Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Röviden: Veszélyes vágy (A Dangerous Method)

2012.03.15. 19:35 koimbra 2 komment

Az emberi lélek sötét oldalának bemutatása és feltárása, a szexualitás és a vágy témakörének boncolgatása és a pszichológia mély bugyraiba való lemerülés kinek másnak lenne tökéletes sztori, mint David Cronenbergnek? Ám a film közben egyszer sem tűnik úgy, hogy egy Cronenberg alkotás peregne szemünk előtt. Egy biztos, a végén senki nem tudná megmondani, hogy a Veszélyes vágyat ő dirigálta. Az igaz történet alapján készült alkotásban Sabina Spielreint Carl Jung veszi kezelésbe, először csak a rendelőjében, később az ágyban is. Spielrein felbukkanása erősen kihat a Jung és Sigmund Freud közötti szakmai és emberi kapcsolatra, voltaképp Freudnak egyáltalán nem tetszik, hogy kollégája csúnyán eltér az eddig megszokott kezelések menetétől. Freud először jó barátként belemegy az eszmecserékbe, próbálja „tanítványát” a helyes útra terelni, tanácsokkal látja el, később felébred benne a szakmai féltékenység, nincsenek ínyére az új elképzelések.  Michael Fassbener és Viggo Mortensen remekelnek, mintha rájuk öntötték volna szerepeiket, Keira Knightley néhol túlzásba viszi játékát (karakterét egy másik filmben talán azonnal ördögűzésnek vetették volna alá,), mellesleg az ember legszívesebben meghívná egy tucat hamburgerre, fel kellene szednie néhány kilót. A filmnek egyszerűen se íze, se bűze, azért válhat érdekessé, mivel láthatjuk, hogy Jung miképp próbált gyógyítani, illetve a két kolléga beszélgetései, példái is említésre méltóak. Kissé olyan, mintha egy pszichológiai előadásra készült volna a film, mintha a diákok így többet tudhatnának meg a pszichoanalízisről és a neurológia két nagy alakjáról. Bizonyára az egyetemen jobban értékelték volna Cronenberg elemzését, aki még meg sem kísérli, hogy művén később jobban elgondolkodjunk.

Címkék: iromány dráma röviden igaz történet 50 % a dangerous method

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr624318978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2012.03.15. 20:25:29

Tökéletes diagnózis: a film sokat ígért, de teljesen érdektelen lett.

SarahConnor 2012.03.23. 06:44:13

Nem értek egyet a színészi játékok magasztalásával. Keirát tényleg kínos volt nézni az elején, kicsit túlzásba vitte a rángatózást, de állítólag Cronenberg tanácsára, hátha ez mentség. Viggo Mortensen azon kívül, hogy szivart pöfékelve elszavalta a betanult Freud-elméleteket, mit csinált még? A jelenetei 99%-ában elgondolkodva ül és maga elé beszél réveteg tekintettel. Nem hívnám ezt ütős színészi játéknak. Fassbender is hasonlóképpen be volt határolva a gyenge szerep/film által. Bár neki több volt a mozgástere, azért ő is tud jobb lenni, sőt zseniális -lásd: Shame.
süti beállítások módosítása