a lényről, vagy éppen a "smink" megvalósításáról pötyögök.)
 

Ragadozóként Kevin Peter Hall vadászhatott egy elit egységre (később Los Angelesben érezhette jól magát), akik együtt megjártak már jó néhány földi poklot és a szemük se rebbenne, ha esetleg százan állnának velük szembe. Csakhogy ezúttal egy földönkívüli lény szemelte ki őket. Eredetileg Jean-Claude Van Damme rohangálhatott volna a kosztümben, az eredeti elképzelés szerint egy harcművész űrlényt formálhatott volna meg. Ám a szereplőgárdában jó néhány hegyomlás kapott helyet, Arnold Schwarzenegger mellett Jesse Ventura és Carl Weathers is ugráltathatta a bicepszét és mellizmát. Ezek után a producerek inkább letettek arról, hogy a Predator „nindzsa” legyen. Van Damme nem volt elégedett, sem lelkes, a ruházatot túl melegnek találta és nem is bizonyult együttműködőnek, kirúgták, miután szándékosan megsebesített egy kaszkadőrt. Mihelyt újratervezték és átalakították a ruhát helyére Kevin Peter Hall került, aki 2 méter 20 centi volt, ráadásul már dolgozott együtt Stan Winstonnal is az Óriásláb és Handersonék családi filmen. (A képen Schwarzi és Hall áll egymás mellett.)

Hall 1955-ben született Pittsburghben, szülei is szép magasak voltak, édesapja és édesanyja is 190 centiről nézhetett le. Felvették a George Washington Egyetemre, ahol a kosárlabda mellett a színészet is érdekelte. A diploma után Venezuelában próbált szerencsét játékosként, de hamarosan a filmek felé fordult. Elsőként a Jövendölés horrorban bukkant fel, ahol egy mutáns medvét játszhatott el. Hatalmas mérete miatt inkább horrorokhoz hívták. Az 1980-as Fenyegetésben egy űrlényt testesített meg, a Misztikus játékban Gorvilt alakíthatta, majd a Monster in the Closetben is szörnyként tűnt fel. Pályázott a Kedves ellenségem földönkívüli szerepére is, de nem őt szerződtették le. Ezt követően barátságos lény bőrébe bújhatott bele, az Óriásláb és Hendersonék filmben a jetit, azaz Óriáslábat formálhatta meg (Oscar jelölés Winstonnak). Később a film alapján készült sorozatban is eljátszhatta a kedves és aranyos jetit. A széria első évadának a forgatása után hunyt el AIDS-ben, egy súlyos baleset  után vérátömlesztést hajtottak végre rajta, ekkor kapta a fertőzött vért. Az Óriásláb film után kérték fel a Ragadozó szerepére, amit boldogan bevállalt, a klasszikusban mellesleg kosztüm nélkül is láthatjuk, a végén ő a helikopter pilótája.

„Nem csak egy olyan fickó vagyok, aki szörnyjelmezben csoszog össze-vissza, inkább egy afféle bábmester lennék, aki a láb és kézmozgásokkal megkísérel a lénynek személyiséget kölcsönözni”- Hall

Címkék: maszk mögött

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr173969675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2012.01.29. 20:06:44

Jó ötlet. :) Van egy pár ténYem alak.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.01.29. 21:02:21

Örülök, hogy csak belefogtál, jó lett a cikk!
Swarzi hobbitnak tűnik Hall mellett.

Thom Yerk 2012.01.29. 21:22:29

nem szoktam kukacoskodni ennyire, de a venezuálban-t javítsátok ha tudjátok! köszi

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.01.29. 22:08:58

Maradt a Ragadozóban Van Damme jelenetieből is, nem vágták ki az összeset.

Persze ezek mind olyanok, amikor a ragadozó álcázza magát.

A kivágott jelenetekben mutatnak néhány ilyen green screen-es mozzanatot, ami végül bekerült a végső filmbe:

www.youtube.com/watch?v=BvwtVWg5jIE

Globetrotter2014 2012.01.29. 22:13:10

Kicsit rövid a poszt. Nem ő játszott (mármint arccal is) a misfits of science-ben? (Ha valaki egyáltalán emlékszik arra a sorozatra).

Van pár izomgyurka aki mellett svarci elmegy törpének. Én nem egy filmje volt tele ilyenekkel (pl Running Man).

Elvi szél 2012.01.30. 00:24:41

ez jó lett, az HIV-es vért vajon a Predator előtt kapta? Schwarzinak lehetett pár álmatlan éjszakája.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2012.01.30. 00:47:18

a Harry and the Hendersons (amúgy zseniális) óriásláb jelmezét Rick Baker tervezte, aki mondjuk nem kisebb mester a szakmában, mint Winston maga. ez egyébként a mai napig a valaha készült legélethűbb majom maszk. semmilyen szétcégéízett Andy Serkis nem ér a nyomába

Mikka-Makka 2012.01.30. 01:42:52

@Elvi szél: mivan??
ne legyél már ennyire tudatlan.vagy szerinted svarcival intim viszonyba kerültek?:)

vrango 2012.01.30. 07:52:52

"Nagy" figura! :D
Milyen szomorú véget ért:(

@Linkovic Csumoszky: Én először nem akartam elhinni, hogy a GYU-ban "Sallah" játssza Gimlit... aztán megláttam.
De valahogy mégiscsak más, ha egy nagy/kicsi alakot valóban nagy/kis méretű színész játszik (pl. evokok is).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.30. 08:34:19

jó ötlet az új sorozat.

Kicsit csodálkozom, hogy nem Vader-rel kezdted. :D

Mégis ő a leghíresebb, a feka csóka aki 3 rész alatt fehér lesz. :D

párnalárva 2012.01.30. 08:45:06

Elvi szél

"ez jó lett, az HIV-es vért vajon a Predator előtt kapta? Schwarzinak lehetett pár álmatlan éjszakája."

Te tudsz vmt? Hall és Shwarzi buzultak egymással?
Ha már úgyis ott volt a stáb leforgattak gyorsan egy melegpornót is?
Vagy inkább csak egyszerü vagy?

korne1-z · http://www.hangzorro.hu 2012.01.30. 10:17:57

@doggfather: én is azt hittem az lesz az első rész. de lehet az túl klisés...
ez így frankó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.30. 10:25:39

@korne1-z: jaja, az lehet túl egyértelmű lett volna.

Pasolini 2012.01.30. 10:37:14

Azért ha a Predátor lement volna spárgába akció közben , azt hiszem mindenki tudta volna hogy Jean Claude lappang a jelmez mögött , bár elég törpe méretben tudta volna előadni magát . Mondjuk ő lehetett volna a Hobbit Predátor :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.30. 11:16:48

@doggfather: A Star Wars lerágott csont:) Annyi helyen beszéltek már róla, hogy nem akartam ezzel kezdeni. Egyébként is majdnem Jason lett az első:)

@ZF2: Nem akartam oldalakat írni róla. És igen, nem említettem meg minden filmet, amiben játszott. Egyébként szerinted miben lehetett volna hosszabb?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.30. 11:37:18

@koimbra: én is megkövettelek feljebb, hogy ő túl egyértelmű lett volna. :D

Maya-- 2012.01.30. 11:39:19

tetszik ez a sorozat :)

Is 2012.01.30. 11:53:09

@párnalárva: Nem kell mindjárt a leggonoszabbra gondolni... :)

Az viszont teljesen jogos, hogy ha az ember tudja, hogy a közelében egy HIV opzitív valaki van, attól abszolút beparázik, bármennyire is nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy megfertőzze. Valószínűleg mi sem lennénk mások.
Ráadásul egy filmforgatás alatt, kaszkadőrmunkák közben előfordulhat egy-két vérző sérülés, és máris kész az überpara, hogy vajon akkor most mi van?
Szóval szerintem nem kell egyből ledorongolni elvi szelet.

Vagy ez, vagy pedig ő látta a rendezői változat XXX-es kivágott jeleneteit is... :P

Elvi szél 2012.01.30. 13:09:33

gyermekeim, biztos hallottatok már arról, hogy az AIDS vérrel is terjed (a cikkben asszem szövegszerűen is megemlítődik), s egy akciófilm forgatása közben el-elcsöppen némi vér, karcolások, apró balesetek, nos hát ezért, bár kétségtelen a meleg szál izgibb.

Void Bunkoid 2012.01.31. 12:30:12

@ZF2: a Running Manben Fireball volt a legjobb, főleg, hogy ő már veterán izomgyurka volt a film idején (a szerepet játszó Jim Brown még minden lődözős-kommandós akciófilmek ősatyjában, a Piszkos tizenkettőben is játszott bezonyám :)))

Globetrotter2014 2012.01.31. 14:03:24

@koimbra: háát, ha meg ennyit tett le az asztalra akkor elég sok posztot lehetne írni hasonló kaliberű emberekről.
Szeritnem jó referenncia a(z azóta kicsit leült) ZSkategória blog "szinész"bemutatója. Stílusos, pont megfelelő hosszűságú, és mivel annyit nem lehet róluk írni, kicsiti modorosblogra fordítja.

Nem mondom hogy nektek is azt kéne, mert cserébe ti szakmailag vagytok ott (érdekes, naprakész), felesleges jófejkedést meghagyhatjátok annak aki az előbbieket nem nyújtja.
Viszotn maga poszt nekem így kicsit üres.

@Void Bunkoid: egy tonna ("szó szoros értelméven") veterűn gyurka volt, ex pankrétortól (Jess Ventura, Sub zero) testépítőig (Thorsen). Meg persze egy két színész is (Y Kotto), és "Starsky" a rendezői székben.

Nagyon jó film volt. A legfurűább az hogy a tök "nímand" hobbit ürge mennyire jó alaktást ad mint "főgonosz". Sok olyan filmet láttam ahol a sztráparádéban elmarad a gonosz szereplő (Die Hard 4.0, Hanckock), itt nincs hiányérzetem.
süti beállítások módosítása