Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tükröm, tükröm (Mirror Mirror)

2012.03.22. 22:30 koimbra 8 komment

A klasszikus meséket számtalan alkalommal vették elő a derék  filmesek, de talán mind közül a Disney-féle rajzfilmek voltak a legemlékezetesebbek. Az utóbbi időben Hollywoodban elzárták az ötletcsapot, a rémülten pislogó producerek és az írók szeme előtt a képregényfilmek, remake-ek és reboot-ok lebegnek. Így került előtérbe Csipkerózsika és Hamupipőke, de akkor ugrottak rá igazán erre a témára, amikor a költséges Alice Csodaországban több, mint 1 milliárd dollárt kaszált a mozikban. Úgy látszott érdemes egy nagy adag pénzfröccsöt adni néhány közismert mese filmverziójának, még az sem szegte kedvét a filmeseknek, hogy Piroska (A lány és a farkas), illetve a Szépség és a Szörnyeteg (A szép szörnyeteg) újabb verziói nem termeltek több száz milliót. Mindenesetre rendületlenül tervezgetnek néhány Pán Péter filmet, felbukkan Csipkerózsika is, közeleg a Jancsi és Juliska folytatása és Hófehérkéből sem fogunk hiányt szenvedni. Sőt, utóbbiból idén rögtön két verziót is kapunk (majd még egyet ráadásnak).

Rögtön a film elején megismerkedhetünk a Gonosz Királynővel, aki úgy véli, hogy ez bizony az ő története lesz. A jóságos és közkedvelt király régen eltűnt a környék sűrű, sötét erdeiben, ártatlan, kedves és nem utolsó sorban szép lánya kénytelen elviselni mostohaanyját. Hófehérke nem sokáig búslakodhat kastélyában, mivel a törpék viskójában szomorkodhat tovább, azután, hogy az uralkodónő utasítása ellenére mégsem vájták ki a szívét.


 

Tarsem Singh A sejt és a Zuhanás után úgy döntött itt az ideje, hogy egyszerűbb, érthetőbb produkciókat gyártson, a nagyobb tömegek kiszolgálása érdekében bevállalta a Halhatatlanok fantasy-t, majd önmagához képest sietve dobta össze a Tükröm, tükröm Hófehérke átiratot. Az előzetesek alapján erősen úgy látszott, hogy ebből sajnos gyerekmese lesz, hiába a szép képkockák, a csodálatos színek, 10 éven felettiek nem fogják élvezni. (Nagy marketinges hiba.) Ám az eddigi reklámanyagok ne tévesszenek meg senkit, a Tükröm, tükröm egy teljes mértékben élvezhető fantasy darab, talán évek múltán már senki nem fog rá emlékezni, viszont roppant szórakoztató.

A megszokott történeten jó néhány változtatást hajtottak végre. A törpék nem dolgos jómunkásember bányászok, hanem fosztogató banditák. A sármos herceg is többet szerepel félmeztelenül, mint bármely más verzióban (kivéve a pornós változatot) és a főhősnőnk még a herceggel is megvívhat. Oh, Hófehérkének akkora szemöldöke van, mint nekem, csak éppen én nem vagyok lány és nem zavar, hogy öregkoromra talán meg is tudom pödörni majd. Viszontegy fiatal lányka esetében, aki elvileg a királyság szépe nagy hátrány. Csoda, hogy nem hívják Szemöldöknek. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy vajon eleve ilyen kinézetet akartak adni a tinilánynak. E mellett még lehetne sorolni a változtatásokat, akad ugyan egy-két kapcsolódási pont, de összességében elmondható, hogy sikerrel változtatták meg az alapanyagot, még a vadászt is kihagyták.


 

Mivel a cselekmény nagy része úgy 3-4 helyszínen játszódik biztosra vehető a 60 millió dollár bizonyára arra ment el, hogy Singh kedvére színesíthette a képkockákat, ezzel is ráerősít a vidámabb, vigyorgósabb hangulatra. Ezen túlmenően sikerült némileg kifigurázni a tündérmeséket, már-már úgy tűnik, mintha a szereplők tudnák, hogy miben működnek közre. A herceg is azzal a szöveggel próbálja visszatartani Hófehérkét, hogy ne változtasson a jól bevált kliséken, illetve a nyálas mondókája miatt kinevetik. Ám az élet nem csak játék és mese (tudnának mesélni erről a Hupikék törpikék), elő kell venni a komorabb pillanatokat. A gonosz királynő még gonoszabb tükörképe akciója a marionettbábokkal, illetve a sokat emlegetett  kegyetlennek nevezett szörny felbukkanása szakítja meg a poénosabb pillanatokat.

Julia Roberts-re ráfért már egy vidám bolondozás, az alantas mostoha karakterét élvezettel kelti életre. Eddig a pozitív szerepeket részesítette előnyben, de milyen jól tette, hogy rászánta magát a királynő megformálására. Gyűlölni nem tudjuk, de annál inkább szórakoztatóbb, ami rossz hír Lily Collinsnak, hisz alig tud felnőni Robertshez. Amie Hammer is teljesen jól hozza a herceget, jó mutat Collins mellett és vígan elbolondozik Roberts oldalán is.

A Tükröm, tükröm egy vidám Hófehérke dolgozat, ahol csak néha vált át komolyabbá a sztori. Már az animációs bevezetés is megadja az alaphangulatot, majd Singh színkavalkádjában élvezhetjük a történet alakulását. Egy-két ponton tényleg gyerekes és kissé bárgyú, de összességében sikerült megtalálni a megfelelő „hangnemet”. Az indiai rendezőtől a végén egy vidám zenés-táncos lezárást kapunk, Bollywoodban gyakorlatilag kötelező betenni ötöt-hatot egy filmbe, nem tudni, hogy Singh kérésére készítették hozzá még ezt a pár percet vagy eleve így szerepelt a forgatókönyvben, de ezzel is sikerült megfejelni a vidámság-faktort, hiszen a Sean Bean által megformált király furcsán tekint a mellette álló táncoslábú katonáira. 70 %-ot részemről megérdemel a film.

imdb: 6,0

Büdzsé: 60 millió dollár

Címkék: fantasy iromány hófehérke 70 % hófehérke singh mirror mirror

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr214333930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2012.03.22. 22:57:18

Nah akkor kellemes csalódás, én már nagyon temettem a filmet, pedig Singh-nek mindegyik filmjét szerettem eddig, még a Hallhatatlanokat is. Viszont így nézős, pláne, h Sean Bean-t úgy látszik végre életben hagyják egy filmben :D

A nép fia 2012.03.23. 06:07:06

Ma készülök megnézni. Örülök a pozitív kritikának, és remélem, hogy én is élvezni fogom!

clsdclsd 2012.03.23. 17:10:30

Nekem speciel kimondottan tetszik a vastag szemöldök, utálom a most divatos csíkká szedett vagy kiirtott és ceruzával pingált csodálkozós-ostoba szemöldököket. (Igen, a Kék lagúna idején voltam kamasz :-)) Szóval már csak ezért meg fogom nézni :-)

suo tempore 2012.03.23. 18:53:24

na, csupa rossz kritika után egy bíztató

kiengedett hajjal nem is olyan gáz a szemöldök, de JR akkor is kategóriákkal jobb nő, mellette a csaj nagyon semmilyen

lehet azért kellett a szemöldök,h észrevegyék :D

SittingDuck 2012.03.25. 19:34:19

A szemöldök tök jó, legalább nem a pornós hajszálvékony cucc.
Egyébként meg egy nagy színésznő simán elvolt ekkorával:
www.imdb.com/media/rm348371200/nm0000030

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.03.25. 20:11:27

@SittingDuck: Csakhogy Hepburn irtózatosan szexi volt, akárhogy is nézett ki:)

nikodémus 2012.06.08. 23:11:53

@fajagirl: Disagree: nagyon rossz film.
süti beállítások módosítása