Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Borotvaélen (Man on a Ledge)

2012.04.18. 22:10 koimbra 6 komment

 

Ha van valami, amit megtanulhattunk a zsarukról az az, hogy igencsak ártalmasan hat az egészségükre, ha börtönbe kerülnek. Odabenn nagyon örülnek, ha közéjük kerül egy rendőr, ilyenkor mindenki félreteszi a nézeteltérését és arra koncentrál, hogy miképp tudná megkeseríteni az ex-fakabát életét. Persze emberünk nem tervezi, hogy hosszabb időre berendezkedik a rácsok mögött, gyorsan megszökik, hogy ártatlanságát bizonyítsa, majd a végén mindenki boldogan veregeti hátba, miközben mögöttük a fél város romokban hever.
 

Nick Cassidy (Sam Worthington) lelkesen szolgált és védett, de egy átverés következtében kattant a kezén a hideg bilincs. Sikerült kereket oldania, majd bejelentkezik egy jobb szállodába, elfogyasztja finom vacsoráját, majd kiáll a szűk párkányra és azzal fenyegetőzik, hogy leugrik. Kívánsága szerint kirendelik hozzá az éppen letört és kedvetlen Lydia Mercer (Elizabeth Banks) tárgyalótisztet, e közben szépen összegyűlik alatta a kíváncsi tömeg. Ám mindez csak ravasz figyelemelterelés, egy előre kitervelt gyémántrablás folyik a szemközi épületben. A cél nem a maggazdagodás, hanem az elítélt nyomozó ártatlanságának bizonyítása.

 

A Borotvaélen forgatókönyve túl okosnak és csavarosnak akar tűnni, úgy festi le a helyzeteket, mintha néhány lépéssel a rendőrök előtt járna a csapat, holott inkább két lépéssel le van maradva. Valahol a szkript összerakása közben Pablo F. Fenjves is rájöhetett, hogy nem lesz ez így jó, talán a tévében még elmenne (úgy, ahogy eddigi munkái), így inkább arra koncentrált, hogy legyen szórakoztató és teledobálja „hu, az utolsó pillanatban sikerült, csak egy hajszálon múlt” pillanatokkal és jelenetekkel.

A kulcsszó a következő lehetett: élvezhető. Sikerült megoldani? Asger Leth megtett minden tőle telhetőt, hogy kihozza a legtöbbet művéből. Ugyan a film eleje kissé lassú, de idővel egyre jobban rákapcsol, akad egy-két „gyerekes” hajszál híján pillanat, de egyik sem hat erőltetetten. Talán ha kevesebb fordulatszámon pörögnének az események a nézőnek jutna ideje arra, hogy gondolatban darabokra szedje az adott jelenetet és előálljon más variációkkal, amelyek jobban mutattak volna. Erre viszont nincs idő, nyilvánvalóan ez is volt a cél.

 

Csöppet Nincs alku beütése van, abban Samuel L. Jackson ejtett túszul néhány embert, kiderült, hogy akad néhány korrupt kolléga a testületben, akik megpróbálták ráhúzni a vizes lepedőt. Egy-két személyről tudtuk, hogy benne van a rosszak között, néhányról pedig nem lehetett eldönteni, hogy sárosak-e. De a főszereplő kemény munkával összehozza, hogy szimpatizánsokat állítson maga mellé és kissé mélyebbre ássanak az ügyben. Ezúttal Sam Worthington kerül szorult helyzetbe, aki eléri, hogy ne kívánjuk azt, hogy jobb lenne, ha csattanna a betonon és vége legyen a filmnek. Banks karaktere az elején még fene depressziós, nyűgös és kedvetlen, az általa játszott tárgyaló talán túl gyorsan vállt álláspontot és nem is igazán tudtak belemenni a régebbi kudarcának mélységeibe. (Bár nem is róla szólt a film, de a tisztből többet is ki lehetett volan hozni.) Jamie Bell és Genesis Rodriguez hajtják végre a rablást, folyamatosan civódnak és érdekesen tálalják az egyes akadályok leküzdését. Ed Harris szimpla gonosz, Donald Trump-ról mintázott milliárdos genyó.

A Borotvaélen nem váltja meg a világot, pontosan azt adja, ami a címe. Fordulatos, de nem igazán okos, viszont eléggé szórakoztató, élvezhető thriller korrekt színészekkel. Néhány helyen még az adrenalin szint is megugrik. 70 %-ot kiosztanék rá, hibáit ügyesen palástolja, bár ehhez szükséges, hogy már az elejétől lekösse a nézőt.

imdb: 6,7
rottentomatoes: 31 %

Büdzsé: 42 millió dollár
Amerikai bevétel: 18,6 millió dollár
Összbevétel: 42,6 millió dollár

Címkék: thriller iromány 70 % man on a ledge

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr1004459869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.19. 08:48:59

nekem tetszett a film.
jó, hogy a terminátor színészkedni is tud.

Dean6 2012.04.19. 10:54:27

Nekem felemás érésem volt a megtekintése után,szerintem csak egy bőven közepes alkotás. A végén az ugrándozás, meg hogy is mondjam, már röhejes volt. Szerintem max 55-60%.

nikodémus 2012.04.21. 00:01:36

Tisztes középszer: lukas forgatókönyv, viszont jó ritmus, mérsékelt élvezhetőség.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.21. 09:23:56

!!!!!!!SPOILER!!!!!!!

Annyira nem értettem,hogy Harris miután meggyőződött, hogy nem vitték el a gyémántot a szekrényből minek vette magához??????

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.04.21. 11:44:33

@doggfather: Alaposan megijedt, hiszen ha képesek voltak bejutni az elvileg szuperbiztos széfjébe, akkor talán az elrejtett értékmegörzőjében sem lett volna biztonságban. Úgy érezte, hogy jobb, ha nála van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.21. 12:45:08

@koimbra: hááát, ha akarom hihető amit mondasz...
süti beállítások módosítása