Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Kínai Filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

2012.06.27. 19:08 koimbra 2 komment

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett Kínai Filmnapokon 2012. július 3-án és 4-én a legújabb, kiemelkedően színvonalas kínai alkotásokat mutatjuk be a nagyközönségnek. A látogatók két nap alatt 8 kínai filmet láthatnak; a sokszínű válogatásban dráma, vígjáték és animációs film is szerepel.

Kína ötezer éves történelme és kimeríthetetlen hagyományai mellett a legújabb kori csodák birodalma is. Az ország a szemünk előtt, történelmi léptékkel mérve egy pillanat alatt vált gazdasági szuperhatalommá, és legfontosabb történései ma már nem maradhatnak ki egyetlen hírműsorból sem. Kínáról mindannyiunkban él egy kép, többségünk azonban alig tud valamit a kínai emberek mindennapjairól.

Kétnapos filmünnepünk a maga eszközeivel ezt a hiányt igyekszik pótolni. A hazánkba érkezett alkotásokban Kína legjobb filmrendezői vallanak önmagukról, népükről, hazájukról és a világról. A filmek páratlan lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kicsit közelebbről szemügyre vehessük azt a másik, azt a nehezebben elérhető Kínát is, amelyik a gazdasági statisztikák mérőszámai mögött rejtőzik.


A filmek válogatása során a szervezők szorosan együttműködtek a kínai kulturális attasé irodájával, hogy valóban a legértékesebb és legszínvonalasabb alkotásokat mutathassuk be a nagyközönségnek. A legjobbakat az évi közel 600 filmet produkáló kínai filmipar terméséből válogattuk ki. A programban olyan sikeres filmek szerepelnek, amelyek nemzetközi fesztiválokon (Berlin, Velence, Tokió) is megjelentek.

A mozirajongóknak igazi csemegét jelenthet ez két nap, hiszen a kínai filmek csak ritkán láthatók moziban vagy televízióban. A 2012. július 3-án 18.00 órakor kezdődő díszbemutató filmje, a „Szárnyaló öregek otthona” című vígjáték, de láthatunk még drámát (A tsanghani földrengés), animációs mesét (A majomkirály), modern szerelmi történetet (A szerelem nem vak), fordulatos és látványos kalandfilmet (A nagy mágus), és gyönyörűen fotózott filozófiai útifilmet (A hegy körül) is.

A Szárnyaló öregek otthona című film szerdai 10.30-as vetítését követően a közönség 12.15-kor az Uránia mozi Csortos termében találkozhat a film főszereplőjével Yan Bingyannal. Az Anya című Mongóliában és Sanghajban játszódó kínai filmdráma rendezőjével ugyancsak szerdán a 9.30-as vetítést követően, 11.15-kor találkozhat a közönség az Uránia Fábri termében.

Az NMHH Nemzeti Filmirodája törvényben rögzített feladatai mellett kiemelt figyelmet szentel a filmes kultúra és a nemzetközi filmes kapcsolatok fejlesztésének. A kínai filmnapok a magyar filmesek szakmai kapcsolatépítésére is kiváló alkalmat teremt, hiszen a rendezvényen egy 10 fős kínai filmes delegáció is részt vesz.

A Kínai Filmnapok részletes programját a www.kinaifilmnapok.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.
A program szervezésében részt vesz az ELTE Konfuciusz Intézet, médiatámogató az MTVA.
A filmvetítések ingyenesek!

Címkék: miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr694615316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanosuke 2012.06.27. 19:28:51

off téma.

utóbbi időben voltak akik mindenféle dolgokról írtak.

én egy olyan írást látnék szívesen főleg egy filmes oldalon, hogy a rengeteg torrent letöltés ellenére még is virágzik hálivúd.

pedig sokat ajvékolnak miatta a stúdiók.

vrango 2012.06.27. 22:38:02

@Sanosuke: például azért, mert olyan is van, hogy valakinek fenntartásai vannak egy filmmmel kapcsolatban (mondjuk, pont az azt övező hype miatt), ezért inkább előtte belekukkant egy "kamerásba"... aztán, ha tetszik, még moziban is megnézi/DVD-n (BD-n) is megveszi...
Én pl. elég sok filmmel voltam így, pro és kontra egyaránt hasznos volt a khmm, illegális "előnézés".
(És, hogy csak a legfrissebbet említsem: a Promit nagyon vártam, de sajnos bőven elég volt az égetett arab feliratos CAM ahhoz, hogy örüljek a zsebemben maradt IMAX 3D-s jegy árának...)
süti beállítások módosítása