Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Poncius Pilátus és más bibliai történetek, ahogy még sohasem láttad

2012.08.22. 13:00 FayeFaye Szólj hozzá!

charleton-heston-the-ten-commandments.jpgNem rég láthattuk az első képet Russel Crowe-ról Noéként, de Darren Aronofsky Noah-ja nem az egyetlen bibliai eposz a láthatáron, sőt, úgy tűnik ez lesz a következő nagy trend Hollywoodban. A Warner Brothers megvette Vera Blasi forgatókönyvét Poncius Pilátusról, és gyorsító sávba tették a produkciót, amihez épp a rendezőt keresik. A forgatókönyvíró tíz évig kutatta a római helytartó történetét, és azt ígéri, hogy a történet csak 20%-ban lesz kitaláció, 80% kemény tény - már amennyire a Bibliát történelmi forrásanyagnak tekintjük, Blasi ugyanis történelemkönyvek mellett az evangéliumokat is forrásként említi.

A Deadline Hollywood szerint a történet "Poncius Pilátus fejlődését követi amint egy római lovag érzékeny fiából vérengző katonává válik. A katonai sikerei tábornokká emelik, és felgyorsított politikai pályára kerül Tiberius római császár alatt. Egyiptom kormányzósága helyett végül Júdea prefektusának nevezi ki Tiberius, egy olyan időszakban, amikor Jeruzsálem forrong a vallási ellentétektől a különböző zsidó frakciók között. Egy egyenes bibliai történet helyett a forgatókönyv inkább egy Twilight Zone epizódra emlékeztet, amiben egy büszke és tehetséges római katonán túlnő a feladat. A büszkesége és a képtelensége, hogy felmérje a lakosság hitének mélységét és a római megszállók és a pogány isteneik elleni gyűlöletét arra vezeti, hogy katasztrofális döntéseket hozzon. Mindez egy lehetetlen helyzetbe hozza, amikor döntenie kell egy 33 éves rabbi sorsáról, akit a vallási vezetők azzal gyanúsítanak, hogy a Zsidók Királyának vallja magát. Meg fognak jelenni római uralkodók, mint Tiberius, Caligula, és Újszövetségi alakok, mint Keresztelő Szent János, Salóme és Mária Magdolna; a történet csúcspontja Pilátus sorsfordító döntése lesz, ami megengedi, hogy keresztrefeszítsék Jézus Krisztust."

A Warner Bros. teljesen ráállt a bibliai feldolgozásokra, a Judah Macabee projekt ugyan kútbaesett, miután Mel Gibson rendező menthetetlenül összeveszett Joe Eszterhas forgatókönyvíróval, de már dolgoznak Seth Grahame-Smith (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, Pride and Prejudice and Zombies) Unholy Night c. bestsellerének adaptációján. A történelmi-szörnyes mashupokra szakosodott író ezúttal a Három Királyokat vette kezelésbe, akikből hírhedt tolvajokat csinált. A Warner másik készülő produkciója, a Gods and Kings ennél kicsit hagyományosabb megközelítésnek tűnik, egy bennfentes úgy írta le "Mózes élete a Braveheart stílusában". Ha minden igaz Steven Speilberg fog a rendezői székbe ülni. végre választ adva John Stuart, a 2006-os Oscar gála házigazdájának Speilbergehez intézett kérdésére "Schindler listája, München, alig várom, mit történt velünk legközelebb?!" Mindenesetre sietnie kell, mert Ridley Scott is egy Mózes témájú filmen, az Exodus-on dolgozik a Fox-nál, miközben Will Smith a Sony-nak rendezi a Cain and Abel-t, Paul Verhoven pedig a Jesus of Nazareth-et igyekszik tető alá hozni Roger Avary (Beowulf, Pulp Fiction) forgatókönyve alapján. A történet Jézust mint embert mutatja be, próféta és politika szereplőként, és kihagyja az olyan természetfeletti elemeket, mint a csodatételek és a feltámadás - ebből sem lesz biztos botrány.

Címkék: biblia noé miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr54725587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása