Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Burton-féle első Batman film megvalósulása

2012.07.22. 11:34 koimbra 11 komment

batman.jpgA 70-es évek vége felé vetődött fel a Batman film ötlete, 1979-ben Michael Uslan és Benjamin Melniker beszerezték a jogokat. A producerek nem egy vicces, hanem egy komolyabb produkciót képzeltek, ahol Gotham védelmezője esténként bűnözőkre vadászik,. Richard Maibaum írhatta volna a forgatókönyvet, a rendezői teendőket Guy Hamiltonra akarták bízni, de mindketten nemet mondtak. Ráadásul a producerek hiába kopogtattak a stúdiók többségénél, az ajtók zárva maradtak, mivel a fejesek egy olyan produkciót szerettek volna, mint amilyen a 60-as években futott sorozat volt.

Majd 1981-ben a Warnert sikerült meggyőzni, ahol úgy gondolták, hogy 15 millió dollár elég lesz a filmre. 1983 júniusára Tom Mankiewicz leszállított egy szkriptet, az úriember a Batman: Strange Apparitions történetből merített ihletet. A stúdió bizakodó volt és 83 végén bejelentette, hogy 1985-ben érkezik a film, a költségvetést pedig megemelték 5 millióval. Próbálkoztak Ivan Reitmannél és Joe Dante-nél, majd miután a Pee Wee szépen teljesített a kasszáknál a Warner arra a döntésre jutott, hogy Tim Burton alá pont passzolna a Batman rendezői széke. A fejesek meglobogtatták Mankiewicz forgatókönyvét, amelyet Burton megmutatta akkora barátnőjének, Julie Hicksonnak. A hölgy ezt követően 30 oldalban taglalta, hogy a szkript túlságosan is meleg.

Steve Englehart 1986 márciusában vette kezelésbe a forgatókönyvet, ebben Joker és Rupert Thorne voltak a főgonoszok és Pingvinnek is lett volna egy cameo jelenete és Dick Grayson is felbukkanhatott volna, Wayne oldalán ekkor még Silver St. Cloud domboríthatott. A fejesek morogtak egy kicsit, úgy vélték, hogy túl sok a szereplő, erre Englehart kiírta Graysont és Pingvint. A terv az volt, hogy 85-ben már bemutassák a filmet, a költségvetés 20 millió lehetett volna.

Sam Hamm éppen ekkortájt került a Warnerhez és nagy képregényrajongónak vallotta magát. . Hamm úgy vélte, hogy felesleges bemutatni Wayne miképp vált sötét lovaggá, a gothami milliárdos múltjáról egy-két flashbackben tudhattunk volna meg többet. Cloud helyére betette Vicke Vale-t és egy saját maga által kitalált figurával, Carl Grissommal bővítette a szereplőgárdát. Bob Kane, Batman szülőatyja el volt ragadtatva a szkripttől. A The Dark Knight Returns és a The Killing Joke képregények sikere láttán a Warner egyre inkább beleélte magát a filmverzióba. Burton ugyan nem vallotta magát képregényrajongónak, de eme két alkotás komorsága és komoly hangvétele végképp meggyőzte, hogy van értelme annak, amit csinálnak.

1988 áprilisában a stúdió végre zöld utat adott, mivel a Beetlejuice sikere újabb lökést adott a projektnek. Többek között Charlie Sheen, Mel Gibson, Kevin Costner és Tom Selleck is főszereplő jelöltek voltak, Burton mégis egy olyan személyt választott, akire senki nem gondolt volna. Michael Keaton nem volt igazán akciósztár, addig inkább vicces oldalát mutogatta. Batman kedvelői ledöbbentek, majd tiltakozni kezdtek, a Warner irodájába úgy 50.000 levél érkezett, amelyben azt követelték, hogy Keatont rúgják ki. Kane, Sam Hamm és Michael Uslan is megkérdőjelezték Burton döntését. Adam West pedig azt mondta, hogy még ő is jobb választás lenne.

A rajongók egy részének már az se tetszett igazán, hogy Burton dirigálhatja a filmet. „Burton neve hallatán az embereknek Pee Wee jutott eszébe. De ha megemlítjük Keaton nevét, akkor rengeteg vígjáték ugorhatott be. Emiatt a 60-as évekbeli Batmannel emlegették egy lapon a produkciót, pedig mi egy teljesen más hangvételű alkotáson dolgoztunk. Hiába mondogattuk, hogy egy komor hangvételű mű van születőben, a rajongók nem hittek nekünk.” - mondta Hamm. Kane-t végül sikerült meggyőzni, aki még kreatív konzulensként is a fedélzetre lépett, hogy a zúgolódók tömegeit megnyugtassák.

Több név is felmerült Joker megformálására, Tim Curry, Willem Dafoe és David Bowie is megfordult a projekt környékén, Robin Williamsnek még ajánlatot is tettek. Végül Jack Nicholsonnal egyeztek meg, aki úgy vállalta el, hogy 6 milliós fizetést kért és még némi részesedést a bevételből, ezzel mintegy 50 millió dollárt kaszált.

Vale-t Sean Young játszhatta volna, de lesérült egy lovasbaleset miatt, Burton erre Michelle Pfeiffert akarta a szerepre, de ezt Keaton vétózta meg, mivel ekkoriban együtt jártak és szerinte túl kínos lett volna a dolog. Végül Kim Basingerre esett a választás, aki teljesen ráért. Harvey Dentet Billy Dee Williams játszhatta, akiből később Két-Arc lehetett volna, de miután a harmadik Batman filmet már Joel Schumacher dirigálta a stúdió kivásárolta a szerződésből a színészt és Tommy Lee Jonest kérték fel.

Más: Véget ért a Christopher Nolan-féle trilógia. Vajon a rendező és a szereplők hol lesznek 10 vagy 20 év múlva. Nézzük röviden, hogy a régi Batman filmek tetralógia alkotói hol vannak most.

Keaton a Csender terror és Az egy jó zsaru thrillerekkel próbálkozott, majd visszatért a vígjátékokhoz, a Hallgass velem filmben Geena Davis-szel romantikázhatott, a Közös többszörösben pedig négy szerepet is eljátszott. Ám egyik produkció sem tudott kiemelkedő eredményt produkálni. Az ezredforduló után két kisebb sikerből vehette ki a részét, a Kicsi kocsi inkább a címszereplője miatt termelt szépen és a Fehér zaj horror is korrekt eredményt hozott. A csendes bérgyilkos rendezése pedig nem zavart sok vizet.

Kim Basinger ekkorra már szexszimbólum volt, de mintha nem akart volna megragadni ebben a szerepkörben. Bevállalt thrillert, drámát és akciót egyaránt, férjével Alec Baldwinnal együtt játszott a Szökésben remake-ben, de a vállalkozás nem zavart sok vizet. A 8 mérföldben Eminem prosti édesanyját játszotta, a Szigorúan bizalmassal pedig kiérdemelt egy Oscart is. Mostanság kicsit el van veszve, a Charlie St. Cloud-ban Zac Efron mellett domboríthatott.

Jack Nicholson kkor is zseniális színész volt és még most is a legnagyobbak között tartják számon. Becsúszott néhány gyengébb produkció, de nem küzdötte le annyira magát, mint például Al Pacino. Drámák és vígjátékok között váltogat, nyert egy Oscart a Lesz ez még így se! dramedyvel. Az utóbbi években nem igazán foglalkozik a filmezéssel. A bakancslistában Morgan Freeman volt a partnere, majd 2 éve a Honnan tudod? költséges vígjátékra mondott igen, miután pár perc szereplésért cserébe 12 millió dollárt vághatott zsebre.

Tim Burton és Johnny Depp a Batman forgatásakor még alig ismerte egymást. De a Denevérember után jött az Ollókezű Edward és azóta országos, elválaszthatatlan cimborák. Az Ed Wood fekete-fehér filmmel ugyan befürödtek, de ezt követően több kasszasikert készítettek, bár idén az Éjsötét árnyékkal elbuktak.

Danny De Vito a Batman folytatást követően a Támad a Mars és a Nagy hal alkotásokban dolgozhatott újra Burtonnel. Kiemelkedő sikere nem nagyon akadt, a Szigorúan bizalmast és az Ember a Holdon drámát érdemes megemlíteni. Nem kopott ki a mozikból, csupán felejthető szerepeket (Kiskarácsony mindenáron) választ vagy olyan filmekben játszik, ami nem kap nagy figyelmet (Solitary Man).

Michelle Pfeiffer nem ragadt le egy műfajban, helytállt thrillerben, drámában és vígjátékban egyaránt. Romantikázhatott George Clooney-val a Szép kis napban, Jack Nicholson neje lehetett a Farkasban és gettókölyköket próbált tanítani a Veszélyes kölykökben. A Csillagpor fantasyben örömmel láthattuk, hogy még mindig csodásan néz ki (a tükrös jelenet), a Hajlakkban pedig énekelhetett is. Talán az Éjsötét árnyék és a Szilveszter éjjel nem kellett volna és az se biztos, hogy a Luc Besson nevével fémjelzett Malavitára igent kellett volna mondania.

George Clooney a Peacemakerrel lépett át a kisképernyőről a vásznakra, de elég hamar hátat fordított az akcióhős szerepkörnek. A negyedik Batman-ről nem szívesen beszél és azóta sikerült elfeledtetnie mindenkivel, hogy egykoron milyen gúnyát hordott. Útját drámák kísérik és olykor felvállaltan díjakra gyúr.

Chris O'Donnell rendesen elcseszte, a Sült, zöld paradicsom, az Egy asszony illata és A három testőr filmeket követő Batman és Robin után nem sok babér termett számára. Bevétel terén talán a Jég és föld között thrillerrel tudott felmutatni valamit, ami nemzetközi fronton szépen muzsikált, minőség frontján pedig ott volt a Kinsey, ami azért nem róla emlékezetes. Mostanság sorozatozik.

Arnold Schwarzeneggernek is leáldozóban volt, a 6. napon után elment kormányzónak, így elkerülte a teljes kudarcot. Jövőre próbál visszatérne. Meglátjuk hogy sikerül.

Joel Schumacher sosem tudja lemosni magáról, hogy milyen mélységekbe repítette Batmant. Jerry Bruckheimer adott egy esélyt számára a Rossz társasággal, ami megmutathatta volna, hogy képes elbírni egy újabb nagyobb költségvetésű produkcióval. Se A fülkével, se az Operaház fantomjával nem sikerült elfeledtetnie, hogy mit tett egykoron, habár ezen művek korrekt eredményt értek. Ám a Jim Carrey-vel készült 23-as számban sokkal több lehetőség volt. A Túszjátszma Nic Cage thriller pedig hiába akart egy feszültséggel teli csavaros alkotásnak látszani, csak egy átlagos film született.

1995-ben Val Kilmer bújhatott a denevérkosztümbe. A Dr. Moreau szigete, a Ragadozók, Az angyal és a Vörös bolygó sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Próbálkozott néhány kisebb költségvetésű filmmel, de sajnos A spártai és az Igazság helyett sem érdekelt sok embert. Mostanság inkább a DVD piacon látható, ezek közül Az elítélt messze kiemelkedik az átlagból.

Az Ace Ventura, A maszk, a Dumb és Dumber után Jim Carrey-ből sztár lett, a Mindörökké Batman  sem húzta vissza felfelé ívelő népszerűségét. Sikerrel mutatta meg, hogy gumiarca mögött több is van benne, drámai szerepekkel is elbír. Az eltelt pár évben már nem megy úgy a szekér, mint régen. A Karácsonyi ének a durva költségvetés miatt hasalt el, az I Love You, Phillip Morris meleg vígjáték annyira nem érdekelte a népet és a Mr. Popper pingvinjei sem úgy hozott, ahogy várták tőle.

Tommy Lee Jones előszeretettel vállalt be akciófilmeket, a Mindörökké Batman után a lávával viaskodott a Tűzhányóban, megmentette a bolygót a Men in Blackben és az Űrcowboyokat is bevállalta. Úgy 2005-től inkább a kisebb költségvetésű drámákban érzi jól magát: Melquiades Estrada három temetése, Elah völgyében, Sunset Limited.

Címkék: batman

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr634670952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2012.07.22. 15:53:15

Tök szeretem Burton Batman-filmjeit. Keaton szuper (igaz a magyar hangja túl lágy...Nolan féle Batmané meg túlságosan félelmetes)Basinger aranyos, Pfeiffer tökéletes macskanő, De Vito-nál abszurdabb Pingvint nem is találhattak volna, Nicholson is oké (bár össze sem lehet hasonlítani Ledgerrel, más stílusú filmben játszottak, és bár nem szeretem Nolan Batman-filmjeit, Ledger király Joker volt.)

Flasztimill 2012.07.22. 17:34:22

Az Adam West-es sorozatot imádtam gyerekkoromban! Mosolyogni most is jó!

Tim Burton szerintem egy dög unalmas középszerű rendező, nem volt még olyan filmje, amit maradéktalanul tudtam volna élvezni, ez alól sajnos a denevéremberes filmjei sem kivételek...bár DeVito pingvinje zseniálisan betegre sikerült.

A Nolan-féle Batman egyetlen hibája, hogy nagyon sterilnek hat, de imádom őket!

A legjobb Batman adaptáció szerintem a '92-es rajzfilmsorozat :D

www.youtube.com/watch?v=A71i0a5x-qA

A nép fia 2012.07.22. 17:49:11

A régi Batman egészen klasszikussá vált a szememben. A Batman visszatér pedig egy olyan hangulatot áraszt, hogy rendesen ijesztő! Nem szeretem Burton-t, de ez a két filmje számomra etalon!

Egyébként meg ajánlom Tommy Lee Jones filmjét, a The Sunset Limited-et. Tanulságos!

exilis 2012.07.22. 18:10:04

A Burton féle Batman visszatér szerintem is nagyon jól összerakott film volt, magasan a legjobb az előző Batman sorozatból.

Sanosuke 2012.07.22. 18:30:01

imádom az ilyen nagy filmekről olvasni mindenféle dolgokat :D

azért Burtonon nagy nyomás volt hogy végre egy képregényhez hasonló batman filmet csináljon.
ne olyan Adam Westes baromságot.

azért megnézném Curryt, Dafoet és Robin Williamst is Jokerként.

Charlie Sheen és Magnum mint Batman ugyan kérem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.22. 21:16:21

@totorohun: a visszatér forgatókönyvében akkora lukak vannak, hogy ááá...

@Flasztimill: így van a Batman TAS klasszikus ahogy van.

Sanosuke 2012.07.22. 21:32:31

@doggfather: de még ígyis lazán ráver a Cipökészítő halucinogén filmjére :D

nikodémus 2012.07.22. 22:07:48

A 89-es film mozipremierje gyerekkorom halvány emlékeiben él, különösen az a labirintusos főcím, ami már akkor is lenyűgözött.

Burton két Batman-filmje elsősorban hangulatban erős, forgatókönyv, jellemfejlődés és lélekboncolgatás nem nagyon van egyikben sem. A második rész elindulhatott volna egy sajátos, társadalomkritikus szatíra felé, de a film közepén ez is elsikkad. Persze voltak jó ötletek, az elsőben például kifejezetten tetszik a képregényes eredetet is megváltoztató "egymást-teremtés" elképzelése.
Szokás azzal jönni, hogy azért gyenge cselekményben a két mozi, mert a stúdió folyton beleszólt Burton rendezésébe, de egyrészt ez csak az első filmre lehet igaz (a másodikra szabad kezet kapott), másrészt a rendező későbbi filmjei engem meggyőztek arról, hogy az ő erőssége finoman szólva nem az összefogott narratíva. ;-)

De a Batmobil ebben a két moziban a legmenőbb. :-)

Phátyol Ferenc 2012.07.23. 01:29:14

nekem a két burton batman jön be. kurva jó lett volna ha magnum játszotta volna a bőregeret. eddig szerintem egyik színész se illett a batman imagehez. nolan féle betmenek meg számomra egyenesen nevetségesek. kezdve a vékonydongájú balelel a hülyegyerek ledgeren át a dögunalmas, feleslegesen újraírt történetekig.
azt se értem ám, h mér lett volna ledger zseniális joker. konkrétan egy idegesítő zöldhajú hülyegyereket látok, akit kedvem lenne lecsapni. nicholson meg ugye valóban színész, és el is kapta a figurát rendesen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.23. 08:10:50

@Sanosuke: szerintem is magasan jobb, sőt személy szerit is az egyik kedvenc Batman filmem, de összerakottnak nem mondanám. ;)

@nikodémus: az a labirintus az tényleg bitang jó.

Na mi újság, Wagner úr? 2012.07.23. 12:34:56

Nicholson a legkirályabb Joker. Ledger szerintem is olyan volt, mint egy hülyegyerek, bár annak jó volt :)
süti beállítások módosítása