Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fűrész IV (Saw IV) -kritika

2008.02.09. 16:22 koimbra 10 komment

I wanna play a game

 

Boncolás közben előkerül egy kis kazetta, rajta Jigsaw szövegel, játszani akar. . Detektív jön, folytatódik a nyomozás. De azért sejthető: páran szívni fognak. Leginkább a néző, ha nem erős a gyomra ehhez a kirakóshoz.

 

A Fűrész 4 hazánkban X kategóriájú lett, azaz a lehető legnagyobb besorolást kapta, szóval akit érdekel az vagy felzarándokol Budapestre vagy megvárja, míg megjelenik a tékákban.

 

Az első rész még inkább volt thriller, mint horror. Egy izgalmas, hangulatos film, nagy csattanóval a végén. Szinte mindig lehetett valakit hallani a buszmegállóban beszélni erről a filmről a bemutatásakor. A folytatásoknál az alkotók már inkább a horror kategóriát részesítették előnyben, a színvonal csökkent, több vér folyt, a Jigsaw feladatai, ötletei pedig egyre betegebbek lettek. Szinte az az érzése az embernek, hogy a kreatív osztályt fokozatosan építették le, majd a negyedik résznél kirúgtak mindenkit.

 

A negyedik rész már sokkal inkább brutális, nem késztet gondolkodásra, a néző egy idő után már nem is akarja megérteni vagy összerakni a darabokat. Köszönhető ez annak, hogy a film cselekménye 4 vagy 5 szálon fut, ez egy horrornál buta ötlet. Másfél óra alatt ide-oda vált a történet, az egyik szálon folyik valami, majd hirtelen átvált egy másikra, majd vissza és aztán a harmadikra, egy idő után a néző belefárad, gondolataiban felvillanak a „ Most mi van?” vagy a „Ki tudja ezt követni?” kérdések. A film végén pedig nem csak a fejünk kavarog, hanem a gyomrunk is, így már nem is tudunk elgondolkozni a hiányosságokon vagy a logikátlanságokon. Már annak is lehet örülni, hogy a mögöttünk ülő néző nem rakta a nyakunkba a gyomortartalmát.

 

A készítők úgy látszik nem tudták eldönteni, hogy előzményfilmet vagy folytatást akarnak csinálni. Aztán inkább lett belőle mindkettő, amolyan vegyesfelvágott. Azért érdekes lett volna megnézni másfél órában hogyan született meg Jigsaw.

 

Elmondható, hogy ez Fűrész kicsorbult, életlen, amortizálódott. Javasolnám a MÉH-telepre való szállítását, bár erre kevés esély van, mivel még sokat ér. A következő résznél (ami idén érkezik) egy vérfrissítés nem ártana a csapatban, nem vérátömlesztésre gondolok, hanem teljesen új, friss arcokra, akiknek még nem sorakoznak dollármilliók a bankszámlájukon, így érdekük egy első részhez hasonló film megalkotása.

 

Szóval futószalagon megkapjuk a 2008-as Fűrészt. Megállíthatatlanul formálódik készül, jön ezerrel. Szerintem meg inkább ne jöjjön, hanem menjen el a fenébe. Én már nem akarok játszani, bár ezt Jigsaw dönti el.

 

Értékelés: 49 %

 

Előállítási költség: 10 M $

Amerikai bevétel:  63,3 M $ (31,7 millióval nyitott, általában azok a filmek amelyek nyitóhétvégéje 30 millió felett van elérik a 100 milliót, de legalább a 90-et. Horroroknál pedig a 80 szinte ilyenkor is kötelező. Ehhez képest a 63 millió csalódás. Bár amíg alacsonyan tartjáka  költségeket minden évben jön egy Fűrész.)

 

Eddigi összbevétel: 120,7 M $

 

Szereplők:

John Kramer / Jigsaw – Tobin Bell
Hoffman – Costas Mandylor
Perez ügynök – Athena Karkanis
Jill – Betsy Russell
Rigg – Lyriq Bent
Eric Mathews – Donnie Wahlberg
Jeff – Angus Macfadyen
Amanda – Shawnee Smith
Lynn – Bahar Soomekh
Kerry – Dina Meyer

Címkék: horror iromány fűrész 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr73332402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Real013 2008.02.09. 16:28:33

Juno-ról mikor írsz?:)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.02.09. 16:59:08

Kész van már, Miecs kritikájával együtt raknám ki, szóval majd ha ő is kirakja, akkor én is.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.02.09. 17:02:52

én már a második rész óta nem is követem, annyira nem jött be....az egy az igazi

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.09. 17:09:46

én is azt mondom, hogy nem kéne folytatni...de mind1, ez van, ezt kell (vagy nem kell) szeretni..:)

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.09. 17:19:55

Bizony, ez van, jön az ötödik meg a hatodik rész is!
Amúgy Tobin Bell-t nyugodtan megtarthatják (bár nemtom hogy fogják a következő részekben), az egész Fűrész sorozat legnagyob pozitívum ő.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.09. 17:36:06

Majd úgy csinálják, hogy egy olyan résszel kezdődik ami átível az összes részen így az lecsapódik az ötös részre:D

PsYh0 2008.07.24. 02:52:49

Hat, mar bocs de miért ír valaki kritikat a fűrészről aki nem fogja fel mi van benne? miért bonyolult ez a film? Jaaa télleg a mai világban már az egy szálon futó gagyi szaarok a menők, mert ha egy kicsit gndolodni kell vagy odafigyelni akkor az ugye már szar:D:D:D:D:D:D Na sebaj, én remélem nem az 5 lesz az utolsó fűrész, hanem lesz még 6-7-8 ;) na csa

slashh 2008.07.24. 08:15:37

Szerintem is elég gáz volt ez a Fűrész és csak az első volt igazán jó. A filmben nem gondolkodással volt a baj, csak nem lehetetett követni.

amergin 2011.01.02. 11:05:10

Két év késéssel, most néztem meg tévén. Nekem egy iszonyúan brutális rendszerkritikaként jött át - az amerikai biztosítási rendszer kritikájaként. Igaz, az iszonyat mennyiségű vér kissé eláztatta a történetet - és továbbra is rettenetesen ellenszenves nekem (de ez a horrorok nagy részében megjelenik), hogy meghalnak olyanok is, akik egyébként iszonyú keményen megdolgoztak az életükért, és ezt mindig nagyon utálom.

De én elsősorban rendszerkritikaként éltem meg a filmet :)

amergin 2011.01.02. 11:17:50

Bocs, amit én láttam, az a fűrész hat volt :D
süti beállítások módosítása