Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Castle 4. évad

2012.05.13. 21:30 koimbra 4 komment

 

(Spoileres írás) Minden sikeres író fel tud mutatni legalább egy múzsát, aki meg nem az hazudik – mondta egykoron egy hírneves szerző. Richard Castle felettébb laza, jó humorral és szöveggel megáldott krimiíró, akinek nincs gondja a csajozással, de annál inkább az ihlettel. Az első évad elején belekeveredik egy rendőrségi ügybe, majd befolyásos ismerőseinek hála Kate Beckett nyomozónő oldalán betekintést nyerhet a rendőrség munkájába. A kiadó által kiszabott határidő közeleg, így legalább sok érdekes esetet láthat, amiből inspirációt meríthet.

A széria erőssége nem a különféle rafinált gyilkosságok felgöngyölítésében rejlik, sokkal inkább a humoros oldala miatt lehetett kedvelni. Nathan Fillion továbbra is könnyedén hozza a kissé gyerekes viselkedésű fickót, természetesen mindig máshogy közelíti meg az adott témát, mint a 12. körzet nyomozói...már ha a forgatókönyvön dolgozó jóembereknek is megjön az ihlete. Vicces elméleteivel már nem kerget őrületbe az ég világon senkit, jelenlétét megszokták az őrsön, mondhatni szinte már alig várják, hogy előálljon valamiféle őrült hipotézissel vagy lecsapja a Beckett által feldobott magas labdát. De valami mégis változott...

 

A harmadik évad úgy ért véget, hogy egyszerűen muszáj volt belekezdeni a negyedikbe. A váratlan merényletet követő napokat és heteket viszonylag gyorsan átlépjük, nem éppen a 24-ben megszokott gyógyulási faktorról van szó, de nem kell sokat várni, hogy a legnagyobb letartóztatási rátával rendelkező hölgyemény újra a bűnözők nyomában loholjon a körzet legkedveltebb (és egyben egyedüli) írójával, Castle-lel. Sajnálatos, hogy egy ütős évadnyitó helyett harmatgyenge kezdést produkáltak, azt is megkockáztatnám, hogy a sorozat egyik leggyengébb epizódját gyártották le az alkotók. Éppen ezért volt örömteli, hogy a következő résszel időlegesen helyrebillent a mérleg nyelve, a képregényes témájú ügyet a nyitánnyal szemben a legjobbak között lehetne számon tartani.

És a többi bűneset? Felejthető, úgy ahogy az előző évadokban látott felderítések nagy része is. Akadt jó néhány, amelyek nem is indultak rosszul, csak éppen a felvezetés után az írók elfáradhattak vagy egyáltalán nem akartak felejtetetlen ügyet kreálni. A negyvenes éveket megidéző rész túlságosan halovány volt, a túszejtős-bankrablós sztori ellaposodott a végére, a két epizódot felölelő CIA-s anyag is csak egy ideig volt érdekes, a zombulás és a kísértetház ügyekbe se feccöltek bele elég energiát.



 

Általában véve a Castle egy vicces széria, de az sem vált kárára, ha olykor komolyabb hangvételt ütöttek meg. A negyedik évadra mindenből visszavettek. Castle családja egyre feleslegesebbé válik, olybá tűnik, mintha csak kötelező jelleggel szerepelnének amolyan időhúzás gyanánt. Valahogy nem tudnak kezdeni velük semmit, akárcsak az őrs új vezetőjével. Montogmery a harmadik évadban kikerült a képből, a helyére érkezett hölgyeményről viszont csúnyán elfeledkeztek. Victora Gates kapitány mogorván szemléli környezetét, folyton akadékoskodó és az író-nyomozónő párosára neheztelő tisztnek látszik, akinek nem tetszik, hogy Castle a közelben császkál és „Fel kell hívnom a főnökeimet, eredményeket akarok” - szöveggel jár beosztottjai nyakára. Több volt ebben a karakterben, de többször is mellőzték, mostohán bántak vele.

A címszereplő ugyan még mindig vicces és továbbra is működik a kémia az író és múzsája között, de egyre inkább érezni Castle-n, hogy nem sok kedve van nyomozósdit játszani Nem meri elmondani Beckettnek, hogy szereti (aki viszont tudja hogy érez „társa”) és valahogy egyre jobban elege lesz. Négy évadon keresztül húzni ezt a „megmondjam – ne mondjam” tépődést nem túl szerencsés elhúzni. Eléggé kezdett szenvedőssé válni a helyzet. Úgy ahogy az átívelő szállal – Beckett édesanyjának a gyilkosa – sem foglalkoztak igazán, valahogy túl sután sikálták el az írók ezt az ágat. Az utolsó részre ismét előrángatják, de olyan módon, hogy a krimiből hirtelen thrillerre váltunk át némi akciós beütéssel. Rob Bowman rendező mintha hirtelen magához tért volna sorozatos ásítozásaiból és egy igazán élvezetes évadzárót produkált, még a képi világ is teljesen más volt (egyes helyeken felcsavarták a „napfényt”).

Szeretném azt mondani, hogy az utolsó résszel el van felejtve minden, de nem tudom megtenni. Nem lehet elmenni szó nélkül a nyögvenyelős epizódok mellett, ásítozós, unalmas történésekkel traktáltak minket. Ha értékelni kellene a 23 epizódot nagy jóindulattal 50 %-ot adnék rá, többször is megfordult a fejemben, hogy befejezem. Az ötödik évad esetleg hozhat változást? A készítők előtt temérdek választási lehetőség áll, de félő, hogy Castle kapcsolatait bevetve visszaveteti szerelmét a nyomozói állományba. A remek utolsó részt követően belevágtam volna a következő szezonba, de addig még hónapok vannak, ami alatt át lehet gondolni, hogy érdemes-e kitartani a széria mellett.

Címkék: sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr124506429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elanor_ 2012.05.14. 13:36:42

hat akkor ezert kar... a legnagyobb baja a sorozatnak a kurva jo karakterek (a mellekszereplok is!!) voltak, ha nem viszik tovabb a kapcsolatrendszereiket, fejlodesuk ivet, akkor nem erdekes az egesz... :S

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.05.14. 13:40:51

@Elanor_: Évad közben majdnem abbahagytam, de csak folytattam. Pedig nem érdemelte meg. Az utolsó rész láttán marhára nem értem, hogy miért nem tudtak hasonlót produkálni. Voltak jó ötletek, de nem tudták kihasználni azokat teljesen. Te hol jársz a sorozattal?:)

Elanor_ 2012.05.14. 19:40:11

én csak a kettest fejeztem be, amiről annó írtam is. akkor a hármas még jó volt?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.05.14. 20:47:56

@Elanor_: Gyengébb volt az első kettőnél, de még jó volt.
süti beállítások módosítása