Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A fekete ruhás nő (Woman in Black)

2012.03.30. 22:17 koimbra 14 komment

 

Érdemes lenne utána járni, hogy egyes nagy sikerű (vagy annak szánt) fantasy gyerekszínészei mire vitték. Mi lett az Eragon címszerepét játszó sráccal? Hova lett Dakota Blue Richards Az arany iránytű után? És a Narniában látott kölykök? Eltűntek, mint hollywoodi szürke szamár az effektködben. Daniel Radcliffe mondhatni résen volt és bevállalt egy horrort, az utóbbi Harry Potterek során már úgyis hozzászokhatott a komorabb díszletekhez és hangulathoz. Más részről talán égett benne a bizonyítási vágy, hogy tinifantasy után elbír egy nem túl kemény horrorral is.

 

Radcliffe egy családi tragédia miatt szomorkodó ügyvédet játszik, főnöke új ügyet varr a nyakába és közeli, hogy mélyen együttérez vele, de ha a rábízott feladat során becsúszna valamiféle gikszer, akkor búcsút mondhat állásának. Egyszerű feladatnak látszik, egy mindentől távol lévő borongós kisváros egyik lehunyt lakójának kúriájában kellene elvégeznie a hosszadalmas papírmunkát. A helyiek azonban úgy néznek rá, mintha pestisesre. Messziről elkerülik, a gyerekeket bezavarják előle a házakba és azt tanácsolják neki, hogy minél előbb szálljon fel a vonatra. De emberünk nem hátrál meg, nem akar bosszúságot okozni főnökének és befészkeli magát az elhunyt kísérteties házába.
 

 

James Watkins az Eden Lake-kel bizonyította rátermettségét, ám most terrorizáló tinik helyett egy fekete ruhás nő okoz nagy bonyodalmat. A rendező bevet mindent, amivel úgy gondolja székbe szögezheti a nézőt. A Paranormal Activity-n sikongó tömegek örömmel fedezhetnek fel néhány ismerős momentumot és rémülten próbálhatják kibogozni, hogy vajon a háttérben tényleg megmozdult-e valami és ha igen, akkor vajon merre veszi az irányt. Nem spórol azokkal a jelenetekkel sem, amelyek arra hivatottak, hogy mindenki erősen megbánja, hogy nem vett fel Liberót a vetítés előtt.

 

Hatalmas károgó varjú megjelenése, fehér lábnyomok a parkettán, cintányérozó játékmajom és nyikorgó hintaszék, mocsaras vidék...ezek mind-mind a feszültséget hivatottak elősegíteni, illetve feltornászni. Watkins a lassú víz partot mos irányelvet követi, azaz nem veszi kapkodósra a tempót, az elején nagy misztikusnak akar látszani, majd egy idő után felettébb félelmetes szeretne lenni, mindezt nyakon önti némi gótikus hangulattal. Főhőse szép lassan igyekszik a kúria folyosóján, kezébe esetleg balta simul, a hintaszék hangja borzongató és izgalommal vegyes érdeklődéssel várjuk, hogy a rendező mit húz elő kabátujjából.

 

A nyitány kellőképpen megalapoz a történetnek, a rendező le is enged némi időre, hátha a szürke angol környezet, a gyanakvóan pislogó lakók és a rejtély fenntartja a kedvet addig, amíg Radcliffe-et egyedül hagyja a sok-sok gyertyával megvilágított kúriában. Ám a valódi borzongás csak itt indul be és megmutatja a Paranormal Activity-nek, hogy is kell az egekbe tornászni a feszültséget. A bökkenő csupán az, hogy ezután azt is bemutatja hogyan kell lenullázni azt.

 

A fekete ruhás nő nem különbözik a legtöbb horrortól, ugyanúgy a felénél kapnak észbe az alkotók. Szomorú, hogy a vége valahogy semmiféle érzést nem kelt a nézőben, aki még csak meg se tud lepődni, mivel a végkifejletet maga is könnyedén ki tudja találni egy idő után. És Radcliffe miképp teljesít? Nem keressük a kezében a varázspálcát, nem hiányoljuk azt sem, hogy a kisbaltát maga elé tartva azt ordítsa, hogy kapitulatusz és a sebhelyet sem keressük a homlokán. Ez már haladás? Pláne nagy megelégedésre szolgálna, ha az ijedt, „uh, betojtam” ábrázatán még erősítene, de csak így tovább. 60 %-ot adnék rá, amit főképp annak köszönhet, hogy Watkins ügyesen bánt a hirtelenségekre építő ijesztegetésekkel.

imdb: 6,8
rottentomatoes: 64 %

Büdzsé: 15 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 53,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 112,6 millió dollár


 

Címkék: remake iromány 60 % könyvből film the woman in black

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr24350906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

little2 2012.03.31. 04:47:00

Eredetileg érdekelt ez a film, de a PG-13 elvette a kedvemet tőle.
Az korábbi TV filmet dícsérik nagyon. Ez ahhoz képest jobb vagy rosszabb?

damoqles 2012.03.31. 08:36:02

"Watkins ügyesen bánt a hirtelenségekre építő ijesztegetésekkel"

A jumpscare a horror-eszköztár legócskábbja.
És ez a film még azokkal együtt is rém unalmas volt.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.03.31. 08:41:20

Nem értem a PG-13 miért venné el bárki kedvét. Ez nem gore horror, nem a vérre épül, hanem a feszültségre.
Unalmasnak nevezni meg... nem tudom mit néztél, de még a felvezetést sem nevezném unalmasnak. A hirtelen hanghatások mellett pedig az a 20 perces jelentsor, amikor Radcliffe a házban van, telitalálat. Ha minden "átlaghorror" ilyen lenne nem itt tartana a műfaj.

damoqles 2012.03.31. 10:12:28

@Swarm: Lapos, semmi meglepő nem történik benne, a kísértetházas jelenetek pedig ordas klisék. Persze csak szerény véleményem szerint - ízlések és pofonok.

speirs 2012.03.31. 10:38:52

Nekem unalmas volt leginkább, pedig nem vagyok az a típus, aki ásítozik egy horror filmen.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.03.31. 13:38:08

@damoqles: Azt adom, hogy semmi meglepő nem történik benne, de én speciel rosszabbra számítottam. A hoolywood-i trágya horrorok mellől pedig simán kitűnik. De ahogy írtad, ízlések.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.03.31. 14:14:18

Amint megjelenik DVDn, megnézem, moziba nem vonz.

Elanor_ 2012.03.31. 16:51:52

nem volt ez rossz, de jó sem. :)
klisékkel operált és szerintem Radcliffe sem volt meggyőző, nem hinném, h nagy színész lenne valaha is belőle. ami amúgy kár.

Boyzndahood 2012.03.31. 19:39:03

trailer alapján faszának ígérkezett.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.04.01. 08:34:30

Nálam 7/10; nem reformálja meg a műfajt, de egy igen tisztességes kísértettörténet, hihetetlenül erős atmoszférával és remek képi világgal.

Lük 2012.04.05. 08:25:09

nagyon tetszett, beszartam és nem érdekelt hogy klisé nem klisé, ez egy korrekt paráztatós film, 7/10

Dean6 2012.05.04. 22:38:22

Nálam is volt a gond,hogy semmilyen hatást sem váltott ki belőlem a végére, az egész egyszerű volt. Közepes ijesztgetős film lett,pedig nagyon is jól kezdődött.Lehetett volna benne valami nyomozgatás is,mert igazából nem sok értelme volt az egész történetnek,semmi izgalom sem volt benne,csak néha valami megjelent a háttérban...:/ Nekem csalódás volt.
Spoiler: Legalább kinyírhatták volna a fekete ruhást,ennek így sok értelme volt,hogy Potter segített neki,erre az meg még kicsesz vele...
(azért én megcibáltam volna utána :D)
6/10

Azeroth87 2012.08.20. 20:11:37

Hát nem sikítoztam át a filmet na :)
süti beállítások módosítása